Poppamies

Intiaanien mailla, preerioilta vuorille - hiljaisuutta ja viisautta, sotahuutoja ja rumpujen kuminaa.

Valvoja: Navajo Ashkii

Avatar
Navajo Ashkii
Viestit: 109
Liittynyt: Pe Kesä 25, 2021 9:20 am

Poppamies

Viesti Kirjoittaja Navajo Ashkii »

Kuva

Kuva poppamiehestä Copyright JR P - Creative Commons

Poppamies

Intiaanien viisaalla monitoimimiehellä, shamaanilla on intiaanien itsensäkin keskuudessa useampia kutsumanimiä. Poppamies (engl. Medicine man) viittaa siihen, että kyseinen henkilö omaa erityisiä, salattuja kykyjä hoitaa sairauksia. Tietäjänä ja shamaanina hänellä on sellaista ylimaallista tietoa, jota ei muilla ole. Poppamiestä voi sanoa myös maagikoksi ja papiksi. Tutkijat käyttivät nimitystä poppamies aina 1900-luvulle saakka, jolloin sen sijaan alettiin käyttää muita nimityksiä, erityisesti shamaania.

Poppamiehet olivat henkiparantajia, jotka hoitivat potilaittensa fyysisiä, psyykkisiä ja hengellisiä oireita. Lahjakkaina yksilöinä he kykenivät määrittämään sairauden syyt ja löytämään oikeat parannuskeinot. Olivat he myös kansanparantajia tai -lääkäreitä, lääkekasveineen.

Poppamiehillä oli monenlaisia kykyjä. He joutuivat etsimään moniin koko heimoa kohtaaviin ongelmiin oikeita ratkaisuja. He karkottivat heimoa piinaavat paholaiset. He kykenivät määrittämään huonon metsästysonnen syyt, ja löytämään keinot onnen parantamiseen. Kun ihmisten väärät teot vihastuttivat maailmankaikkeuden ja taivasten jumalat ja henget, kykenivät shamaanit ottamaan yhteyden tähän näkymättömään maailmaan ja saattoivat neuvotella henkien kanssa tasapainon saavuttamiseksi. He saivat myös yhteyksiä myyttisiin eläinjumaliin ja käyttivät apunaan rukouksia ja erilaisia pyhiä esineitä.

Poppamiehet olivat yhteisössään hyvin tärkeässä asemassa. He olivat uskonnollisia johtajia, joiden kanssa oli kenenkään hyvin vaikeaa olla eri mieltä. Poppamiehillä oli paljon valtaa, mutta siten myös heidän vastuunsa oli suuri. Poppamiesten asema eri yhteisöissä vaihteli. Useinkaan käytännön ratkaisuissa he eivät olleet varsinaisia johtajia, vaan korkeasti kunnioitettuja henkilöitä, joiden neuvoja arvostettiin.
"En voi uskoa, että olisimme hyödyttömiä - taikka muuten Jumala ei olisi luonut meitä. On olemassa vain yksi Jumala ja hän katselee alas meitä kaikkia. Me kaikki olemme Jumalan lapsia. Aurinko, pimeys ja tuulet - kaikki ne kuuntelevat, mitä meillä on sanottavaa." - Geronimo