Tunturisuden sivut
RADION HISTORIAA - ALKUAJAT

Radion historian alku sijoittuu 1800-luvulle. Radion kehittymiseen liittyi langattoman viestinnän kehitys, kun brittiläinen fyysikko J.C. Maxwell (1831 - 1879) todisti vuonna 1865 teoreettisesti sähkömagneettisten aaltojen käytön mahdollisuuden. Ensimmäiset käytännön kokeet radioaalloilla tehtiin ennen vuotta 1870, mutta vasta saksalainen Heinrich Rudolf hertz (1857 - 1894) tutki niitä tieteellisesti. Radion historiaan liittyy myös Giuglielmo Marconi (1874 - 1937), joka sai ensimmäisenä patentin langattomalle lennättimelle vuonna 1897. Radiotekniikan kehittymisessä oli mukana useita tiedemiehiä eri puolilta maailmaa. Yksi heistä oli suomalainen insinööri Eric Tigerstedt (1887 - 1925), joka mm. käytti lieriötriodia kokeissaan vuonna 1914.

Ensin morsetettiin - sitten puhuttiin

Aluksi ilmojen halki kiitävissä, langattomissa lähetyksissä ei käytetty puhetta, vaan erityisiä merkkejä, jotka oli muutettava sanoiksi - morsetettiin. Pian sen jälkeen, kun oli keksitty menetelmä sähkömagneettisten aaltojen käyttämiseksi viestien välittämisessä langattomasti, alettiin menetelmää käyttää myös puheen välittämiseksi joukkotiedotuksessa. Tällainen lähetys oli vastaanotettavissa kaikkialla ja kehitys avasi mahdollisuuden radion syntymiselle.

Maailman ensimmäinen audiolähetys radiolla oli jouluaattona 1906, jolloin Reginald Fessenden lähetti viulunsoittoaan ja luki Raamatun säkeitä Brant Rockissa Massachusettsissa. Kaupallinen radiotoiminta alkoi pian tämän jälkeen. Ensimmäiset varsinaiset yleisradioasemat aloittivat toimintansa 1919 - 1920, ja kymmenen vuoden kuluttua radio oli yleinen sekä Euroopassa että Amerikassa. Paikalliset radioasemat lähettivät puheohjelmien ohella myös musiikkia. Lähetyksiä voitiin kuunnella varsin yksinkertaisilla vastaanottimilla.


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla, onnellisesta radionkuuntelijasta Copyright © janwillemsen
Radionkuuntelija

Onnellinen radionkuuntelija

Radion kuuntelun on aina katsottu olevan osa nykyaikaisen, ulkomaailmastakin kiinnostuneen ihmisen elämää. Samalla radio liittyy siihen rauhaan, onneen ja harmoniaan, jota ihmiset kokevat kodeissaan, suojassa maailman myrskyiltä.
Candle 6 Transistor Radio, 1960
Candle 6 transistoriradio, 1960 Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Roadsidepictures
RCA Victor Dual Speaker Filteramic putkiradio, 1959
RCA Victor Dual Speaker Filteramic putkiradio, 1959 Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Roadsidepictures
Admiral 6
Admiral 6 transistoriradio, 1957 Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Roadsidepictures
National 6
National 6, Panasonicin transistoriradio, 1960-luku Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Roadsidepictures
Radio
Telefunken U-1465 (Cariño) - huipputeknologiaa kauniisti muotoiltuna 1940 - 1950-lukujen vaihteesta. Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Gonzalo Andrés
KLH Model 21
KLH Model 21 - Englannissa, Cambridge'ssa 1970-luvulla valmistettu radio, jossa akustinen kaiutinjärjestelmä. Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Len Burgess
Radio
FM ja AM - Varsin kehittynyt radiomalli, jossa sekä lyhyet FM-aallot, että keskipitkät AM-aallot. Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © smuzz
Radio
Radio General Electric - kaunis, keskikokoinen putkiradio vuodelta 1952. Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Fernando Candeias
*** tunturisusi.com linkit ***