Tunturisuden sivut

William Frederick Cody eli Buffalo Bill (1846-1917) - VILLIEN RAJASEUTUJEN KUNINGAS

Villin Lännen viihteellisen esittämisen laittoi jo ennen elokuvaa alulle Buffalo Bill. Hän itse oli Lännen suuria sankareita, joka sai vankan maineen biisoninmetsästäjänä ja armeijan tiedustelijana. Biisoneitten eli puhveleitten metsästäjänä "Buffalo Bill" Cody ampui puhveleita eli buffaloita Kansas Pacific -rautatieyhtiön tiliin vuosina 1867 - 1868 - ampuen omien sanojensa mukaan 17 kuukauden aikana 4280 buffaloa. Kuuluisaksi muodostui hänen ja Billy Comstockin välinen kahdeksan tunnin kilpailu biisonien kaadossa. Kilpailun lopuksi Buffalo Bill julistettiin voittajaksi - voittotulos oli 69 kaadettua eläintä.

Intiaanisodissa hän osoitti suurta henkilökohtaista rohkeutta ja sai teoistaan kongressin kunniamitalin. Hänestä kirjoitettiin ajan lehtiin juttuja, joiden otsikkona usein oli "Buffalo Bill, rajaseutujen kuningas". Näiden lehtijuttujen ja innokkaiden houkuttelijoiden vuoksi Cody päätti laittaa maineensa Buffalo Billinä rahoiksi, ja ryhtyi näyttelijäksi vuonna 1872. Seuraavan vuosikymmenen hän kiersi teatteriseurueineen Amerikan itäisissä osissa esittämässä Lännen melodraamoja.

Mukana seurasi myös Wild Bill Hickok, joka kuitenkin jo kahdeksan kuukautta kierrettyään erosi, kyllästyneenä näyttelemisen "valheellisuuteen". Buffalo Bill ei kyllästynyt, vaan hän kiersi myöhemmin perustamansa shown kanssa pitkin Yhdysvaltoja ja Eurooppaa 30 vuotta.

Buffalo Bill

Uskomattoman komea herrasmies

Buffalo Bill avioitui 6. maaliskuuta 1866 Louise Fredericin kanssa. Vaimo oli kotoisin St. Louisista, Missourista. Hän ennätti elämässään olla, ennen showaikaansa, monessa mukana. Hän toimi jonkin aikaa Pony Expressin ratsulähettinäkin, monien muiden kuuluisuuksien tapaan. Hänen ansioluetteloonsa ja töihinsä kuuluivat myös toimiminen seriffinä, vaununajajana, postivaunujen ajajana, hotellinpitäjänä ja everstinä Yhdysvaltain sisällissodassa.

Nuori Buffalo Bill

Nuoresta Buffalo Billistä kertonut elokuva valmistui vuonna 1940.

Buffalo Bill

Villi Länsi

Buffalo Bill's Wild West

Vuonna 1883 Buffalo Bill perusti suuren Villin Lännen Näytöksen, joka piti sisällään suuren Lännen shown tyylikkäine cowboyneen ja kiljuvine intiaaneineen sekä postivaunujen ryöstöesityksineen. Itse asiassa kyseessä oli sirkus, Villin Lännen sirkus. Sana "show" ei esiinny lainkaan näytöksen nimessä. Kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 1893, hän muutti esityksen nimeksi "Buffalo Bill's Wild West and Congress of Rough Riders of the World". Tässä näytöksessä oli mukana taitoratsastajia myös muualta maailmasta, kuten Turkista ja Mongoliasta.

Buffalo Bill

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Pete Zarria


Buffalo Bill kuoli 10. tammikuuta 1917 Denverissä ja hänet haudattiin neljä päivää myöhemmin Look Mountainissa Jefferson Countyssa Coloradossa. Kuollessaan vuonna 1917 jäi Buffalo Bill, tämä "uskomattoman komea ja loisteliaasti pukeutunut herrasmies", kuten häntä kuvaili kuningatar Viktoria - ihailevien ihmisten mieliin yhtenä Lännen suurimmista sankareista.

Phoebe Mosey

Annie Oakley oik. nimeltään Phoebe Ann Mosey - 13. elokuuta 1860 - 3. marraskuuta 1926

Yksi Buffalo Billin sirkusshown tähdistä oli naispuolinen mestariampuja Annie Oakley, jolle myös shown mukana kiertänyt intiaanipäällikkö Istuva Härkä antoi lempinimen Pikku mestariampuja. Sanoille oli katetta, sillä Annie kykeni ampumaan savukkeen ihmisen huulilta ja kolikon ilmasta. Istuva Härkä ja Annie ystävystyivät ja kehittelivät yhteisen ohjelmanumeronkin. Istuva Härkä oli mukana näytöksessä vuoden ajan, palaten sitten reservaattiinsa asumaan. Buffalo Bill lahjoitti hänelle sirkushevosen, jolla hän oli ratsastanut näytöksessä.

Ehkä Istuvan Härän poisvetäytymiseen vaikutti se, että joskus esityksen aikana katsomosta kuului huutoja, joissa häntä nimiteltiin Custerin murhaajaksi. Noin muuten, intiaanit saivat näytöksissä yleisön haltioihinsa. Pitkiin sotapäähineisiinsä pukeutuneet siouxit hyökkäilivät esityksissään uudisraivaajien vankkureihin ja asumuksiin. Katsojat vakuuttuivat, että kaikki intiaanit pukeutuivat siouxien tavoin ja että he olivat alituiseen sotajalalla.

Tuhannet katsojat uskoivat nähneensä, millaisia intiaanit "todella" olivat. Jopa monissa nykyaikaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa intiaanit esitetään yhä sellaisina, kuin he esiintyivät Villin lännen näytöksissä.

Näytökset päättyivät usein melodramaattiseen kohtaukseen, jossa nähtiin George Armstrong Custer seisomassa viimeisinä elonhetkinään Little Bighornin taistelussa. Buffalo Bill itse esitti Custeria.

Elokuvat, tv-sarjat, sarjakuvat, kioskikirjat

Buffalo Bill on ollut roolihahmona lukuisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa, joita ovat Bat Masterson ja Bonanza. Häntä ovat esittäneet näissä tuotannoissa kymmenet eri näyttelijät vuosikymmenten mittaan. Paul Newman on heistä kuuluisimpia, hän oli Buffalo Billinä vuonna 1976 elokuvassa Buffalo Bill and the Indians.

Sarjakuvissa ja kioskikirjallisuudessa Buffalo Bill on tähdittänyt lukemattomia julkaisuja.

Barnumin sirkus

Buffalo Billin sirkus on jäänyt elämään muistoissa, mutta se ei ollut ensimmäinen laatuaan. Jo vuonna 1843 Barnumin suuri sirkus oli järjestänyt "Suuren Puhvelinmetsästyksen", johon oli saatu mukaan taitoratsastajia lassoineen sekä 15 nälällä heikennettyä biisoninvasikkaa. Myös Buffalo Billin shown aikana esiintyi muitakin vastaavanlaisia showryhmiä, mutta ne eivät saavuttaneet sitä samaa suosiota ja mainetta, kuin Buffalo Billin show.

Buffalo Bill

Buffalo Bill - Rosa Bonheur (1822 - 1899).