Tunturisuden sivut
Wyatt Earp kuvassa yllä oikealla, keskellä Doc Holliday ja vasemmalla Villi (Hurja) Bill Hickok.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © JeromeG111

EARPIN VELJEKSET

Wyatt Berry Stapp Earp (19.3.1848 Monmouth, Illinois - 13.1.1929 Los Angeles, Kalifornia) - Frontier Lawman of the American West/Amerikan Lännen rajaseutujen lainvalvoja

Wyattilla oli isänsä ensimmäisestä avioliitosta velipuoli ja sisarpuoli, joka ei selviytynyt hengissä aikuisuuteen asti. Hänen isänsä mentyä uudelleen naimisiin, syntyivät Wyatt ja hänen sisarensa, yhteensä kahdeksan lasta. Näistä kahdeksasta kolme oli tyttöjä ja viisi poikia. Vain yksi siskoista selviytyi aikuiseksi, kaksi kuoli jo lapsuudessaan. Wyattilla oli siis neljä veljeä, joista kaksi, Virgil ja Morgan olivat mukana Tombstonen tulitaistelussa - sekä yksi velipuoli.

Wyatt Earp muistetaan pelottomana rajaseutujen lainvalvojana, jossa toimessä hän työskenteli Lamarissa, Wichitassa, Dodge Cityssä, Pimassa ja Tombstonessa.

Wyatt Earp

Wyatt Earp 21-vuotiaana vuonna 1869.

Vuonna 1864 hän muutti perheensä mukana Kaliforniaan. Wyattin veljet vanhemmat veljet James ja Virgil sekä hänen velipuolensa Newton isänsä ensimmäisestä avioliitosta liittyivät Yhdysvaltain sisällissodan syttyessä vuonna 1865 pohjoisvaltioiden muodostaman Unionin armeijaan. Wyatt itse oli sodan syttyessä 13-vuotias ja liian nuori lähtemään mukaan, mutta hän yritti useampaankin otteeseen karata kotoaan sotaan. Hänen isänsä sai kuitenkin hänet kiinni ja palautti kotiin. Myös Wyattin nuoremmat veljet Morgan ja Warren jäivät sodan syttyessä kotiin.

Wyatt Earp on yksi myyttisiä, suuria amerikkalaisuuden edustajia, kaikkien lainvalvojien esikuvallinen hahmo ja ikoni. Kaikkien suurmiesten tapaan häneenkin liittyy arvoituksellisuutta eikä hänkään ole säilynyt ilman kielteistä arvosteluakaan. Siltikin, ei ole olemassa toista amerikkalaista sankarihahmoa, joka olisi saanut osakseen yhtä paljon kiinnostusta, kuin Wyatt Earp. Legenda nimeltään Wyatt Earp on synnyttänyt sadoittain kirjoja ja lukuisia elokuvia ja televisiosarjoja - ja keskustelu hänestä ja Tombstonesta jatkuu yhä edelleen vilkkaana, aivan kuin kaikki olisi tapahtunut juuri eilen.

Wyatt Earp

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © J. Stephen Conn

Arvostettu kansallisankari

Wyatt Earp on Yhdysvalloissa arvostettu kansallissankari. Siitä osoituksena on tämä hänen patsaansa Dodge Cityssä, Kansasissa. Kaupunki kunnioittaa näin entisen apulaismarshalinsa kunniakasta muistoa.

Virgil Earp

Virgil Walter Earp (18.7.1843 Hartford, Kentucky - 25.10.1905 Goldfield, Nevada)

Wyattin tapaan Virgil oli myös rajaseutukaupunkien kaiken kokeneita seriffejä. Häntä on pidetty Earpin perheen työlleen omistautuneimpana lainvalvojana, Wyattiakin merkittävämpänä. On myös sanottu, että ihan yhtä hyvin voisimme muistella sankarina nyt Virgiliä, Wyattin sijaan. Virgil oli veljeksistä toiseksi vanhin, siten Wyattia vanhempi. Virgil oli Tombstonessa poliisipäällikkö ja Wyatt itse asiassa oli asetaistelun aikaan tavallinen siviili, Virgilin hänelle tapahtuman ajaksi luovuttamin erityisvaltuuksin. Virgil toimi kahdenkin kaupungin poliisipäällikkönä (City marshal) - ja hän Earpin veljeksistä kohosi täten korkeimpaan asemaan poliisin hierarkiassa.

Morgan Seth Earp

Morgan Seth Earp (24.4.1851 Pella, Iowa - 18.3.1882 Tombstone, Arizona)

Veljessarjan toiseksi nuorinta, Morgania on luonnehdittu temperamentiltaan veljeksistä tulisimmaksi; hän oli herkkä nauramaan ja yhtä herkkä suuttumaan. Hän haavoittui pahasti Tombstonen taistelussa, selviytyi siitä ja kuoli viisi kuukautta myöhemmin salamurhaajan luotiin.

James ja Baxter Earp

Kaksi muuta Earpin veljeksistä, jotka eivät olleet mukana OK Corralissa, olivat veljessarjan vanhin James Cooksey Earp (28.6.1841 Hartford, Kentucky - 25.1.1926 Los Angeles, Kalifornia) sekä veljeksistä nuorin Baxter Warren Earp (9.3.1855 Pella, Iowa - 6.6.1900 Willcox, Arizona). Baxter tunnetaan jälkipolvienkin keskuudessa toisella nimellään Warren. James kyllä oli jo samoihin aikoihin Tombstonessa ja myös Warren tuli sinne, kun Morgan oli ammuttu. Warren osallistui myös Wyattin mukana ampujien jäljittämiseen. On vielä mainittava Newton Jasper Earp (7.10.1837 Kentucky - 18.12.1928 Sacramento, Kalifornia), joka on näiden viiden veljen velipuoli, heidän isänsä ensimmäisestä avioliitosta.Yllä kuvassa Tombstonea tänään. Kaupunki on nykyisin ihan elävä ja moderni keskus, mutta siellä on turisteja varten tällaisiakin näkymiä, joihin on rakennettu jäljitelmiä vanhasta, Earpien aikaisesta kaupungista.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright Max Richard

Välähdyksiä Wyatt Earpin elämästä

Ennen lainvalvojaksi siirtymistä ja vielä sen ohessa ja jälkeenkin, Wyatt ehti yritellä kaikenlaisia töitä. Hän muun muassa toimi vankkureiden ajajana. Vankkurit olivat tuohon aikaan monilla tahoilla ainut tapa kuljettaa ihmisiä, tavaraa ja postia ja mukana oli usein rahakuljetuksia. Vankkurit olivat usein ryöstöjen kohteina ja siksi niiden ajamiseen otettavilta miehiltä vaadittiin hevosmiestaitojen ohessa myös paljon hurttia rohkeutta ja aseenkäyttötaitoja tiukan paikan tullen. Wyatt metsästeli myös biisoneita, oli töissä rautateillä ja etsi kultaa, hopeaa ja kupariakin omilla kaivauksillaan.

Suuren osan kaikista aikuisvuosistaan hän vietti matkustaen Yhdysvaltain lounaisosien autiomailla kaupungista toiseen ja myöhemmin aina Kanadaan asti. Hänen mukanaan kulkivat vaimoineen hänen neljä veljeään Virgil, Morgan, James ja Warren, sekä hänen oma vaimonsa. Hänen elinikäinen viehtymyksensä jännityksen ja haasteiden etsimiseen ja kohtaamiseen, hopean ja kullan kaivamiseen, pelaamiseen saluunoissa ja toimimiseen seriffinä kiidättivät häntä kohti yhä uusia seutuja ja nopeasti kuin tyhjästä syntyviä kaupunkeja, joilla oli nimenä boomtown. Mihinkään hän ei jäänyt pysyvästi. Erityisesti hän vakiinnutti maineensa pätevänä lainvalvojana.

Konstaapeli Wyatt Earp

Wyattin lainvalvojan ura alkoi 17.11.1869, jolloin hänet nimtettiin isänsä jäljiltä - isä nimitettin rauhantuomariksi - vapautuneeseen konstaapelin constable virkaan Lamarissa, joka sijaitsee Missourissa. Vuonna 1870 konstaapelin virka oli uudelleen haussa ja äänestyksessä Wyatt voitti paikan äänin 137 - 108. Vähemmän ääniä saanut ja hävinnyt toinen viranhakija oli hänen velipuolensa Newton.

Wyattin ensimmäinen avioliitto jäi hyvin lyhyeksi, hänen vaimonsa kuoltua - ja samoin lyhyeksi jäi siksi toimiminen konstaapelina, sillä vaimon kuoleman jälkeen Wyattin elämä meni varsin risaiseksi. Hän vietti juopottelevaa elämää ja häntä syytettiin hevosvarkaudesta Arkansasissa. Hänet pidätettiin, mutta laskettiin vapaille takuita vastaan ja hän pakeni, koskaan palaamatta. Oliko hevosvarkaus tapahtunut, jäi iäti toteennäyttämättä, sillä tapaukseen liittyi selvittämättömiä seikkoja.

Villi Länsi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Wyatt Earpin patsas, sekä ase - Copyright Kevin H.

Preeriat ja apulaismarshalina Wichitassa

Vuosilta 1871 - 1874 Wyatt Earpin elämän tapahtumista on varsin vähän tietoa. Nämä vuodet hän vietti kuljeskellen ja juuri näinä vuosina hän metsästeli preerialla biisoneita. Näinä vuosina hän ilmeisesti tutustui myös tulevaan, pitkäaikaiseen ystäväänsä Bat Masterson'iin ja tämän veljeen Ed Masterson'iin.

Vuonna 1875 hän pestautui poliisitoimeen apulaismarshaliksi (Deputy city marshal) - ja tämä tapahtui Wichitassa, Kansasissa - virallinen liittymispäivä kaupungin poliisivoimiin on 21.4.1875. Hän oli mahdollisesti ollut tässä työssä, epävirallisena palkollisena, jo edellisenä vuotena. Wichitassa Wyatt sai pian mainetta, pidättäessään etsintäkuulutetun hevosvarkaan ja postivankkureiden ryöstäjät.

Wyatt Earp opittiin tuntemaan lainvalvojana, joka ei pelännyt mitään ja häntä kunnioitettiin. Poliisivirkojen täyttäminen vaaleilla ja syytökset siitä, että Wyatt yritti saada virkoihin veljiään, johtivat avoimeen riitaan. Tästä seurasi avoin nyrkkitappelu, jossa Wyatt iski katuun entinsen marshalin Bill Smith'in. Wyatt pidätettiin syytettynä rauhanhäirinnästä ja sen jälkeen hänet erotettiin työstään. Näin oli ohi lyhyt aika Wichitassa - ajan lehdet kuitenkin kirjoittivat, että Wyatt Earpin ura oli ollut "poikkeuksellinen".

Apulaismarshalina Dodge Cityssä

Nyt Wyattin matka kuljetti hänet Dodge Cityyn, jonka apulaismarshal deputy city marshal hänestä tuli 18.5.1876. Hetkittäin hän ei ollut näinä aikoina tässä toimessaan, vaan teki matkojaan lähiseuduille. Samana vuotena hän ilmeisesti kävi myös jo Deadwoodissa, Tombstonessa. Syksyllä vuonna 1877 hän kävi koettelemassa onneaan pelimatkalla Texasissa.

Tällä matkallaan, Fort Griffinissä, Texasissa, hän tutustui peluri-hammaslääkäri Doc Holliday'hin. Vuonna 1878 Wyatt palasi takaisin Dodge Cityyn apulaismarshalin tehtäviinsä. Samana vuotena hänen perässään kaupunkiin ilmestyi myös Doc Holliday.

Kesällä 1878 tapahtui välikohtaus, jossa karjapaimen George Hoy ystävineen ilmaantui tulittamaan teatteria, jossa olivat paikalla Doc Holliday, Bat Masterson, Jim Masterson ja Wyatt Earp. Karjapaimenten yllätyshyökkäys ja kiivas luotisade laittoi kaikki paikallaolijat kiireesti maahan ja lattiaan. Kukaan ei onnellisesti loukkaantunut ja lainvalvojat sekä rakennuksen ulkoa että sisältä vastasivat raivoisaan tulitukseen yhtä raivoisasti. Ratsain pakeneva George Hoy sai osumia ja kuoli haavoihinsa kuukautta myöhemmin. Wyatt itse kertoi jälkeenpäin, että kyse ei ollut summittaisesta hyökkäyksestä, vaan Hoy oli palkattu tappamaan hänet, ja palkkaaja oli Robert Wright.

9.9.1878 Wyatt Earp erosi Dodge Cityn poliisivoimista ja suuntasi matkansa kohti Las Vegasia, Uudessa Meksikossa.

Tombstone vuonna 1879 - Earpit saapuvat kaupunkiin

Vuonna 1878 Wyatt Earp jätettyään Dodge Cityn - matkasi aluksi toisen vaimonsa kanssa Uuteen Meksikoon ja Kaliforniaan - toimien jonkin aikaa Wells Fargon asiamiehenäkin.

Joulukuussa vuonna 1879 hän liittyi taas vanhempien veljiensä Jamesin, Virgilin ja näiden vaimojen seuraan Arizonassa hopeakaivoskaupungissa, joka kantoi nimeä Tombstone. Täällä hän tapasi kolmannen vaimonsa Josien, joka olisi oleva hänen vaimonsa loppuelämän ajan. Tombstonessa Wyatt aluksi aloitti työskentelyn erään saluunan pelipuolen hoitajana. Hänen veljensä Virgil oli tuolloin jo yksi kaupungin apulaismarshaleista (Deputy U.S. marshal) ja myös veljeksistä Morgan ja Warren saapuivat kaupunkiin kesällä vuonna 1881. Näistä kahdesta nuoremmasta veljestä myös Morgan työskenteli aikanaan kaupungin poliisin palveluksessa. Tombstonessa olevista Earpin veljeksistä vain James ei tullut poliisin palvelukseen, vaan hän toimi baarinpitäjänä.

Ystävykset Wyatt Earp ja Doc Holliday

Dodge Cityssä Doc Hollidaysta ja Earpista tuli ystävykset. Heidän ystävyytensä oli siinä mielessä hieman outoa, että he luonteiltaan olivat hyvin erilaiset. Siinä, missä Wyatt Earp oli rauhallinen ja harkitseva, oli Doc Holliday impulsiivinen ja hetkessä tulistuva. Miehiä vetivät yhteen korttipöydät, joissa he pelasivat rahat pois seudun tilejään tuhlaavilta karjapaimenilta. Voidaan myös syystä sanoa, että Earpin veljekset kaikki ikäänkuin ottivat Doc Hollidayn siipiensä suojiin.

Earpit kukin joutuivat kokemaan sen karttelun ja vihamielisyydenkin, jota seriffit joutuivat vääjäämättä kokemaan. Vaikka he puolustivatkin lakia ja oikeutta ja tavallisia kansalaisia, niin kaduille jäävät ruumiit herättivät tavallisten kansalaisten keskuudessa myös kielteisiä tuntemuksia. Varmaankin Earpit Doc Hollidayn elämänkohtalossa näkivät paljon samaa, kuin omassaankin - paitsi, että Doc Holliday oli vieläkin syrjitympi ja yksinäisempi.

Wyatt Piman piirikunnan apulaisseriffinä

Vuoden 1880 elokuussa Wyatt Earpista tuli Tombstonea ympäröivän Piman piirikunnan Pima county eteläisen osan apulaisseriffi deputy sheriff. Tästä hänen apulaisseriffin tehtävästään hänen ansioluettelossaan on käytetty myös muotoa undersheriff . Tässä tehtävässään hän viihtyi vain kolme kuukautta, eroten siitä 9.11.1880.

Näihin aikoihin Wyatt Earp oli joutunut jo monin tavoin kohtaamaan Clantonit ja McLauryt ikävissä tilanteissa, näiden mm. kerran varastettua hänenkin hevosensa. Vuonna 1881 Wyattista tuli Oriental Saloonin osaomistaja.

Wyatt Earpin kolme vaimoa

Wyatt oli kolmesti naimisissa. Hänen ensimmäinen vaimonsa vuonna 1870 oli hänen lapsuudestaan rakkaansa Urilla Sutherland. Urilla kuoli synnytykseen samana häävuotena ja samalla kuoli syntyvä lapsi. Tämä ajoi Wyattin synkkään masennukseen, joka jätti jälkensä hänen käyttäytymiseensä myöhemminkin. "Mattie" Celia Ann Blaylock oli Wyattin toinen vaimo. Hän teki itsemurhan laudaniumilla vuonna 1883, Wyattin jätettyä hänet Josien vuoksi.

Vuonna 1861 syntynyt "Josie" Josephine Sarah Marcus oli Wyattin kolmas vaimo, joka näytellen kiersi teatteriryhmän mukana, ennen Wyattin tapaamista ja saapui sen myötä Tombstoneenkin. Josie kuoli 83-vuotiaana vuonna 1944. Wyatt ja Josie olivat yhdessä 48 vuotta. Ihan virallisia vihkimisasiakirjoja ei ole olemassa Wyattin kahdesta jälkimmäisestä avioliitosta, joita siinä mielessä voi pitää avoliittoina.Villi LänsiLähteinä mm:
Kari J. Kettula: Villi Länsi, Villi Länsi
Villi Länsi - toimittaneet William C. Davis ja Joseph G. Rosa
Pentti Virrankoski: Yhdysvaltain ja Kanadan intiaanit
Mike Sotter: Villi Länsi
Royal B. Hassrick: The Colourful Story of The American West
Norman Bancroft-Hunt ja Werner Forman: The Indians of The Great Plains
United States Marshals Service
Finn Arnesen: Intiaanikirja - WSOY
Näin elettiin Villissä Lännessä - Otava
Ulf Sindt: Intiaanit ja cowboyt - SCHILDTS
Apassit sotapolulla - Apassisoturien historiaa - Art House Oy
Dee Brown: Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen - Otava
Michael Johnson: Villi Länsi - Otava
Kultainen Villi länsi - Tammi
The Apaches - Osprey Publishing
Colin F. Taylor, William C. Sturtevant: Suuri Intiaanikirja - Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat

Tutustu Lännen kuuluisimpiin seriffeihin

Tunturisusi Hurja Bill Hickok
Tunturisusi Bat Masterson
Tunturisusi Wyatt Earp ja veljet
Tunturisusi Doc Holliday - seriffien luottoapulainen