Tunturisuden sivut
Bonanza
Kuvassa vasemmalta Adam, jota esittää Pernell Roberts - Little Joe Cartwright, jota esittää Michael Landon - Ben Cartwright, jota esittää Lorne Greene - sekä oikealla Eric "Hoss" Cartwright, jota esittää Dan Blocker.

Bonanza

TV:n lännensarjoista yksi on ylitse kaikkien muiden, se on tietenkin ikumuistoinen Bonanza. Siinä isää, Ben Cartwrightia esittää Lorne Greene. Perheeseen kuuluvat hänen kolme poikaansa "Little Joe", jota näyttelee Michael Landon, Adam, jota näyttelee Pernell Roberts ja Eric, jota näyttelee Dan Blocker.

Tuskinpa meistä useat, vaikkakin seurasimme Bonanzaa aikoinaan herpaantumattomalla mielenkiinnolla, muistamme kolmannen pojan roolinimenä Ericiä, sillä tämä järkälemäisen iso, mutta hyväntahtoinen mies tunnetaan roolissaan lempinimellä Hoss. Ponderosan tilalla asuneen miesvoittoisen perheen kokkina muistamme kiinalaisen maahanmuuttajan Hop Singin, jota esittää Victor Sen Yung.

Muita Bonanzan tuttuja näyttelijöitä vuosien mittaan olivat mm. David Canary, Mitch Vogel, Tim Matheson ja Ray Teal. Heistä Tealin roolihahmo oli seriffi Roy Coffee.

Bonanzaa väreissä

Bonanzaa kuvattiin vuosina 1959 - 1973 ja se oli ensimmäinen amerikkalainen, säännöllisesti ja sarjana esitetty television väriohjelma. Ensimmäinen Bonanza esitettiin 12.9.1959 ja sitä seurasi 13 seuraavan vuoden aikana 431 tunnin mittaista jaksoa. Yli 500 miljoonaa katsojaa seurasi sarjaa 86 maassa ja se käännettiin 12 kielelle.

Dan Blockerin yllättävä kuolema vuonna 1972 oli osaltaan vaikuttamassa siihen, että sarjan tuotanto päättyi vuonna 1973. Sarjan huikaisevin suosio oli alkanut aavistuksen verran hiipua jo hieman aiemmin, vuoden 1965 tienoilla, jona vuonna Adamia esittänyt Pernell Roberts jätti sarjan.

Silti Bonanza on säilyttänyt sijansa ja vankkumattoman suosionsa vielä tänäkin päivänä kaikkien meidän westernien ystävien sydämissä ja sarjaa on esitetty myös Suomessa uusintoina. Sarjan pohjalta on tehty useita TV-elokuviakin vielä 1990-luvulla. Vuonna 2001 Bonanzaa yritettiin saada uudelleen henkiin Australiassa, sillä silloin siellä kuvattiin 20 osaa sarjaan, joka kuvasi aikaa Ponderosassa ennen varsinaisia Bonanza-sarjan tapahtumia. Tämä uudelleen elvytys jäi yritykseksi. Bonanzasta on vielä syytä mainita sen tunnusmusiikki, joka on yksi kaikkein tunnetuimmista westerneihin liittyvistä teemasävellyksistä kautta aikain.

Bonanzaa voi ostaa halutessaan kymmeniä tunnin jaksoja DVD-versioina.
Bonanza

Kuvassa vasemmalta Dan Blocker (Hoss), Michael Landon (Little Joe), Buck (Lorne Greenen hevonen sarjassa) ja Lorne Greene (Ben). 24.12.1968.
Apassi Lännenelokuvat eli westernit

Villi Länsi Lännenelokuvat eli westernit - lyhyt historiikki

Ohjelmisto Copyright YouTuben videontekijät.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Hoss ja Ben, sekä alla Bonanzan nelikko, Copyright © James Vaughan
Ben Cartwright Lorne Greene
Hoss Cartwright dan Blocker

Yllä Ben Cartwright eli Lorne Greene - alla Hoss Cartwright eli Dan Blocker.

Ponderosa
Ponderosan kartan pikku lipsahdus

Kuvassa Bonanzan Cartwrightin perheen tila Ponderosa Nevadan kartalla. Tämä yksi maailman kuuluisimmista karttakuvistahan on jokaisen sarjan jakson alussa, syttyen tuleen, ja tulen keskeltä ratsastavat esiin sankarit.

Karttaan liittyy sellainen pieni kuriositeetti, että se on lipsahtanut väärään asentoon. Pohjoinen on vasemmassa reunassa, ja jotta kartta näkyisi "oikein", sitä täytyy kääntää 90 astetta oikealle. Tällöin Virginia City asettuu pohjoiseen kohti koillista, ja Carson City sen eteläpuolelle lounaan suuntaan, kuten kuuluukin - Lake Tahoe puolestaan asettuu kartan länsireunaan vasemmalle.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva kartasta, Copyright © JoeLosFeliz


Ponderosa Ranch - jättitila

Bonanzassahan muut aina napisevat siitä, että Cartwrightien tila Ponderosa Ranch on liian suuri kooltaan. Esimerkiksi yksi lampaankasvattaja yrittää viedä lampaansa tilan maiden läpi, mutta eihän se onnistu, kun Ben ja pojat eivät hyväksy asiaa. Tilan koosta antaa kuvaa sen vierellä kartalla oleva järvi, Lake Tahoe, jonka pituus on 35 km ja leveys 19 km. Tämän todellisen järven rannalla sijaitsevan, kuvitteellisen Ponderosan pinta-ala on peräti 2 400 km². Vertailun vuoksi - Suomessa kuntien keskimääräinen koko on 1 163 km². Tarvittaisiin siis kaksi suomalaista kuntaa, jotta kokoa olisi saman verran, kuin Ponderosalla. Lake Tahoen rannalle rakennetussa teemapuistossa oli vuodesta 1967 aina vuoteen 2004 saakka mahdollisuus käydä tutustumassa tiloihin, mutta sitten tämä matkailijoiden suosima kohde suljettiin.
Colt
Little Joen revolveri

Little Joen Bonanzassa käyttämä revolveri - Colt Model 1873 Single Action Army Revolver.
*** tunturisusi.com linkit ***