Tunturisuden sivut
Doc Holliday kuvassa yllä keskellä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © JeromeG111

JOHN HENRY HOLLIDAY eli DOC HOLLIDAY (14.8.1851 Griffin, Georgia - 8.11.1887 Glenwood Springs, Colorado)

Hammaslääkäri (Pennsylvania College of Dental Surgery vuonna 1872), peluri ja asetaistelija, josta käytetään nimeä Doc Holliday.

Siinä missä muut pelkäsivät kuolemaa, tuntui Doc Holliday sitä itselleen oikein toivovan ja hakevan. 178 cm pitkänä hän painoi vain 60 kg eikä siten ulkoislta mitoiltaan synnyttänyt kuvaa vaarallisesta miehestä, jota hän kuitenkin todella luonteensa vuoksi oli.

Doc Holliday kantoi mukanaan kuolemaa, sillä pian valmistuttuaan hammaslääkäriksi, hänellä todettiin tuberkuloosi ja hänelle luvattiin elinaikaa vain muutama kuukausi.

Ehkäpä juuri tämä hänen tietoisuutensa oman elämänsä tulevasta, rajallisesta lyhyydestä - teki hänestä piittaamattoman suhtautumisessa omaan kuolemaansa niissä tilanteissa, joissa ilma oli sakeanaan luoteja. Tuberkuloosiaan hoitaakseen hän asettui asumaan Yhdysvaltojen lounaisten osien kuivaan ja kuumaan ilmastoon.

Onnea etsimässä

Earpin veljesten tavoin Doc Holliday onneaan ja toimeentuloaan etsiessään vietti hyvin liikkuvaa elämää, karistaen kannoiltaan yhä uusien kaupunkien pölyt ja siirtyen seuraaviin. Dallas, Denver, Cheyenne, ja kultarynnäkön kourissa kuhiseva Deadwood, olivat kaupunkeja hänen matkareitillään.

Deadwoodissa hän ilmeisesti vuonna 1876 kuuli ensimmäisen kerran Wyatt Earpista, joka tuolloin liikkui samoilla seuduilla. Ehkä he tuolloin eivät vielä kohdanneet - varmuudella tiedetään heidän kohdanneen Texasissa vuonna 1878.

Hammaslääkäri ja peluri Doc Holliday

Hyvin pian Doc Holliday havaitsi, että pelaamalla saluunoissa saattoi ansaita rahaa huomattavasti helpommin ja enemmän, kuin hammaslääkärinä. Pelurina hänen oli opittava hankalissa tilanteissa pitämään yksin puolensa ja tässä häntä auttoi hänen oma asenteensa, jonka mukaan nopea kuolema veitsestä taikka revolverista olisi parempi, kuin kituminen tuberkuloosiin. Hänen rajua ja vaarallista käytöstään säätelivät myös hyvin tulinen ja herkästi suuttuva luonne, sekä runsas alkoholin käyttö. Pelipöydässä hänen kanssaan ei taatusti kannattanut yritellä väärinpeluuta ja muutenkin oli syytä olla tarkkana sanomisistaan, mikäli halusi herätä vielä seuraavaan aamuun.

Dodge City

Dodge Cityssä Doc Holliday jatkoi pelaamisen ohessa vielä hammaslääkärinkin praktiikkaansa, mikä tiedetään mm. siitä, että hän vuonna 1878 mainosti paikallisessa sanomalehdessä vastaanottoaan. Mainoksessa hän lupasi rahat takaisin, mikäli asiakas ei ollut tyytyväinen. Tietämän mukaan yhtään tyytymätöntä asiakasta ei koskaan ilmaantunut peräämään takaisin rahojaan.

Doc Holliday

Latinaa hallitseva herrasmies-kulkuri

Doc Holliday oli monin tavoin poikkeuksellinen kulkija ajan rajaseutukaupungeissa - ei vain peluri, asetaistelija ja juomari, vaan myös viimeiseen saakka sivistynyt herrasmies. Tuskinpa saluunoiden pelipöytiin usein istahti muita vaeltavia hammaslääkäreitä, kuin hän. Hänellä oli vankka koulutus klassisissa sivistävissä aineissa, grammatiikassa, retoriikassa, matematiikassa, historiassa ja kielissä, joita olivat ranska ja latina. (Valdosta Institute - Valdosta, Georgia).

Jos Doc olisikin vain tyytynyt istahtamaan saluunoiden pöytiin, ei hänestä ehkä tänään kirjoitettaisi niin paljon. Hänen krooninen tapansa nousta yllättäen pöydästä ja pyytää jotakuta muuta pöydässä istunutta hetkeksi pihalle selvittämään asioita oli se seikka, joka teki hänestä hyvin erityistä ja muistettavaa.

Doc Holliday

Taidekuva "Doc Holliday"
Copyright © Deborah Wyatt Taylor - used with permission.
D. Wyatt Taylor - Fine Art of the Old West.

Doc Holliday pelastaa Wyatt Earpin

Syyskuussa vuonna 1878 tapahtui niin, että eräässä Dodge Cityn saluunassa Wyatt Earp, kaupungin apulaismarshal tuolloin, joutui miesjoukon piirittämäksi. Tukalasta tilanteestaan hänet pelasti paikalle osunut Doc Holliday, joka asettaan laukoen laittoi miehet pakosalle. Wyatt Earp totesi tästä tapahtumasta jälkeen päin, että Doc Holliday tuolloin pelasti hänen henkensä.

Olot näille kahdelle ystävykselle kävivät Dodge Cityssä kuitenkin pian liian rauhallisiksi - todella, liian rauhallisiksi, nämä miehet eivät viihtyneet pikkuporvarillisen idyllisissä paikoissa - ja he siirtyivät Tombstoneen. Tämä hopeakaupunki nopeasti kasvavana rajaseutukaupunkina ei ollut vielä liiaksi sivistyksen pilaama ja tarjosi yritteliäälle miehelle monenlaisia mahdollisuuksia, ennen muuta pelipöydissä. Tombstonessa kaikki aikanaan huipentui syksyn 1881 asetaisteluun OK Corralin kulmilla.

Bat Masterson

Bat Masterson sanoi ystävästään Hollidaysta, että tämä fyysisesti oli niin heikko, että jokainen terve 15-vuotias poikanen olisi hänet helposti päihittänyt. Juuri tämä saattoi olla yksi syy Bat Mastersonin mukaan siihen, että Doc Holliday niin herkästi kiistoissa turvautui aseeseen.

Kaksintaistelijana nopea vetäjä

Doc Holliday eli hyvin värikkään elämän, jossa väkivalta oli aina lähellä. Ampujana hän esimerkiksi Wyatt Earpiin verrattuna oli kyllä nopea, mutta ei erityisen tarkka. Hänen tiedetään ennen Tombstonea selvitelleen välejään aseen kanssa neljässä eri tapauksessa, joissa kussakin hän ampui vastustajaansa joko käteen tai muuten vaarattomammin, jollei peräti ohi.

Elokuussa vuonna 1879 hän surmasi kaksintaistelussa lainsuojattoman nimeltänsä Mike Gordon. Hollidayta ei syytetty tutkimusten jälkeen tästä tapauksesta. Hän oli pyytänyt Gordonin kadulle selvittelemään välejä, tämä oli tullut ja lopputulos oli Gordonin kannalta ikävä mutta ajan lakitulkintojen mukaan mitään väärää ei ollut tapahtunut rehdissä kaksintaistelussa.

Eräistä muistakin hämäristä tapahtumista Holliday joutui elämänsä aikana tarkastelun kohteeksi, häntä mm. epäiltiin kerran erään postiaseman ryöstämisestä, mutta mitään näyttöä tähän ei löydetty. Päinvastoin oli usein tilanne, eli jos jossakin päin tapahtui ryöstö tai syntyi jokin muu tilanne, jossa lainsuojattomat alkoivat riehua - niin Doc Holliday, varsin sairaan ja heikonkin oloisena, oli aina valmis hypähtämään ratsaille ja lähtemään apuun.

Wyattin luonnehdinta Docista

Wyatt Earp sanoi haastattelussa vuonna 1896 Doc Hollidaysta näin:

"Doc oli hammaslääkäri, josta olosuhteet tekivät uhkapelurin; herrasmies, josta sairaudet tekivät kulkurin; filosofi, josta elämä oli muovannut ivallisen älykön; pitkä ja laiha, tuhkanvaalea kaveri lähellä kuolemaa keuhkotaudissaan, ja samaan aikaan mitä taitavin peluri ja kylmähermoisin, nopein ja tappavin mies aseineen, josta olin ikinä kuullut."

"Doc was a dentist whom necessity had made a gambler; a gentleman whom disease had made a frontier vagabond; a philosopher whom life had made a caustic wit; a long lean ash-blond fellow nearly dead with consumption, and at the same time the most skillful gambler and the nerviest, speediest, deadliest man with a gun that I ever knew."

Virgilin luonnehdinta Docista

Virgil Earp puolestaan luonnehti Doc Hollidayta haastattelussaan Arizona Daily Star-lehdessä vuonna 1882 - jätettyään pari kuukautta aiemmin Tombstonen, Morganin tultua surmatuksi - näin:

"Doc oli ihmisenä hyvin poikkeuksellinen. Hän oli käytökseltään herrasmies, hyvä hammaslääkäri, hyvin ystävällinen mies - ja meidän (Earpin veljekset) lisäksemme, luulen, että hänellä ei ollut yhtään ainutta ystävää koko territoriossa. Kerrotaan tarinoita, että hän olisi surmannut miehiä eri puolilla maata; että hän olisi ryöstellyt ja tehnyt mitä erilaisimpia rikoksia.

Tarkemmin tutkittaessa käy kuitenkin ilmi, että kaikki nämä ovat huhupuheita ja mitään tällaisia rikoksia ei voida todistetusti osoittaa Docin koskaan tehneen. Hän oli laiha, sairasteleva kaveri, mutta milloin hyvänsä jokin postiasema ryöstettiin tai jokin muu nujakka alkoi ja apua tarvittiin, niin Doc oli ensimmäisten joukossa satuloimassa ratsuaan ja lähtemässä apuun."


"There was something very peculiar about Doc. He was gentlemanly, a good dentist, a friendly man and yet, outside of us boys, I don't think he had a friend in the Territory. Tales were told that he had murdered men in different parts of the country; that he had robbed and committed all manner of crimes, and yet, when persons were asked how they knew it, they could only admit it was hearsay, and that nothing of the kind could really be traced to Doc's account. He was a slender, sickly fellow, but whenever a stage was robbed or a row started, and help was needed, Doc was one of the first to saddle his horse and report for duty."

Doc on Lännen suuria sankareita

Vaaleatukkainen ja sinisilmäinen, sairaanlaiha ja juoponrähjäinen, kammottavia ja loputtomia keuhkotautisen yskänkohtauksia saanut Doc Holliday on osa Villin Lännen sankaritarua ja yksi sen ehdottomista sankareista, ja samalla myös anti-sankareista. Tähän asemaan hän nousi Tombstonen myötä ja hänen tarinaansa on kerrattu lukemattomissa kirjoissa, lauluissa ja elokuvissa. Walter Huston, Victor Mature, Kirk Douglas, Laurence Payne, Jason Robards, Sam Gilman, Stacy Keach, Val Kilmer, Dennis Quaid ja Randy Quaid ovat esittäneet Doc Hollidayta elokuvissa.

Villi Länsi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright wallyg

Doc Holliday

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Doc Holliday's Saloon - Copyright Dale Muckerman

Viimeiset hetket ja viimeiset sanat

Tombstonen jälkeen Doc Holliday siirtyi Coloradoon, jossa hänen terveytensä nopeasti heikkeni, johtuen sekä tuberkuloosista että hyvin epäterveistä elintavoista runsaine alkoholinkäyttöineen. Vielä näinä viimeisinä vuosinaankin hän joutui selvittelemään välejään ampuma-asein. Glenwood Springs ja siellä parantola Glenwood sai toimia hyvin huonoon kuntoon kuihtuneen dentistin ja gamblerin, Doc Hollidayn kuolinnäyttämönä. Kuollessaan hän oli vasta 36-vuotias.

Ennen kuolinhetkeään hän pyysi ryypättäväkseen lasillisen viskiä ja hänen viimeisiksi, kuolemattomiksi sanoikseen on kirjattu sanat: "This is funny." - Onpas tämä hassua. Hänen viimeisistä sanoistaankin on väitelty ja on sanottu, että tällainen olisi sepitettä. Toisaalta, sanojen selitykseksi on esitetty sitä, että noin sanoessaan Doc Holliday olisi katsonut saappaattomia jalkojaan. Hän oli aina luullut kuolevansa saappaat jalassa, välien selvittelyissä - ei hotellihuoneen vuoteessa rauhallisesti maaten ja viskiä viimeisillä voimillaan naukkaillen.

Villi LänsiLähteinä mm:
Kari J. Kettula: Villi Länsi, Villi Länsi
Villi Länsi - toimittaneet William C. Davis ja Joseph G. Rosa
Pentti Virrankoski: Yhdysvaltain ja Kanadan intiaanit
Mike Sotter: Villi Länsi
Royal B. Hassrick: The Colourful Story of The American West
Norman Bancroft-Hunt ja Werner Forman: The Indians of The Great Plains
United States Marshals Service
Finn Arnesen: Intiaanikirja - WSOY
Näin elettiin Villissä Lännessä - Otava
Ulf Sindt: Intiaanit ja cowboyt - SCHILDTS
Apassit sotapolulla - Apassisoturien historiaa - Art House Oy
Dee Brown: Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen - Otava
Michael Johnson: Villi Länsi - Otava
Kultainen Villi länsi - Tammi
The Apaches - Osprey Publishing
Colin F. Taylor, William C. Sturtevant: Suuri Intiaanikirja - Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat

Tutustu Lännen kuuluisimpiin seriffeihin

Tunturisusi Hurja Bill Hickok
Tunturisusi Bat Masterson
Tunturisusi Wyatt Earp ja veljet
Tunturisusi Doc Holliday - seriffien luottoapulainen