Tunturisuden sivut
Wild Bunch Hurja joukko

Vasemmalta Harry Longabaugh (Sundance Kid), Bill Carver, Ben Kilpatrick (Tall Texan), Harvey Logan (Kid Curry), ja Robert LeRoy Parker (Butch Cassidy). Ben Kilpatrick kantoi lempinimeä Suuri Teksasilainen siksi, että hänellä oli pituutta 6 jalkaa ja kaksi tuumaa, eli 188 cm.

BUTCH CASSIDY ja SUNDANCE KID - HURJA JOUKKO

Butch Cassidy, jonka oikea nimi on Robert LeRoy Parker (1866 - 1908), oli pahamaineinen yhdysvaltalainen lainsuojaton, juna- ja pankkiryöstäjä. Hän johti rikollisjoukkiota Wild Bunch, Hurja joukko, jossa oli enimmillään yli 200 lainsuojatonta ja johon kuului hänen ystävänsä Sundance Kid, oikealta nimeltään Harry Alonzo Longabaugh (1867 - 1908).

Hurja joukko ryösti junia ja pankkeja kaikkein menestyksekkäimmin Yhdysvaltain historiassa. Menestyksekkäät pankki-, kulta- ja junaryöstöt seurasivat toinen toistaan. Kannattaa huomioida, että nämä rikolliset toimivat vielä 1900-luvullakin, Villin Lännen ajan jälkeen, joten laittomuudet eivät suinkaan loppuneet Villiin Länteen.

Wild Bunch Hurja joukko

Vasemmalta Harry Longabaugh (Sundance Kid), Bill Carver, Ben Kilpatrick (Tall Texan), Harvey Logan (Kid Curry), ja Robert LeRoy Parker (Butch Cassidy).

All rights reserved
*Kuva - Copyright
© Nevada Magazine

- Used with permission.

Kaikella on hintansa

Valtaisaan, myyttiseen maineeseen kohonneet Butch Cassidy ja Sundance Kid pakenivat Etelä-Amerikkaan takaa-ajajiaan, joihin olivat liittyneet myös Pinkertonin koskaan periksi antamattomat etsivät. Etelä-Amerikassa lainsuojattomat mahdollisesti kuolivat epäselvissä olosuhteissa, mutta heidän tarunsa lähti liitoon ja maine on vain kasvanut vuosisadan myötä.

Butch Cassidyn mysteeri

Butch Cassidyn kuolema ajankohtineen on jäänyt mysteeriksi. Cassidy saattoi kuolla Etelä-Amerikassa, mutta saattoi olla, että hän ei kuollutkaan. Hän on saattanut palata Yhdysvaltoihin, jossa hän olisi mennyt naimisiinkin ja elänyt nimellä William Thaddeus Phillips.

Range Drifter, by Thomas Thompson

Kuvassa taiteilijan näkemys pienestä välienselvittelystä saluunan edustalla. Villin Lännen ajat olivat joskus kovia, mutta kovia olivat miehetkin. Todellisuudessakin välejä selviteltiin varsin suoraviivaisin ottein sekä saluunoissa että kaduilla.

Range Drifter, by Thomas Thompson - Bantam 764, 1950 - Cover art uncredited.

All rights reserved
*Kuva - Copyright © Flickr/John McClaverty
Photo used with permission.


Tunturisuden sivut

Nämä miehet ovat ottaneet Lännen tapaan oikeuden omiin käsiinsä, eikä heidän tielleen ole syytä asettua - jollei satu olemaan seriffi. Sittenkään ei kannata huudella "Kädet ylös" - vaan parempi on ampua ensin. Mieluiten haulikoilla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Tom Simpson