Villi Länsi
Istuva Karhu

Apassi SITTING BEAR - ISTUVA KARHU (n. 1800 - 1871)

Set-ankeah eli Setangya - Istuva Karhu oli arvostettu kiowa-soturi ja tietäjä. Hän oli mukana monilla sotaretkillä, joilla vastassa olivat intiaanien heimot cheyenne, sauk eli sac ja fox. Istuva Karhu hyökkäili myös valkoisten ja sotilaidenkin kimppuun. Hän kuului urheimpien kiowa-soturien muodostamaan ryhmittymään Koitsenko (Ko-eet-senko).

Istuva Karhu vangittiin vuonna 1871 ja hänet surmattiin, kun hän kävi vartijoidensa kimppuun.

Sotaisat rosvot

Kiowat olivat sotaisia rosvoja ja ahdistivat 1800-luvun alusta lähtien alinomaa New Mexicon ja Texasin maanviljelijöitä ja valkoihoisia, sekä tekivät tiheään hyökkäyksiä myös Meksikon pohjoisosaan.

1830-luvulta alkaen he kävivät katkeraa taistelua Texasin amerikkalaisia vastaan ylimpänä päällikkönään suuri soturi Dohäsan eli Pieni Jyrkänne - englanniksi Little Bluff. Hän siirtyi rauhan kannattajaksi ennen kuolemaansa 1866. Myös hänen seuraajansa pyrki aluksi rauhaan valkoisten kanssa, mutta pian taistelut leimusivat jälleen.

Kiowat tekivät useita rauhansopimuksia Yhdysvaltain hallituksen kanssa, mutta eivät tunnustaneet niiden koskevan myös Texasia ja heidän sotainen perinteensä säilyi muutenkin kauan.

Kansasin preeriaa

Kansasin preeriaa. Preerialla on varmasti maiseman myötä vaikeaa paikantaa sijaintiaan, siis sellaisille, jotka eivät koskaan ole liikkuneet preerialla - ei kiowa-intiaaneille.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © JLDMphoto