Tunturisuden sivut

CHRISTOPHER "KIT" CARSON (1809 - 1868)

Uudisasukkaiden eturintamassa kiitänyt Kit Carson aloitti monivaiheisen uransa New Mexikossa majavanpyytäjänä. Hän tuli myös kuuluisaksi Mississippijoen länsipuolen tienraivaajana ja ehti toimia postivaunujen ajajana ja armeijan tiedustelijana. Armeijassa hän loi itselleen menestyksekkään uran ja taisteli sekä intiaanisodissa, että Yhdysvaltain sisällissodassa, jossa yleni aina prikaatinkenraaliksi asti.

Kit Carson on eräs heistä, joka jälkipolville on symboloinut urheaa, oikeudenmukaista ja sankarillista uudisraivaajaa niin, että hänen mainettaan on kenenkään ollut hyvin vaikeaa lyödä taikka voittaa. Vauhdikkaan elämänsä aikana Carson ehti vaellella ja samoilla joka puolella Texasin ja Oregonin alueella.

Näiden Villin lännen sivujen etusivulla esitellään lyhyesti Daniel Boone. Boone oli Mississipin itäpuolen tienraivaaja, siinä missä Kit Carson muistetaan länsipuolen tienraivaajana. Carsonin äiti oli syntyjään Boone.

Pieni ja karkea vuoristolainen

Kit Carsonin pituus oli 165 cm - ja hän piti itseään luku- ja kirjoitustaidottomana, karkeana vuoristolaisena.

Davy Crockett

Urhea kolmikko

Ylhäällä kauniissa lännenkirjan kannessa on keskellä Kit Carson, ihan selvästi vasemmalla pesukarhulakistaan ja hirvennahkavaatteistaan tunnistettavana aina iloinen Davy Crockett - ja oikealla rauhanpiippua tarjoamassa Istuva Härkä.

Kit Carson

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Historiallinen muotokuva ylhäällä Copyright - mharrsch

Intiaanien luottamus

Navajot nimittivät Carsonia Köydenheittäjäksi. Useimmat navajot luottivat Kit Carsoniin, koska tämä oli aina puhunut intiaaneille rehellisesti, ja he toivoivat tekevänsä rauhan Carsonin avulla. Carson suhtautui intiaaneihin arvostavasti ja oli tutustunut näihin jo kauppamiesaikoinaan. Hän piti intiaaneista. Hän oli asunutkin näiden parissa kuukausien ajan, näkemättä vilahdustakaan valkoisista. Carson oli tehnyt lapsenkin arapaho-naisen kanssa ja asunut jonkin aikaa cheynne-naisenkin kanssa.

Kit Carson

Vaatimaton lukeneisuus

Kit Carsonin lukusivistys oli vaatimatonta. Vaikka hän saavuttikin suuren maineen ja kunnioituksen, sai tämä hänen vaatimaton opillinen taustansa hänet tuntemaan alemmuutta lukeneiston ja ylhäisön parissa. Hän ei koskaan tuntunut voittavan pelokasta kunnioitustaan huipulla oleviin, hyvinpukeutuviin ja viisaisiin miehiin. Tämä aikaansai sen, että hän alistui sellaisiinkin intiaanien vastaisiin toimiin ja sotimiseen - johon hän ei muuten olisi halunnut ryhtyä.

Niinpä esimerkiksi vuonna 1883 hänen esimiehenään oli Carleton, joka julisti, että intiaanien kanssa ei tule laisinkaan neuvotella. Miehet on tapettava aina kohdattaessa ja naiset ja lapset vangittava. Aluksi Carson Carletoninkin kanssa vastusti tällaista suhtautumista ystäviinsä intiaaneihin. Pian hän kuitenkin oli jo hyökkäämässä navajojen kimppuun ja hänen raporttinsa Carletonille "kaikuivat samoja sanoja, kuin mitä olivat tuon röyhkeän kerskurin, Carletonin, jolta hän otti vastaan käskynsä".

Kit Carson

Lähteinä mm:
Villi Länsi - toimittaneet William C. Davis ja Joseph G. Rosa
Pentti Virrankoski: Yhdysvaltain ja Kanadan intiaanit
Mike Sotter: Villi Länsi
Royal B. Hassrick: The Colourful Story of The American West
Norman Bancroft-Hunt ja Werner Forman: The Indians of The Great Plains
United States Marshals Service
Finn Arnesen: Intiaanikirja - WSOY
Näin elettiin Villissä Lännessä - Otava
Ulf Sindt: Intiaanit ja cowboyt - SCHILDTS
Apassit sotapolulla - Apassisoturien historiaa - Art House Oy
Dee Brown: Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen - Otava
Michael Johnson: Villi Länsi - Otava
Kultainen Villi länsi - Tammi
The Apaches - Osprey Publishing
Colin F. Taylor, William C. Sturtevant: Suuri Intiaanikirja - Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Pieni kansikuva Copyright - bowbrick
*Kirjan isot kansikuvat Copyright - bowbrick


Kit Carson