Tunturisuden sivut

Murhanäyttämö

Kuvassa yllä Lincolnin historiallisesti arvokkaana säilytetyn alueen katua, jossa käytiin Lincolnin piirikunnan sotaa. Näissä maisemissa Billy the Kid oli mukana ampumassa hengiltä kaksi seriffiä. Rakennus kuvassa on Tunstall-McSween Store, sekatavarakauppa, jonka Tunstall ja McSween pystyttivät vuonna 1877.

Molemmat kauppiaat ammuttiin Lincolnin sodassa. Seriffi oli toinen näistä kauppiaiden ampujista, siksi hänet puolestaan ammuttiin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Kent Kanouse

BILLY THE KID (23.11.1859 New York, USA - 14.7.1881 Fort Sumner, Uusi Meksiko)

Henry McCarty, joka tunnetaan paremmin nimellä Billy the Kid, on yksi lännen kuuluisimmista lainsuojattomista. Hänestä käytettyjä nimiä ovat myös Henry Antrim (isäpuolensa sukunimen mukaan) ja William H. Bonney (hänen mahdollisen isänsä William Harrison Bonneyn mukaan).

Hänen biologinen isänsä oli joko Patrick Henry McCarty, Michael McCarty, William McCarty, Edward McCarty - tai William Harrison Bonney.

Kirjavuus nimistössä johtuu siitä, että Henryn eli Billy the Kidin syntyjuuret ja koko lapsuus kietoutuvat historian hämäriin, eikä hänen biologisesta isästään ole selvyyttä.

Maailman parhaat historioitsijat ja sukuselvitystutkijat ovat tehneet kaikkensa, jotta Billy the Kidin molemmat vanhemmat olisi saatu selvitetyksi, mutta eivät ole onnistuneet pyrkimyksissään.

Hänen äitinsä on varmuudella Catherine McCarty/Katherine McCarty Bonney. Äidinkään sukunimen kohdalla ei kuitenkaan ole varmuutta siitä, että käyttikö hän tyttönimeään vai mahdollisesti jonkun aviomiehensä nimeä, Billyn syntyessä. Billy the Kidillä oli nuorempi velipuoli, Joseph Antrim.

Billy the Kid

Myös Billy the Kidin syntymäpaikka on ollut hämärän peitossa. Useat Yhdysvaltain osavaltiot ovat julistautuneet Billy the Kidin syntymäpaikaksi. Onpa hänen arveltu syntyneen myös Euroopassa, joko Irlannissa tai Englannissa. Nykyisin Billy the Kidin katsotaan melkoisella varmuudella syntyneen New Yorkissa ja siellä East Sidessa.

Varhaiset vuodet

Huom. Seuraavassa käytetään selvyyden vuoksi Henry McCartysta nimeä Billy, taikka Billy the Kid. Vaikka hänet opittiin tuntemaan Billy the Kidinä vasta näiden tapahtumien jälkeen.

Vuonna 1868 Billyn äiti Catherine McCarty muutti kahden poikansa kanssa Indianapolikseen, Indianaan. Siellä äiti kohtasi William Antrim-nimisen miehen, jonka kanssa hän avioitui vuonna 1873 - hääkirkon sijaintipaikka oli Santa Fe, New Mexico. Mies oli taipuvainen kiertämään maailmaa, etsien kultaa ja pelaten kapakoissa, ja äiti sai tulla poikineen toimeen, miten vain suinkin kykeni. Catherine McCarty pesi vaattteita, leipoi piirakoita ja teki kaikkia muita, mahdollisia töitä - miehen kierrellessä maailmalla. Billy the Kid käytti itsestään myöhemmin usein sukunimeä Antrim, tämän pelurin elämää viettävän isäpuolensa mukaan.

Catherine McCarty poikineen päätyi kaupunkiin nimeltänsä Silver City, ja siellä Catherine, jo pidempään tuberkuloosia sairastettuaan, kuoli 16.9.1874. Näin Billy the Kid jäi orvoksi 14-vuotiaana.

Naapurissa asuva, hotellin omistava perhe otti Billyn hoteisiinsa ja Billy teki vastineeksi työtä perheen hotellissa. Hänen työnantajansa kehui Billyä, pitäen tätä ahkerana ja todeten, että Billy oli ainut todella kunnollinen työntekijä, joka hänellä koskaan oli ollut ja joka ei koskaan varastanut mitään.

Billy kävi myös koulua, ja eräs hänen opettajistaan kuvaili häntä myöhemmin hyväksi oppilaaksi, joka oli aina valmis auttamaan muita. Opettajan mukaan Billy ei aiheuttanut ongelmia sen enempää, kuin kukaan muukaan poikaoppilas.

Nuoruudessaan Billy lueskeli ajan ns. kioskikirjallisuutta, ja eräät hänen elämänsä tutkijat ovat esittäneet, että hän näistä rikoksia romantisoivista kertomuksista olisi saanut vaikutteita myöhemmälle lainsuojattoman uralleen. Uskottavampaa on kuitenkin se, että hän myöhemmin oli herkkä turvautumaan aseeseen muista syistä - esimerkiksi siksi, että hän ei fyysisiltä ominaisuuksiltaan ollut kovinkaan vahva.
Zane Grey

Lukemattomien ihmisten mieliin Villistä Lännestä on muotoutunut se kuva, jonka mestarillinen lännenkirjailija Zane Grey on kirjoissaan ja tarinoissaan lukijoilleen loihtinut.

Billy the Kid
Billy the Kid

Kuvissa yllä Lincolnissa oikeustalo ja sen huone, josta vangittu Billy the Kid onnistui pakenemaan 28.4.1881. Pakonsa yhteydessä hän ampui hengiltä kaksi apulaisseriffiä. Lincoln, Uusi-Meksiko, USA. Lue alta tarkemmin, otsikon "Pat Garrett - pidätys ja pako" alta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright Kent Kanouse

Olemus

Billy oli laiha ja notkealiikkeinen, aikalaiset kuvasivat häntä kissamaiseksi - ja pituudeltaan 175 cm. Hänellä oli siniset silmät ja silmiinpistävän näkyvät oravanhampaat. Hänellä oli aikuisenakin ihan kuin lapsenkasvot, johtuen ehkä juuri hampaistakin. Billyn lapsenkasvoilla viipyilevä, hieman kuin unisen veltto ilme on antanut aiheen epäillä myös jonkinlaista jälkeenjääneisyyttä, mikä on virheellinen epäilys ja tulkinta.

Billy the Kid oli käytökseltään yleensä varsin ystävällinen. Hän pukeutui mielellään näyttävästi ja suosi hattunaan meksikolaista sombreroa.

Herraskaisiin hienostelutaipumuksiin liittyvä, päinvastaisuutta edustava taipumus käytellä tuliaseita ja vieläpä hyvin, tekivät yhdessä Billystä ristiriitaisen hahmon. Hänestä tuli elämänsä myötä yhtä aikaa sekä pahamaineinen lainsuojaton, että Villin Lännen myyttinen hahmo, jota monet jälkeen päin ovat ihailleet.

Ajautuminen rikoksen poluille - juustovarkaana

Billy ajautui ensimmäisiä kertojaan rikoksen poluille huhtikuussa vuonna 1875. Tällöin hän jäi kiinni juustovarkaudesta, ja Grant Countyn seriffi Harvey Whitehill pidätti hänet. Whitehill kertoi myöhemmin, että hän piti Billystä - ja hän joutui pidättämään Billyn virkavelvollisuuksiensa vuoksi, ei niinkään siksi, että olisi halunnut.

Vaatteiden ja aseiden varkaus

24. syyskuuta 1875 Billy pidätettiin jälleen, nyt epäiltynä aseiden ja vaatteiden varastamisesta erään kiinalaisen omistamasta pesulasta. Kaksi päivää tämän jälkeen teinirikollinen Billy pakeni vankilasta savupiipun kautta. Tästä hetkestä alkaen, Billy oli kaiken aikaa enemmän taikka vähemmän, karannut ja karkulainen. Hän liikkui eri puolilla Arizonaa, ja asui mm. Fort Grant-linnakkeen lähistöllä, tehden töitä seudun rancheilla. Näihin aikoihin hän myös testaili pelitaitojaan paikallisissa pelisaluunoissa.

Hevosvarkaissa

Samoihin aikoihin Billy tutustui skottisyntyiseen, entiseen ratsuväen mieheen nimeltänsä John R. Mackie, jonka kanssa he kahdestaan lähtivät tuottoisaan mutta hyvin riskialttiiseen hevosvarasteluun. Näihin aikoihin Kid sai lempinimen Kid Antrim, joka selittyi Billyn elämää tutkineen Robert M. Utleyn mukaan sillä, että Billy oli nuori, hoikka, parraton ja miellyttävä olemukseltaan.

Riitaa ja ammuskelua

Vuonna 1877 Billy riitaantui Fort Grantin irlantilaissyntyisen siviilisepän, nimeltään Frank "Windy" Cahil, kanssa. Seppä alkoi työkseen kiusata Billyä. Elokuun 17. päivänä, kovan riidan jälkeen, seppä paiskasi Billyn maahan. Tällöin Billy veti esille aseensa ja ampui seppää, joka kuoli seuraavana päivänä. Syyttäjän mukaan teko oli oikeudeton ja rikos, vaikka eräiden todistajien mukaan Billy toimi itsepuolustukseksi. Joka tapauksessa Billy pakeni Arizonasta Uuteen Meksikoon, peläten sekä tekonsa oikeudellisia seuraamuksia, että Cahilin ystävien kostoa. Vuosia myöhemmin Louis Abraham, joka oli tuntenut Billyn Silver Cityssä, väitti, että yhteenotossa seppä ei kuollutkaan.

Ammattimaiseksi rikolliseksi

Apache Tejossa, Uudessa Meksikossa - Billy liittyi paikallisten karjavarkaiden joukkioon "The Boys". Joukkion kohteena olivat karjaparoni John Chisumin karjalaumat. Billyn liittyminen tähän rikollisjoukkioon huomioitiin niin, että se mainittiin paikallisessa lehdessäkin. Ei ole selvillä, kuinka pitkään Billy oli mukana tässä rosvojoukkiossa, mutta eipä aikaakaan, kun hän oli jo poistunut omille teilleen ja liikkui samana vuotena 1877 Pecos Valleyssa, joka sekin on Uudessa Meksikossa.

Apassien armoilla

Pecos Valleyhin Billy saapui jalan, sillä apachet olivat hieman aiemmin ryöstäneet häneltä hevosen ja pakottaneet hänet jatkamaan matkaansa jalan. Pecos Valleyssa hän osui saapumaan Heiskell Jonesin kotitilalle. Nuori mies oli saapuessaan kuoleman kielissä, mutta talon emäntä hoivasi hänet kuntoon. Billy sai talosta lähtiessään itselleen myös varustuksen ja hevosenkin, joten häntä kohdeltiin todella ystävällisesti. Näihin aikoihin Billy alkoi käyttää itsestään nimeä Willam H. Bonney.

Lincolnin piirikunnan sota

Syksyllä 1877 Billy muutti Lincoln Countyyn, Uuteen Meksikoon. Siellä hän oli mukana seudun maanviljelijöiden ja karvankasvattajien välisessä karjasodassa, nimeltään Lincoln County War. Tämän karjasodan sekavissa tapahtumissa, verisillä näyttämöillä Billy oli mukana siinä joukkiossa, joka 1.4.1877 Lincolnin pääkadulla ampui väijyksistä kaksi lainvalvojaa. Ammutuiksi tulivat seriffi William J. Brady ja apulaisseriffi George W. Hindman. Billykin sai näissä taisteluissa luodin reiteensä. Hän oli vielä mukana tässä sodassa, ehkä ampuikin Bob Beckwith-nimisen miehen, mutta pakeni sitten Teksasiin.

Fort Sumnerin ampumistapaus

Aina vuoteen 1880 saakka Billy vietti pakosalla ollen lainsuojattoman elämää, ryöstäen karjaa, pelaten ja ollen mukana kaikenlaisissa kahinoissa. Tammikuussa 1880 hän ampui Fort Sumnerissa, Uudessa Meksikossa, saluunassa Joe Grantin.

Grant oli aiemmin uhonnut, että kun hän näkee Billyn, niin hän heti ampuu tämän. Saluunassa Billy hakeutui Grantin seuraan - Grant ei tunnistanut Billyä. Billy pyysi mielenkiinnosta nähtäväkseen Grantin hienon revolverin, ja saatuaan sen käsiinsä, viritti sen huomaamattomasti niin, että iskuri seuraavalla laukauksella ei osuisi nalliin, vaan tyhjään patruunapesään. Sen jälkeen hän ojensi revolverin takaisin Grantille ja kertoi samalla olevansa Billy the Kid. Tällöin Grant heti yritti ampua Billyn, mutta kuului vain tyhjän aseen naksahdus - ja sen sijaan Billy ampuikin nyt Grantin. Tästä tapauksesta on olemassa myös toisenlaisia kuvauksia ja tarinoita, kuten useimmista ajan tapahtumista.

Pat Garrett - pidätys ja pako

Joulukuussa 1880 Pat Garrett, joka oli valittu Lincolnin piirikunnan seriffiksi saman vuoden syksynä, possensa kanssa pidätti Billyn. 9.4.1881 Billy todettiin oikeudessa syylliseksi seriffi William J. Bradyn murhaan ja hänet tuomittiin hirtettäväksi. 28.4.1881, kun Garrett ei ollut kaupungissa, Billy ampui kuoliaaksi kaksi vartijaansa ja pakeni. Tämän tapahtuman yksityiskohdat eivät ole tiedossa. Ammutuiksi tulivat Garrettin apulaisseriffit James Bell ja Robert Ollinger.

Takaa-ajo ja kuolema pimeässä makuuhuoneessa

Tällainen väkivaltainen, murhia sisältänyt pako ei voinut jäädä ilman vakavia seuraamuksia. Kaikki mahdollinen oli tehtävä, jotta tekijä saisi rangaistuksensa. Pat Garrett aloitti apulaisineen Billyn takaa-ajon, joka lopulta päättyi siihen, että Billy tuli ammutuksi.

Näistä viime tapahtumistakin on olemassa useampia erilaisia versioita, mikä niistä on oikea, jää arvioitavaksi. Joka tapauksessa, Billy the Kid kuoli 14.7.1881. Hän tuli seriffi Garrettin ampumaksi Fort Sumnerissa pimeässä hotellihuoneessa, lyhyen sananvaihdon jälkeen.

Seriffi Pat Garrett sai selville sen hotellin, jossa Billy majaili, ja asettui tämän poissa ollessa apulaisineen odottamaan Billyn huoneeseen tämän paluuta. Kun Billy the Kid tuli pimeään makuuhuoneeseen, hän aisti, että siellä on joku ja ennätti kysellä espanjaksi: "Quién es? Quién es?" - eli kuka siellä, kuka siellä? Seriffi tunnisti äänestä, että kyselijä oli Billy the Kid. Häneltä olisi varmaankin ollut hyvin vaarallista ja varomatonta vastata pimeyden keskeltä, että "Täällä seriffi Garrett, olen tullut pidättämään sinut - kädet ylös!" - Sen sijaan hän vastasikin revolvereillaan, ampumalla välittömästi kuolettavat laukaukset. Näin kaikki siis mahdollisesti tapahtui yhden tapahtumasta kertovan version mukaan.

Erikoisimmissa, uudemmissa selvityksissä esitetään jopa, että seriffi Garrett olisi sitonut sänkyyn Billylle houkutukseksi erään naisen. Kun Billy saapui makuuhuoneeseen, niin Garrett olisi ampunut hänet väijyksistä.

Entäpä, jos Garrett ei ampunutkaan Billyä?

Sheriffi Pat Garrett ampui yleisen uskomuksen mukaan Billy the Kidin vuonna 1881, mutta elikö tämä legendaarinen lainsuojaton oikeasti vielä vuosikymmeniä oletetun kuolemansa jälkeen? Jimillä esitettiin 24.2.2013 dokumentti - JIM D Historia: Brad Meltzerin tulkinnat - jossa spekuloitiin sillä mahdollisuudella, että Pat Garrett ei olisi ampunutkaan Billy the Kidiä.

Tässä selityksessä lähdettiin liikkeelle siitä, että ensiksikin, Pat Garrett ja Billy the Kid olisivat olleet jonkinlaisia ystäviä. Heistä kumpikaan ei olisi halunnut ampua toistaan. Jospa kävikin niin, että miehet sopivat, että Billy the Kid katoaa paikalta maan alle, Pat Garrett kertoo ampuneensa hänet ja nostaa ampumisesta palkkiorahat. Nämä rahat olisi vielä mahdollisesti jaettu miesten kesken.

Billy the Kid olisi dokumentin mukaan elänyt toisella nimellä, nuhteetonta ja huomaamatonta elämää vielä peräti 69 vuoden ajan. Dokumentissa haastateltiin monia läheisesti asiaan liittyviä, kuten Pat Garrettin kahta lastenlasta. Lastenlapset kiistivät tämän mahdollisuuden ja pitivät varmana sitä, että Pat Garrett todellakin ampui tuolloin Billy the Kidin.

Dokumentti ei kyennyt esittämään mitään vakuuttavaa tällaisen spekulatiivisen vaihtoehdon tueksi. Myöskin katsoja jäi miettimään sitä, että olisiko todellakin Billy the Kidin kaltainen mies yhdessä yössä kyennyt muuttamaan käyttäytymistään niin, että saattoi elää täydellisen nuhteettomana ja näkymättömissä seuraavat vuosikymmenet. Tällainen vaihtoehto tuntuu hyvin epätodennäköiseltä.

Kuitenkin kysymys jäi mieleen elämään, koska tapahtumassa oli monia hämäriä piirteitä. Itse ampuminen tapahtui pimeässä niin, että vain Pat Garrett oli sisätiloissa, apulaisseriffit olivat odottamassa ulkona. Ilmeisesti Billy the Kidin ruumiskin on jollakin tavalla "kadonnut", ainakaan ei ole oikein selvyyttä siitä, että missä se on - onko se hänen nykyisellä hautapaikallaan?

Maine kuoleman jälkeen

Värikkäästä elämästään huolimatta Billy the Kid eli elämänsä kohtuullisen tuntemattomana. Hänellä oli paikallista mainetta ja hänet tunsivat kaikki ne, jotka hänen kanssaan olivat tekemisissä. Varsinaiseen suureen maailmanmaineeseen yhtenä Lännen suurimmista lainsuojattomista hän nousi vasta kuolemansa jälkeen. Hän on saanut myös paljon puolestapuhujia ja ihailijoita. Hänellä oli eläessään paljon espanjalaisia ystäviä, joden mukaan Billy ei ollut vähimmässäkään määrin tunteeton tappaja, vaan mitä ystävällisin, seurallisin ja iloisin mies - jolla oli aina aikaa huvittelulle ja tanssille, ja joka aina oli lojaali ystävilleen.

Kun Billy the Kid kuoli, oli hänellä ikää 21 vuotta ja pian liitettiin hänen myyttiinsä uusi luku, jonka mukaan hän olisi tappanut elämänsä aikana 21 miestä, yhden jokaista elinvuottaan kohti. Todellisuudessa hän lienee ampunut hengiltä 4 - 9 miestä. Mikä on oikea määrä, sitä ei voida koskaan enää selvittää.

Billy the Kid ei saa armahdusta

Historian tunnetuimpiin pyssymiehiin lukeutunut Billy the Kid ei saamut armahdusta.

Armahduspyyntöä puntaroinut Yhdysvaltain New Mexicon osavaltion kuvernööri Bill Richardson ilmoitti joulukuun lopussa vuonna 2010, ettei anteeksiannon tueksi ole riittävästi todisteita.

Sheriffi Pat Garrett ampui Billy the Kidin kuoliaaksi vuonna 1881, vaikka silloisen kuvernöörin väitetään luvanneen lainsuojattomalle armahduksen.

Billy the Kidillä on runsaasti faneja, ja he ovat ajaneet tämän armahtamista yli 10 vuotta. Sheriffin jälkeläiset ovat vastustaneet hanketta, koska he kokevat armahduksen tekevän esi-isästään kylmäverisen tappajan.

Uuden Meksikon kuvernööri Lew Wallace lupasi Billy the Kidille armahduksen jo vuonna 1879, ja tätä luvattua armahdusta vastaan Billyn oli tarkoitus todistaa syyttäjän puolella oikeusjutussa, jossa kolmea miestä syytettiin yksikätisen lainvalvojan murhasta Lincoln Countyn karjasodassa. Wallace ei kuitenkaan julkistanut virallisesti tätä armahdustaan ja niin se ei saanut aikanaan lainvoimaa.

Kuvernööri Bill Richardson tuli kielteiseen päätökseensä erityisesti sillä perusteella, että Billy the Kid ampui hengiltä tämän osalleen luvatun armahduksen jälkeen kaksi viatonta ihmistä, eli apulaisseriffit, paetessaan.
(Verkkouutiset 31.12.2010)

Billy the Kidin valokuva myytiin jättihinnalla

Tämän sivun yläosassa on ainoa tunnettu valokuva Billy the Kidistä. Kuva on ns. tinakuva (eng. tintype) ja se myytiin huutokaupassa Denverissä Yhdysvalloissa lauantaina 25.6.2011.

Myyntihinta oli yli 2,3 miljoonaa dollaria eli 1,6 miljoonaa euroa. Summa on huomattavasti suurempi kuin mitä järjestäjät osasivat odottaa. He olettivat saavansa kuvasta korkeintaan 400 000 dollaria.

Myös nimillä William Bonney, Henry Antrim, Henry McCarty tai pelkästään "the Kid" tunnettu lainsuojaton maksoi itse vuonna 1880 tai 1881 otetusta kuvasta 25 senttiä.

Tämä tinakuva on otettu saluunassa New Mexicon ulkopuolella. Kuvassa näkyvät Billy the Kidin aseet, Winchester-kivääri ja Colt-revolveri.

Kuva kulkeutui Bonneyn rikostoveri Dan Dedrickille, joka jätti sen omille lapsilleen.

Kuva oli näytteillä newmexicolaisessa museossa 1980-luvulla, mutta sen jälkeen sitä on säilytetty suojaavassa kirjekuoressa.

Kuvan osti australialainen miljonääri William Koch, jonka veljet ovat tulleet tutuiksi konservatiivipoliitikkojen rahoittajina.

Kuva oli yksi huutokaupan 400 Villiin Länteen liittyvästä esineestä, joiden joukossa oli Buffalo Billiin liittyviä dokumentteja, intiaanien esineistöä ja Andy Warholin intiaani- ja cowboytaidesarjaan kuuluva teos, jossa navajonainen lapsi selässään.
(Iltasanomat 26.6.2011 - Guardian News and Media 27.6.2011)Villi LänsiLähteinä mm:
Kari J. Kettula: Villi Länsi, Villi Länsi
Villi Länsi - toimittaneet William C. Davis ja Joseph G. Rosa
Pentti Virrankoski: Yhdysvaltain ja Kanadan intiaanit
Mike Sotter: Villi Länsi
Royal B. Hassrick: The Colourful Story of The American West
Norman Bancroft-Hunt ja Werner Forman: The Indians of The Great Plains
United States Marshals Service
Finn Arnesen: Intiaanikirja - WSOY
Näin elettiin Villissä Lännessä - Otava
Ulf Sindt: Intiaanit ja cowboyt - SCHILDTS
Apassit sotapolulla - Apassisoturien historiaa - Art House Oy
Dee Brown: Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen - Otava
Michael Johnson: Villi Länsi - Otava
Kultainen Villi länsi - Tammi
The Apaches - Osprey Publishing
Colin F. Taylor, William C. Sturtevant: Suuri Intiaanikirja - Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat


Muistokivi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Taidekuva yllä Copyright ryanbmolloy / Ryan
*Kuva muistokivestä Copyright Zooomabooma