Tunturisuden sivut
Revolverisankari

LAINSUOJATTOMAT

Lännen alkuaikojen poikkeusoloissa lain koura seriffeineen ei aina heti yltänyt kaikkialle. Useat yrittivät hyötyä tästä tilanteesta ja valitsivat raskaan työnteon sijaan ainakin yrityksen nopeaan rikastumiseen.

Pankkeja ja posteja ryöstettiin ja suuressa vaarassa olivat pitkillä taipaleillaan liikkuvat rahakuljetukset niin hevosten vetämissä postivaunuissa kuin myöhemmin rautateilläkin. Lainsuojattomat olivat uhka myös kaikille tavallisille rajaseudun asukkaille. Karjavarkaat, väärinpelurit ja asehullut rähinöitsijät toivat oman lisäkirjonsa lainsuojattomien sankkaan joukkoon.

Kuvassa oikealla on jäniittävä tilanne. Kolme miestä taustalla lähestyy - mies etualalla odottaa ja on kaikkeen valmiina.

Uudisasukasperhe vankkureineen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja oikealla - Copyright © Flickr/Tom Simpson
Revolverisankari
Villi Länsi
Ben Cartwright

Ben Cartwright Bonanzasta on fiktiivinen hahmo, ja kunniallisista kunniallisin. Hän on täällä lainsuojattomien keskuudessa siksi, että ylhäällä kuvassa on hänen Bonanzassa käyttämänsä revolveri, jolla hän varmasti usein laittoi lainsuojattomiakin kuriin ja nuhteeseen, ehkä joskus arkkuunkin.

Hurja ja vaarallinen lainsuojaton!

Vaarallinen ammatti

Suuressa vaarassa olivat lainsuojattomat itsekin, sillä heidän henkensä ei kovin arvokas ollut, kun heitä otettiin kiinni. Lainsuojattomat yrittivät turvata itsensä aseistautumalla raskaasti. He kuljettivat mukanaan revolvereita lähitaisteluihin, mutta myös kivääriä tai karbiinia kaukotilanteisiin.

Usein lainsuojattoman aseesta oli piippu sahattu poikki, niin että aseen kuljetus pitkillä taipaleilla olisi ollut helpompaa. Aivan samoin, kuin aseistautuivat lainsuojattomat, tekivät myös seriffit ja tilallisetkin. Tämä oli aika ajoin täyttä sotaa ajan aseilla, joita tulvi kaikkialle yhä enemmän, ihmisten asuttaessa maan.

Kiinnijäänyt karjavaras

Karjavaras on jäänyt kiinni rysän päältä. Hänen mahdollisuutensa selvitä hengissä tilanteesta ovat olemattomat.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Tom Simpson
Jesse James

Jesse James (1847-1882)


Jesse osallistui Yhdysvaltain sisällissotaan, jonka jälkeen hänelle, kuten useille muillekaan - ei paluu normaaliin arkeen enää onnistunut. Sen sijaan hän perusti rikollisjoukkion, jonka kera hän ryösteli vuosien ajan pankkeja ja junia.

Monien kaltaistensa rikoksen poluille lähteneen tavoin, Jesse oli ihmisenä hyvin arvoituksellinen. Hänestä on yritetty tehdä jälkipolville romanttista sankarityyppiä, mitä hän ei vähimmässäkään määrin ollut.

Useisiin muihin alan miehiin verrattuna hän oli poikkeus sikäli, että hän oli perheellinen ja saattoi viettää pitkiäkin aikoja normaalia elämää. Mutta kutsun kuullessaan hän palasi ryöstöjen tielle, mukanaan täysin rinnoin isoveljensä Frank - veljeksillä oli perheyritys. Jesse James sai väkivaltaa täynnä olleen elämänsä lopuksi itse väkivaltaisen lopun.

Hänestä luvattiin useita palkkioita. Niinpä lopulta houkutus ansaita rahaa näin kävi hänen joukkionsa kahdelle miehelle ylivoimaiseksi ja Robert Ford ampui Jesseä selkään, kun tämä oli suoristamassa seinällä vinossa roikkunutta taulua.

Vaikka Jesse James kuoli, niin siltikin useille hän jäi elämään, eräille palvottuna ja toisille taas ei. Yössä kaikaa lähestyvän ratsujoukon jyly. Kansa kavahtaa peloissaan sulkemaan ovia ja ikkunoita, sillä siellä Jesse James joukkioineen ratsastaa öisiä polkujaan kohti ikuisuutta - ainakin westerneissä.

Daltonin veljekset

Daltonit ovat monin tavoin verrattavissa Jamesin veljeksiin. Daltoneillakin oli takanaan ennen rikollista uraa varsin kunniakaskin tausta. Heidän ryhtymistään pankinryöstäjiksi on syytä kummastella. Vanhin veljeksistä Frank, sai surmansa toimiessaan peräti apulaisseriffinä Intiaaniterritoriossa. Nuoremmista veljeksistä myös Bob ja Grat toimivat lyhyen aikaa samassa ammatissa vanhimman veljen kuoleman jälkeen.

Nuorin veljeksistä Emmett selitteli jälkeen päin syyksi veljesten ajautumiselle rikoksiin sitä, että heitä oli huijattu palkanmaksussa. Tosin taas toiset tahot väittivät, että veljekset varastelivat jo varhemmin sivutöikseen karjaa ja siirtyivät siitä sitten pankkialalle. No olipa tuon asian kanssa miten hyvänsä, veljesten elämä meni tasaiseen tahtiin alamäkeä, kunnes he olivat lopullisesti "lain tuolla puolen". Lain tuolla puolen tarkoitti käytännössä vaikkapa William M. Doolinin rikollisjoukkiota, jolla oli nimenä Oklahombres ja johon Daltonitkin liittyivät.

Veljesten viimeinen ryöstöyritys vuonna 1892 päättyi tuhoon, kaksi heistä sai surmansa Kansasin Coffeyvillessä, kun kaupunkilaiset aloittivat raivoisan tulitaistelun ryöstäjien kanssa. Vain nuorin, Emmett jäi henkiin. Hän kärsi 14 vuoden vankeustuomion ja ehti sen jälkeen vielä esiintymään varhaisimmissa lännenelokuvissa ja toimipa hän teknisenä asiantuntijana eräässä ryöstöstä kertovassa elokuvassakin. Vielä tämän jälkeen hän siirtyi Hollywoodiin lännenelokuvien asiantuntijaksi, johon tehtävään hänellä olikin varsin hyvät edellytykset.
The Demon Outlaw
Baby-Face Kid Mulligan

Hyvin pahamaineinen, erityisesti väärinpelaajana ja junaryöstäjänä tunnetuksi tullut Baby-Face Kid Mulligan naikkosineen saluunassa. Tai ehkä kuitenkin lännenharrastajat, jotka ovat pukeutuneet tyylin mukaisesti.
Lainsuojaton
Lainsuojattomien aika loppuu

1800-luvun lopulla Villin Lännen aika siirtyi historiaan. Samalla katosivat myös Länttä monin paikoin terrorisoineet Hurjan joukon kaltaiset rikollisjoukkiot. Lennätin ja puhelin yhdessä nopeutuvien kulkuyhteyksien kanssa aikaansai sen, että rosvot eivät saaneet takaa-ajajiltaan enää rauhaa missään ja heidän jäljilleen päästiin nopeasti. Ehkä jossakin kaukaisimmilla rajaseuduilla oli vielä piiloja, jonne saattoi hetkeksi jäädä odottelemaan hälyn laantumista - mutta sinnekin ylsi lain pitkä koura jo kohta.

Lähteinä mm:
Villi Länsi - toimittaneet William C. Davis ja Joseph G. Rosa
Pentti Virrankoski: Yhdysvaltain ja Kanadan intiaanit
Mike Sotter: Villi Länsi
Royal B. Hassrick: The Colourful Story of The American West
Norman Bancroft-Hunt ja Werner Forman: The Indians of The Great Plains
United States Marshals Service
Finn Arnesen: Intiaanikirja - WSOY
Näin elettiin Villissä Lännessä - Otava
Ulf Sindt: Intiaanit ja cowboyt - SCHILDTS
Apassit sotapolulla - Apassisoturien historiaa - Art House Oy
Dee Brown: Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen - Otava
Michael Johnson: Villi Länsi - Otava
Kultainen Villi länsi - Tammi
The Apaches - Osprey Publishing
Colin F. Taylor, William C. Sturtevant: Suuri Intiaanikirja - Pohjois-Amerikan alkuperäiskansatCreative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla - Copyright © Flickr/Tom Simpson


*** tunturisusi.com linkit ***