Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä lainsuojattomia jäljittävä ja takaa-ajava posse, maalaus William Henry Dethlef Koerner vuonna 1931.

LAINSUOJATTOMAT

Lännen alkuaikojen poikkeusoloissa lain koura seriffeineen ei aina heti yltänyt kaikkialle. Useat yrittivät hyötyä tästä tilanteesta ja valitsivat raskaan työnteon sijaan ainakin yrityksen nopeaan rikastumiseen.

Pankkeja ja posteja ryöstettiin ja suuressa vaarassa olivat pitkillä taipaleillaan liikkuvat rahakuljetukset niin hevosten vetämissä postivaunuissa kuin myöhemmin rautateilläkin. Lainsuojattomat olivat uhka myös kaikille tavallisille rajaseudun asukkaille. Karjavarkaat, väärinpelurit ja asehullut rähinöitsijät toivat oman lisäkirjonsa lainsuojattomien sankkaan joukkoon.

Kuvassa oikealla on jäniittävä tilanne. Kolme miestä taustalla lähestyy - mies etualalla odottaa ja on kaikkeen valmiina.

Vaarallinen ammatti

Suuressa vaarassa olivat lainsuojattomat itsekin, sillä heidän henkensä ei kovin arvokas ollut, kun heitä otettiin kiinni. Lainsuojattomat yrittivät turvata itsensä aseistautumalla raskaasti. He kuljettivat mukanaan revolvereita lähitaisteluihin, mutta myös kivääriä tai karbiinia kaukotilanteisiin.

Usein lainsuojattoman aseesta oli piippu sahattu poikki, niin että aseen kuljetus pitkillä taipaleilla olisi ollut helpompaa. Aivan samoin, kuin aseistautuivat lainsuojattomat, tekivät myös seriffit ja tilallisetkin. Tämä oli aika ajoin täyttä sotaa ajan aseilla, joita tulvi kaikkialle yhä enemmän, ihmisten asuttaessa maan.

Kiinnijäänyt karjavaras

Karjavaras on jäänyt kiinni rysän päältä. Hänen mahdollisuutensa selvitä hengissä tilanteesta ovat olemattomat.

The Demon Outlaw

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Patrick Standish

Baby-Face Kid Mulligan

Hyvin pahamaineinen, erityisesti väärinpelaajana ja junaryöstäjänä tunnetuksi tullut Baby-Face Kid Mulligan naikkosineen saluunassa. Tai ehkä kuitenkin lännenharrastajat, jotka ovat pukeutuneet tyylin mukaisesti.

Revolverisankari

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Tom Simpson
My Bunkie

"My Bunkie" - Charles Schreyvogel vuonna 1899. Kuva The Metropolitan Museum of Art.
Jesse James

Jesse James (1847-1882)

Jesse osallistui Yhdysvaltain sisällissotaan, jonka jälkeen hänelle, kuten useille muillekaan - ei paluu normaaliin arkeen enää onnistunut. Sen sijaan hän perusti rikollisjoukkion, jonka kera hän ryösteli vuosien ajan pankkeja ja junia.

Monien kaltaistensa rikoksen poluille lähteneen tavoin, Jesse oli ihmisenä hyvin arvoituksellinen. Hänestä on yritetty tehdä jälkipolville romanttista sankarityyppiä, mitä hän ei vähimmässäkään määrin ollut.

Useisiin muihin alan miehiin verrattuna hän oli poikkeus sikäli, että hän oli perheellinen ja saattoi viettää pitkiäkin aikoja normaalia elämää. Mutta kutsun kuullessaan hän palasi ryöstöjen tielle, mukanaan täysin rinnoin isoveljensä Frank - veljeksillä oli perheyritys. Jesse James sai väkivaltaa täynnä olleen elämänsä lopuksi itse väkivaltaisen lopun.

Hänestä luvattiin useita palkkioita. Niinpä lopulta houkutus ansaita rahaa näin kävi hänen joukkionsa kahdelle miehelle ylivoimaiseksi ja Robert Ford ampui Jesseä selkään, kun tämä oli suoristamassa seinällä vinossa roikkunutta taulua.

Vaikka Jesse James kuoli, niin siltikin useille hän jäi elämään, eräille palvottuna ja toisille taas ei. Yössä kaikaa lähestyvän ratsujoukon jyly. Kansa kavahtaa peloissaan sulkemaan ovia ja ikkunoita, sillä siellä Jesse James joukkioineen ratsastaa öisiä polkujaan kohti ikuisuutta - ainakin westerneissä.

Avilino Martinez

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Lonnie Dunn

Meksikolaiset Avelino Martinez - (1824 - 1936) ja Joaquin Murrieta (1829 - 1853)

Tuntemattomampia lainsuojattomia edustaa Avelino Martinez, joka kantaa omaa legendaansa - eikä vähiten kokonsa ja ikänsä vuoksi. Meksikolaisen, intiaanin ja kiinalaisen jälkeläisenä Meksikossa syntynyt Avelino Martinez saapui 13-vuotiaana Kaliforniaan, etsimään isäänsä. Hänellä oli pituutta aikuisena vain 132 cm.

Kaliforniassa Avelino Martinez liittyi Joaquin Murrietan rikollisjoukkioon. Murrietaa kutsuttiin Lännen Robin Hoodiksi taikka El Doradon Robin Hoodiksi. Enimmäkseen tämä joukkio keskittyi hevoskauppaan ja hevosia hankittiin luonnollisesti enimmäkseen varastamalla.

Avelino Martinez lienee tehnyt joukkiossa enimmäkseen karjapaimenen hommia. Kun Murrietan joukkio pidätettiin vuonna 1853, jatkoi Avelino Martinez, Rancho El Tejonilla vuoteen 1920 saakka. Sen jälkeen hän työskenteli kuolemaansa saakka E.J. "Bud" Gummingsin ranchilla, jonka sijaintipaikkana oli Tehachapi Kaliforniassa. Avelino Martinez kuoli siten aikakirjojen mukaan 112-vuotiaana.

Joaquin Murrieta

Joaquin Murrieta postikortissa, piirtänyt saksalaissyntyinen, ensimmäiseksi kalifornialaiseksi taiteilijaksi kutsuttu Charles Christian Nahl (1818 - 1878).

Sekä Joaquin Murrietan että Avelino Martinezin elämästä tiedetään varsin vähän. Erityisesti Joaquin Murrieta on jäänyt kuin elämään aikaamme siksi, että kirjailija Johnston McCulley käytti häntä hahmonsa Don Diego de la Vegan esikuvana. Hänet tunnemme paremmin nimellä Zorro.

Daltonin veljekset

Daltonit ovat monin tavoin verrattavissa Jamesin veljeksiin. Daltoneillakin oli takanaan ennen rikollista uraa varsin kunniakaskin tausta. Heidän ryhtymistään pankinryöstäjiksi on syytä kummastella. Vanhin veljeksistä Frank, sai surmansa toimiessaan peräti apulaisseriffinä Intiaaniterritoriossa. Nuoremmista veljeksistä myös Bob ja Grat toimivat lyhyen aikaa samassa ammatissa vanhimman veljen kuoleman jälkeen.

Nuorin veljeksistä Emmett selitteli jälkeen päin syyksi veljesten ajautumiselle rikoksiin sitä, että heitä oli huijattu palkanmaksussa. Tosin taas toiset tahot väittivät, että veljekset varastelivat jo varhemmin sivutöikseen karjaa ja siirtyivät siitä sitten pankkialalle. No olipa tuon asian kanssa miten hyvänsä, veljesten elämä meni tasaiseen tahtiin alamäkeä, kunnes he olivat lopullisesti "lain tuolla puolen". Lain tuolla puolen tarkoitti käytännössä vaikkapa William M. Doolinin rikollisjoukkiota, jolla oli nimenä Oklahombres ja johon Daltonitkin liittyivät.

Veljesten viimeinen ryöstöyritys vuonna 1892 päättyi tuhoon, kaksi heistä sai surmansa Kansasin Coffeyvillessä, kun kaupunkilaiset aloittivat raivoisan tulitaistelun ryöstäjien kanssa. Vain nuorin, Emmett jäi henkiin. Hän kärsi 14 vuoden vankeustuomion ja ehti sen jälkeen vielä esiintymään varhaisimmissa lännenelokuvissa ja toimipa hän teknisenä asiantuntijana eräässä ryöstöstä kertovassa elokuvassakin. Vielä tämän jälkeen hän siirtyi Hollywoodiin lännenelokuvien asiantuntijaksi, johon tehtävään hänellä olikin varsin hyvät edellytykset.
Villi Länsi

Ben Cartwright

Ben Cartwright Bonanzasta on fiktiivinen hahmo, ja kunniallisista kunniallisin. Hän on täällä lainsuojattomien keskuudessa siksi, että ylhäällä kuvassa on hänen Bonanzassa käyttämänsä revolveri, jolla hän varmasti usein laittoi lainsuojattomiakin kuriin ja nuhteeseen, ehkä joskus arkkuunkin.

Lainsuojaton

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Tom Simpson

Lainsuojattomien aika loppuu

1800-luvun lopulla Villin Lännen aika siirtyi historiaan. Samalla katosivat myös Länttä monin paikoin terrorisoineet Hurjan joukon kaltaiset rikollisjoukkiot. Lennätin ja puhelin yhdessä nopeutuvien kulkuyhteyksien kanssa aikaansai sen, että rosvot eivät saaneet takaa-ajajiltaan enää rauhaa missään ja heidän jäljilleen päästiin nopeasti. Ehkä jossakin kaukaisimmilla rajaseuduilla oli vielä piiloja, jonne saattoi hetkeksi jäädä odottelemaan hälyn laantumista - mutta sinnekin ylsi lain pitkä koura jo kohta.

Jesse James

Christopher Jones (1941 - 2014) esittää, hahmo on Jesse James, TV-sarjassa The Legend of Jesse James, vuosina 1965 - 1966.

Lynkkausjoukko

Lynkkausjoukko haluaisi hirttää pidätetyn lainsuojattoman, mutta seriffi on toista mieltä. Taiteilija John Duillo.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Tom Simpson