Tunturisuden sivut
Bat Masterson kuvassa yllä keskellä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © JeromeG111

William Barclay/Bartholomew Masterson, tunnetaan nimellä Bat Masterson (26.11.1853 Henryville, Quebec, Kanada - 25.10.1921 New York)

Bat Mastersonin syntymäpäiväksi useista esitetyistä vaihtoehdoista tähän on otettu 26.11. - lähde Ford County Historical Societyn lainaus kirjasta Robert K. DeArment, Oklahoma (1979) : Bat Masterson: The Man and the Legend.

Herrasmiestyylisen Bat Mastersonin ulkoinen olemus ei hämännyt heitä, jotka tiesivät hänen maineensa. Kuvassaankin hänestä välittyy tehokkaasti hiljainen, kaikkeen valmis haaste ja uhka, joka ei jätä tilaa vastaväitteille. Ajan yritteliäiden miesten tapaan hänkin ehti toimia monenlaisissa töissä, biisoninmetsästäjänä, armeijan tiedustelijana, saluunanomistajana, nyrkkeilyottelujen jäjestäjänä ja korttipelurina. Näin hän omi itselleen rikkaan elämänkokemuksen.

Parhaiten muistamme Bat Mastersonin lainvalvojana ja oman aikansa revoverisankarina. Maineeltaan hän on samaa sarjaa Wyatt Earpin ja Hurja Bill Hickokin kanssa. Wyatt Earp olikin hänen paras ystävänsä - miehet tutustuivat toisiinsa jo biisoneita metsästäessään 1870-luvun ensimmäisinä vuosina ja vakiinnuttivat välinsä ja luottamuksensa toisiinsa vaarallisissa seriffin töissään rinta rinnan edetessään.

Villi Länsi

Bat Masterson vahamuseossa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Bat Masterson vahamuseossa - Copyright JoshBerglund19

Bat Masterson

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Internet Archive Book Images

Ensimmäinen asetaistelu

Vuonna 1876 Bat Masterson Sweetwaterissa Texasissa riitaantui erään miehen kanssa naisesta ja tämä johti hänen elämänsä ensimmäiseen aseelliseen välienselvittelyyn valkoisen miehen kanssa. Riitakumppani, USA:n armeijan kersantti, kuoli ampumisen jälkeen haavoihinsa. Myös Bat Masterson sai luodin lonkkaansa ja tämän vuoksi hän lopun ikäänsä käytti kävelykeppiä. Ei tiedetä, viittaako hänen lempinimensä hänen etunimeensä, vaiko tähän keppiin, jolla hän piti tapanaan koputella lainsuojattomia päähän, kun puhutteli näitä.

Lainvalvojan ura alkaa

Vuonna 1876 Bat Masterson oli Dodge Cityssä vierailemassa veljensä luona ja tällöin Wyatt Earp, joka tuolloin oli kaupungin apulaispoliisipäällikkö (Assistant city marshal) eli toisin ilmaisten apulaismarshal (Deputy city marshal), tarjosi hänelle kaupungista apulaismarshalin deputy marshal paikkaa, jonka Bat otti vastaan. Hänen veljensä Jim Masterson oli myös samassa kaupungissa ja samassa Deputy marshalin virassa.

Mastersonin seriffiveljekset

Vuonna 1877 Bat Masterson, 24-vuotiaana sai viran Ford Countyn seriffinä, samaan aikaan hänen toinen veljensä, häntä kaksi vuotta vanhempi Ed Masterson toimi Dodge Cityn seriffinä (County Sheriff). Ford County on piirikunta Kansasissa ja sen pääkaupunki on Dodge City. Kaikki kolme Mastersonin veljestä työskentelivät lainvalvojina ja he täten olivat samanlainen veljessarja, kuin Earpin seriffiveljeksetkin, joita tosin oli vielä pari enemmän.

Bat Masterson kantoi mukanaan revolverisankarin mainetta, jota samanlaista hänen veljiinsä ei liitetty. 9.4.1878 hänen veljensä Ed sai surmansa seriffinä virkatehtävää suorittaessaan. Vuonna 1879 Bat Masterson menetti Ford Countyn seriffin toimensa ja hän kulutti tämän jälkeen aika paljon aikaansa pelaillen alueella.

Liikkuvaa elämää Lännen kiihkeästi kasvavissa kaupungeissa

Seuraavien vuosien aikana Bat Masterson vietti liikkuvaa elämää Lännen maineikkaimmissa kaupungeissa välillä pelaten ja välillä työskennellen lainvalvojana. Hän vieraili myös ystävänsä Wyatt Earpin luona Tombstonessa ja poistui sieltä vain hieman ennen OK Corralin tulitaistelua. Noina vaelteluvuosina, vuonna 1882 Trinidad, Coloradossa sai hänet vuodeksi poliisipäällikökseen. Vuonna 1891 Bat Masterson Denverissä, Coloradossa osti itselleen Palace Variety-teatterin ja meni samana vuonna naimisiin Emma Waltersin, kauniin näyttelijättären kanssa.

Tämän jälkeen hän jatkoi vaeltamista nopeasti rajaseuduille nouseviin kaupunkeihin, pelaten korttia ja promotoiden nyrkkeilyotteluita. Hän aloitti myös journalistin työn ja alkoi kirjoitella viikottaisia urheilukolumneja Denverissä ilmestyvään George's Weekly-lehteen. Innostus nyrkkeilyyn sai hänet perustamaan Olympic Athletic Clubin, jonka tarkoitus oli edistää nyrkkeilyä kaikin tavoin.

Viimeiset vuodet urheilutoimittajana, marshalina ja presidentinkin perheystävänä New Yorkissa

Vuonna 1902 Bat Masterson saapui New Yorkiin, jossa hänet kohta pidätettiin laittomasta pelaamisen järjestämisestä ja aseen kantamisesta. Tämän kahinan mentyä, Bat Masterson eli viimeiset pari vuosikymmentään New Yorkissa varsin arvostettuna henkilönä. Hän työskenteli New York Morning Telegraphin urheilutoimittajana ja -kolumnistina. Vuonna 1905 presidentti Theodore Roosevelt, jonka luona Valkoisessa talossa Bat Masterson oli näinä vuosina ollut säännöllinen vieras, nimitti hänet New Yorkin New York State eteläisen alueen poliisipäälliköksi U.S. Marshal. Tätä tehtävää Masterson hoiti aina vuoteen 1909 saakka.

Vuonna 1921 Bat Masterson sai kirjoituskoneensa äärellä sydänkohtauksen, kuollen siihen. Hänet on haudattu Woodlawn Cemeteryyn Bronxissa, New Yorkissa.

Gene Barry of NBC's Bat Masterson

Bat Masterson televisiossa ja elokuvassa

TV-sarjassa, jolla nimenä Bat Masterson, pääosaa esitti Gene Barry. Sarja oli mustavalkoinen ja sitä tehtiin yhteensä 108 osaa vuosina 1958 - 1961. Vuonna 1943 valmistuneessa elokuvassa, jonka alkuperäinen nimi on The Woman of the Town ja suomalainen nimi Bat Masterson, Mastersonia esittää Albert Dekker.

Tutustu Lännen kuuluisimpiin seriffeihin

Tunturisusi Hurja Bill Hickok
Tunturisusi Bat Masterson
Tunturisusi Wyatt Earp ja veljet
Tunturisusi Doc Holliday - seriffien luottoapulainen