Menu
Tunturisuden sivut
Yllä, Robert McGinnisin maalauksessa tilanne on valkoisten kannalta hyvin vaarallinen. He ovat liikkeellä komanssien mailla. Yksi komansseista tulee neuvottelemaan valkoisten kanssa ja kyselemään, missä tarkoituksissa he liikkuvat. Muut komanssit seuraavat taustalla tilannetta äärimmäisen valppaina.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Tom Simpson


Indians

NATIVE AMERICANS

Yhdysvaltain alkuperäisväestö - 567 intiaanikansaa

Yhdysvalloissa alkuperäiskansojen väkiluku on 1900-luvun alusta alkaen jatkuvasti kasvanut, lukuun ottamatta lyhyttä ajanjaksoa vuonna 1918. Syynä taantumaan silloin oli koko maata koetellut influenssaepidemia. Kun Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen edustajia Yhdysvalloissa ja Kanadassa oli 1900-luvun alkaessa ollut alle puoli miljoonaa, samalla alueella asui vuoden 2000 alkaessa kaikkiaan noin viisi miljoonaa intiaania, aleutia, eskimoa ja inuitia.

Yhdysvaltain intiaaniasiainviraston mukaan vuonna 2015 Yhdysvaltain alkuperäiskansat kuuluivat 567 liittovaltion tunnustamaan eri heimoon tai kansaan. Tälläkin hetkellä yli sata intiaaniryhmää hakee virallista tunnustusta Yhdysvaltain liittovaltiolta. Juuri vuonna 2015 Virginian Pamunkey-heimosta tuli Yhdysvaltain 567. virallisesti tunnustettu intiaanikansa.

Erilaisista laskentatavoista riippuen intiaanien lukumäärä Yhdysvalloissa on nyt 2 - 4 miljoonaa. Näistä vajaa miljoona asuu reservaateissa tai niiden liepeillä. Lisäksi ainakin yhdeksän miljoonaa ihmistä ilmoittaa omaavansa ainakin jonkin verran intiaanikansan verenperintöä.

Vaalea intiaanityttö

Lähde
Rani-Henrik Andersson, Markku Henriksson: Intiaanit - Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen historia - Gaudeamus 2010

Creative Commons - Creative Commons: Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Pow Wow kuva - Copyright Diann Bayes
American Hero

American Hero

All rights reserved
*Kuva American Hero - Copyright © deviantART.com/Art by David Kawena 2009
- Used with permission.


Indians

FIRST NATIONS

Kanadan ensimmäiset kansat

Kanadan alueella asuu nykyisin noin miljoona intiaania, inuitia ja mestitsiä, jotka kaikki luetaan nykyisin alkuperäiskansoiksi. Kaikista Kanadan intiaaneista maan tilastokeskuksen mukaan lähes 500 000 on rekisteröitynyt Indian Act-lain mukaan. Lähes 100 000 intiaania on vailla tätä lain antamaa asemaa. Lisäksi tilastokeskus arvioi maassa asuvan alle 50 000 sellaiseen heimokuntaan kuuluvaa intiaania, joilla ei ole reservaattia. Intiaanien lisäksi runsaat 300 000 muuta Kanadan kansalaista ilmoittaa omaavansa jonkin tai joidenkin alkuperäiskansojen verenperintöä.

Kanadan intiaaniasiain- ja pohjoisen kehityksen ministeriö (DIAND) on kuitenkin löytänyt Kanadasta enemmän ensimmäisten kansojen edustajia, kuin tilastokeskus. Sen mukaan maassa asuu hiukan alle 700 000 intiaania yli kuudessasadassa heimokunnassa. Reservaatissa asuvien lukumäärä on DIAND:n mukaan yli 360 000, kun se tilastokeskuksen mukaan on alle 300 000. Reservaattien ulkopuolella ministeriö arvioi asuvan lähes 300 000 intiaania ja lisäksi vielä noin 15 000 asui kruunun maalla.

Koko Kanadan väestöstä ensimmäiset kansat muodostavat vain noin kolme prosenttia, mutta alle 15-vuotiaista viitisen prosenttia.

Native Americans = Alkuperäiset amerikkalaiset, Yhdysvaltain intiaanit.

First Nations = Ensimmäiset kansat, Kanadan intiaanit ja inuitit.

Kulje rohkeasti eteenpäin!

"Kun olet epävarma, pysy hiljaa aloillasi ja odota;
kun epävarmuutesi katoaa, kulje rohkeasti eteenpäin!
Niin pitkään, kuin usva ja hämärä peittää kaiken, pysy hiljaa aloillasi ja odota;
aurinko paistaa aina lopulta ja poistaa usvan ja hämärän,
toimi sitten rohkeasti!"

Ponca-päällikkö White Eagle - Valkoinen Kotka (synt. 1800-luvulla - kuoli 1914)


Pomo lahjakori
Pomo-intiaanien lahjakori

Pomojen asuinseutua on Kalifornia. Pomo-naiset ovat tunnettuja koreistaan, joiden tekeminen vaatii suurta taitoa. Näitä koreja pomot tekevät edelleen nykyisinkin ja korit ovat hyvin arvostettuja. Kuvan kori on tehty noin vuonna 1900.
Apassi POCAHONTAS - (n. 1595 - haudattiin 21. maaliskuuta 1617)

Kuvassa oikealla Pocahontas. Alkuperäisiltä nimiltään suureen kuuluisuuteen noussut intiaanityttö Pocahontas (iloinen, leikkisä tyttö) oli Matoaka ja Amonute. Hänen isänsä oli powhatanien urhea päällikkö Wahunsunacock. Tämän intiaaniheimon asuinalueet sijaitsivat Tidewaterissa, Virginiassa. Pocahontas tunnettiin myöhemmin nimellä Rebecca Rolfe, sillä hän meni naimisiin englantilaisen uudisasukkaan, John Rolfen kanssa.

Tutustu tarkemmin Pocahontasiin!

All rights reserved
*Kuva oikealla - Copyright © deviantART.com/LadyAmber - Delia Guglielmi
- Used with permission.
Pocahontas
Wolf Robe
Wolf Robe - Cheyenne

Wolf Robe oli eteläisen Cheyenne-heimon päällikkö. Taiteilija on luonut H. W. Wyman'in vuonna 1904 ottamasta valokuvasta mestarillisen ja tarkan muotokuvan. Useista yksityiskohdista erottuu intiaanipäällikön rinnalla roikkuva, Yhdysvaltain presidentin, Benjamin Harrisonin muotokuvalla varustettu suuri mitali.
All rights reserved
*Kuva - Copyright © deviantART.com/wendelin
- Used with permission.
Autoilua
"Monta iskua - Plenty Coups" - Varis

Plenty Coups (1848 - 1932) oli hyvin arvostettu, variksiin lukeutuvan Apsáalooke-heimon päällikkö. Kuvassa hän ajelee autollaan varis-intiaanien reservaatissa Montanassa vuonna 1908. Takapenkillä kyydistä nauttii hänen vaimonsa Strikes-the-iron - Iskee kuin rauta.
*** tunturisusi.com linkit ***