Villi Länsi
Tunturisuden sivut

Kuvassa yllä vasemmalla kiowasoturi ja poppamies Istuva Karhu ja oikealla mojavetyttö Mosa.

INTIAANIEN FYYSISIÄ OMINAISUUKSIA

Fyysisiltä ominaisuuksiltaan ja ulkonäöltään intiaanit vaihtelevat suuresti, etenkin kun tarkasteluun otetaan mukaan myös latinalaisen Amerikan intiaaniväestö. Intiaanien moninaisuutta korostaa se, että heitä ei koskaan ole voitu luokittaa etnisesti yhdeksi kansakunnaksi. Kukin intiaaniryhmä jakautuu moneen kansaan, heimoon, alaryhmään ja leirikuntaan, jotka poikkeavat toisistaan hyvin paljon niin kieleltään, kulttuuriltaan kuin kasvonpiirteiltäänkin.

Vaikka fyysisesti mitään "tyypillistä" intiaania ei olekaan olemassa, niin joitakin yleisesti esiintyviä ominaisuuksia voidaan löytää. Lähes kaikkien intiaanien tukka on suora, karkea ja musta - vaalea- taikka punatukkainen intiaani on harvinainen poikkeus. Intiaanien silmät ovat useimmiten ruskeat. Samoin ihonväri on useimmiten ruskeahko, tosin eräillä seuduilla aika vaalea. Miehillä parrankasvu on usein heikko.

Navajonuorukainen

Nuori navajo.

Intiaanien poskipäät ovat yleensä korkeahkot, silmänaukko joskus vinohko. Nenän muodossa on eri heimoilla eroja. "Kotkannenä" on yleinen Pohjois-Amerikan itäisissä osissa eläneillä intiaaneilla ja he ovat myös pitkäkasvuisempia, kun taas suuri osa Yhdysvaltain lounaisosan ja Länsi-Kanadan intiaaneista on ollut lyhyehköjä.Useimmat alkuperäiset amerikkalaiset kuuluvat O-veriryhmään. Keski- ja Etelä-Amerikassa tämä veriryhmä on vielä yleisempi, kuin Yhdysvaltain ja Kanadan alkuperäiskansoilla. Monet eskimoista ja deneläisistä intiaaneista kuuluvat kuitenkin A-veriryhmään. Maailman tihein keskittymä A-verisiä löytyy mustajalkaintiaaneista.

Intiaani

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Bob McCuaig


Intiaani

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/SheltieBoy


Intiaani

Pronssipatsas - wampanoagi-intiaanipäällikkö Massasoit, joka teki uudisasukkaiden kanssa rauhansopimuksen vuonna 1621.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Paul Oka

Intiaanit ja valkoiset

Intiaanit ja valkoiset eivät suinkaan olleet aina vain sotajalalla toistensa kanssa, vaan ystävyyssuhteitakin syntyi.

Intiaanit ja valkoiset uudisasukkaat muodostivat usein myös pariliittoja. Vuorilla talvikausien ajan asustaneet turkismetsästäjät tuskin olisivat edes selviytyneet pitkistä talvista ilman intiaanivaimoaan, jollainen heillä usein oli.

Viimeinen mohikaani

Millaisina intiaanit näyttäytyivät valkoisille aikalaisille ainakin kuvitteellisissa intiaanikirjoissa, siitä antaa hyvää kuvaa James Fenimore Cooper vuonna 1826 ilmestyneessä, intiaaneista kertovassa seikkailukirjojen klassikossaan "Viimeinen mohikaani":

"Matkalaiset katselivat pelokkaina nuoren mohikaanin solakkaa, notkeaa ruumista, joka oli kaunis ja vailla kaikkea teennäisyyttä. Vaikka hänen vartaloaan peitti vastoin tavallisuutta vihreä, hetalereunainen metsästysmekko, ei mikään estänyt näkymästä hänen tummia, kiiltäviä, pelottomia silmiään, hänen voimakkaiden, ylpeiden ja puhtaiden piirteittensä rohkeata ääriviivaa tai hänen arvokkaasti kaareutuvaa otsaansa ja sopusuhtaista, jalomuotoista päätänsä, joka ritarillista nylkyhiustupsua lukuun ottamatta oli ajeltu paljaaksi."

Intiaanien ominaisuuksia

Jos ylipäänsä jollakin kansalla on kansalle ominaisia, periytyviä luonteenpiirteitä, niin niiden seulominen erilleen kulttuuriperinteeseen liittyvistä käytöstavoista on mahdotonta. Kun esimerkiksi jotakin intiaanikansaa, vaikkapa apasseja, sanotaan sotaisaksi, kyse on kansan ja heimon perinteistä eikä geeneistä.

Intiaanit kuvataan usein myös täysin tunteettomiksi, eleettömiksi, kylmäverisiksi, kavaliksi ja julmiksi. Tämän kuvan heistä antavat ne Amerikkaan Euroopasta tulleet siirtolaiset ja heidän jälkeläisensä, jotka ovat joutuneet sotimaan intiaaneja vastaan.

Omissa oloissaan intiaanitkin olivat ihan normaaleja ihmisiä, jotka käytökseltään tuskin poikkesivat Euroopan kivikautisista ihmisistä. Ja mitä tulee julmuuteen, jota intiaanit osoittivat vihollisiaan kohtaan, niin siinä suhteessa ei valkoinen mies jäänyt yhtään jälkeen, päinvastoin.


Soshone-soturi 1800-luvun lopulla otetussa kuvassa.Soshone-poika 1800-luvun lopulla otetussa kuvassa.Soshone-soturi 1800-luvun lopulla otetussa kuvassa.
Sunflower

Sunflower - Auringonkukka

Dakota Sioux - kuva Heyn Photo, 1899.

Auringonkukka-kasvin historiassa intiaaneilla on merkittävä sija, sillä juuri he jo ainakin noin 3 000 eaa alkoivat hyödyntää auringonkukkaa monin tavoin. Auringonkukan osia syötiin ja siitä saatavaa öljyä käytettiin leivän valmistuksessa. Auringonkukasta saatiin myös väriainetta tekstiileihin, ihomaalauksiin ja muihin koristuksiin. (National Sunflower Association: All About Sunflower)

Aurinkotanssi

Auringonkukkia pitivät siouxit menoissaan mukana myös silloin, kun he tanssivat Aurinkotanssia. Onhan auringonkukka siitä erityinen kasvi, että se kiertää kukkaansa kaiken aikaa taivaalla kiertävän auringon mukana, siihen kääntyneenä. Aurinkotanssin muodot ja tavat eri intiaanikansoilla ovat vaihdelleet. Tanssijoilla on ollut mukanaan tässä riitissä auringonkukkien lisäksi tavaton kirjo erilaisia pyhiä esineitä. Mukana ovat olleet erilaisin tavoin myös monet tärkeät kulttieläimet, biisonit, sudet, harmaakarhut, hanka-antiloopit, kalkkarokäärmeet, joutsenet, korppikotkat ja kotkat.
Hopi-tyttö

Kaunis hopi-tyttö katselee meitä kuvissa, jotka on otettu Arizonassa vuonna 1900. Hänellä on pukukokonaisuus, joka jättää hänen vasemman olkapäänsä paljaaksi. Vyötäröllä on leveä vyö. Pitkät hiukset ovat keskeltä jakauksella ja ne on taivutettu taakse. Tyttö on avojaloin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Flickr/Ashley Van Haeften


Hopi-tyttö

Mohave-tyttö

Maineikas Edward S. Curtis kuvasi intiaaneja. Tämän kauniin, kasvomaalatun mohave-tytön kuvan yhteyteen hän on kirjoittanut näin.

"On vaikea kuvitella alkukantaisempaa, kuin tämä mohave-tyttö. Hänen silmänsä ovat kuin hirvenvasalla, joka kysyvänä katselee ensi kertaa näkemiään sivilisaation outoja asioita. Hän on juuri sellainen henkilö, jonka voi kuvitella isä Garcesin nähneen vuonna 1776 matkallaan mohavein maahan."

Tewatyttö

Tewatyttö. Tewa-intiaanit elivät pueblo-kulttuurin piirissä. Pueblo tarkoittaa savitiilistä asuintaloa. He eivät siis asuneet teltoissa. Kuvaaja Edward Curtis.
Burning Passion

All rights reserved
*Kuva yllä, "Burning Passion" - navajolapsi tanssii Pow Wow-tapahtumassa, New Mexico 10.11.2012 -
Kuva Copyright © Donovan Shortey