Villi Länsi
Tunturisuden sivut

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Photo by Bob Wick, Copyright © Bureau of Land Management

Intiaanien Pyhä maa - Jumalten laakso, Valley of the Gods, Utah

Kuvassa yllä avautuu henkeäsalpaavana Valley of the Gods. Se sijaitsee Monument Valleyn, jota se suuresti muistuttaakin, pohjoispuolella. Molemmissa laaksoissa vuorten muodot, värit ja kalliotyypit ovat samanlaiset. Täällä Utahin kaakkoisessa osassa sijaitsevat koko Yhdysvaltain kulttuurihistorian merkittävimmät seudut, eri intiaaniheimojen muinoin asuttamat alueet. Tuhansittain erilaisia kohteita ja esineitä, asuinluolia ja seremoniallisia kiviä. Kaiken yllä kuin ikituulten kuljettamana ja vieläkin läsnä intiaanien pyhä henkisyys.

Dramaattinen maisema muodostuu syvistä, hiekkakivisistä kanjoneista, kukkuloista ja vuorista sekä autiomaista ja metsäisemmistä ylängöistä. Nämä maat ovat edelleenkin pyhiä monille Amerikan alkuperäiskansojen heimoille. He käyttävät maita seremonioissaan, keräävät seuduilta sekä lääkinnällisiä että syötäviä kasveja ja keräävät myös materiaaleja korien ja jalkineiden valmistamiseen.

Apassin pääliina

Apassin pääliina

Vaatimaton pääliina, joka on sitonut kantajansa pitkät hiukset hallittuun tilaan.

INTIAANIEN PÄÄHINEITÄ

Erilaisten päähineiden kirjo oli suuri ja päähinetyypit vaihtelivat eri heimoilla, eri tilanteissa ja eri vuodenaikoina.

Pään ympäri käärittyjä liinoja taikka nauhoja käyttivät sekä miehet että naiset. Ne pitivät pitkät hiukset sijoillaan.

Atsinan linnunpesä

Atsinan linnunpesä

Atsina-miehen päälaella näyttäisi ihan olevan kuin linnunpesä, mutta ilmeisesti siellä on sulkia ja joko heiniä taikka hiuksia. Mukana voi olla turkistenkin palasia.

Kotka-päähine

Kotka-päähine

Variksen päähineenä on kokonainen kotka. Poppamiehen heimo on varikset.

Biisonin sarvet

Biisonin sarvet

Biisonin sarvet päässä tekevät tästä soturista biisonin tapaan vahvan ja voittamattoman.

Biisoni oli tasankojen tärkein eläin ja intiaaneille hyvin tärkeä. Esimerkiksi lakotat uskoivat olevansa biisonin sukulaisia. Heidän tarujensa mukaan biisonit ja ihmiset olivat kauan sitten syntyneet maaäidin sisällä olevassa luolassa ja tulleet sieltä yhdessä ulos.

Apassi

Mitä on sivistys

< "En usko,
että sivistyksen mitta ovat isot rakennukset.
Enemmänkin sivistys on sitä,
miten ihmiset elävät sopusoinnussa
luonnon ja muiden ihmisten kanssa."

(Sun Bear - Chippewa)


Intiaanipoliisi

Poliisilakki

Intiaanipoliisin hattu

Yhdysvaltain hallinto järjesti reservaatteihin intiaanipoliisin, ja virkapuku on ollut kuvan kaltainen, hattuineen.

Intiaanipoliisien tarkoituksena oli pitää yllä järjestystä reservaateissa niin, että armeijan ei tarvitsisi puuttua järjestyksen säilymiseen. Yhdysvaltain hallituksen nimeämä intiaaniasiamies John Clum suhtautui esimerkiksi apacheihin poikkeuksellisen lämpimästi. Hän teki kaikkensa, pitääkseen armeijan pois apachien reservaatista. Tätä tarkoitusta varten hän perusti apacheista koostuvat poliisivoimat pitämään järjestystä. Vuonna 1880 alettiin intiaanipoliisivoimia perustaa kaikkiin reservaatteihin. Idea oli periaatteessa hyvä, mutta käytännössä se sai aikaan paljon eripuraa intiaanien keskuudessa, kun poliisit joutuivat ottamaan kiinni oman kansansa jäseniä.

Cheyenne-tyttö ja sulkapäähine

Cheyenne-tytön sulkapäähine

Sulkapäähineitä oli, ainakin kuvauksissa, myös tytöillä. Curtisin kuviinkin täytyy suhtautua tietyin varauksin, sillä hän joskus puetti kuvattaviaan ja suorastaan huijasi. Sama hirvennahkatakki saattoi olla kahdessa eri kuvassa, eri heimoihin kuuluvien intiaanien yllä.

Päähineenä yksi sulka

Päähineenä yksi sulka

Päässä saattoi olla, kuten tällä soturilla Little Hawk eli Pikku Haukka, (Brule), vain yksi sulka - joskus pari kolme. Sulilla oli intiaaneille suuria ja pyhiä merkityksiä, niitä ei suinkaan mitenkään kepeästi vain laitettu päähän koristeeksi. Sulan saattoi saada jostakin uroteosta ja sitä kohdeltiin kuin pyhää aarretta, joka ripustettiin asuinpaikassa kunniapaikalle. Sitä ei saanut koskaan vahingossakaan tiputtaa maahan.

Erityisen arvostettu intiaanikulttuureissa linnuista oli kotka - ja kotkan sulka. Kotka lentää kaikkien yläpuolella, lähellä taivasta - ja muodostaa yhteyden maasta taivaaseen. Arvostettu lintu oli myös haukka sulkineen - onhan haukalla samoja, arvostettuja saalistajan ominaisuuksia kuin kotkallakin.

Petalesharo

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Nationalmuseet - National Museum of Denmark

Sulkapäähine

Yksi intiaanikulttuurin tunnetuimmista tunnuksista on sulkapäähine. Kuvassa Petalesharo (Jalomielinen päällikkö) - Pawnee-päällikkö.
Sulkapäähine.

Sulkapäähine

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Paula Lively

Cherokeepojan päähine

Sulkapäähine

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Bob McCuaig

Intiaanitytön sulkapäähine ja viuhka

Lähde
Rani-Henrik Andersson, Markku Henriksson: Intiaanit - Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen historia - Gaudeamus 2010