Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä Pecos Billin majatalo ja kahvila ja hyvin kaunis mainoskyltti. Magic Kingdom, Walt Disney World Resort, Florida.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright, Photo by © Rick Vink
*Photo used with permission.

PECOS BILL - vahvoin ja nopein!

Yksi todella tarumaisia Villin Lännen sankareita on cowboy Pecos Bill - hän on elänytkin aluksi vain amerikkalaisissa kansantaruissa.

Pecos Bill oli tarinoissaan useimmiten cowboy, mutta joskus biisoninmetsästäjä, rautateiden edustaja taikka öljykenttien työntekijä.

Tosin kylläkin, kansatieteen tutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että karjapaimenten keskuudesta ei ole tavattu suullisia, kiertäviä tarinoita Pecos Billistä - ei oikeastaan ensimmäistäkään - ja niinpä legendaarinen cowboy Pecos Bill yhtenä Lännen symboleista on enemmänkin populaarikulttuurin, kuin kansanperinteen synnyttämä.

Laajasti tarkemmin tunnetuksi Pecos Bill tuli vuonna 1923, jolloin amerikkalainen onnenonkija Edward O'Reilly (1880 - 1946) kirjoitti tarinansa "Saga of Pecos Bill" ja sen julkaisi The Century Magazine-lehti. Onnenonkijaksi (soldier of fortune) suurta kirjoittajaa kutsutaan siksi, että hän osallistui sotiin ainakin kymmenen kertaa, eri lippujen alla, yrittäen saavuttaa henkilökohtaista hyötyä.

Pecos Bill

Pecos Bill ja hurjasti pukitteleva ratsu Myrskytuuli kauniina veistoksena - Washington D.C.'s Chinatown, taidemuseon Museum of American Art / National Portrait Gallery edustalla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Javi Masa

Pecos Billin elämänvaiheita - traaginen lapsuus

Esitetyn kansantarun mukaan Pecos Billin syntymäseutua oli Texas ja tällöin elettiin 1830-lukua. Hänen lapsuutensa oli traaginen, sillä lähellä Pecos-jokea hän putosi pienenä pilttinä - hän oli yksi suurperheen kahdeksastatoista lapsesta - matkan aikana vankkureista ja joutui näin eroon ja eksyksiin vanhemmistaan.

Kojoottien kasvattama orpolapsi

Onneksensa kojootit löysivät hänet ja ottivat hänet kasvatettavakseen - preeriasusien seurassa Pecos Bill oppi eläinten kielen ja myöskin verrattomat luonnossa selviytymisen taidot. Leikkitovereinaan hänellä olivat eläimet karhuista lähtien ja jo ihan pienenä hänen purulelunaan oli pitkä metsästyspuukko.

Pecos Bill

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright, Photo by © Mark Powell
*Photo used with permission.

Pelastus takaisin ihmisten pariin

Eräs cowboy löysi Pecos Billin kojoottien seurasta ja sai vakuutettua tämän siitä, että Pecos Bill oli ihminen eikä eläin: "You are a human not a coyote, besides you ain't got no tail - sinä olet ihminen, etkä kojootti, ja sitä paitsi sinulla ei ole edes häntääkään!". Hännättömänä Pecos Bill uskoi cowboyta, jonka seurassa hän pian oppi myös Texasin kielen - jätti kojootit ja siirtyi takaisin ihmisten pariin.

Pecos Billin ihailu saa alkunsa

Ihmisten seurassa Pecos Bill herätti hämmästystä ja ihailua ihmeellisillä taidoillaan. Karjatilalla hänestä tuli heti pomo. Pyörremyrskystä hän ei ollut moksiskaan, vaan käytti sitä ratsunaan, kuten puumaakin ja sähisevästä kalkkarokäärmeestä hän tuota pikaa tekaisi itselleen tehokkaan ruoskan.

Villi Länsi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kirjat, mukana myös Pecos Bill, Copyright Sean


Pecos Bill

Pecos Bill, lassonkäyttäjänä vailla vertaa.

All rights reserved
*Kuva, mestarilassoilija - Copyright © saltycotton
Art used with permission.

Lassoakrobaattina hyvän puolesta pahaa vastaan

Hyvän puolesta ja pahaa vastaan taistellessaan sarjakuvan Pecos Bill ei käytellyt tuliaseita, vaan selviytyi kiperimmistäkin tilanteista lassollaan, jonka käytössä hän oli virtuoosimaisen taitava, oikea lassoakrobaatti. Apunaan hänellä olivat myös terävä älynsä ja musertavat nyrkit.

Parhaat ystävät

Taisteluissaan ja urotöissään Pecos Billin rinnalla ja ystävinä olivat kaksi todella elänyttä Lännen sankaria, Davy Crockett ja Calamity Jane.

Urotekoja ja suuria keksintöjä

Pecos Billin nimiin on kirjattu useita maine- ja urotekoja. Hän on myös se mies, joka keksi lasson ja kuudesti laukeavan.

Ratsuna uskomaton Myrskytuuli

Useiden suurmiesten hevosistakin on tullut kuuluisia - niin myös Pecos Billin hevosesta, joka kantoi suomalaisena nimeä Myrskytuuli. Myrskytuulellaan Pecos Bill ratsasti pelastamaan lapsia, naisia, vanhuksia ja sairaita. Myrskytuulen alkuperäinen nimi on Widow-Maker eli leskentekijä - tällä hurjalla mustangilla ei kukaan muu uskaltanut ratsastaa, vain Pecos Bill.

Rakastettuna vaimona Sue Nopsajalka

Vaimokseen Pecos Bill onnistui saamaan suloisen kauniin Sue Nopsajalan, jonka nimi on alkukielellä Slue­foot Sue. Sue Nopsajalka erehtyi kerran nousemaan Myrskytuulen selkään ja tämä vimmoissaan heitti hänet taivaalle, lähelle Kuuta!

Pecos Bill

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Michael Studt
*Photo used with permission.

Pecos Bill sarjakuvan ja elokuvankin sankarina

Kansantaruista ja Edward O'Reillyn kirjailemasta tarinasta Pecos Bill siirtyi italo-western-tyylisen lännensarjakuvan sankariksi. Sarjakuvan loivat käsikirjoittaja Guido Martina (1906 - 1991) ja kuvataiteilija Raffaele Paparella (1915 - 2001) vuonna 1949. Tarinalla oli monia muitakin kuvittajia, joista merkittävimmät olivat Dino Battaglia (1923 - 1983), Gino D'Antonio (1927-), Pier Lorenzo De Vita (1909 - 1990) ja Hugo Pratt (1927 - 1995).

Italo-westernin ensimmäisiä

Sarjakuva oli siten italialainen, ei amerikkalainen - ja se oli sarjakuvana täyttä italo-westerniä jo vuosia ennen ensimmäisiä italo-westernin lajityyppiin kuuluvia lännenelokuvia.

Pecos Bill

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © momo50it
*Photo used with permission.

Pecos Bill saapuu Suomeen

Suomessa ilmestyivät ensimmäiset Pecos Bill-sarjakuvalehdet keväällä vuonna 1953 ja Pecos Bill saavutti meilläkin heti suuren suosion ja vankkumattoman ihailijakunnan. Lehteä julkaistiin Suomessa 322 numeroa ja kaikissa niissä on värilliset kannet. Kustantaja oli aluksi Artko Oy, mutta se vaihtui 1954 Kustannus Oy Pecos Billiksi, joka julkaisi myös Korkeajännitystä. Lehti pysyi laadukkaana vuoden 1961 loppuun asti, jolloin oli julkaistu kaikki Pecos Bill -tarinoiden kolmen ensimmäisen sarjan 165 jaksoa.

Lehteä mainostettiin nuorille sopivana hyvänä lukemistona, jolla on "annettavanaan pätevää tietoutta entisistä ajoista". Lehdelle oli tyypillistä hyvä piirrosjälki, vauhdikas tarinankuljetus ja loisteliaat värit. Julkaisu oli tosin vain osaksi värillinen, sillä joka toinen aukeama oli mustavalkoinen.

Ulkomitoiltaan pienikokoiseksi vuonna 1963 muuttunutta Pecos Bill-sarjakuvalehteä julkaistiin vuoden 1968 loppuun ja aluksi kohtalainen piirrosjälki heikkeni vuosi vuodelta aivan ala-arvoiselle tasolle. Pieni sivukoko - uusi lehti oli kooltaan puolet normaalista sarjakuvalehdestä - oli omalta osaltaan estämässä entisen, loistokkaan kuvallisen ilmaisun aikaansaamista.

Vuodesta 1969 vuoteen 1973 julkaistiin uudelleen vanhoja Pecos Billin numeroita vuosilta 1954 - 1957. Vuodesta 1962 vuoteen 1974 lehteä julkaisi Sarjakustannus Oy. Sen jälkeen yhtiö julkaisi vuosina 1981 ja 1982 sarjakirjan ja vuonna 2002 julkaistiin kaksi nostalgianumeroa ensimmäisistä Pecos Bill -lehdistä. Tuolloin julkaistiin tyylikkäänä uusintapainoksena lehden ensinumero 1/1953. Keskellä kesää tuli vielä numero 2/1953. Julkaisijatietoja ei lehdistä löydy, mutta tämän kulttuuriteon takana on tiettävästi tamperelainen keräilijä.

Pecos Bill esiintyy kahdessa piirretyssä elokuvassakin: Melody Time (1948) ja Tall Tale: The Unbelievable Adventures of Pecos Bill (1995).

Lähteinä mm:
Pecos Billin kuva sekä yksi lähde teksteille Pecos Bill - sarjakuvan italo-western


Pecos Bill

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Michael Studt
*Photo used with permission.