Villi länsi
Tunturisuden sivut

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat US Forest Service photo, by Roger Peterson - Copyright © Forest Service Northern Region

Intiaanien postiasema, Indian Post Office - Lolo Trail - Clearwater Mountains, Kalliovuoret, Idaho

Lolo Trail-nimisen vanhan lännenreitin varrella sijaitsevan hyvin erikoisen Idahon postitoimipaikan taustatarinat ovat kiinnostavat ja jännittävät. Ensimmäisen legendan mukaan Nez Perce-intiaanit olisivat viestitelleet toisilleen, kasailemalla paikalla kahden kivikasan kiviä eri tavoin ja niin, että vain he itse tiesivät näiden kasojen merkitykset. Tämä viestintä olisi sisältänyt tietoja heidän harjoittamastaan biisonin metsästyksestä Montanassa, jonne he menivät Idahon puolelta metsästysretkilleen.

Toisen legendan mukaan tämä tuulinen kukkula Clearwater Mountains vuorilla oli tunnettu siitä, että seuduilla liikkuneet pioneerit, kullanetsijät ja metsästäjät jättivät sinne viestejä toisilleen. Nämä kaksi kivikekoa ovat paikalla edelleenkin.

Minkäänlaisia rakennuksia paikalla ei ole koskaan ollut. Menneiden aikojen kunniaksi paikka sai nimen Indian Post Office vuonna 1886. Nykypäivän kulkijatkin, Lewisin ja Clarkin jäljillä liikkuvat vaeltajat kunnioittavat tämän hyvin hiljaisen postiaseman perinteitä. He piilottelevat muovirasioihin kätkettyjä kortteja ja tervehdyksiä postiaseman kivikasoihin toisten tulijoiden löydettäviksi.

Postitoimisto

Postiaseman kukkulalla kulkee pieni polku kohti postia. Kuvan oikeassa reunassa näkyy melko matalana toinen intiaanien kivikasoista, joilla he viestittelivät toisilleen.

Kivikasa
Kivikasa

Toinen intiaanien rakentamista postiaseman kivikasoista, kuvat vuodelta 1955.

Postitoimisto

Clearwater Mountains on osa Kalliovuoria. Näkymät postiasemalta ovat huikeat. Ihan ohimennen ei tälle postiasemalle kukaan lähde kipuamaan sillä asemalla ollaan korkeudella 6 966 jalkaa eli 2 123 metriä. Kuuluisiin paikalla käyneisiin lukeutuvat tutkimusmatkailijat Meriwether Lewis (1774 - 1809) ja William Clark (1770 - 1838). He kulkivat Lolo Trail-reittiä ensimmäisen kerran vuonna 1805 ja toisen kerran vuonna 1806. Reittiä olivat intiaanit käyttäneet satojen vuosien ajan jo ennen Lewisiä ja Clarkia.

Lolo Trail kaikkien vanhojen lännenreittien tapaan polveilee vapaamuotoisesti maisemassa ja sen rinnalla kulkee sivupolkuja ja muita pienempiä haaraumia ja väyliä. Varsinainen Lolo Trail ei kulje postiaseman kautta, vaan se kulkee alempana. Sitä seurailee näillä tienoilla 1930-luvulla, metsänhoitoa varten rakennettu Forest Service Road 500 eli "The Motorway", mikä kertoo siitä, että sillä voi liikkua jeepillä.

Lähteet
*Karen Hertel, University of Idaho: Indian Post Office
*National Park Service: Lolo Trail and Pass History
*Steve F. Russell, Iowa State University: History of the Lolo Trail and the Nez Perce Indians