Villi Länsi
The Tracker

"The Tracker - Jäjittäjä".

Copyright © Deborah Wyatt Taylor - used with permission. D. Wyatt Taylor - Fine Art of the Old West

Jäljillä

Villissä Lännessä etsittiin maasta usein ratsuhevosen kavion jälkiä. Jäljillä, perässä ja takaa-ajossa oltiin erilaisista syistä. Seriffit, Texasin rangerit ja palkkionmetsästäjät jäljittivät takaa-ajamiaan, etsintäkuulutettuja rikollisia. Karjamiehet etsivät karjansa lähettyviltä jälkiä mahdollisten karjavarkaiden liikkeistä. Sotilaat etsivät maaperästä intiaanien hevosten jättämiä jälkiä, intiaanit varmasti samoin alueilleen tunkevien valkoisten hevosten jättämiä jälkiä.

Takaa-ajo käynnissä

Jäljityksen jälkeen voi seurata hurja takaa-ajo, jolloin ei enää tarvitse lukea jälkiä maasta vaan näkee edellä kiitävän pakenijan. Pakenija on monistakin syistä näissä tilanteissa aina huonommassa asemassa ja yleensä Lännessäkin tällaiset takaa-ajot päättyivät kiinnisaantiin. Joko elävänä taikka kuolleena.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Diversity Corner


Hevosen kaviot jättävät pehmeään maaperään selvät ja siinä pitkään säilyvät jäljet, jotka niitä oikein lukevalle kertoivat paljon: kuinka paljon ratsumiehiä oli liikkeellä, mihin päin he olivat matkalla ja milloin jäljet oli jätetty. Tuona aikana oli tuttu ja tavallinen kuvan näky: ratsumies on hypähtänyt hevosensa selästä maahan ja tutkii mietteissään maassa näkyviä jälkiä, jotka kertovat hänelle omaa tarinaansa.

Jälkien kertomasta tarinasta riippuu se, hypähtääkö jäljittäjä ratsunsa perään ja kiitää jäljitetyn perään - vai jatkaako hän matkaansa muualle...

The Alert

"The Alert" - Charles Marion Russell.

Kuvassa on todellinen jälkien lukemisen ammattilainen, intiaani. Intiaanit lukivat jälkiä kuin avointa kirjaa ja mikään ei heidän maillaan liikkunut niin, etteivätkö he sitä olisi havainneet.
Shinney

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Forest Service Northern Region

Shinney - intiaanien mailapeli

Nuoret flatheadit ja muut koululaiset pelaamassa flathead-intiaanien traditionaalista mailapeliä, shinneytä. Siinä biisonin karvoista, nahasta ja hiekasta tehtyä palloa lyödään pelatessa kuin jääpallomailoilla. Peli onkin täyttä sukua nykypäivän jääpallolle ja -jääkiekolle, pelattuna jään sijaan ruohokentällä.

Flatheadien parissa shinney oli naisten peli, mutta muissa heimoissa Montanassa peliin osallistuivat kaikki. Pelikenttä maalien välillä oli hyvin pitkä, vähintäänkin kolmen jalkapallokentän pituinen mutta pisimmillään jopa lähes 5 kilometriä. Joukkueessa saattoi olla jopa 100 pelaajaa. Voi vain ihmetellä, miten pisimmillä kentillä ylipäänsä koskaan on saatu kuljetetuksi pallo lähellekään maalia.