Menu
Tunturisuden sivut
Apassi TOMAHAWK

Esihistoriallisella ajalla tomahawkin alkuperäinen muoto oli nuija, jonka pää oli pallomainen. Se oli usein varustettu kivellä tai eläimenhampaalla. Vasta valkoisten tultua Amerikkaan metalleineen, saattoivat intiaanit alkaa käyttämään lähitaisteluaseenaan eli sotakirveenä kirvesmäistä tomahawkia, jossa oli metalliterä kuin kirveessä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Valerie Everett
*Kuva oikealla Copyright Sims Tactical Solutions
Tomahawk

Kiviteräiset tomahawkit
Villi Länsi Kiviteräisiä tomahawkeja

Floridassa intiaanien tapaamisessa esillä olleita tomahawkeja. Kiviterät olivat ainut mahdollisuus ennenkuin valkoiset toivat mukanaan metallin.
1500-luku

Varhaisimmat maininnat tomahawkista ovat 1500-luvulta. Sana tomahawk juontuu intiaanikielisistä sanoista tamahak taikka tamahakan. Tällöin tomahawk oli usein kiviterällä varustettu työkalu taikka ase.

Eurooppalaisten tekemä

Tomahawk on yksi kaikkein eniten intiaanien kulttuuriin yhdistetty sana ja käsite. Suurimman osan tomahawkeista valmistivat kuitenkin Euroopassa alan metallipajat, osa teristä valmistettiin maahan tulleiden toimesta Amerikassa. Intiaanien joukossa sepät olivat harvinaisuuksia.

Intiaanit itse virittelivät valkoisilta ostamansa tomahawkit mieluisikseen kaiverruksin ja lukuisin erilaisin koristuksin, kuten sulin ja nahoin.
Koko

Tomahawkin varren pituus on yleensä alle 60 cm. Varsi on yleisimmin tehty joko saarnista taikka vaahterasta. Terän paino on 260 - 570 g.

Piippu-tomahawk

Piippu-tomahawk 1800-luvun alkupuolelta.

Piippu-tomahawk

Erityinen yhdistelmäväline on piippu-tomahawk. Siinä nämä kaksi välinettä, tomahawk ja piippu, taikka rauhanpiippu on yhdistetty samaan välineeseen. Intiaanit mieltyivät suuresti tähän yhdistelmätuotteeseen ja saivat piippu-tomahawkin haltuunsa, antamalla valkoisille kaupanteossa vastineeksi turkiksia. Valkoiset myös lahjoittivat piippu-tomahawkeja intiaaneille, diplomaattisina rauhaneleinä.
Kivitomahawk
Kivi-tomahawk ja nuija

Yllä kuvassa kiviteräinen tomahawk - alla intiaanien aseena käyttämä nuija. Maryhill Museum of Art - Goldendale, Washington, USA.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright Mary Harrsch
Lähteinä mm:
Villi Länsi - toimittaneet William C. Davis ja Joseph G. Rosa.
Mike Sotter: Villi Länsi.
Pentti Virrankoski: Yhdysvaltain ja Kanadan intiaanit.
Royal B. Hassrick: The Colourful Story of The American West.
Norman Bancroft-Hunt ja Werner Forman: The Indians of The Great Plains.
Suuri Intiaanikirja - Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat (Colin F. Taylor, William C. Sturtevant, 1991)
Nuija
Voima ja kunnia
Strength and Honour - Voima ja kunnia All rights reserved
*Kuva - Copyright - All rights reserved:
© deviantART.com/wallace - Vincent Hie

- Used with permission.
*** tunturisusi.com linkit ***