Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © BBC World Service

Tombstone 26.10.1881

Se, mitä tapahtui Tombstonessa tuona päivänä, oli eräänlainen kuin vääjäämätön lopputulos kaikesta siitä, mitä oli tapahtunut ennen tuota kohtalokasta päivää. Veljekset Ike ja Billy Clanton sekä veljekset Tom ja Frank McLaury muodostivat omine sukuineen ja ystävineen klaaninsa. He olivat miehiä, jotka olivat tottuneet tekemään kaiken hieman kuin oman päänsä mukaan eivätkä tässä suhteessa varmaankaan pyrkimyksiltään hävinneet Earpin perheyhteisölle. Alun alkaen he olivat kuitenkin huonommassa asemassa kuin Earpit, sillä Earpit edustivat Tombstonessa lakia ja oikeutta ja oli kohtuullista olettaa, että he pidemmän päälle sanelisivat sen, kuinka kaupungissa käyttäydytään.

Tombstone

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Johnny Silvercloud

Tunnelma tihenee ennen taistelua

Monenlaisia vihoja oli uponnut matkan varrella miesten hampaankoloihin kummallakin puolella, sillä pienellä paikkakunnalla kohdattiin vääjäämättä ja näiden miesten kyseessä ollessa kohtaamiset eivät olleet muotoutuneet ystävällismielisiksi. Omaa lisäänsä toi soppaan Doc Holliday, joka hänkään ei ollut tottunut ottamaan vastaan ohjeistusta ulkopuolisilta. Ennen varsinaista toimintapäivää, 25. päivänä lokakuuta karjapaimenet Ike Clanton ja Tom McLaury saapuivat Tombstoneen. Myöhään samana iltana he joutuivat Alhambra Saloon'issa riitaan Doc Hollidayn kanssa. Holliday vaati Clantonia jo kaksintaisteluunkin pihalle kanssaan, mutta Clanton kieltäytyi tästä reilusta tarjouksesta ja käveli pois paikalta.

Tilanne Tombstonessa kärjistyy

Seuraavana aamuna tilanne entisestäänkin kärjistyi, sillä Tombstonen poliisipäällikkö - hänen virkanimikkeensä oli tarkasti City Marshal (Chief of Police) - Virgil Earp pidätti Ike Clantonin ja Tom McLauryn siitä syystä, että nämä kantoivat mukanaan kaupungin rajojen sisäpuolella tuliaseita. Kun miehet oli riisuttu aseista ja vapautettu, he siirtyivät OK Corralin liepeille, jossa heidän joukkonsa liittyivät Billy Clanton ja Frank McLaury, jotka juuri olivat saapuneet kaupunkiin.

John Behan yrittää vielä estää tapahtumien kulun


Virgil Earp päätti nyt riisua aseista myös Billy Clantonin ja Frank McLauryn ja tähän vaaralliseen tehtäväänsä hän otti avukseen veljensä Wyattin ja Morganin, sekä Doc Hollidayn, joka olikin enemmänkin kuin valmis ja innokas käymään toimeen.

Seriffinä paikkakunnalla oli myös deputy U.S. marshal ja samalla Cochise County Sheriff John Behan, joka kuullessaan siitä, mihin suuntaan tapahtumat olivat menossa, kiirehti paikalle ja yritti saada Billy Clantonin ja Frank McLauryn luovuttamaan pois aseensa. Nämä vastasivat luovuttavansa aseensa vasta sitten, kun Earpit olisi ensiksi riisuttu aseista. Pyynnöllä oli sikäli laillisuuspohjaa, että Wyatt Earp ei tuolloin ollut Tombstonessa poliisiviranomainen, vaan tavallinen kansalainen, Doc Hollidaysta puhumattakaan. Behan kiiruhti nyt Earpin ryhmän luokse ja yritti pysäytellä näitä ja estää näin lähestyvää kohtaamista ja mahdollista tulitaistelua.

Tombstone

Taidekuva "Wyatt Earp in Tombstone"
Copyright © Deborah Wyatt Taylor - used with permission.

Nelikko alkaa astella kohti OK Corralia

Behan työnnettiin kuitenkin nyt syrjään ja Earpien ja Hollidayn muodostama nelikko alkoi astella kohti OK Corralia, sillä miehen on tehtävä, mitä miehen on tehtävä. Ja seriffin on tehtävä, mitä seriffin on tehtävä - muuta mahdollisuutta ei nyt ollut, tähän johtopäätökseen olivat tulleet Earpit ja Holliday.

Tätä Earpin kolmen veljeksen ja Doc Hollidayn vakaata ja päättäväistä etenemistä kadun leveydeltä kohti OK Corralia kiirehtivät kaupunkilaiset tungeksien seuraamaan. Näihin hetkiin kulminoitui valtavasti jännitystä ja dramatiikkaa - ja näitä uhkaavia ja latautuneita hetkiä, minuutteja ja sekunteja ovat jälkipolvet kertailleet yhä uudelleen sekä kirjallisesti, että elokuvan kautta.

John Behanista on mainittava sen verran, että hän ei ollut tehtävissään puolueeton poliisiviran haltija, vaan hän oli Clantonien ja McLauryjen joukkion ystävä. Siten hän oli itse asiassa Earpien täysi vihollinen, vaikka kantoi myös tähteä rinnassaan.

Villi Länsi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright gamillos

Kolmekymmentä laukausta kolmessakymmenessä sekunnissa - Gunfight at the O.K. Corral!

OK Corralin luona Virgil Earp sanoi siellä oleville neljälle miehelle: "I want your guns" - haluan aseenne. Tähän pyyntöön Billy Clanton vastasi, avaamalla tulen kohti Wyatt Earpia! Hän ampui ohi eikä saanut enää toista tilaisuutta, sillä Morgan Earp upotti häneen nyt kaksi luotia. Samaan aikaan Wyatt Earp ampui kohti Frank McLaurya osuen tätä vatsaan ja mies kaatui maahan. Ike Clanton ja Tom McLaury olivat aseettomia ja yrittivät paeta paikalta, Clanton onnistuikin paossaan mutta Tom McLauryn tavoitti Hollidayn laukaus, ikävästi selkäpuolelle.

Billy Clanton ja Frank McLaury jatkoivat vaikeasti haavoittuneina vielä tulittamista. Seuraavien sekuntien kuluessa kaikki kolme, Virgil Earp, Morgan Earp ja Doc Holliday saivat luotisateessa osuman, haavoittuen täten. Virgil sai luodin jalkaansa, Morgan olkapään tienoille.

Tilanteen pelasti Wyatt Earp, joka teki tarkasti tähdätyillä luodeillaan lopun Billy Clantonista ja Frank McLaurysta. Kun kolmekymmentä sekuntia kestänyt taistelu, jonka kuluessa oli ammuttu noin kolmekymmentä laukausta oli ohi - makasi maassa kuolleina kolme Clantonin joukon jäsentä, Billy Clanton sekä Tom ja Frank McLaury.

On syytä muistaa, että kuka tarkasti ottaen ketäkin sekavassa tilanteessa ampui, on epäselvää, tässä on esitetty yksi amerikkalaiseen historian kirjoitukseen kirjattu näkemys tapahtuneesta. On hyvin mahdollista, että ensimmäisen laukauksen ammunnan alkaessa ampui Doc Holliday, eikä Billy Clanton. Pian tapahtuneen jälkeen Earpit ja Holliday julistettiin sankareiksi, vaikka toisenkinlaisia, juuri päinvastaisia kantoja kuului.

Ilmeisesti Wyatt Earp säilyi taistelussa vahingoittumattomana, tästä ei täyttä varmuutta ole olemassa. On mahdollista, että jokin luoti jätti häneenkin vähäisemmän jäljen. Toisaalta, Wyatt Earpista on todettu, että hän selviytyi luotien täyttämästä elämästään ilman yhtään osumaa ja pienintäkään luodinhaavaa.

Nelikolle syytteet murhista

Tämän jälkeen seriffi John Behan pidätti Wyatt Earpin ja Doc Hollidayn syytettyinä Billy Clantonin, Tom McLauryn ja Frank McLauryn murhista. Takuurahan $10,000 kummastakin maksaen, heidät olisi saanut vapaaksi.

Voimakkaina syytökset kohdistuivat Wyatt Earpiin ja Doc Hollidayhin, jotka asemaltaan eivät omanneet lainvalvojan statusta tapahtuman kuluessa niin vankasti, kuin Virgil, joka oli poliisipäällikkö ja police deputy Morgan, joka myös yhdeksän päivää aiemmin oli saanut poliisin oikeudet. Virgiliä ja Morgania ei pidätetty siksi, että he olivat toipumassa vammoistaan. Heitä molempia syytettiin silti myös samoin, kuin Wyattia ja Docia. Virgiliä syytettiin hänen erityisasemansa vuoksi ja katsottiin, että hän poliisipäällikkönä oli toiminut varsin taitamattomasti.

Kansalainen, ei seriffi Wyatt Earp

Hieman aiemmin Wyatt Earp oli toiminut Tombstonea ympäröivän Pima County'n apulaisseriffinä deputy sheriff, josta tehtävästä hän oli luopunut syksyllä vuonna 1880, lyhyen aikaa virkaa hoidettuaan. Hän oli sen jälkeen hakenut seriffin virkaa Cochise County'sta, mutta tämän viran vei hänen edestään juuri John Behan, josta siitäkin syystä Wyatt Earpin ja John Behanin välit olivat muotoutuneet huonoiksi - toki ne huonot olivat muutenkin. Behan oli luvannut, että jos hän tulee valituksi, niin hän ottaa Wyatt Earpin apulaisseriffikseen undersheriff, mitä lupaustaan hän ei kuitenkaan pitänyt.

Tombstonen tulitaistelussa Wyatt Earp oli siten kyllä moninkertainen entinen apulaismarshal ja apulaisseriffikin, mutta muuten tavallinen siviilikansalainen, jolle hänen veljensä, sillä hetkellä Tombstonen poliisipäällikkö city marshal Virgil luovutti kyseisen tulitaistelun ajaksi maan lakien suoman erityisen poliisioikeuden toimia city marshalin käskyjen alaisena. Samat oikeudet sai Virgililtä tapahtuman ajaksi myös Doc Holliday.

Vapautus syytteistä - Morganin salamurha ja Virgilin salamurhayritys, sekä Wyattin kostotoimet

Oikeus katsoi kuitenkin, että miesten toimet tapahtumassa olivat olleet oikeutettuja ja lain mukaisia ja vapautti miehet kaikista syytteistä. Earpit yrittivät oikeuskäsittelyn jälkeen palauttaa asemaansa lainvalvojina. Pian tehtiin Virgiliä vastaan salamurhayritys, jossa hän loukkaantui vaikeasti - menettäen oikean kätensä toimintakunnon ikiajoiksi - ja veljeksistä Morgan salamurhattiin maaliskuussa vuonna 1882, kun hän oli pelaamassa biljardia Wyattin kanssa.

Silminnäkijöiden mukaan Morganin surmapaikalta pakeni juosten Frank Stilwell-niminen mies. Frank ei joutunut tapahtumasta oikeuteen asti, sillä kolme päivää myöhemmin hänet löydettiin kuolleena. Myös tapahtumiin liittynyt meksikolainen mies löydettiin hieman myöhemmin kuoliaana ja väitettiin, että kuolemat olisivat olleet Wyatt Earpin ja Doc Hollidayn aikaansaannosta, mutta nämä väitteet jäivät iäti toteen näyttämättä.

Villi Länsi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Peacemakerista - Copyright OliverAlex

Peacemaker toi rauhaa levottomille rajaseuduille

Tarkkaa selvitystä siitä, millaisia revolvereita Earpit ja Holliday suosivat ja käyttivät, ei ole olemassa - siitä on vain erilaisia spekulaatioita. On esitetty, että Wyatt Earpin käytössä olisi ollut Coltin Buntline Special-malli, jossa piipun pituus peräti 16 tuumaa. Toisaalta, historioitsijoiden mukaan aseesta tehtiin vain koemalleja, joita ei koskaan laskettu ulos tehtaalta ja niitä onkin olemassa ja jäljellä enää yksi kappale, sijaintipaikkana Connecticut State Library, Hartford.

Kuvassa yllä ajan asetaitureiden suosima revolveri Colt Peacemaker, jollaista useat seriffit Bat Masterson mukaan lukien käyttivät. On syytä muistaa, että ajan lainvalvojat hyvin usein turvautuivat työssään kivääreihin, joiden käyttöön he olivat hankkineet taitonsa jo buffalonmetsästäjinä. Myös kaksipiippuiset haulikot olivat käytössä silloin, kun vastassa oli useampia vaarallisia, aseistautuneita rikollisia ja tulivoimaa tarvittiin nopeasti ja tehokkaasti.

Päätössanat - aika muovaa sankaritarua

Tombstonen tapahtumat ovat jääneet elämään myyttisinä omaa elämäänsä monistakin eri syistä. Siellä monet asiat ainakin näyttivät hyvin vastakkaisilta, vastakkain olivat lainvartijat ja lainsuojattomat, karjapaimenet ja pelurit, kaupunkilaiset ja maalaiset - ja lisänä olivat monenlaiset näkymättömät vastakkain olot ja henkilökohtaiset kiistat ja kilpailut, jotka aukeavat tapahtuman historiaan tutustuvalle. Vastakkain asettelustaan huolimatta kaikki ei ollut ihan niin mustavalkoista, kuin miltä näytti. Laillisuus ja se, että mikä oli oikein ja mikä oli väärin, saattoi olla varsin venyvä käsite noina aikoina, jolloin välien selvittely asein oli yleistä.

Kuka mistäkin syystä käytteli asetta ja kenellä siihen oli oikeus ja kenellä ei, sitä ei ole syytä käydä selvittelemään Tombstonen osalta tarkemmin. Aika on kullannut ja silotellutkin, tehnyt omat versionsa tästä sankaritarusta - pääasia lienee se, että hyvä voittaa ja paha saa palkkansa. Jälkipolvien mielestä Tombstonessa kävi juuri näin ja ne pienet hämärät muotoseikat, jotka eivät kriittisintä silmää miellytä, saa ajan luuta pyyhkiä armeliaasti pois. Wyatt Earp veljineen ja Doc Holliday siinä mukana ovat sankareita, joita tämä maailma aina on tarvinnut silloin, kun on kaivattu kuolemaa pelkäämättömiä ja vaaraa kaihtamattomia miehiä, jotka ovat valmiit asettamaan oman henkensä vaakalaudalle muita turvatakseen.

Earpit Tombstonen jälkeen

Wyatt Earp

Wyatt jäljitti aluksi, OK Corralin jälkeiset ajat, ystävineen Morganin ja Virgilin ampujia - Vendetta oli meneillään. Täksi ajaksi Josie meni odottamaan häntä San Franciscoon, jonne Wyatt ilmestyi Josien seuraan vuonna 1882.

Wyatt jatkoi myöhempinäkin vuosinaan, Tombstonen jälkeen, vaeltajan elämää ja kierteli ympäri Länttä - yhdessä Josien kanssa - vuosikymmenien ajan, ansaiten aluksi toimeentulonsa enimmäkseen saluunoissa pelaten. Silloin tällöin hän palasi tapaamaan entisiä ystäviään, kuten Doc Hollidayta, tämän vielä eläessä.

Hän oli vaimonsa Josien kanssa Alaskassakin kultakuumeen perässä ja vuonna 1897 he avasivat oman saluunankin Nomessa. Vuonna 1901, pariskunnan palatessa Kaliforniaan, heidän omaisuudekseen arvioitiin $80,000, varsin sievoinen summa tuohon aikaan. Tämänkin jälkeen Wyatt vaimoineen kiisi kultaryntäysten myötä, nyt Tonopahiin, Nevadaan. Lähellä Vidalia, Kaliforniassa, hän löysi kuparia ja vietti alueella talvensakin pienessä majassa.

Kesänsä hän näinä viimeisinä vuosikymmeninään vietti Los Angelesissa, jossa hän tutustui useisiin ajan Hollywood-tähtiin ja oli asiantuntijana neuvomassa ensimmäisten, mykkäwesternien tekemisessä. Hän kohtasi näissä kuvioissa myös John Wayne'n, joka jälkeenpäin muisteli tapaamistaan Wyattin kanssa. Wyatt Earp kuoli 80-vuotiaana rauhallisesti kotonaan Los Angelesissa vuonna 1929. Hänen tuhkiensa hautapaikan sijainti on Colma, Kalifornia.

Virgil Earp

Virgil käytti Tombstonen jälkeen aikaa toipuakseen ampumavammoistaan. Hänkin liikkui vaimoineen kultakentillä tämän jälkeen. Hänet valittiin vielä Coltonin poliisipäälliköksikin city marshal. Hän kuoli keuhkokuumeeseen Goldfieldissä, Nevadassa vuonna 1905. Virgilin hautapaikan sijainti on Riverview Cemetery - Portland, Oregon.

Warren Earp

Autettuaan ensin Wyattia jäljittämään Morganin surmaajat ja Virgiliä ampuneet, Warren siirtyi kuljettamaan hevosvankkureita. Myös hän vaelteli Wyattin ja Virgilin lailla pitkin kulta- ja hopeakenttiä, muuttaen viime vaiheessa Wilcoxiin, Arizonaan. Siellä hän joutui riitoihin cowboyn, jonka nimi Johnny Boyet, kanssa - ja tämä cowboy ampui tuolloin aseettomana olleen Warrenin. Oikeus piti cowboyn käytöstä oikeutettuna itsepuolustuksena ja totesi, että jokainen Earp on vaarallisempi aseettomanakin kuin muut kera aseiden. Warrenin hautapaikan sijainti on Wilcox Pioneer Cemetery - Wilcox, Arizona.

James Earp

James, joka oli sisällissodan veteraaneja ja sodassa myös vaikeasti loukkaantunut, toimi myös apulaisseriffinä ennen Tombstonen tapahtumia Dodge Cityssä, seriffi Charles Bassett'in alaisena. Joten hänellä oli myös poliisitausta. OK Corralin jälkeen hän eli aluksi Shoshone Countyssa, Idahossa, mutta asettui pysyvästi asumaan Kaliforniaan jo vuonna 1890. Hän kuoli vuonna 1926 ja hänen hautapaikkansa on Mountain View Cemetery - San Bernardino, Kalifornia.

Elokuvat

Vuonna 1993 valmistunut elokuva Tombstone sai suomalaiseksi nimekseen Kaupunki nimeltä Tombstone. Wyatt Earpia tässä elokuvassa esittää Kurt Russell ja Doc Hollidayn osassa on Val Kilmer. Jokin ihmeellinen sattuma tai muu syy on aikaansaanut sen, että peräkkäisinä vuosina ilmestyi kaksi elokuvaa samasta aiheesta, tämä sekä Wyatt Earp. Molemmilla on omat ansionsa ja kumpaakaan ei näiden tässä esiteltyjen henkilöiden ja westernien ystävä jätä katsomatta. Ruudinsavua ja pyssyjen pauketta kaipaavalle sitä on enemmän tässä Tombstonessa, kuin Wyatt Earpissa.

Vuonna 1994 on valmistunut hieno ja suositeltava elokuva Wyatt Earp, jossa Wyattin osassa on Kevin Costner ja Doc Hollidayta esittää Dennis Quaid. Mukana ovat myös toki Wyattin veljet, joista Virgiliä esittää Michael Madsen ja suku sekä Mastersonin veljekset Bat, roolissa Tom Sizemore ja Ed, roolissa Bill Pullman. Elokuva noudattelee juoneltaan mahdollisimman tarkoin historiallisia tapahtumia, on erittäin laadukas ja hyvä ja antaa hyvin autenttisen tuntuisen kuvan sekä henkilöistä, että tapahtumista. Pieniä epätarkkuuksia toki on, kuten esimerkiksi se, että elokuvassa Virgiliä ja Morgania ammutaan samana yönä, vaikkakin näillä tapauksilla todellisuudessa oli eroa kolme kuukautta. Kokonaisuus on historiallisesti erittäin tarkka ja uskottava. Elokuvan jäyhä ja osin draamallinen käsittelytapa antaa Wyatt Earpin hahmolle juuri sitä vakavuutta ja totisuutta, jota hänessä oikeastikin on ollut. Tästä elokuvasta käy myös ilmi, kuinka nämä Lännen kuuluisimmat seriffit muodostivat oman, pienen ja toisilleen ehdottomasti lojaalin toveriryhmänsä, johon kuuluivat Earpit, Mastersonit - myös Hurja Bill Hickok ja ikäänkuin erityisjäsenenä yksi hammaslääkärikin, Doc Holliday.Tombstonen legendaarinen kvartetti.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © monica.orchard