Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä Lynne Roberts ja Roy Rogers elokuvassa Billy the Kid Returns vuonna 1938.

Lännenelokuvat, länkkärit eli westernit

Ajallisesti lännenelokuvat yleisimmin liittyvät aikaan jälkeen Yhdysvaltain sisällissodan - eli vuodesta 1865 vuosisadan loppuun. Toki ajalta ennen tätä rajakohtaa on tehty myös lännenelokuvia. Sisältönsä ne ammentavat Lännen kaukaisilta rajaseuduilta, joilla käydään villiä kamppailua selviytymisestä ja olemassa olosta.

Erityisinä, tyypillisinä elokuvan tapahtumien näyttämönä voivat olla etäiset, eristäytyneet rajalinnakkeet, karjatilat ja kaukaiset rajakaupungit saluunoineen ja omine vankiloineen.

John Wayne

Yksi on westerneissä ylitse muiden ja hän on John Wayne.
Anne Francis

Kuvassa Anne Francis (1930 - 2011), joka oli mukana mm. kahdessa tv-lännensarja Virginialaisen, ja yhdessä tv-lännensarja Rawhiden osassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Anne Francis - Copyright Flickr/James Vaughan
*Kuva, Seriffi-elokuvan juliste - Copyright Flickr/Tom Simpson
*Kuva John Wayne - Copyright - Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use. Flickr/Movie-Fan


Sheriffi (High Noon) - lännenelokuvaklassikko vuodelta 1952, pääosassa Gary Cooper.

Takaa-ajot, kaksintaistelut ja seriffit

Lännenelokuvaan kuuluvat pitkät ja uuvuttavat takaa-ajot, uhkaavan hiljaiset, kaksintaistelua illan purppurassa odottavat kadut, meteliä ja musiikkia pursuavat saluunat korttipöytineen ja väärinpelureineen, karjapaimenet laulamassa hempeästi iltanuotioillaan, ilotalot punahämyisine valotuikkuineen ja äärettömän sydämellisine emäntineen - mutta myös hirttolavat ja hirsipuut, satulat ja stetsonit, ratsuväki, intiaanit, majavanpyytäjät ja kullanhuuhtojat. Unohtamatta tärkeimpiä eli seriffejä ja lainsuojattomia kauniine naisineen.
Lännenelokuvan aineksia

Mukana elokuvissa on oltava revolverit ja etenkin coltit sekä winchester, jolla koko Länsi sanotaan valloitetun. Paljon asetaisteluja, sekä laajoja sotia että kaksintaisteluja: ja kun taisto raukenee ja ruudinsavu hälvenee, näkyvät kurjat kuolleet, joita kukaan ei voi enää auttaa. Hevoset, junat, junaryöstöt, suuret ja joskus villiintyvätkin karjalaumat ja pitkät ja pölyiset karjankuljetukset, uudisasukkaiden vankkurit ja postivaunut, yksinäiset postiasemat, vaatimattomat pankit odottamassa ryöstäjiään - huikaisevan avarat preeriat, taustalla jylhinä kohoavat kallioiset vuoret. Kaikkia näitä tarvittiin kunnon westerniin.

Westernin sankarit

Clint Eastwood on yksi kaikkien aikojen suurimmista westernien tähdistä. Kuva on hänen tv-lännensarjastaan Rawhide, jota tehtiin vuosina 1959 - 1965.

Hyvän ja pahan taistelu

Lännenelokuvien perusasetelma on hyvän ja pahan välinen taistelu. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että laillisuutta ylläpitävät, kunnialliset tahot, kuten seriffit ja armeija, laittavat kuriin ja järjestykseen pahoja, joita eivät edusta vain lainsuojattomat, vaan myös intiaanit. Intiaanien oli lännenelokuvissa syytä olla todella villejä ja sotaisia, jotta elokuvia ylipäänsä voitiin tehdä. Kuriositeettina mukana saattoi olla joku yksittäinen, ystävällismielinenkin intiaani historiallisten esikuviensa tapaan, oppaana tai jossakin muussa erityisessä tehtävässä.

Lännenelokuvissa ovat vastakkain hyvä ja paha, laillisuus ja laittomuus, seriffi ja selkäänampuja, uudisasukas kera armeijan ja intiaanit - sivilisaatio ja anarkia, inhimillisyys ja luonto, joka koetaan usein vihamieliseksi ja joka sekin on voitettava jollei muuten, niin laittamalla viljelykseen ja vaikkapa kunniakas opettaja ja kevytmielinen saluunan tanssityttö. Tilanteet ja olosuhteet ovat täynnä jyrkkiä vastakkain asetteluja ja elokuvalle onnellinen loppu merkitsee sitä, että katsojalle käy selväksi, mikä on oikein ja mikä väärin, kuka on sankari ja kuka konna.

Bandolero

Vuoden 1968 westernissä Bandolero, Dean Martin ja Raquel Welch.

Sankareita ja joskus kirjailijoitakin sankareiden takana

Sankareina lännenelokuvissa ovat lainvalvojat, seriffit ja apulaisseriffit, sotilaat ja upseerit, tilalliset ja karjapaimenet, joskus lainsuojattomatkin - tai selkeimmillään vain revolverisankarit, jotka olivat aina valmiina osoittamaan paremmuutensa kenelle vain, ajan ja paikan sai määrätä hän, joka oli elämäänsä väsynyt.

Lännenelokuvien suoranaisina lähteinä saattavat olla historialliset tapahtumat tai eläneet henkilöt. Useimmin näistä eläneistä henkilöistä valkokankaalle saattoi nousta ensimmäisissä lännenelokuvissa biisoninmetsästäjä, sotilas ja kansallissankari William Frederick Cody eli "Buffalo Bill", yksi pahimmista lainsuojattomista William Bonney eli "Billy the Kid", toinen vieläkin hurjempi lainsuojaton Jesse James, sotilaista kenraali George A. Custer ja seriffeistä Wild Bill Hickok eli "Hurja Bill" Hickok tai Wyatt Earp. Ja lukuisat muut Davy Crockettista Calamity Janeen.

Lähteinä ja innoittajina saattoivat olla myös kansantarinat, jotka väriteltyinä ja paranneltuina painoksina ja mielikuvituksen uuteen kiitoon siivittäminä löytyivät ajan kirjallisuudesta. Kirjailijoita varhaisimpien lännenelokuvien takana olivat James Fenimore Cooper, Francis Parkman, Mark Twain, Samuel Clemens, Owen Wister ja Zane Grey (1872-1939), jonka yli 60 lännenkirjasta on tehty kymmenittäin elokuvia. Greyn tarinoiden pohjalta tehtyjä varhaisia elokuvia ovat mm. Riders of the Purple Sage (1918, 1925, 1931, 1941), The Rainbow Trail (1918, 1925), The Vanishing American (1925), Rangle River (1937), The Mysterious Rider (1933, 1938), Lone Star Ranger (1942), Nevada (1927, 1936, 1944), Western Union (1941), Gunfighters (1947) ja Red Canyon (1949).

Villi Länsi

Robert Rockwell (1920 - 2003) esittää, hahmo on Sam Logan, TV-sarjassa The Man from Blackhawk, vuosina 1959 - 1960.

Taistelevat karavaanit

Elokuvassa Taisteleva karavaani (Fighting Caravans) vuodelta 1931 esiintyivät - kuvassa vasemmalta oikealle Ernest Torrence, Gary Cooper, Lili Damita ja Tully Marshall.

Johnny Crawford

Johnny Crawford vuonna 1961 TV-sarjassa The Rifleman. The Rifleman on television mustavalkoinen lännensarja, jota tehtiin ja esitettiin Amerikassa viiden vuoden ajan, vuosina 1958 - 1963. Sarjan päähenkilöitä ovat Lucas McCain, sisällissodan ajan Unionin sotaveteraani, luutnantti ja leskimies, jota esitti Kevin Joseph "Chuck" Connors. Hänen vaimonsa on kuollut, ja isän hoteisiin on jäänyt toinen sarjan keskushenkilöistä, Lucas McCainin poika Mark, jota esittää Johnny Crawford. Kun äiti kuoli, Mark oli iältään kuusivuotias, ja tällöin isä ja poika muuttivat asumaan kuvitteelliseen kaupunkiin, North Forkiin, Uuteen Meksikoon.

Johnny Crawford oli lännensarjan tekemisen ja esittämisen aikoihin Amerikassa suuri teini-ikäisten idoli ja suosikki. Hän alkoi heti lapsena myös laulaa ja hänen useat levytyksensä kohosivat hittilistojen kärkeen.

The Rifleman

Johnny Crawfordin ja Chuck Connorsin välit olivat sarjan tekemisen aikoihin hyvin läheiset, ihan kuin todelliset isän ja pojan välit. Heidän ystävyytensä säilyi aina Chuck Connorsin kuolemaan asti. Johnny Crawford piti muistopuheen Chuck Connorsin hautajaisissa haudalla.
Ratsastaja kuormineen

Hyökkäys erämaassa.

Eräitä westernejä

John Fordin vuonna 1939 ohjaama Hyökkäys erämaassa (Stagecoach) on hänen westerneistään kuuluisin. Se on kuvaus pienestä ryhmästä postivaunumatkalla intiaanisotia käyvän maan läpi. Elokuvan tähtenä on Fordin myöhempien westernien suosikkitähti, John Wayne. Tässä elokuvassa sai tulikasteensa puitteina esteettisesti karu mutta siltikin huikaisevan vaikuttava Monument Valley. Elokuvan merkityksestä kertoo vaikkapa se, että Orson Welles katsoi sen neljäkymmentä kertaa valmistellessaan ensimmäistä elokuvaansa Kansalainen Kane (Citizen Kane, 1941).

Fred Zinnemannin ohjaama Sheriffi (High Noon), seriffi Will Kanen osassa Gary Cooper - on yksi vaikuttavimmista westerneistä. Se on katsojansa herpaantumattomasti vangitseva kuvaus keskipäivään huipentuvasta odotuksesta, kun seriffi kohtaa kaupunkiin saapuvan murhamiehen. Eikä tämä teräshermoinen seriffi väistä velvollisuuttaan, vaikka koko kaupunki, jota hän oman henkensä vaarantaen suojelee, hylkää hänet.

Punainen virta (Red River), jonka ohjasi Howard Hawks vuosina 1946 - 1947, ensi-iltaansa elokuva ehti vuonna 1948, on oman aikansa superwestern, joka kertoo suuresta karjanajosta Rio Grandelta pohjoiseen ja jonka pääosassa on kukapas muu kuin John Wayne. Waynen esittämä karjaparoni Tom Dunson joutuu pitkällä matkalla selvittelemään välejään sekä miestensä, että ensimmäisessä elokuvaroolissaan esiintyneen Montgomery Cliftin esittämän, ottopoikansa Matthew Garthin kanssa.

Rio Bravo, joka valmistui vuonna 1959 ja jonka ohjasi myös Howard Hawks, on yksi näistä elämää suuremmista John Waynen westerneistä.

Perinteisten, suurten klassisten westernien rinnalla vähintäänkin tasaveroisina on mainittava Sergio Leonen dollaritrilogia, Kourallinen dollareita, Vain muutaman dollarin tähden ja Hyvät, Pahat ja Rumat sekä Huuliharppukostaja, pääosissa viimeksi mainitussa Henry Fonda, Claudia Cardinale, Charles Bronson ja Jason Robards - suurimmat spagettiwesternit kautta aikain.

Samalla vuosikymmenellä spagettiwesternien kanssa valmistui vuonna 1968 Sam Peckinpahin Hurja joukko (The Wild Bunch), josta on käytetty kaikki ylistävät sanat. Elokuvan pääosissa näyttelevät William Holden, Ernest Borgnine, Robert Ryan, Edmond O'Brien, Ben Johnson, Warren Oates ja Jaime Sanchez.John Wayne ja Gail Russell westernissä Enkeli ja lainsuojaton (Angel and the Badman 1947). Suomessa elokuvan teatteriensi-ilta oli 10.12.1948. Televisiossa elokuva nähtiin ensimmäisen kerran 11.12.1995, TV2.

Lännenelokuvat osana Amerikan historiaa

Lännenelokuvat muodostavat yhden keskeisen genren amerikkalaisessa filmiteollisuudessa aivan elokuvan alkuajoista lähtien. Samalla ne ovat erityinen osa juuri amerikkalaista elokuvaa, elokuvatyyppi, jota ei olisi voinut missään muualla syntyäkään. Lännenelokuvien juuret ovat syvällä paitsi Amerikan historiassa ja menneisyydessä, myös amerikkalaisuuden syvimmissä ihanteissa. Niissä kerrotaan myyttisiä sankaritarinoita ihmisistä, jotka vapaina ja kaikkeen valmiina suunnistavat ajan virrassa kohti päämääräänsä ja suorittavat uhrautuvia urotekoja.

Samalla, kun lännenelokuvat kuvaavat yhteiskunnallisen murroksen ja muutoksen aikaa, jolloin suuret joukot ovat liikkeellä - ne ottavat lähitarkasteluun yksilön, jolle tärkeitä elämässä ovat vapaus, riippumattomuus, uskollisuus, rehellisyys ja rajaton rohkeus. Lännenelokuvilla on ollut suuri merkitys koko elokuvan kehitykselle ja useat lännenelokuvat ovat jääneet elokuvataiteen historian merkkiteoksiksi.

Ensimmäiset lännenelokuvat. Ihan ensimmäiset Lännestä kertovat mykkäfilmit olivat yleensä 15 - 20 minuuttia pituudeltaan ja niitä olivat Thomas Edisonin Cripple Creek Bar Room Scene (1898) ja Poker at Dawson City (1898). American Mutoscope and Biograph Co tuotti elokuvat Kit Carson (1903) ja The Pioneers (1903). Ensimmäinen todellinen lännenelokuva oli Edwin S. Porterin ohjaama ja kuvaamakin Suuri junaryöstö/The Great Train Robbery (1903). Porter oli ennen tätä omaa elokuvaansa toiminut Thomas Edisonin kameramiehenä ja oppinut siinä elokuvan tekemisen saloja.

Suuren junaryöstön kuvaamisessa toteutettiin useita elokuvan tekemiseen liittyviä teknisiä asioita ensimmäistä kertaa. Ohjaaja Porter vapautti elokuvan studiosta, hän vei kameran autenttisille tapahtumapaikoille ja seurasi kahdessa eri paikassa samanaikaisesti kehittyvää juonta. Tässä elokuvassa myös ensimmäistä kertaa joku joutui hyppien "tanssimaan", jonkun ammuskellessa kohti jalkoja - erityinen huvittavakin kohtaus, joka sen jälkeen toistui useissa westerneissä.

Villi Länsi

Westerneissä urheat miehet suojelevat viattomia kaunottaria. Kuvassa Glenn Langan ja Coleen Gray vuonna 1948 ilmestyneessä westernissä Kovat otteet (Fury at Furnace Creek).

Villi Länsi

Vuoden 1948 länkkärissä oltiin karjapaimenten kuninkaan, Roy Rogersin matkassa Nevadan yöelämässä.

Pals of the Saddle

Western ratsastavista kaveruksista valmistui vuonna 1938. Sankarit löytävät kadonneen intiaanikaupungin. Kaupunkia vartioi omituinen kivimuodostelma.

Under California Stars

Elokuvaa Kalifornian tähtien alla (Under California Stars 1948) tähdittivät, vasemmalta Roy Rogers, Jane Frazee ja Andy Devine.
Lännenelokuva - amerikkalaisen elokuvan rakastetuin ja kestävin lajityyppi

"Lännenelokuva eli western on amerikkalaisen elokuvan rakastetuin ja kestävin lajityyppi, Elokuvaa ja Seikkailua isolla kirjaimella ja samalla poeettisen tunteen uusi muoto (Apollinaire, 1913). Hollywoodin Länsi sijoittuu historiallisesti vuosiin 1865 - 1890. Alussa ollaan keskellä sisällissotaa, lopussa häämöttää jo monopolien ja imperialismin aikakauden alku. Aihepiiri on lavea: kultakuume, rautateiden rakentaminen, intiaanisodat, suuret karjankuljetukset, pienten välikulkupaikkojen räjähtäminen suuriksi ja eläviksi kaupungeiksi, ratsuväen vaiheet, lainsuojattomat ja sheriffit, farmarin asettuminen aloilleen.

Henry Nash Smithin kuulussa tutkimuksessaan The Virgin Land esittämän ajatuksen mukaan Länsi on Amerikan historian ja tietoisuuden vertauskuva, keskeinen ajatus matkassa Länteen on Frontier - Raja - eli tietoisuus rajoittamattomista mahdollisuuksista, unelma ikuisesta nuoruudesta ja ikuisesta elämästä. Suuret imperiumit ovat aina siirtyneet länteen päin: Kreikasta Roomaan, Roomasta Englantiin, sieltä Amerikkaan, ja Länteen sijoittuvat myös tarujen maailmat, Atlantis, Eldorado, Elysium. Matka Länttä kohti on meidän Odysseiamme, kirjoitti Bazin.
Tietoisuuden tasolla Länsi merkitsee avainhetkeä: kansallinen identiteetti syntyy. Vastakkain ovat peruskuvat Lännestä Puutarhana (luonnollinen arvokkuus ja viattomuus tarjoavat suojan sivistyksen rappiolta) ja Erämaana, joka hylkii yhteisöllisiä arvoja. Lännenfilmin maiseman koruttomuus heijastaa sankarin moraalikäsityksen selkeää voimaa, mutta kyseessä on enemmänkin: suurimmilla ohjaajilla, kuten John Fordilla, on kyky valita erämaansa ja vihreät laaksonsa siten, että yksi kuva luo laajan näkökulman seudun maantieteelliseen rakenteeseen, matkaajien yhteiskunnalliseen ajatteluun ja niihin vaikeuksiin, joita asuttajilla on ollut ja on.

Andrew Sarris on puhunut Fordin kaksoisvisiosta: ohjaaja sekä vangitsee tapahtuman konkreettisen hetkellisyyden että näkee tapahtuman luonteen muiston ja muistin ilmauksena, liittää sen historiaan. Monet hienoimmista lännenkuvista näyttävät rinnan karheita tosiasioita ja niiden muuttumisen mytologiaksi.
Ajallisesti Länsi ei ole kaukanakaan: 1900 sattui Union Pasific-linjalla suuri junaryöstö, 1903 syntyi aihetta käsittelevä klassinen Porterin elokuva. Mytologiaa oli siihen asti käsitelty varsin vaatimattomalla tasolla ja vasta kielen kahleista vapautettu lännenkirjallisuus saa valkokankaalla arvoisensa mitat, aivan kuin kuva ja mielikuvitus viimeinkin saisivat yhteiset ulottuvuudet (Bazin). Jo varsin pian vakiintui kaksi pääsuuntaa, joista William S. Hart edusti realistista, ulkoista historiallista todellisuutta kunnioittavaa, ja Tom Mix epärealistista siipeä. Kumpaakaan puolta ei voi julistaa ainoaksi oikeaksi; se olisi mahdotontakin, koska ne enimmältään sotkeutuvat välimuodoiksi.

Suuria realistisen westernin edustajia ovat. esim. sellaiset varhaiset äänielokuvat kuin Vidorin Billy the Kid tai Raoul Walshin Onnen maata kohti, molemmat vuodelta 1930. Walshin työssä kuten myöhemmin Hawksin Punaisessa virrassa tai Fordin teoksessa Wagonmaster tyyli kaihtaa kaikkea konstailua ja pääpaino on yhteisöllisissä tapahtumissa, karjankuljetuksessa ja villiintymisessä, hautajaisissa, illanvietoissa. Epärealistisen siiven puhdasta kukintoa taas on 40-luvun lopulla alkanut psykologisen yliwesternin aika."
(Peter von Bagh: Elokuvan historia).


Lännenelokuvien historiaa ja näyttelijöitä

Ensimmäinen westernien supersankari oli näyttelijä William S. Hart, joka näytteli lukuisissa mykän kauden elokuvissa. Lännenelokuviin kehittyi heti alkuunsa myös ns. B-luokka, ja näiden B-filmien tähtiä alkuaikoina olivat:

Gilbert M. "Broncho Billy" Anderson (1881-1971), Tom Mix, Buck Jones, Tim McCoy, Ken Maynard, Tim Holt, George O'Brien, Bill Elliott, Charles Starrett ja Johnny Mack Brown.

1930-1940-luvuilla tehtiin myös elokuvia, Lännen musikaaleja, joissa cowboyt lauloivat. Näiden hempeämielisten, usein vähällä rahalla tehtyjen B-luokan filmien tähtiä olivat Gene Autry, Tex Ritter, Bob Baker, Dick Foran, Jimmy Wakely, "Smiley" Burnette, Eddie Dean, Rex Allen, musta laulava cowboy Herb Jeffries ja Bing Crosby. Unohtumattomia Lännen musiikkielokuvia ovat Moonlight on the Prairie (1935) ja Song of the Saddle (1936) - pääosissa Dick Foran, Ride, Ranger, Ride (1936) - pääosassa Gene Autry, Song of the Gringo (1936), ensiroolissaan elokuvassa Tex Ritter sekä Rhythm of the Saddle (1938), toinen Gene Autryn Lännen musikaali.

Westerneissä oli 1930-luvulle tultaessa siirrytty äänielokuvan aikaan. Ja tällä vuosikymmenellä alkoi todellinen lännenelokuvien rynnistys, kun kun valkokankaan valloittivat suuret tähtinäyttelijät, kuten Gary Cooper, Errol Flynn ja John Wayne, lempinimeltään "Duke", joka näytteli 1930-luvulla kymmenissä B-luokan westerneissä. Vuosikymmenen lopulla John Ford ohjasi suuren klassikkonsa Hyökkäys erämaassa/Stagecoach (1939). Elokuva oli Fordin ensimmäinen äänellinen western ja se kohotti lännenelokuvatkin B-luokasta laatuelokuviin - elokuvan pääosassa oli John Wayne. Toisen maailmansodan aikaan 1940-luvun alkupuolella vaikutti hetken jo siltä, että westernien aika oli ohi. Mutta toisin kävi, sillä todellinen perinteisen lännenelokuva-genren kulta-aika olikin vasta 1950-luvulla. Sitten jo 1960-luvun alkupuolella alkoi hiljeneminen.

Klassisten lännenelokuvien ohessa valmistuivat myös parodian ja komedian keinoja käyttävät westernit. Osa westerneistä, kuten muistakin elokuvista, kuuluu useampaan elokuvan genreen, eikä sijoitu selkeästi vain westerneihin. Ihan oma lukunsa ovat spagetti-westernit eli italo-westernit, joita tehtiin Euroopassa, Italiassa ja Espanjassa. Spagettiwesternien aikakausi kesti kuitenkin vain vajaat kaksivuosikymmentä. Sen kulta-aika alkoi 60-luvulla ja päättyi 70-luvun loppupuolella. Tuona aikana elokuvayhtiöt tuottivat liki 600 spagettiwestern-elokuvaa. 1980-luvulle tultaessa oli meneillään lännenelokuvien tuotannossa hiljainen kausi. Elokuvayleisön maku oli muuttunut. Silti vielä edelleenkin on tehty westernejä, jotka ovat menestyneet, niistä esimerkkinä Tanssii susien kanssa/Dances with Wolves (1990), pääosassa Kevin Costner. Tämä länneneepos keräsi peräti seitsemän Oscaria ja osoitti menestyksellään, ettei lännenelokuva ole lajityyppinä kuollut.

Albert Salmi

Suomalaisillakin on ollut westernien näyttelijöiden huippukaartissa "oma" miehensä, Albert Salmi, joka syntyi New Yorkissa ja jonka vanhemmat Svante ja Ida olivat suomalaisia maahanmuuttajia. Albert Salmi oli näyttelijänä hyvin arvostettu ja hän on mukana noin 60 elokuvassa, TV-elokuvassa tai TV-sarjassa - ja vierailijana lukuisissa TV-sarjoissa, kuten Bonanzassa ja Virginialaisessa.

Alempana tarkemmin kaikkine lännenelokuvineen lueteltujen näyttelijöiden lisäksi lännenelokuvissa ovat esiintyneet tähtinä mm. Dustin Hoffman, William Holden, Ernest Borgnine, Robert Redford, Randolph Scott, Alan Ladd, Robert Mitchum, Eli Wallach, Gene Hackman, Humphrey Bogart, Richard Harrison, Yul Brynner, Steve McQueen, Robert Vaughn, Brad Dexter, Gregory Peck, Spencer Tracy ja spagettiwesternien legendaarinen näyttelijä-duo Terence Hill ja Bud Spencer. Lännenelokuvien määrästä antaa kuvaa Internet Movie Database, jossa haku tuottaa 8774 lännenelokuvaa, TV-elokuvaa tai TV-sarjaa.

Lorne Greene

Jos pitäisi esittää jotakuta Lännen hahmoa, joka omaisi eniten hyveellisyyttä, rehtiyttä, oikeudenmukaisuutta ja esikuvallisuutta, niin Lorne Greene Bonanzan roolissaan olisi varmasti yksi heistä, ehkäpä ykkönen. Lorne Greene omasi aivan erityisen, matalana soljuilevan puheäänen, jonka vuoksi hän on saanut erityisen arvonimen "Kanadan ääni". Uskomattoman sympaattinen näyttelijä, joka Bonanzan keskeisenä hahmona teki poikiensa keralla Bonanzasta kaikkien aikojen parhaan lännensarjan.

Bonanza

TV:n lännensarjoista yksi on ylitse kaikkien muiden, se on tietenkin ikumuistoinen Bonanza. Siinä isää, Ben Cartwrightia esittää Lorne Greene (kuvassa yllä). Perheeseen kuuluvat hänen kolme poikaansa "Little Joe", jota näyttelee Michael Landon, Adam, jota näyttelee Pernell Roberts ja Eric, jota näyttelee Dan Blocker.

James Drury

VIRGINIALAINEN eli The Virginian oli yksi oman aikansa suurista TV:n lännensarjoista pääosassaan James Drury. Sarjaa kuvattiin vuosina 1962 - 1971 ja James Drury vieraili myös Suomessa juhannuksena vuonna 1971. Virginialaista kuljetettiin vauhdikkaasti normaaliin Suomen kesäyön tahtiin helikopterilla viidelle eri paikkakunnalle - Drury ratsasti lavalle ja toivotti "Terveisiä Shiloh-ranchilta". Tätäkin hyvin suosittua sarjaa on esitetty uusintoina Suomessa ihan vielä viime vuosinakin.
John Wayne
Yllä kuvassa John Wayne ja Marsha Hunt westernissä "Kalliovuorten sankari" (Born to the West 1937).

Lännenelokuvia aakkosittain.

Alamo (The Alamo, 2004)
Alvarez Kelly (Alvarez Kelly, 1966)
Apassilinnake (Fort Apache, 1948)
Apassisolan saalis (Forty Guns to Apache Pass, 1966)

Armoton

Armoton (Unforgiven, 1992)
Armoton maa (Open Range, 2003)
Ase kädessä (Gunfighter, 1950)

Bad Girls - naiset satulassa (Bad Girls, 1994)

Bad Man's River

Bad Man's River (1971)
Balladi Cable Hoguesta (The Ballad of Cable Hogue, 1970)
Balladi Belle Starrista (Il mio corpo per un poker, 1967)
Barbaarirannikko (Barbary Coast, 1935)
Blueberry (Blueberry, 2004)
Butch ja Kid - auringonlaskun ratsastajat (Butch Cassidy and the Sundance Kid, 1969)

Cahill - lännen sheriffi (Cahill, 1973)
Chaton maa (Chato's Land, 1971)
Cheyenne (Cheyenne Autumn, 1964)
Chisum (Chisum, 1970)
Comancherot (The Comancheros, 1961)
Cowboy puhdistaa kaupungin (Tall in the Saddle, 1944)
Cowboyt (The Cowboys, 1972)

Django - kostaja (Django, 1966)
Django - tappaja (Se sei vivo spara, 1967)
Django - teloittajan paluu (Django 2: il grande ritorno, 1987)

El Condor (El Condor, 1970)

El Dorado

El Dorado (El Dorado, 1966)
Erämaan rummut (Drums Along the Mohawk, 1939)
Etäiset rummut (Distant Drums, 1951)
Etsijät (The Searchers, 1956)
Etäisten laaksojen mies (Shane, 1953)
Geronimo (Geronimo: An American Legend, 1993)

Haaste revolverisankarille (Invitation to a Gunfighter, 1964)
He ratsastivat yhdessä (Two Rode Together, 1961)
Hirsipuu (The Hanging Tree, 1959)
Hirttäkää heidät (Hang 'em High, 1968)
Hondo, yksinäinen vaeltaja (Hondo, 1953)
Hopeatähti (The Tin Star, 1957)
Hud - lännen kapinallinen (Hud, 1963)
Hurja joukko (Wild Bunch, 1969)
Huuliharppukostaja (Once Upon a Time in the West, 1968)

Hyvät, pahat ja rumat

Hyvät, pahat ja rumat (Il buono, il brutto, il cattivo, 1966)
Hyökkäys erämaassa (Stagecoach, 1939)

Jack Bull (The Jack Bull, 1999)
Joe Kidd (Joe Kidd, 1972)
Johnny Guitar (Johnny Guitar, 1954)

Joki, jolta ei ole paluuta

Joki, jolta ei ole paluuta (River of No Return 1954)

Kaktus-Jack (The Villain, 1979)
Kahden tulen välissä (The Indian Fighter, 1956)
Kalpea ratsastaja (Pale Rider, 1985)
Katkaistu nuoli (Broken Arrow, 1950)
Katkaistu peitsi (Broken Lance, 1954)
Keltainen nauha (She Wore a Yellow Ribbon, 1949)
Kivääri vuokrattavana (Per il gusto di uccidere, 1966)
Korkean taivaan alla (The Big Sky, 1952)
Korpraali John McB (Beguiled, 1971)
Kourallinen dollareita (Per un pugno di dollari, 1964)
Kourallinen dynamiittia (Two mules for sister Sarah, 1971)
Kova kuin kivi (True Grit, 1969)
Kova sakki (Posse, 1975)
Kultaa El Pasoon (The War Wagon, 1959)
Kultarynnäkön iloiset päivät (Paint Your Wagon, 1969)
Kunnian laakso (Shenandoah, 1965)
Kuolemanloukku O.K. Corral (Gunfight at the O.K. Corral, 1957)
Kupariluoti (Bite the Bullet, 1975)

Lainsuojaton (1943) (The Outlaw, 1943)

Lainsuojaton

Lainsuojaton (1976) (The Outlaw Josey Wales,1976)
Luodin laki (La Resa dei conti, 1966)
Luoja armahtaa, minä en (God Forgives... I Don't!, 1968)
Lännen jättiläinen (Crossfire Trail, 2001)
Lännen karhukopla (Sonny & Jed, 1972)
Lännen paras tavara (The Great Scout and Cathouse Thursday, 1976)
Lännen sankarit (The Plainsman, 1936)
Maa vuorten takana (Bend of the River, 1952)
Maahan, senkin hölmö! (A Fistful of Dynamite, 1972)
Mackennan kulta (Mackenna's Gold 1969)
Majuri Dundee (Major Dundee, 1965)
Mies hevosena (A Man Called Horse, 1970)
Mies hevosena - paluu (The Return of a Man Called Horse, 1976)
Mies hevosena III (Triumphs of a Man Called Horse, 1982)
Mies joka ampui Liberty Valancen (The Man Who Shot Liberty Valance, 1962)
Mies Kentuckysta (The Kentuckian, 1955)
Mies lännestä (Man of the West, 1958)
Mies nimeltä Noon (A Man Called Noon, 1973)
Minnesota-Clay (Minnesota Clay, 1965)
Missouri (The Missouri Breaks, 1976)
Mitäs täällä roikut, Henry Moon (Goin' South, 1978)
Mustajalat sotapolulla (Cattle Queen of Montana, 1954)
Muukalainen Laramiesta (The Man from Laramie, 1955)

Naurava paholainen (Quien sabe?, 1967)
Nimeni on Nobody (My Name Is Nobody, 1974)
Nobody on nerokkain (Nobody's the Greatest, 1975)
Nimeni on Trinity - paholaisen oikea käsi (Lo chiamavano Trinità, 1971)
Trinity ratsastaa jälleen (...continuavano a chiamarlo Trinità, 1972)
Nopeat ja kuolleet (The Quick and the Dead, 1995)
Nuoret sankarit (Young Guns, 1988)
Nuoret sankarit II (Young Guns II, 1990)
Nuori Bonner (Junior Bonner, 1972)
Näin valloitettiin Villi Länsi (How the West Was Won, 1962)

Pat Garrett ja Billy the Kid (Pat Garrett ja Billy the Kid, 1973)
Patriot (The Patriot, 2000)
Paukkurauta-Kati (Cat Ballou, 1965)
Petturit hirteen, companeros! (Vamos a matar, compañeros, 1970)
Pieni suuri mies (Little Big Man, 1970)
Posse (Posse, 1993)
Preerian laki (The Deadly Companions, 1961)
Punainen virta (Red River, 1948)
Puoliverinen (Flaming Star, 1960)

Rajarosvojen voittaja (Wagon Master, 1950)
Ratsuväen urhot (The Horse Soldiers, 1959)
Rautahepo (The Iron Horse, 1924)
Redhead from Wyoming - Lännen punatukka (Redhead from Wyoming, 1953)
Requiescant (Kill and Pray, 1968)
Revolverimies (The Shootist, 1976)
Rio Bravo (Rio Bravo, 1959)

Rio Grande

Rio Grande (Rio Grande, 1950)
Rio Hondon Kuolemanloukku (I crudeli, 1966)
Rio Lobo (Rio Lobo, 1970)
Roy Bean - piru mieheksi (The Life and Times of Judge Roy Bean, 1972)
Ruoska (High Plains Drifter, 1973)

Sabata (Ehi amico... c'è Sabata, hai chiuso!, 1969)
Sabatan paluu (È tornato Sabata... hai chiuso un'altra volta, 1971)
Sadan kiväärin voimin (One Hundred Rifles, 1969)
San Sebastianin tykit (La Bataille de San Sebastian, 1968)
Seitsemän rohkeata miestä (The Magnificent Seven, 1960)
Seitsemän rohkean miehen paluu (Return of the Magnificent 7, 1966)

Seitsemän rohkeaa miestä ratsastaa jälleen

Seitsemän rohkeaa miestä ratsastaa jälleen (Guns of the Magnificent Seven, 1969)
Sheriffi (High Noon, 1952)
Silmä silmästä (An Eye for an Eye, 1996)
Silverado (Silverado, 1985)
Siringo (Siringo, 1994)
Suuri hiljaisuus (Il Grande silenzio, 1968)
Särkyneen sydämen sola (Breakheart Pass, 1976)

Taistelu punaisella hietikolla (Duello nel Texas, 1963)
Tanssii susien kanssa (Dances with Wolves, 1990)
Tappavat kaverit (Roy Colt & Winchester Jack, 1970)
Tecumseh (Tecumseh - The Last Warrior, 1996)
Tom Horn (Tom Horn, 1980)

Ulzana - verinen apassi (Ulzana's raid, 1972)

Vain muutaman dollarin tähden (Per qualche dollaro in più, 1965)
Valdez - puoliverinen (Valdez il mezzosangue, 1973)
Valdez on tulossa! (Valdez is Coming!, 1971)
Valkonaaman poika (Son of Paleface, 1952)
Veijari nimeltä Brisco (Adventures of Brisco County, Jr., 1993)
Vera Cruz (Vera Cruz, 1954)
Verenpunainen aurinko (Soleil rouge, 1972)
Verinen kuu (Blood on the Moon, 1948)
Verinen sotilas (Soldier Blue, 1970)
Veristen Saappaiden Kukkula (Boot Hill, 1969)
Viheltävät luodit (Ride the High Country, 1962)
Viiden miehen armeija (Un esercito di cinque uomini, 1970)
Viimeinen juna Gun Hillistä (Last Train from Gun Hill, 1959)
Viimeinen mohikaani (The Last of the Mohicans, 1992)
Viimeinen naula arkkuun! (Buon funerale, amigos!... Paga Sartana, 1970)
Villikissa valtaa lännen (Heller in Pink Tights, 1960)
Villin lännen huimapäät (Allegheny Uprising, 1939)

Winchester 73 - kohtalon ase (Winchester Ž73, 1950)
Wyatt Earp (Wyatt Earp, 1994)
Tunturisuden sivut
ERÄITÄ SUURIA TÄHTIÄ JA HEIDÄN LÄNNENELOKUVANSA

Lännenelokuvat: William S. Hart (6.12.1864-23.6.1946) 20 lännenelokuvaa.

The Disciple (1915) The Taking of Jim McLane (1915) Devil's Double (1916) Hell's Hinges (1916) The Return of Draw Egan (1916) Truthful Tulliver (1916) The Narrow Trail (1917) Branding Broadway (1918) Riddle Gawne (1918) Breed of Men (1919) The Money Corral (1919) Sand (1920) The Testing Block (1920) The Toll Gate (1920) The Three Word Brand (1921) White Oak (1921) Travelin' On (1922) Wild Bill Hickok (1923) Singer Jim McKee (1924) Tumbleweeds (1925)

Lännenelokuvat: Charles Bronson (3.11.1921-30.8.2003) 20 lännenelokuvaa.

André de Toth: Takaa-ajo halki Lännen/Riding Shotgun (1954) Robert Aldrich: Viimeinen apaashi/Apache (1954) Delmer Daves: Sotarummut/Drum Beat (1954) Robert Aldrich: Vera Cruz/Vera Cruz (1954) Delmer Daves: Peloton mies/Jubal (1956) Samuel Fuller: Viimeinen laukaus/Run of the Arrow (1957) Gene Fowler, Jr.: Showdown at Boot Hill (1958) John Sturges: Seitsemän rohkeaa miestä/The Magnificent Seven (1960) Joseph M. Newman: Sotarumpujen kumina/A Thunder of Drums (1961) Richard Thorpe: Neljä Teksasista/Four for Texas (1964) Henri Verneuil: San Sebastianin tykit/La Bataille de San Sebastian (1968) Buzz Kulik: Pancho Villa ratsastaa jälleen/Villa Rides (1968) Sergio Leone: Huuliharppukostaja/C'era una volta il ouest (1968) Michael Winner: Chaton maa/Chato's Land (1971) Terence Young: Verenpunainen aurinko/Soleil rouge (1972) Duilio Coletti/John Sturges: Valdez - puoliverinen/Valdez il mezzosangue (1973) Tom Gries: Särkyneen sydämen sola/Breakheart Pass (1976) Frank D. Gilroy: Keskipäivästä kolmeen/From Noon Till Three (1976) J. Lee Thompson: Verenpunainen preeria/The White Buffalo (1976) Peter R. Hunt: Kuoleman ajojahti/The Death Hunt (1981)

Lee Van Cleef

Lee Van Cleef - lännenelokuvien supertähti - omassa sarjassaan, yksi ylitse muiden. Hän oli kuin syntynyt westernien revolverisankariksi. Lee van Cleef on westerneissään sellainen hieman omien teidensä kulkija, yksinäinen ja ulkopuolinenkin. Kova ja armoton, mutta aina löytyy pohjalta kuitenkin empatia ja oikeudenmukaisuus, sekä hänelle tyypillisen hymyn myötä oma huumorinsakin. Mestarillinen revolverinkäsittelijä, jolle ei voisi kuvitella kenenkään Lännessä ikinä pärjänneen.

Lännenelokuvat: Lee Van Cleef (9.1.1925-16.12.1989)

Sheriffi/High Noon - Kesytön rajaseutu/Untamed Frontier (1952) Kuolemaantuomitun muistio/The Lawless Breed - Musta karkuri/Gypsy Colt - Arenan sankarit/Arena - Verinen tie/Jack Slade - The Nebraskan - Yksinäinen taistelija/Tumbleweed (1953) Lainsuojaton muukalainen/Arrow In the Dust - Rails Into Laramie - The Desperado - Dawn at Socorro - Keltainen tomahawki/The Yellow Tomahawk (1954) Treasure of Ruby Hills - Kymmenen etsintäkuulutettua/Ten Wanted Men - Kaksintaistelu Denverissä/The Road to Denver - Panttivanki/A Man Alone - Sormi liipasimella /The Vanishing American (1955) Kunnianteko pahalle miehelle/Tribute to a Bad Man - Peloton sheriffi/Pardners (1956) Äänetön pistooli /The Quiet Gun - Tähdetön sheriffi/The Badge of Marshal Brennan - Kuolemanloukku O.K. Corral/Gunfight at the O.K. Corral - Viimeiset postivaunut länteen/The Last Stagecoach West - Yksinäinen kostaja/The Lonely Man - Joe Dakota/Joe Dakota - Hopeatähti/The Tin Star - Revolverikaksintaistelu/Gun Battle at Monterey - Raiders of Old California (1957) Pahojen miesten päivä/Day of the Bad Man - Bravados/The Bravados (1958) Lainsuojattoman jäljillä/Ride Lonesome (1959) The Slowest Gun in the West (1960/TV) Lännen nopein ase/Neljä armotonta miestä/Posse from Hell (1961) Mies joka ampui Liberty Valancen/The Man Who Shot Liberty Valance - Näin valloitettiin Villi Länsi/How the West Was Won (1962) Vain muutaman dollarin tähden/Per qualche dollaro in più/For a Few Dollars More (1965) Luodin laki/La Resa dei conti/The Big Gundown - Hyvät, Pahat ja Rumat/Il Buono, il Brutto, il Cattivo/The Good, the Bad and the Ugly - Blade Rider, Revenge of the Indian Nations (1966) Sormi liipasimella/I Giorni dell'ira/Day of Anger (1967) Kosto odottaa/Da uomo a uomo/As Man to Man - Nikkelimyrkytys/Al di là della legge/The Good Die First (1968) El Condor/El Condor - Barquero /Barquero - Sabata, salaperäinen ratsastaja/Ehi amico... c'è Sabata, hai chiuso!/Sabata (1970) Sabatan paluu/È tornato Sabata... hai chiuso un'altra volta/Return of Sabata - Kapteeni Apassi/Captain Apache - Tappotuulella/Bad Man's River (1971) Seitsemän rohkean kosto/The Magnificent Seven Ride! - Suuri kaksintaistelu/Il Grande duello/The Big Showdown (1972) Là dove non batte il sole/Blood Money (1974) Veriset ratsastajat/Take a Hard Ride (1975) Villi joukko/Diamante Lobo/A Bullet from God (1976) Kuoleman hymy/Kid Vengeance (1977)
Lännenelokuvat: James Coburn (31.8.1928-18.11.2002)

Lainsuojattomien jäljillä/Ride Lonesome (1959) Karkurin kasvot/Face of a Fugitive (1959) Seitsemän rohkeaa miestä/The Magnificent Seven (1960) The Man From Galveston (1963) Majuri Dundee/Major Dundee (1965) Villi, villi, villi länsi/Waterhole #3 (1967) Maahan, senkin hölmö!/Giù la testa (1971) The Honkers - Paholaisen palkkalaiset/Una Ragione per vivere e una per morire (1972) Pat Garrett ja Billy the Kid/Pat Garrett and Billy the Kid (1974) Kupariluoti/Bite the Bullet (1975) Armoton ajojahti/The Last Hard Men (1976) Nuoret sankarit II/Young Guns II (1990) Maverick (1994)Gary Cooper aikakauden tupakkamainoksessa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Keijo Knutas


Lännenelokuvat: Gary Cooper (7.5.1901-13.5.1961)

The Thundering Herd - Wild Horse Mesa - The Lucky Horseshoe - The Vanishing American - Tricks (1925) The Enchanted Hill - The Winning of Barbara Worth (1926) Arizona Bound - The Last Outlaw - Nevada (1927) The Wolf Song - The Virginian (1929) The Texan (1930) Taisteleva karavaani/Fighting Caravans (1931) Lännen sankarit/The Plainsman (1937) The Cowboy and the Lady (1938) Lännen mies/The Westerner (1940) Peloton seikkailija/Along Came Jones (1945) Dallas/Dallas (1950) Etäiset rummut/Distant Drums (1951) Sheriffi/High Noon - Pohjoisvaltojen asiamies/Springfield Rifle (1952) Paholaisen puutarha/Garden of Evil - Vera Cruz/Vera Cruz (1954) Mies lännestä/Man of the West (1958) Hirsipuu/The Hanging Tree - Alias Jesse James/Alias Jesse James - Tie Corduraan/They Came to Cordura (1959)

Lännenelokuvat: Kirk Douglas (9.12.1916-)

Tie Santa Lomaan/Along the Great Divide (1951) Korkean taivaan alla/The Big Sky (1952) Mies ilman kohtaloa/Man Without a Star - Kahden tulen välissä/The Indian Fighter (1955) Kuolemanloukku O.K. Corral/Gunfight at the O.K. Corral (1957) Viimeinen juna Gun Hillistä/Last Train from Gun Hill (1959) Viimeinen auringonlasku/The Last Sunset (1961) Ratsasta viimeinen taival/Lonely Are the Brave (1962) Tie länteen/The Way West - Kultaa El Pasoon/The War Wagon (1967) Lännen kieroin kaveri/There Was a Crooked Man (1970) Kaksintaistelu/A Gunfight (1971) Kova sakki/Posse (1975) Kaktus-Jack/The Villain (1979) Lumisen joen mies/The Man from Snowy River (1982)

Lännenelokuvat: Clint Eastwood (31.5.1930- ) 14 lännenelokuvaa.

Viimeinen tilaisuus/Star in the Dust (1956) Kuolemansola/Ambush at Cimarron Pass (1958) Kourallinen dollareita/Per un pugno di dollari/A Fistful of Dollars (1964) Vain muutaman dollarin tähden/Per qualche dollaro in piu'/For a Few Dollars More (1965) Hyvät, Pahat ja Rumat/Il Buono, il Brutto, il Cattivo/The Good, the Bad and the Ugly (1966) Hirttäkää heidät/Hang 'em High (1967) Kultarynnäkön iloiset päivät/Paint Your Wagon (1969) Kourallinen dynamiittia/Two Mules for Sister Sara (1969) Korpraali John McB/The Beguiled (1971) Joe Kidd/Joe Kidd (1972) Ruoska/High Plains Drifter (1973) Lainsuojaton/The Outlaw Josey Wales (1976) Kalpea ratsastaja/Pale Rider (1985) Armoton/Unforgiven (1992)

Lännenelokuvat: Henry Fonda (16.5.1905-12.8.1982)

Jesse James, suuri seikkailija/Jesse James - Liekehtivä erämaa/Drums Along the Mohawk (1939) Frank Jamesin paluu/The Return of Frank James (1940) Kuolemantuomiopaikka/The Ox-Bow Incident (1943) Erämaan laki/My Darling Clementine (1946) Apassilinnake/Fort Apache (1948) Laki ja väkivalta/Warlock (1959) Näin valloitettiin Villi Länsi/How the West Was Won (1962) Villein lännessä/The Rounders (1965) Kova panos Dodge Cityssä/A Big Hand for the Little Lady (1966) Muukalainen lähestyy/Welcome to Hard Times (1967) Stranger on the Run (1967/TV) Firecreek/Firecreek (1968) Huuliharppukostaja/C'era una volta il West/Once Upon a Time in the West (1968) The Cheyenne Social Club (1970) Lännen kieroin kaveri/There Was a Crooked Man (1970) Nimeni on Nobody/Il Mio nome è Nessuno/Lonesome Gun (1973) Wanda Nevada (1979)

Lännenelokuvat: Burt Lancaster (2.11.1913-20.10.1994)

Koston laakso/Vengeance Valley (1951) Viimeinen apaashi/Apache - Vera Cruz/Vera Cruz (1954) Mies Kentuckysta/The Kentuckian (1955) Sateentekijä/The Rainmaker (1956) Kuolemanloukku O.K. Corral/Gunfight at the O.K. Corral (1957) Leppymättömät/The Unforgiven (1960) Whisky vierii länteen/The Hallelujah Trail (1965) Saalistajat/The Professionals (1966) Päänahanmetsästäjät/The Scalphunters (1968) Lainvalvoja/Lawman (1971) Valdez on tulossa!/Valdez Is Coming (1971) Ulzana - verinen apassi/Ulzana's Raid (1972) Buffalo Bill ja intiaanit/Buffalo Bill and the Indians, or Sitting Bull's History Lesson (1976) Lännen tytöt/Cattle Annie and Little Britches (1981)
Lee Marvin

Lee Van Cleef ja kuvan Lee Marvin - molemmilla sama etunimi - molemmat westernien supersankareita. Hevosnaamainen Lee Marvin omaa annoksen kapinallisuutta, häntä ei määräile kukaan, hän sen sijaan on kaikissa Lännen miesjoukoissa se näkyvin ja johtava hahmo. Rehevä, ahnaan viskijuoponkin ominaisuuksia omaava persoonallisuus, joka karkealla ja väkivahvalla olemuksellaan ja räyhällä naurullaan ottaa westerneissä kaikki tilanteet hallintaansa. Lee Marvin on Lorne Greenen lailla yksi niistä näyttelijöistä, jotka muistetaan myös erityisestä ja hyvin mieleenpainuvasta äänestään.

Lännenelokuvat: Lee Marvin (19.2.1924-29.8.1987) 20 lännenelokuvaa.

Don Siegel: Hopeakaupungin sheriffi/Duel at Silver Creek (1952) Roy Huggins: Hangman's Knot (1952/kiellettiin Suomessa) Raoul Walsh: Gun Fury (1953/kiellettiin Suomessa) Budd Boetticher: Fort Kingin petturi/Seminole (1953) André de Toth: The Stranger Wore a Gun (1953/kiellettiin Suomessa) Hugo Fregonese: Kapinoitsijat/The Raid (1954) John Sturges: Mies astui junasta/Bad Day at Black Rock (1954) George Marshall: Punaisen taivaan alla/Pillars of the Sky (1956) Budd Boetticher: Seitsemän miestä jäljellä/Seven Men from Now (1956) Edward Dmytryk: Sadepuun maa/The Raintree County (1957/kertoo sisällissodasta) Michael Curtiz: Comancheros/The Comancheros (1961) John Ford: Mies joka ampui Liberty Valancen/The Man Who Shot Liberty Valance (1962) Elliott Silverstein: Paukkurauta-Kati/Cat Ballou (1965) Richard Brooks: Saalistajat/The Professionals (1966) Joshua Logan: Kultarynnäkön iloiset päivät/Paint Your Wagon (1969) William A. Fraker: Monte Walsh/Monte Walsh (1970) Stuart Rosenberg: Lännen kovanaamat/Pocket Money (1972) Richard Fleischer: Rosvoporukka/The Spikes Gang (1974) Don Taylor: Lännen paras tavara/The Great Scout and Cathouse Thursday (1976) Peter R. Hunt: Kuoleman ajojahti/Death Hunt (1981)

Lännenelokuvat: Paul Newman (26.1.1925-26.9.2008)

Billy the Kid - henkipatto/The Left Handed Gun (1958) Hud - Lännen kapinallinen/Hud (1963) Hombre/Hombre (1967) Butch ja Kid - auringonlaskun ratsastajat/Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) Buffalo Bill ja intiaanit/Buffalo Bill and the Indians, or Sitting Bull's History Lesson (1976)

Lännenelokuvat: Albert Salmi (11.3.1928-22.4.1990)

Bravados/The Bravados (1958) Leppymättömät/The Unforgiven (1960) Häväisty/The Outrage (1964) Daniel Boone (1964-1965/TV-sarja) Aseiden hetki/Hour of the Gun (1967) Vihan miehet/The Meanest Men in the West (1967/TV) Three Guns for Texas (1968) Suuri pyssy/Something Big (1971) Lainvalvoja/Lawman (1971) Apassien kauhu/La Spina dorsale del diavolo/The Deserter (1971) Four Rode Out (1971) Kung Fu (1972/TV) Female Artillery (1973/TV) Lännen viimeinen taistelu/The Legend of Earl Durand (1974) Taistelu Sweet Creekissä/The Sweet Creek County War (1979) Billy the Kid - lännen lainsuojaton/Billy the Kid (1989/I-TV)

Lännenelokuvat: James Stewart (20.5.1908-2.7.1997) 16 lännenelokuvaa.

Rose-Marie (1936) Ei mikään enkeli/Destry Rides Again (1939) Kohtalon ase/Winchester '73 (1950) Katkaistu nuoli/Broken Arrow (1950) Maa vuorten takana/Bend of the River (1952) Teräskannus/The Naked Spur (1953) Onnen maa/The Far Country (1954) Muukalainen Laramiesta/The Man from Laramie (1955) Kaksintaistelu vuorilla/Night Passage (1957) He ratsastivat yhdessä/Two Rode Together (1961) Mies, joka ampui Liberty Valancen/The Man Who Shot Liberty Valance (1962) Näin valloitettiin Villi Länsi/How the West Was Won (1962) Cheyenne/Cheyenne Autumn (1964) Bandolero!/Bandolero! (1968) Firecreek/Firecreek (1968) Revolverimies/The Shootist (1976)

Lännenelokuvat: John Wayne (26.5.1907-11.6.1979) 84 lännenelokuvaa.

Onnen maata kohti/Suuri lännen tie/The Big Trail (1930) The Range Fued (1931) Two-Fisted Law - Texas Cyclone - Ride Him Cowboy - Haunted Gold - The Big Stampede (1932) The Telegraph Trail - Somewhere In Sonora - Sagebrush Trail - Riders of Destiny - The Man From Monterey (1933) West of The Devide - The Trail Beyond - The Star Packer - Randy Rides Alone - The Man From Utah - The Lucky Texan - The Lawless Frontier - Blue Steel - `Neath The Arizona Skies (1934) Westward Ho - Texas Terror - Rainbow Valley - Paradise Canyon - The New Frontier - Lawless Range - The Desert Trail - The Dawn Rider (1935) Winds Of The Wasteland - The Lonely Trail - The Lawless Nineties - King of The Pecos (1936) California Straight Ahead (1937) Kalliovuorten sankari/Born to The West - Santa Fe Stampede - Red River Range - Pals of The Saddle - Overland Stage Raiders (1938) Wyoming Outlaw - Three Texas Steers - The Night Riders - New Frontier - Villin Lännen huimapäät/Allegheny Uprising - Hyökkäys erämaassa/Stagecoach (1939) Väärän lipun alla/The Dark Command (1940) Lady From Louisiana (1941) Kultaryöstö/The Spoilers - Kultaa ja verta/In Old California (1942) Yö cowboyn kanssa/A Lady Takes A Chance - Oklahoman musta kulta/War of The Wildcats (In Old Oklahoma) (1943) Cowboy puhdistaa kaupungin/Tall In The Saddle (1944) Dakota/Dakota - Seikkailu San Franciscossa/Flame of Barbary Coast (1945) Enkeli ja lainsuojaton/Angel and The Badman (1947) Pako yli aavikon/3 Godfathers - Apashilinnake/Fort Apache - Punainen virta/Red River (1948) Kentuckyläiset tulevat/The Fighting Kentuckian - Keltainen nauha/She Wore A Yellow Ribbon (1949) Rio Grande/Rio Grande (1950) Hondo, yksinäinen vaeltaja/Hondo (1953) Etsijät/The Searchers (1956) Ratsuväen urhot/The Horse Soldiers - Rio Bravo/Rio Bravo (1959) Alamo/The Alamo - Alaskan hurjapäät/North to Alaska (1960) Comancheros/The Comancheros (1961) Näin valloitettiin Villi Länsi/How The West Was Won - Mies, joka ampui Liberty Valancen/The Man Who Shot Liberty Valance (1962) Lännen hurjapäät/Mclintock! (1963) Voittamattomat veljekset/The Sons of Katie Elder (1965) El Dorado/El Dorado - Kultaa El Pasoon/The War Wagon (1967) Kova kuin kivi/True Grit - Voittamattomat/The Undefeated (1969) Chisum/Chisum - Rio Lobo/Rio Lobo (1970) Hurja Jake/Big Jake (1971) Cowboyt/The Cowboys (1972) Cahill - lännen sheriffi/Cahill-United States Marshal - Junanryöstäjät/The Train Robbers (1973) Rooster Cogburn ja lady/Rooster Cogburn (1975) Revolverimies/The Shootist (1976)
LÄNNENELOKUVIEN OHJAAJIA

Lännenelokuvat ohjaus John Ford (1.2.1894-31.8.1973)

Straight Shooting - The Secret Man - A Marked Man - Bucking Broadway - The Tornado (lyhyt) - The Trail of Hate (lyhyt) - The Scrapper (lyhyt) - The Soul Herder (lyhyt) - Cheyenne's Pal (lyhyt) (1917) The Phantom Riders - Wild Women - Thieves' Gold - The Scarlet Drop - Hell Bent - A Woman's Fool - Three Mounted Men (1918) Roped - A Fight for Love - Bare Fists - Riders of Vengeance - The Outcasts of Poker Flat - The Ace of the Saddle - The Rider of the Law - A Gun Fightin' Gentleman - Marked Men - The Fighting Brothers (lyhyt) - By Indian Post (lyhyt) - The Rustlers (lyhyt) - Gun Law (lyhyt) - The Gun Packer (lyhyt) - The Last Outlaw (lyhyt) (1919) Hitchin' Posts - Just Pals (1920) Seikkailija (Action) - The Big Punch - The Freeze Out - The Wallop - Desperate Trails - Sure Fire (1921) Three Jumps Ahead - North of Hudson Bay (1923) Rautahepo/The Iron Horse (1924) Kolme huonoa miestä/3 Bad Men (1926) Hyökkäys erämaassa/Stagecoach - Liekehtivä erämaa/Erämaan rummut/Drums Along the Mohawk/TV (1939) Aavikon laki/My Darling Clementine (1946) Apassilinnake/Fort Apache - Pako yli aavikon/3 Godfathers (1948) Keltainen nauha/She Wore a Yellow Ribbon (1949) Rajarosvojen voittaja/Wagon - Master Rio Grande/Rio Grande (1950) Hondo, yksinäinen vaeltaja/Hondo (1953/Ford ohjasi pari ottoa) Etsijät/The Searchers (1956) Ratsuväen urhot/The Horse Soldiers (1959) Musta kersantti/Sergeant Rutledge - Alamo/The Alamo (1960/Alamosta Ford ohjasi pari kohtausta), Wagon Train: The Colter Craven Story (TV) - He ratsastivat yhdessä/Two Rode Together (1961), Mies joka ampui Liberty Valancen/The Man Who Shot Liberty Valance - "Sisällissota"/The Civil War, jakso elokuvassa Näin valloitettiin Villi Länsi/How the West Was Won (1962) Lännen hurjapäät/McLintock! (1963/Ford ohjasi muutaman kohtauksen) Cheyenne/Cheyenne Autumn (1964)
Lännenelokuvat ohjaus Howard Hawks (30.5.1896-26.12.1977)

Barbaarirannikko/Barbary Coast (1935) Kultaa ja verta/Sutter's Gold (1936) Lainsuojaton/The Outlaw (1943) Punainen virta/Red River (1948) Korkean taivaan alla/The Big Sky (1952) Rio Bravo/Rio Bravo (1959) Eldorado/El Dorado (1966) Rio Lobo/Rio Lobo (1970)

Lännenelokuvat ohjaus John Huston (5.8.1906-28.8.1987)

Leppymättömät/The Unforgiven (1960) Sopeutumattomat/The Misfits (1961) Roy Bean - piru mieheksi/The Life and Times of Judge Roy Bean (1972)

Lännenelokuvat ohjaus Sergio Leone (3.1.1929-30.4.1989)

Kourallinen dollareita/Per un pugno di dollari/A Fistful of Dollars (1964) Vain muutaman dollarin tähden/Per qualche dollaro in piu'/For a Few Dollars More (1965) Hyvät, Pahat ja Rumat/Il Buono, il Brutto, il Cattivo/The Good, the Bad and the Ugly (1966) El Magnifico extranjero/The Magnificent Stranger (1967) Huuliharppukostaja/C'era una volta il West/Once Upon a Time in the West (1968) Maahan, senkin hölmö!/Giù la testa/A Fistful of Dynamite (1971) Nimeni on Nobody/Il Mio nome è Nessuno/Lonesome Gun/My Name Is Nobody (1973) Nobody on nerokkain/Un Genio, due compari, un pollo/A Genius, Two Friends, and an Idiot (1975)

Lännenelokuvat ohjaus Sam Peckinpah (21.2.1925-28.12.1984)

Gunsmoke (1955/TV-sarja) Broken Arrow (1956/TV-sarja osa The Transfer) Zane Grey Theater (1956/TV-sarjassa osa Trouble at Tres Ceuces) Trackdown (1957/TV-sarja) The Rifleman (1958/TV-sarja) The Westerner (1960/TV-sarja) Route 66 (1960/TV-sarja osat Mon Petit Chou ja Some of the People, Some of the Time) Klondike (1960/TV-sarja) Preerian laki/The Deadly Companions (1961) Viheltävät luodit/Ride the High Country (1962) Majuri Dundee/Major Dundee (1965) Hurja joukko/The Wild Bunch (1969) Balladi Cable Hoguesta/The Ballad of Cable Hogue (1970) Nuori Bonner/Junior Bonner (1972) Pat Garrett ja Billy the Kid/Pat Garrett and Billy the Kid (1973)
Lännenelokuvat ohjaus John Sturges (3.1.1911-18.8.1992)

Myrsky yli erämaan/The Walking Hills (1949) Pako erämaalinnakkeesta/Escape from Fort Bravo (1954) Kuudes mies/Backlash (1956) Kuolemanloukku O.K. Corral/Gunfight at the O.K. Corral (1957) Viimeinen kaksintaistelu/Saddle the Wind - Saaliinjako/The Law and Jake Wade (1958) Viimeinen juna Gun Hillistä/Last Train from Gun Hill (1959) Seitsemän rohkeata miestä/The Magnificent Seven (1960) Kolme kersanttia/Sergeants 3 (1962) Whisky vierii länteen/The Hallelujah Trail (1965) Aseiden hetki/Hour of the Gun (1967) Joe Kidd/Joe Kidd (1972) Valdez - puoliverinen/Valdez, il mezzosangue (1973)

Lännenelokuvat ohjaus Raoul Walsh (11.3.1887-31.12.1980)

A Bad Man and Others - The Greaser (1915) Blue Blood and Red (1916) The Conqueror (1917) In Old Arizona (1928) Onnen maata kohti/Suuri lännen tie/The Big Trail (1930) La Gran jornada - Die Große Fahrt (1931) Väärän lipun alla/Dark Command (1940) He kuolivat saappaat jalassa/They Died with Their Boots On (1941) San Antonio/San Antonio (1945) Vainottu/Pursued (1947) Cheyenne/Postinryöstäjät/Cheyenne (1947) Hopeavirta/Silver River (1948) Coloradon sankari/Colorado Territory (1949) Montana/Montana (1950) Tie Santa Lomaan/Along the Great Divide - Etäiset rummut/Distant Drums (1951) Kuolemaantuomitun muistio/The Lawless Breed - Kadonnut jälki/Gun Fury (1953) Taipumattomat miehet/The Tall Men (1955) Kuningas ja 4 kuningatarta/The King and Four Queens (1956) Sheriffi vastoin tahtoaan/The Sheriff of Fractured Jaw (1958) Urhojen linnake/A Distant Trumpet (1964)

Lähteinä mm:
Peter von Bagh: Elokuvan historia
Peter von Bagh: Elämää suuremmat elokuvat
Peter von Bagh: Elämää suuremmat elokuvat II
The Illustrated Who's Who in Cinema
Harto Hänninen: Kinosaurus
Douglas Jarvis: Hollywood 1960s
Western Films
Charles Bronson - Suomen Länkkäriseura
Lee Marvin - Suomen Länkkäriseura
John Ford - Suomen Länkkäriseura
The Great Train Robbery (1903)
Clint Eastwood
The Internet Movie Database
Aakkosellinen luettelo lännenelokuvista Western Wikipedia
Dan Blocker Dan Blocker
Dan Blocker - Bonanzan lempeä jättiläinen Hoss, eli Eric.