Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Flickr/Ian Duffy
Kuva oikealla Copyright © Flickr/Natalie Tapson


Lumimyrskyliitäjä (Pagodroma nivea)

Kyyhkysen kokoinen lumimyrskyliitäjä on eittämättä yksi kauneimmista Antarktiksen linnuista. Koko valkoisella olemuksellaan, kiitäessään vapaana antarktisenharmaalla taivaalla, se ilmentää mitä parhaimmin kaukaisen etelänavan jäänvalkoisia seutuja.

Lumimyrskyliitäjä viihtyy sirkumpolaarisilla, antarktisilla vesillä siellä, missä avovedessä liikkuvat ahtojäät, jäävuoret ja suuret jäälautat - jäiden peittämillä merialueilla, ahtojääalueilla, joilla 10 - 50 % merenpinnasta on jään peittämää. Jäävuorilla parvi istuskelevia lumimyrskyliitäjiä on tavallinen näky.

Lumimyrskyliitäjä on ulappaliitäjien heimoon kuuluva valtamerilintu, sukunsa ainut edustaja, jolla on kaksi alalajia.

Lajin löysi ja nimesi Georg Forster, joka oli mukana kapteeni James Cookin kolmannella tutkimusmatkalla vuonna 1777.

Tuntomerkkejä

Puhtaanvalkoinen lintu. Musta nokka, mustat silmät ja siniharmaat jalat. Höyhenten alla olevat mustat untuvat eivät näy, mutta auttavat lintua pysymään lämpimänä Antarktiksen kylmässä ilmassa.

Pienin varsinaisista myrskylinnuista, painoa on vain 300 - 500 grammaa. Siipien kärkiväli 75 - 95 cm.

Ravinto

Lumimyrskyliitäjät etsivät ravintoaan yleensä ahtojään vaiheilta, räpytellen railojen yläpuolella ja laskeutuen välillä hetkeksi veteen. Enimmäkseen ne nappaavat saalistaan veden pintaosista syöksyin ja lentoliu'uin, mutta ne voivat myös sukeltaa. Usein ne seisoskelevat jäillä, railojen reunamilla, tai ahtojään palasilla, josta ne sitten havaitsevat vedestä sopivaa syötävää. Ravintona ovat krillit, kalat, pienet mustekalat ja nilviäiset sekä raadot.

Pesintä - koko maailman eteläisin pesijä

Lumimyrskyliitäjä on nähty myös etelänavalla. Se on kaikista linnuista kaikista eteläisimpänä pesivä lintu.

Pesintä tapahtuu kaikkialla antarktisella alueella, tavallisesti pieninä ryhminä kallioilla, vierinkivirinteillä ja paljailla huipuilla. Myös sisämaayhdyskunnat ovat tavallisia, jopa 325 kilometrin päässä lähimmältä rannikolta. Näillä sisämailla lumimyrskyliitäjät kylpevät, veden puuttuessa, lumessa. Sisämailta linnut joutuvat tekemään pitkän matkan ravintoa hakiessaan merelle. Lumimyrskyliitäjä munii yhden valkoisen munan. Haudonta-aika on 41 - 49 vrk.

Alalajien pesintä:

Pagodroma nivea confusa - mm. Etelä-Sandwichin saaret, Géologie Archipelago.
Pagodroma nivea nivea - mm. Antarktiksen niemimaa (Antarktiksen pohjoisosassa), Etelä-Georgian saari, Scotia Archipelago.
Lumimyrskyliitaja
Lumimyrskyliitäjän levinneisyys

Lumimyrskyliitäjä elää monissa paikoissa Etelämantereella, sekä sen lähisaarilla ja kaukaisemmillakin saarilla. Asuinsaaria ovat mm. Etelä-Georgian ja Etelä-Sandwichin saaret, Bouvet-saari, Scottinsaari, Balleny-saaret, Eteläiset Orkneysaaret ja myös Falklandinsaaret. Populaation koko on noin 4 miljoonaa yksilöä.

Lumimyrskyliitäjät eivät ole varsinaisesti muuttolintuja, mutta nekin silti muuttavat kylmimmäksi ajaksi pohjoisemmaksi. Yönsä lumimyrskyliitäjät nukkuvat usein merijäillä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, lumimyrskyliitäjä Copyright © Flickr/Ian Duffy
*Kuva oikealla, keltatuppinokka Copyright © Flickr/David Cook


Antarktiksen valkoiset linnut - lumimyrskyliitäjä ja varastelevat puhtaanapitotyöläiset, tuppinokat

Antarktiksella on lumimyrskyliitäjän ohella kaksi muuta, kokovalkoista lintulajia: keltatuppinokka (Chionis alba) ja mustatuppinokka (Chionis minor).

Tuppinokat ovat pieniä, pyöreitä, valkoisia lintuja, jotka muistuttavat valkoista kyyhkystä. Niillä on kuitenkin päässään paksut, lihaiset heltat ja ilme on kaiken aikaa epäkyyhkysmäisen ärtyisä.

Tuppinokat ovat pingviiniyhdyskunnissa eläviä rantalintuja. Ne etsivät ruoakseen munia, kuolleita ja kuolevia pingviininpoikasia, pingviiniyhdyskuntien ruoantähteitä - mutta ne syövät myös vuorovesivyöhykkeen kasveja ja eläimiä, hyönteisiä, raatoja, planktonia, rannoille ajautuvaa kuonaa ja kaikkea mahdollista, mikä vähänkin muistuttaa ruokaa. Itse asiassahan tuppinokat tekevät tärkeää puhdistustyötä, hävittäessään rannoilta raatoja ja jätteitä.

Harmillisesti, muiden lintujen kannalta, tuppinokat eivät tyydy vain puhdistustyöhön - vaan ne ovat sen lisäksi kavalia varkaita, jotka kaiken aikaa väijyvät tilaisuuttaan. Räpylättömillä jaloillaan ne kuopivat innokkaasti lumessa, kääntelevät kiviä ja maata ja juoksevat kiireesti pois, vihaisten pingviinien, merimetsojen ja kihujen ulottuvilta, ensiksi varastettuaan niiltä joko niiden ruoat tai munat.

Pesänsä tuppinokat rakentavat usein pingviiniyhdyskunnan vierelle, hieman korkeammalle, niin että ne sieltäkin saattavat kaiken aikaa tarkkailla pingviinejä ja ottaa vaarin ruokailumahdollisuuksista. Tuppinokat munivat kaksi tai kolme ruskeanharmaatäpläistä munaansa joulu-tammikuussa, ja poikaset liittyvät varastelevaan, puhtaanapitotyöläisten ruokailuparveen maalis-huhtikuussa.

Kuvassa oikealla keltatuppinokka.
Keltatuppinokka
Lumimyrskyliitäjä
Lumimyrskyliitäjä
Lumimyrskyliitäjä liitää vesillä ja mailla

Vesillä lumimyrskyliitäjät lentävät matalalla, mutta mailla yleensä korkeammalla, välttääkseen petomaisia lintuja, kuten etelämerenkihuja. Kuvat yllä: Australian pysyvä Antarktiksen tutkimusasema, Casey Station, 23.12.2013.

Videolla oikealla lentelee lumimyrskyliitäjä.


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuvat Copyright © Flickr/Natalie Tapson

Lähteet

*Department of the Environment Australian Antarctic Division: Snow petrel
*IUCN: Pagodroma nivea
*Cool Antarctica: Snow Petrels
*Bernard Stonehouse: Etelämantereen eläimiä
*New Zealand Birds Online: Szabo, M.J. 2013. Snow petrel. In Miskelly, C.M. (ed.) New Zealand Birds Online. www.nzbirdsonline.org.nz
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***