Menu
Joulu
Joulunkellot Coca-Colan joulurekat

Kuvassa yllä, Coca-Colan rekka joulukuljetuksissa Cornwallissa, Englannissa jouluna 2014. Jouluna 2014 tämä rekka, joka lähti liikenteeseen marraskuun 28. päivänä, kävi kaikissa Englannin suurimmissa kaupungeissa. Rekka päätti tuolloin kierroksensa Lontooseen 23.12.2014, eli aatonaattona. Vuoden 2015 joulun ajo-ohjelmaa ei vielä tätä kirjoitettaessa, 1.11.2015 ollut päätetty. (Mirror 29.10.2015: When is the Coca-Cola truck coming to your town? Excited families await Santa visit).

Nyt jo sanotaankin niin, että brittikodeissa ei enää jännitetäkään sitä, että joulupukki saapuu - vaan jännitetään sitä, että milloin Coca-Colan valtava, punainen, jouluvaloja tuikkiva joulurekka saapuu! Jo neljävuotiaat lapset odottavat rekkaa ja sen mukana tulevaa joulupukkia jännityksestä kihisten. Joulurekka on saavuttanut Englannissa valtaisan suosion. Koko syksyn ajan lehdissä arvuutellaan sitä, milloin ja minne joulurekka saapuu.Joulunkellot Holidays are coming - Joulu saapuu!

Coca-Colan joulurekat lähtevät tien päälle Amerikassa perinteisesti, hyvin näyttävästi pitkinä karavaaneina tarkalleen samaan aikaan, ja siellä monille näiden rekkojen liikenteeseen lähtö on muotoutunut joulukauden lähtölaukaukseksi.

Ensimmäisen kerran nämä yksiksi joulun ikoneiksi kehittyneet rekat esiteltiin televisiossa vuonna 1995. Coca-Colan joulurekoille ulkoasun suunnitteli ja loi W.B. Doner. Koristevalot toteutti Light and Magic, yritys, joka on ollut luomassa mm. Star Wars -elokuvia. Kuvituksena rekoissa on Haddon Sundblomin Coca-Cola Santa. Amerikasta joulurekat ovat levittäytyneet myös muualle maailmaan. Euroopassa niitä on nähty Englannin ohella esimerkiksi Saksassa. Jouluajan televisiomainoksissa rekat nykyisin esittäytyvät yli sadassa maassa. (Coca-Cola: History of the Coca-Cola Christmas Trucks).

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä - Copyright © Lee Morgan


Joulupukki

Coca-Cola-Joulupukki

Tärkein amerikkalainen joulupukin kuvittaja Thomas Nastin jälkeen on ollut Haddon Hubert Sundblom-niminen mainostaiteilija, joka syntyi 22. kesäkuuta vuonna 1899 ja kuoli 1976 Amerikassa. Hänen isänsä oli muuttanut siirtolaisena Ahvenanmaalta, ja äitinsä Ruotsista, Chicagoon. Sundblom tai Sunny, kuten häntä kutsuttiin, oli opiskellut taidekouluissa ja perustanut kaksikymmentäluvulla mainostoimiston, jonka asiakkaat olivat maan varaikkaimpia yhtiöitä. Lopullisesti Sunny löysi tiensä kaikkien amerikkalaisten sydämiin piirtämällä Coca-Cola-joulupukkeja.

Vuonna 1931 Coca-Cola Company palkkasi hänet luomaan joulumainonnalleen taiteellista ilmettä. Näin syntyi kaikkien aikojen joulupukki, joka levisi Coca-Cola-mainonnan myötä maailmalle ja kasvoi joulun kansainväliseksi ikoniksi. Tuo punanuttuinen, ympäri maailmaa levinnyt Coca-Cola-pukki oli pullea, hymyilevä, hyväntuulinen miekkonen. Vaikka Coca-Cola-pukki on luotu Amerikassa, on sillä tekijänsä syntyperän vuoksi selkeästi pohjoismainen tausta.

Hauskaa joulua Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kaksi ylintä kuvaa oikealla Coca-Cola-pukki - Copyright © x-ray delta one
*Alin kuva oikealla Coca-Cola-pukki - Copyright © Miel Van Opstal
*** tunturisusi.com linkit ***