Joulu
Tunturisuden Joulu

21.12. Perjantai Tuomas - Tuomaanpäivä

Tuomas tuo joulun ja taluttaa sen tupaan asti, tuoden mukanaan myös joulurauhan. Savupirttien aikana tuomaanpäivänä savupirttejä pestiin ja valkaistiin jouluksi. Entisaikaan oli myös tapana peittää savupirtin seinät ja laki kauniisiin kuvioihin punotuilla, tuoksuvilla petäjäpäreillä. Näin pienempikin pirtti sai juhlavan leiman, suuremmasta puhumattakaan, sillä sehän oli kuin linnansali koristetapetteineen.

Sielu ja ruumis elpyvät Ave Marian tunnelmissa

Ave Maria on rukous, jolle useat säveltäjät ovat antaneet musiikillisen ulkoasun. Ave Maria on rakastetuinta joulumusiikkiakin. Ihan tutkimusten mukaan on todistettu, että säännöllinen Ave Marian kuuntelu paitsi tuottaa onnentunnetta ja mielenrauhaa, myös ihan fyysisesti parantaa ihmistä. Siirry Ave Marian pariin ja testaa, miten kuuntelu vaikuttaa sinuun:

Joulu 2018 Ave Maria Tunturisuden sivuilla.

Joulu 2018

Joulu 2018 Tunturisuden Joulukalenteri.

Joulu 2018 Jouluajan 2018 kalenteri.

Jouluradio

Joulumusiikin rakastettu pää-äänenkannattaja Jouluradio palasi radioaalloille maanantaina 5.11. Tänä vuonna Jouluradio heläjää 26 lähetysalueella, kattaen yli 4 miljoonaa kuulijaa. Klikkaa radioaalloille:

Jouluradio

Joulupukki autoilee

Hywää Joulua

Immi Hellénin huoneessa kynttilä paloi myöhään

Immi Hellén (18. tammikuuta 1861 Kuorevesi - 20. tammikuuta 1937 Helsinki) tunnetaan runoistaan. Hän toimi opettajana Helsingissä yli 40 vuotta. Hänet tunnetaan erityisesti lasten runoistaan, joista monet kuuluvat Suomen kansan ja erityisesti koulujen runoaarteistoon, sillä hänen runoilemiaan lauluja on laulettu kouluissa sukupolvien ajan. Tunnetuimpia ja rakastetuimpia niistä ovat "Kas kuusen latvassa oksien alla", "Teki peipponen koivuhun pesän" ja "Paimenpoika". Hellén kirjoitti yli tuhat runoa, joista suurin osa julkaistiin lasten- ja nuortenlehdissä. Oma erityisasemansa Immi Hellénin tuotannossa on koskettavan surumielisellä laululla "Maan korvessa kulkevi lapsosen tie",

Immi Hellénin runoilemiin sanoihin sävelletyistä joululauluista on tunnetuin "Joulukirkkoon" eli "Kello löi jo viisi". Tuo iki-ihana lauluhan antaa meille kaiken muun ohella aina pätevän ohjeen siitä, kuinka riemuisaa ja jännittävää on nousta yhä uudelleen uuteen päivään - ja jopa kello viideltä.

Immi Hellén on ollut noita Suomen suuria taiteilijoita, jonka kirjoittamat lastenlaulut ovat saattaneet yhä uudet sukupolvet elämän taipaleelle. Hänestä antaa hyvää kuvaa se, että kerrotaan kuinka jo hänen seminaarivuosinaan kynttilä paloi myöhään hänen huoneessaan. Siellä Immi Hellén hiljaisuudessa yksinään kirjoitti ylös niitä kauneimpia tuntojaan, jotka vielä tänäkin päivänä ovat tärkeä osa jouluamme.

Hywää Joulua

Joulupukki

Etelän tumma joulupukki.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä - Copyright © Flickr/Ayuntamiento E.L.M. Real Cortijo de San Isidro


Saana

Saana (1028 m) marraskuun 30. päivänä. Saana on jo kääriytynyt kaamoksen sinipunaiseen hämärään, sillä kaamos on alkanut juuri viisi päivää ennen kuvanottohetkeä eli 25.11.

Lapin suurtunturit ja Korvatunturi

Lapin suurtunturit, nuo uljaat yli tuhatmetriset huiput sijaitsevat kaikki Enontekiöllä, Käsivarren pohjoisimmassa kolkassa, Kilpisjärven ja Saanan pohjoispuolella. Myös Saana lukeutuu näihin yli tuhatmetrisiin tuntureihin. Kaikista tuntureistamme 60 % sijaitsee Enontekiöllä. Tämänkin kolkan tunturit ovat mielikuvissamme osa Lapin Joulumaata. Onhan koko Lappi Joulupukin valtakuntaa.

Juuri joulun aikoina Haltilla (Suomen korkein huippu ja tunturi, 1323 m) ja sitä ympäröivillä, lähes arktisilla tunturihuipuilla vallitsee kaamoksen hyinen pimeys ja kylmyys. Ehkä joku poromies liikkuu jossakin, tai yltiöpäinen vaeltaja kiirehtää kohti tunturitupaa, mutta muuten on autiota ja hiljaista. Poliisit ja rajavartijatkin ovat näistä maisemista poistuneet. Lähin poliisi löytyy Muoniosta. Jos hätätila yllättää, voi apua joutua odottamaan todella pitkään.

Joulupukin kotipaikka Korvatunturi sen sijaan sijaitsee ihan eri suunnalla, Savukoskella Suomen Lapissa, aivan itärajan tuntumassa. Korvatunturilla on korkeutta 483 metriä. Tunturin sijainti on syrjäinen ja varmistaa sen, että joulupukki tonttuineen saa rauhassa viettää salaperäistä elämäänsä, jota hyvin harvat ovat päässeet koskaan näkemään.

Tunturisusi Korvatunturi.
Joulukalenteri

Pieni pyrypallo, jonka voi ripustaa joulukuuseenkin koristeeksi.

Pyrypallo Joulun taikaa: pyrypallo eli lumisadepallo

Pyrypallo eli lumisadepallo (engl. Snow globe) - tai hyvin kauniisti ilmaisten "lumiakvaario" - on pallon taikka puolipallon muotoinen, kirkkaasta lasista tai muovista valmistettu esine. Muoto voi olla jokin muukin. Muovi tuli käyttöön 1950-luvulla. Pallon sisälle on asetettu jokin pienoiskokoinen talvinen näkymä, esimerkiksi kaunis maisema, rakennuksia, kaupunkinäkymä, kauriita, lumiukko tai milloin mitäkin. Pallo on täynnä kirkasta nestettä, joka on ollut alunalkaen vettä. Kun palloa ravistaa, sen sisälle asetetut valkoiset hiutaleet alkavat leijailla maagisen kauniisti nesteen ansiosta.

Ensimmäisten pyrypallojen ajankohtaa ei tarkoin tiedetä, mutta pyrypalloista tuli hyvin suosittuja Ranskassa jo 1800-luvun alussa. Viktoriaanisella aikakaudella pyrypallot valloittivat Englannin. 1800-luvun lopulla palloja myytiin jo kaikkialla Euroopassa. 1910-luvulla pyrypallot valloittivat Amerikan ja siellä niistä tuli suosittuja keräilykohteita.

Pyrypallo

Pyrypalloja valmistetaan ja myydään edelleenkin. Kiinan ja Hongkongin suunnalla pyrypalloja valmistetaan massatuotantona, kun taas esimerkiksi Itävallassa niitä tehdään hienoina ja kalliina versioina. Sukupolvesta toiseen valmistajat ovat yrittäneet pitää liikesalaisuutena sitä, mistä materiaalista he ovat lumihiutaleet tehneet. Hiutaleet ovat voineet olla luunsiruja, posliinia, hiekkaa, liukenemattomia saippuahiutaleita tai jopa sahanpurua.

Nykypäivän pyrypalloissa käytetään sähköisiä järjestelmiäkin niin, että palloa ei tarvitse edes ravistaa. Veteen sekoitetaan sopivasti kirkasta, kevyttä öljyä, tai pakkasnestettä, glyseriiniä tai glykolia, niin että nesteestä tulee paksumpaa ja hiutaleet leijailevat siinä kauniimmin, pudoten pohjaan hitaammin. Pyrypallo voi myös olla valaistu, jolloin näkymän satumaisuus entisestäänkin korostuu. Pyrypallossa voi olla mukana myös soittorasia.

Pyrypallo seisoo pöydällä allaan olevan, usein keramiikkaisen alustaosan päällä. Alustaosakin voi olla koristeltu värillisin kuvin ja kohokuvioin. Pyrypalloja on monenkokoisia, ihan pienistä, valtaviin julkisissa tiloissa esiteltyihin pyrypalloihin.

Pyrypallo on talven ja joulun ihme

Kun joulun ja talven ihmeistä puhutaan, niin pyrypallo on sellainen ihme, jota missään nimessä ei voi jättää huomioimatta. Erityisesti entisinä aikoina se on lumonnut miljoonia ihmisiä. Niin se tekee vielä nykyisinkin. Pyrypalloon tiivistyy koko Joulun lumoava kauneus.

Itämaan tietäjät

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Itämaan viisaat tietäjät - Copyright © Katholische Jungschar Österreichs


Joulun odotusta

Juopon lapsi mieron tiellä

Entisaikojen lehdissä taisteltiin raittiuden puolesta ja viinan kiroja vastaan. Viinan kauheutta kuvailtiin inhorealistisen värikkäästi. Viesti meni parhaiten perille, kun asiat esitettiin sanoin ja kuvin jyrkän mustavalkoisina: yhtäällä oli juopon ankea joulu, toisaalla raittiin kodin seesteinen perhejuhla. Pekka Kalervo kuvasi vuoden 1908 "Joulupukissa" perheen onnetonta kohtaloa runossaan "Mieron tiellä".

"Mieron tietä pieni poika hiljaksensa astuu,
ehtimiseen kalvas poski kyynelistä kastuu.

Kapakkahan isä polo viime pennin kantaa,
kärsimyksen kyyneleitä kodillensa antaa...

Äiti hellä ojennella isäraukkaa koittaa,
mutta villi viinan himo uhrinsa vain voittaa.

Sairastuupi äiti armas, ovi kuolon aukee,
Silloin ruumis riutuvainen ainaiseksi raukee.

Kylmä on nyt kotiliesi, kylmä äidin povi.
Kuule isä! Mihin johtaa juoppouden ovi?

Tämän jälkeen orpo aina mittaa tietä mieron.
Isä viinaan vaivuttaapi kohtalonsa kieron.

Kotiansa muistaa poika, isäraukkaa siellä
himoihinsa vajonnutta juoppouden tiellä,

muistaa vielä äidin neuvon, kädet ristiin liittää,
lapsen mielin, nöyrin kielin Herraa hyvää kiittää.

Unhoon kodin kurja kuva sielustansa haipuu,
mättähälle pehmeälle unehen hän vaipuu.

Ohjaa, ohjaa isäin Isä, pientä matkamiestä,
suojaa häntä ennenkaiken juoppouden tiestä!"


Joululauluja

Jouluna - Immi Hellén 1919

Sä vietät juhlaa valon ja juhlaa rakkauden.
Käy kautta synkän salon nyt viestit veljeyden.

On koti sulla hellä, on siskot, vanhemmat.
Oi, olla voisko kellään nää juhlat armaammat!

On riemu, riemu ylin, soi laulut soinnukkaat.
Ja nytpä täysin sylin sä lahjaa annat, saat.

Ja juhlavaatteet yllä lapsparvi karkeloi,
ja juhlapöytään kyllä nyt äiti herkut toi.

Vaan kenpä seisoo tuolla? Ah, lapsi ryysyissään
sun porttis ulkopuolia niin ypöyksinään.

On talven viima jäinen, ken lie se koditon?
Se lapsi yksinäinen, ah - seimenlapsi on.

Hän syntyi puuttehessa taas kerran köyhä näin.
Sun riemus runsaudessa Hän unhotuksiin jäi.


Tunturisusi Joulurunot.
Joulupukin polvella

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Chase McAlpine


Joulun kauneus

Joulunkellot Internetin Joulukalenterit 2018

Joulu Internetin Joulukalenterit

Joulupukki

Itämaan tietäjät

Hyvä Joulumieli keräys alkoi

Hyvä Joulumieli keräys käynnistyi Ylen Aamu-teeveessä torstaina 22.11.2018, ja jatkuu aina jouluaattoon asti. Ylen Aamu-tv kertoo keräyksestä keräyksen alettua lähetyksissään päivittäin jouluaattoon asti, jolloin myös keräystulos julkistetaan. Aamu-tv:ssä näkyvät ohjelman aikana kaikki ne yritykset, jotka ovat lahjoittaneet keräykseen vähintään 1 500 euroa, joten yrityslahjoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

Joulunkellot Joulu Punainen Risti: Hyvä Joulumieli -keräys

Joululintu

Punarinta (Erithacus rubecula) olisi kuin luotu värityksensä puolesta joululinnuksi, mutta tämä kesäisin maassamme yleinen lintu on harvinainen talvehtija. Muutamat, ehkä enimmillään muutamat sadat yksilöt kuitenkin jäävät tänne talviksi, ja selviytyvät nimenomaan ja ainoastaan ihmisen järjestämän ruokinnan avulla. Pähkinärouhe on punarintojen herkkua.

Joululaulut Joululintuja

Jos kuvataiteilijoilta, runoilijoilta tai kirjailijoilta kysyttäisiin, mikä lintu voisi olla Suomen joululintu, niin kolmen kärki olisi selvä: lajit olisivat punatulkku, talitiainen ja varpunen. Myös kansa pitää juuri näitä lajeja eniten jouluun liittyvinä.

Punatulkulla on värityksensä puolesta erinomaiset edellytykset joululinnuksi. Sillähän on yllään juhlapuku, ihan saketti, punaisine liiveineen. Kaunis on joululintuna keltamusta talitiainenkin, jolle kansa on antanut enemmän nimiä, kuin millekään toiselle linnulle. Harmaa varpunen ei koreile puvullaan, mutta siihen liitetään sen sijaan runsaasti yleviä, jouluisia piirteitä, kuten nöyryys, avuliaisuus ja oikeanlainen, kunniakas köyhyys. Siinä, missä punatulkkua voisi pitää suomalaisuudessa pöyhkeänkin koreilevana, varpunen vaatimattomuudessaan ehkä edustaa kansan syviä rivejä juuri suomalaisimmin.

Valkoinen jouluruusu

Valkoinen jouluruusu

Joulun kukkien värimaailmasta tulee mieleen punainen, mutta on myös muunvärisiä, kuten valkoisia joulukukkia. Valkoinen jouluruusu (Helleborus nigel) on hyvin kaunis perenna, jonka tunnistaa lautasmaisista valkoisista tai vaaleanpunaisista kukistaan. Se ei siis nimestään huolimatta ole ruusu, vaan se kuuluu leinikkikasveihin.

Jouluruusu on kivikkokasvi, jota tavataan villinä Keski-Euroopan, Etelä-Euroopan ja Vähän Aasian vuorisilla seuduilla. Sisätilassa jouluruusu kukkii parhaimmillaan jopa 6 viikkoa.

Jouluruusulla on takanaan pitkä historia. Antiikin Kreikassa sen mustia juuria käytettiin rohtona. Tarunhohtoinen parantaja Melampos on ollut ensimmäisiä kasvin lääkeyrttinä käyttäjiä. Siltikin, on syytä muistaa, että jouluruusu on myrkyllinen.

Tunturisusi Joulukukat.

Tunturisuden joulusivut 2001 - 2018. Yhteys tunturisusi@outlook.com

Saiturin joulu

Ilkka Heiskanen saiturina. Kuva Tampereen Teatteri.

Tampereen Teatteri: Saiturin joulu - jouluna 2018

Saiturin joulu on Charles Dickensin rakastettu kertomus itsekkäästä ja läpeensä paatuneesta Scroogesta. Aattoyönä joulun henget ilmestyvät kummittelemaan tälle kaupungin kuuluisimmalle kitupiikille hänen tekemistään vääryyksistä. Mutta onko ikuisen saiturin liian myöhäistä muuttua?

Joulu 2018 Tampereen Teatteri: Saiturin joulu.
Helsingin joulua
Helsingin joulua - neljä kuvaa yllä.

Hauskaa joulua JOULUA Hauskaa joulua JOULUA Hauskaa joulua JOULUA Hauskaa joulua JOULUA Hauskaa joulua
Jouluaatto, jouluale, jouluapulainen, jouluarvoitus, jouluaskare, jouluateria, jouluavustus, joulubaletti, jouluelokuva, jouluenkeli, joulufiilis, jouluhali, jouluhalko, jouluhartaus, jouluherkku, jouluhullu, jouluhumala, jouluhuutokauppa, jouluhäät, jouluhöperö, jouluhöpsö, joulujuhla, joulujulkaisu, joulujumalanpalvelus, joulujuoma, joulukahvi, joulukakku, joulukaktus, joulukala, joulukalenteri, joulukalja, joulukaramelli, joulukarkki, joulukatu, joulukepponen, joulukeräys, joulukiire, joulukinkku, joulukirja, joulukirjallisuus, joulukirkko, joulukonsertti, joulukoriste, joulukukka, joulukuusi, joulukuva, joulukuvaelma, joulukynttelikkö, joulukynttilä, joululaulu, joululehti, joululeikki, joululeipä, joululevy, joululiikenne, joululimppu, joululoma, joululyhde, joulumakeinen, joulumakkara, joulumarkkinat, joulumerkki, joulumessut, joulumuori, joulumusiikki, joulumyyjäiset, joulunumero, joulunäytelmä, joulunäyttely, jouluoljet, jouluolut, jouluomena, jouluoratorio, joulupahnat, joulupaisti, jouluparaati, joulupata, joulupiparkakku, joulupirtti, jouluporsas, jouluposti, joulupukki, joulupulla, joulupuuro, joulupäivä, joulupöytä, jouluraha, joulurakas, joulurauha, joulurukous, jouluruno, jouluruoka, jouluruusu, jouluryyppy, joulusaarna, joulusahti, joulusaippua, joulusalaatti, joulusalarakas, joulusatu, joulusiivous, joulusinappi, joulusuudelma, joulusuukko, joulusuukkonen, joulutaide, joulutarina, joulutervehdys, joulutodistus, joulutoivotus, joulutonttu, joulutulppaani, joulutupa, joulutähti, jouluvalo, jouluviina, jouluviini, jouluvirsi, jouluyllätys, jouluyö, jouluähky, jouluörkki, jouluörveltäjä...
Joulu
Hauskaa joulua
*** tunturisusi.com linkit ***