Menu
Joulu
Joulukynttilät Vanhan ajan joulua
Suomalaiset haluavat viettää perinteistä suomalaista joulua, johon kuuluvat kaikki vanhat, tutut ja rakkaat suomalaiset jouluperinteet. Joulu on sekoitus joulurauhaa ja jouluiloa, kynttilöiden tuiketta ja joulukinkun, joulutorttujen ja havujen tuoksua. Mukaan mahtuu jouluista, iloista hälyäkin, puhetta ja naurua, lasten leikin ääniä, joulusaunan kiukaan sihahduksia ja jouluista laulua ja soittoa.

Joulun keskeinen hahmo on joulupukki, tuo vanha, tuttu ukki joulutonttuineen. Jouluun liittyy sellainen erityispiirre, että "joulu on vain kerran vuodessa". Joulu on eittämättä tärkein ja suurin vuosijuhlamme.
Hauskaa joulua
Itämaan tietäjät
Joulukello Itämaan nuoret tietäjät - tiernalaulajat

Tonttutyttö Odotamme Joulua 2018!

Joulusta jouluun kulkee aika - edessämme on Joulu 2018. Sinne on vielä aikaa, mutta hyvin varovasti katseemme tähyää jo kohti tulevaa Joulua...

Lahjasäkki

Joulu 2017 Jouluajan 2018 kalenteri

Jouluomena

Omena kuuluu jouluun ja joulupussiin

Punaiset omenat ovat jo kauan aikaa kuuluneet suomalaiseen jouluun.

Omena kuuluu myös erityisesti koululaisille jaetun joulupussin sisältöön. Suomalaisissa kouluissa on perinteiden mukaisesti jaettu koululaisille, joululoman alkaessa, lahjaksi joulupussi. Näin tehdään monissa kouluissa edelleen nykyisinkin. Omenan lisäksi joulupussin sisältöön kuuluvat piparkakut ja karamellit.

Joulupussin alkujuuret ovat Jyväskylän seminaarissa syntyneessä kuusijuhlassa. P.J.Hannikainen sävelsi ja sanoitti Joulupukki-laulun, joka esitettiin ensimmäisen kerran vuoden 1910 tienoilla koulun kuusijuhlassa. Laulussahan joulupukki jättää lapsille "muistiaiset, pienet joulumaistiaiset". Laulun myötä syntyi ajatus koululaisille jaettavista muistiaisista ja pienistä joulumaistiaisista joulupussin muodossa.

Kansakouluilla kaiken kaikkiaan oli merkittävä sijansa suomalaisten jouluperinteiden synnyssä. Koulumaailmasta ovat lähtöisin eivät vain koulujen kuusijuhlat, vaan myöskin lahjojen anto, joulukuusi ja joulupukkikin. Juuri siksikin Joulupukki-laulun viimesanoina lauletaan joulupukille: "Taas kun päästään ensi jouluun, tervetullut meidän kouluun."

Hauskaa joulua Lähteenä Yle Uutiset 20.12.2016: Koululaisten joulupussi syntyi klassikkolaulusta - "muistiaiset, pienet joulumaistiaiset" ovat usein omena, pipari ja karkki

Joulun lumiukko
Joulu

Turku julistaa Joulurauhaa myös vuonna 2018

Turun keskustassa on Vanha Suurtori, ja sen laidalla on Brinkkalan talo, jonka "jouluparvekkeelta" julistetaan koko Suomeen Joulurauha jouluaattoisin klo 12.00.

Joulurauhan teksti on kirjoitettu keskiaikaisella, koristeellisella kirjasintyylillä aidolle pergamenttipaperille, joka on kääritty ja avataan luonnollisesti aina luettaessa. Pergamentin on tehnyt jouluksi 1956 turkulainen taiteilija Tauno Torpo. Pergamenttikääröä säilytetään nahkaisessa kotelossa, Turun kaupunginkanslian kassakaapissa. Kassakaapista käärön ottaa mukaansa kotiin viimeisenä, joulua edeltävänä työpäivänä hän, joka julistaa joulurauhan.

Tulevana jouluna 2018 julistettavan joulurauhan lukee Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen.


Itämaan tietäjät

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat, Itämaan viisaat tietäjät - Copyright © Katholische Jungschar Österreichs


Waroitus joulun maallistumisesta 1897

Jo wuonna 1897 ilmeisesti eräät oliwat kadottaneet joulun sywimmän merkityksen, sillä Wuoksi-lehdessä muistutettiin siitä, mitä joulu on.

"Ihmislasten sisällisten tunteiden elwyttäminen, henkisen elämän jalostaminen on joulun tarkoitus. Kowin tawaksi on tullut wiettää nämä muutamat päiwät tawallisina joutohetkinä, jolloin tahdotaan ulkonaisesti elää entistä herkullisemmin.

Warsinkin warakkaimpien majoissa tuntuu joulu maallistuneen. Joululahjoista, ruuista, juomista ja waatteuksista enimmän huolehditaan ja sitten juhlapäiwinä nautitaan ruumiillisesti, jos kohta henkisestikin wiihdytään taiteen ja kirjallisuuden seurassa.

"Mutta ulkonaisten tarpeitten nautinnon tyydyttäminen ei ole oikeaa joulujuhlan wiettoa. Joulujuhlan tarkoitus tähtää paljoa korkeammalle - henkisemmälle alalle!"


Itämaan tietäjät

Joulukeräyksiä 2018

Joulunkellot Joulu Hyvä Joulumieli -keräys

Joulun odotusta
Joulupukin polvella

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Chase McAlpine

Tunturisuden joulusivut 2001 - 2018. Yhteys tunturisusi@outlook.com


Joulun kauneus

Joulunkellot Internetin Joulukalenterit 2017

Internetin Joulukalentereita on listalla, Korkeasaaresta aloittaen yhteensä 43.

Joulunkellot Joulu Internetin Joulukalenterit

Joulupukki

Joulukello Jouluradiot Joulukello

Jouluajan joulumusiikin radioita ovat Toivontuottajien Jouluradio ja Radio Novan Joulunradio - sekä Iskelmän Jouluradio.

Jouluradio

Radio Nova Joulunradio

Iskelmä Joulunradio

Joulun odotusta

Nettikameroilla kurkkaus Pohjois-Suomeen, Amerikkaan ja Hollantiin

Joulun nettikamerat Katso - miltä Salla näyttää juuri nyt!
Joulun nettikamerat Katso - miltä Rovaniemen Lordin aukio näyttää juuri nyt!
Joulun nettikamerat Katso - miltä Levi Kittilässä näyttää juuri nyt!
Joulun nettikamerat Katso - miltä Times Square New Yorkissa näyttää juuri nyt!
Joulun nettikamerat Katso - miltä Amsterdam Hollannissa näyttää juuri nyt!
Joulun nettikamerat Katso - miltä Neitsytsaaret Karibialla näyttää juuri nyt!
Joulun nettikamerat Valitse maailman maista ja paikoista itse!

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat sivun yläreunassa - Copyright © Patrick


Hauskaa joulua
Hauskaa joulua JOULUA Hauskaa joulua JOULUA Hauskaa joulua JOULUA Hauskaa joulua JOULUA Hauskaa joulua
Jouluaatto, jouluale, jouluapulainen, jouluarvoitus, jouluaskare, jouluateria, jouluavustus, joulubaletti, jouluelokuva, jouluenkeli, joulufiilis, jouluhali, jouluhalko, jouluhartaus, jouluherkku, jouluhullu, jouluhumala, jouluhuutokauppa, jouluhäät, jouluhöperö, jouluhöpsö, joulujuhla, joulujulkaisu, joulujumalanpalvelus, joulujuoma, joulukahvi, joulukakku, joulukaktus, joulukala, joulukalenteri, joulukalja, joulukaramelli, joulukarkki, joulukatu, joulukepponen, joulukeräys, joulukiire, joulukinkku, joulukirja, joulukirjallisuus, joulukirkko, joulukonsertti, joulukoriste, joulukukka, joulukuusi, joulukuva, joulukuvaelma, joulukynttelikkö, joulukynttilä, joululaulu, joululehti, joululeikki, joululeipä, joululevy, joululiikenne, joululimppu, joululoma, joululyhde, joulumakeinen, joulumakkara, joulumarkkinat, joulumerkki, joulumessut, joulumuori, joulumusiikki, joulumyyjäiset, joulunumero, joulunäytelmä, joulunäyttely, jouluoljet, jouluolut, jouluomena, jouluoratorio, joulupahnat, joulupaisti, jouluparaati, joulupata, joulupiparkakku, joulupirtti, jouluporsas, jouluposti, joulupukki, joulupulla, joulupuuro, joulupäivä, joulupöytä, jouluraha, joulurakas, joulurauha, joulurukous, jouluruno, jouluruoka, jouluruusu, jouluryyppy, joulusaarna, joulusahti, joulusaippua, joulusalaatti, joulusalarakas, joulusatu, joulusiivous, joulusinappi, joulusuudelma, joulusuukko, joulusuukkonen, joulutaide, joulutarina, joulutervehdys, joulutodistus, joulutoivotus, joulutonttu, joulutulppaani, joulutupa, joulutähti, jouluvalo, jouluviina, jouluviini, jouluvirsi, jouluyllätys, jouluyö, jouluähky, jouluörkki, jouluörveltäjä...
Joulu
Hauskaa joulua
*** tunturisusi.com linkit ***