Joulu
Tunturisuden sivut

Kuva Copyright © Henry Söderlund - Creative Commons.

Jouluoluen historiaa

Pohjoismaissa jouluoluen juonti on vanha perinne. Oluen juonti on ehkä kaikkein vanhin sekä muinaissuomalainen että skandinaavinen perusjoulutapa. Maito oli entisvanhaan talvella harvinaista erityisherkkua. Joulujuomana olut oli yleisin. Ainoastaan lapsille saattoi riittää joulupöydässä maitoa. Olut oli joulun juhlajuomaa ja sen panemiseenkin liittyi monenlaista taikuutta ja loitsuja. Usein jouluna oluen lipittäminen ryöstäytyi täydeksi juopotteluksi.

Jouluolutta

Vanha olutmainos.

Jouluolutta

All rights reserved
*Kuva Copyright © Flickr/Jussi Katajala
Kuva käytetty luvalla.

Joulun juontia

Sanonta kuului, että joulua juotiin. Ei juhlittu. Sama koskee suomalaista kekrijuhlaa, jonka alku on samassa vuodenkierron perinteessä kuin yleismaailmallisen joulunkin. Kun sato oli korjattu talteen, elikot syötetty lihavimmilleen ja maatalouden syystyöt tehty, pantiin olut kypsymään. Kun se oli valmista, alkoi keskitalven juhlakausi.

Joulun juomista pidettiin myös uhrina. Olut kumottiin hyvän vuoden ja rauhan vuoksi sekä pääjumala Odinin että Frejn nimeen. Norjan kuningas Håkon Hyvä sääti 900-luvulla peräti lain, jonka mukaan jokaisella miehellä piti sakon uhalla olla tynnyrillinen olutta, ja joulua oli vietettävä kunnes tynnyrillinen loppui.

Joulutonttuoluet

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Kjell
Olutkalenteri

Olutharrastajan Joulukalenteri. On jo päästy jouluaattoon asti, ja olutharrastajan joulukalenterin kaikki "luukut" on avattu.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © wyn lok