Menu
Joulu
Hauskaa joulua

Jouluoluen historiaa

Pohjoismaissa jouluoluen juonti on vanha perinne. Oluen juonti on ehkä kaikkein vanhin sekä muinaissuomalainen että skandinaavinen perusjoulutapa. Maito oli entisvanhaan talvella harvinaista erityisherkkua. Joulujuomana olut oli yleisin. Ainoastaan lapsille saattoi riittää joulupöydässä maitoa. Olut oli joulun juhlajuomaa ja sen panemiseenkin liittyi monenlaista taikuutta ja loitsuja. Usein jouluna oluen lipittäminen ryöstäytyi täydeksi juopotteluksi.

Sanonta kuului, että joulua juotiin. Ei juhlittu. Sama koskee suomalaista kekrijuhlaa, jonka alku on samassa vuodenkierron perinteessä kuin yleismaailmallisen joulunkin. Kun sato oli korjattu talteen, elikot syötetty lihavimmilleen ja maatalouden syystyöt tehty, pantiin olut kypsymään. Kun se oli valmista, alkoi keskitalven juhlakausi.

Joulun juomista pidettiin myös uhrina. Olut kumottiin hyvän vuoden ja rauhan vuoksi sekä pääjumala Odinin että Frejn nimeen. Norjan kuningas Håkon Hyvä sääti 900-luvulla peräti lain, jonka mukaan jokaisella miehellä piti sakon uhalla olla tynnyrillinen olutta, ja joulua oli vietettävä kunnes tynnyrillinen loppui.

Hauskaa joulua All rights reserved
*Kuva oikealla (alla) Copyright © Flickr/Jussi Katajala
Kuva käytetty luvalla.
Jouluolutta
Olutmainos

Kaunis olutmainos 1950-luvulta.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Roadsidepictures
Joulutonttuoluet
Enkelten joulumusiikkia Joulutonttuoluet Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Kjell
Olutkalenteri
En etsi valtaa loistoa Olutharrastajan Joulukalenteri

On jo päästy jouluaattoon asti, ja olutharrastajan joulukalenterin kaikki "luukut" on avattu.
Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © wyn lok
*** tunturisusi.com linkit ***