Joulu
Punaista joulua

Joulun väri on punainen - mutta miksi joulu on punainen?!

Joulun pääväri on punainen. Joulu on täynnä punaista; punanuttuinen joulupukki, punanuttuisia joulutonttuja, punaisia kukkia, punaisia verhoja, punaisia vaatteita, punaisia joulupapereita, punaisia joulukynttilöitä. Miksi juuri punainen väri hallitsee jouluamme?

Väreihin liittyvissä, yleisesti kulttuuriimme liittyvissä piirteissä punaista väriä pidetään lämmön ja rakkauden värinä. Mikäpä muu väri sopisikaan näin ajatellen paremmin virittämään jouluista tunnelmaa kuin punainen, silllä onhan joulu rakkauden ja keskinäisen muistamisen ja välittämisen juhlaa. Silloin, kun joululahjojen ja -kirjeiden sulkemiseen käytettiin lakkaa, oli tuo lakkakin aina väriltään punaista.

Tosin, on syytä ainakin ohimennen mainita, että joihinkin väreihin liitetään monenlaisia, ihan päinvastaisiakin merkityksiä. Punainen on siten myös uhan, pahan, jopa paholaisen ja varoituksen väri, se on toisella laidallaan jopa prostituution väri ja se merkitsee myös aggressiivisuutta ja mahtipontista valtaa. Tärkeimpien ihmisten allekin levitetään punainen matto.

Tonttulakit

Tonttulakkien punaista.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Marco Verch


Punamulta aitta

Punamultaa

Kuvassa yllä on punamullalla maalattua vanhan hirsiaitan seinää. Talojen pihapiirit olivat usein kuin luotuja joulun viettoon, punaisine aittoineen, saunoineen ja punaisine taloineen.

Punaisilla rakennuksilla on Suomessa pitkät perinteet. Ensimmäinen talojen seiniin käytetty väri oli punamulta, jolla 1700-luvulla maalattiin arvokkaimmat rakennukset, kuten kirkot ja raatihuoneet. Myöhemmin punamullalla alettiin maalata myös kirkonkylän varakkaimmat talot. Siksi kirkonkyliä kutsuttiinkin "maalikyliksi".

Punamullan jälkeen seurasivat teollisesti tuotetut maalit ja kaikki muut värit, mutta punainen on säilyttänyt oman sijansa maaseudun rakentamisessa. Kuitenkin punainen on melko suuresti tullut syrjäytetyksi päärakennuksista ulkorakennuksiin ja syrjäkylien mökkiperille. (Kirjastovirma: Rakentamisen historiaa)

Punaista

Punaisten huulten joulusuukko mistelin alla

Jos on oikein onnekas, voi saada punaiseen pipoon ja kaulahuiviin sonnustautuneen kaunokaisen joulusuukon punahuulilta mistelin alla.

Joulutähti

Punaiset joulukukat

Joulutähden punainen väri kuvaa Kristuksessa ihmiskunnan keskelle tullutta Jumalan rakkautta. Valkoinen muunnos symboloi Jeesuksen synnittömyyttä ja joulun iloa.

Kirkonpunaista

Osa joulun punaisuudesta tulee kirkon taholta. Joulu on uskonnollinen juhla, Jeesuksen syntymän juhla. Kirkossamme määritetään liturgiset värit, jotka kuvaavat erilaisia uskontoon liittyviä aiheita ja liittyvät tiettyihin aikoihin ja tapahtumiin. Kristinuskossa punainen on tulen, veren ja tunnustuksen väri. Se on myös Pyhän Hengen ja Kristuksen tunnustamisen väri. Juuri erityisesti jouluun liittyen se on toisen joulupäivän eli tapaninpäivän liturginen väri.

Punainen on myös marttyyrien väri. Marttyyrikuoleman kärsineen Lucia-neidonkin vyö on väriltään punainen.

Kirkkoon joulun punaisuus liittyy myös niin, että joulupukin esi-isäksi mainittu 300-luvulla elänyt Myran piispa Pyhä Nikolaus käytti virassaan piispallisia asuja. Piispojen ylellisen prameiden virka-asujen värejä tuolloin olivat mm. punainen ja valkoinen, mutta myös muutkin värit, kuten sininen. Käyttikö Myran piispa koskaan punaista asua, sitä emme tiedä, mutta kuka tietää vaikka käyttikin. Ehkä senkin voisi selvittää, jos pääsisi Vatikaanin arkistoihin.

Joulun punaista

Joulupuhelin

Joulupuhelimen punaista.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Marco Verch


Jouluomenat

Jouluomenan punaista.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Andrew_Writer


Joulukukat

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/sbymoney

Pohutukawa - Uuden-Seelannin joulupuu

Pohutukawa (Metrosideros excelsa) (engl. The pohutukawa tree) on Uudessa-Seelannissa kasvava ikivihreä puu. Puuta on sittemmin istutettu eri puolille maailmaa, kuten Australiaan ja Kaliforniaan. Puu kukkii, kauniita punaisia kukkia. Puulla on Uuden-Seelannin kulttuurissa tärkeä asema. Sitä kuvataan korteissa ja runoissa ja sillä on merkittävä asema Uuden-Seelannin joulutraditioissa. Me koristelemme joulukuusemme punaisilla koristeilla. Uudessa-Seelannissa koristeetkin ovat jo puussa valmiina.

Punaista joulua

Riihenharmaata ennen punaisen aikaa

Vielä 1800-luvulla pukki oli olemukseltaan kuin riihen- ta aitanharmaa (vanha hirsipinta ilman punamultaa), olihan hän tuolloin muutenkin enemmänkin vain tonttu ja pukki, ei joulupukki. Varsinaisen joulupukin edeltäjät, nuuttipukit, riihi-, aitta- ja saunatontut ja muut maahiset ovat olleet luontevasti riihenharmaita ja kai vähän nokisia ja jauhonpölyisiäkin. Jos värejä jouluun liittyi, niin hillityn hailakat sininen, vihreä, ruskea ja violetti olivat myös tuon ajan jouluajan värimaailmaa. Todella räiskyviä värejä vältettiin.

Punainen joulukynttilä

Räiskyviäkin värejä on ennenvanhaan käytetty, todella ylellisiäkin värejä, kultaa, purppuraa, turkoosia, keltaista ja punaista, mutta tällainen värimaailma esimerkiksi pukeutumisessa on kuulunut aikoinaan vain rikkaille ja erityisesti kuninkaallisille. Tavallisen rahvaan on pitänyt pukeutua harmaasti ja näkymättömästi ja vain hallitsevalla luokalla on ollut oikeus erottua muista. Jopa ihan laeissa on määritelty, mitä värejä on vaatteissa saanut olla. Näin jo varhain on voimakkaisiin väreihin, kuten punaiseen, liittynyt tuntemus ylellisyydestä ja juhlavuudesta. Värit ovat kuuluneet juhlaan ja juhlapäivään.

Punanuttuinen joulupukki

Varmaankin merkittävän osan joulumme peruspunaisuudesta ja siitä, että mielikuvissamme liitämme jouluun punaisen värin, ovat loihtineet taiteilijat. Erityisaseman saa Haddon Sundblom (1899 - 1976), joka vuonna 1931 maalasi Coca-Colan tilaamaan joulumainokseen joulupukille punaiset vaatteet. Sundblom valitsi Coca-Colan virallisiksi väreiksi punaisen ja valkoisen - ja joulupukillahan on sopivasti vitivalkoinen parta.

Kaikkea kunniaa joulupukin puna-asusta ei saa kuitenkaan Haddon Sundblom, vaikka hän tekikin joulupukistaan maailmankuulun. Ilmeisesti kaikkien aikojen ensimmäisen, punanuttuisen joulupukin maalasi joulukorttiin vuonna 1885 amerikkalainen taiteilija Louis Prang (1824 - 1909).

Joulupukki

Jo 1920-luvulla oli puna-asuisesta ja valkeapartaisesta joulupukista vakiintunut standardikuva amerikkalaisessa joulukuvastossa. The New York Times kuvaili marraskuussa 1927 kaikki joulupukin piirteet, ominaisuudet, lahjasäkin ja punaisen asun. Näin puna-asuinen joulupukki oli astunut joulunäyttämölle jo vuosia ennen Sundblomin Coca-Cola joulupukkia, mutta tämä ei suinkaan mitenkään vähennä Sundblomin merkitystä. Sillä vasta hän menestyksekkäästi esitteli tällaisen joulupukin koko maailman ihmisille ja teki tällaisesta joulupukista maailmankuulun.

Tuo punanuttuinen, ympäri maailmaa levinnyt Coca-Cola-pukki oli pullea, hymyilevä, hyväntuulinen miekkonen. Sundblom ei siten määrittänyt vain joulupukin vaatetuksen väriä, vaan koko joulupukin muhevan muikean ja ystävällisyyttä henkivän olemuksen. Vaikka Coca-Cola-pukki on luotu Amerikassa, on sillä tekijänsä ahvenanmaalaisen syntyperän vuoksi selkeästi pohjoismainen tausta.

Tämän jälkeen meni vain lyhyt aika siihen, että kaikkialla tiedettiin, että joulupukin asun on oltava punainen. Miljoonissa joulukorteissa alkoi elää jouluelämäänsä punanuttuinen, valkopartainen, pönäkän mukava joulupukki. Suomessa ja monissa muissakin maissa myös joulutonttujen puvut ja lakit ovat punaisia, mutta Amerikassa tontuilla onkin vihreä puku.

Joulutonttu

Punainen valloittaa koko joulun

Kun joulupukista oli tullut punainen, siirtyi punainen väri luontevasti ikäänkuin koko joulun väriksi ja punaista väriä alettiin käyttää kaikessa jouluun liittyvässä, kuten tekstiileissä, koristeluissa ja kynttilöissä. Kaikki punainen tuli mukaan jouluun, punaisista omenoistakin tuli jouluomenoita.

Myös joulukukissa alettiin suosia erityisesti punaisia kukintoja. Joulutähdellä tosin on ikioma legendansa siitä, kuinka siitä tuli joulun kukka, mutta se on jo toinen tarina.

Punaisen ohella perinteiseen jouluun kuuluu monia muita, tärkeitä värejä, kuten vihreä, keltainen ja kulta, valkoinen ja sininen.

Joulu Punaisen värin muut lukemattomat merkitykset Coloria.netissä

Siniset joulupukit

Siniselläkin on oma osuutensa joulun värien historiassa. Yksi kaikkien aikojen ensimmäisistä, joulupukkia kuvanneista taiteilijoista oli saksalaissyntyinen, amerikkalainen taiteilija Thomas Nast (1840 - 1902). Nastin ensimmäinen joulupukki kannatti Yhdysvaltojen sisällissodassa pohjoisvaltioita, ja siksipäs hänellä olikin sininen, valkoisin tähdin koristeltu takki. Hänen housunsa olivat punavalkoraidalliset, Amerikan värejä nekin.

Pakkasukolla, joulupukkimme itäisellä serkulla ja hänen Pakkastytöllään, asut ovat myös usein sinisiä. Sinisyydenkin voi katsoa luontevasti liittyvän jouluaikaan, sillä aina alkukirkkomme ajoista lähtien sininen on ollut toivon väri. Onhan jouluaikakin täynnä toivoa, toivoa talven murtumisesta, keväästä ja valosta, rauhasta, rakkaudesta, onnellisesta tulevasta vuodesta - ja erityisesti hyvistä joululahjoista.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Oikealla ylin kuva - Copyright Neil Moralee
*Joulusydän "Hyvää Joulua" - Copyright Linda Owen
*Punamullalla maalattu aitanseinä - Copyright linssimato
*Joulutonttu - Copyright Ken Nickerson
*Kuvat Coca-Cola joulupukista - Copyright Miel Van Opstal