Joulu
Tunturisuden sivut

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Slices of Light

Vatikaanin taideaarteet

Kuvassa yllä, Vatikaanin museon taideaarteita, Rafaelin eli Raffaellon (1483 - 1520) freskomaalaus. Vasemmalla, kirjan ääreltä kurkkii italialainen renessanssiajan arkkitehti Donato Bramante (1444 - 1514). Hänen kurkintansa kohteena on keltaiseen ja siniseen pukeutunut, pitkähiuksinen, Jeesusta muistuttava nuorimies, jonka sanotaan edustavan renessanssiajan käsitystä ihannemiehestä. Hänhän näyttää androgyynisesti myös hyvin kauniilta neidolta. Arkkitehti näyttäisi esittelevän kirjastaan jotakin ja on aivan kuin kaikki kuvan henkilöt olisivat keskittyneet pohdiskelemaan jotakin tähän liittyvää asiaa. Arkkitehdin takana kurkkii pari uteliasta, nähdäkseen, mitä arkkitehdin kirjassa on. Maalauksessa äärimmäisenä vasemmalla kuin omiin maailmoihinsa keskittyneenä on renessanssiajan merkittävä firenzeläinen taidemaalari Fra Angelico (1395 - 1455).

Vatikaanin joulu Joulu Vatikaanivaltiossa

Vatikaanivaltio, joka sijaitsee Rooman keskustassa, on maailman pienin valtio. Pinta-alaa on 44 hehtaaria ja väkiluku runsaat 800. Vatikaanivaltio on roomalaiskatolisen kirkon keskus, ja sen suvereeni asema on taattu 1929 solmituilla lateraanisopimuksilla. Vatikaanivaltion keskus on Pietarintori ja 1629 käyttöön vihitty Pietarinkirkko.

Hauskaa joulua

Vatikaani, jossa nykyisin on noin 1 000 huonetta, kehittyi 1400 - 1500-luvuilla maailman suurimmaksi palatsiksi. Suuren osan Vatikaanivaltion pinta-alasta vie renessanssityylinen puutarha.

Hauskaa joulua

Huomaa Vatikaanin seinämaalauksen pyhän miehen lakki, joka on ihan kuin selvästi tonttulakki.

Creative Commons
*Kuva Vatikaanin maalauksista - Copyright © Evgeny Terekhov

Pietarinkirkko

Creative Commons
*Kuva - Copyright © George Groutas

Pietarinkirkko

Pietarinkirkko (ital. Basilica di San Pietro in Vaticano) on Vatikaanivaltiossa sijaitseva kirkko, joka myös toimii maan pääkirkkona. Rooman arkkihiippakunnan ja siten paavin tuomiokirkko on kuitenkin Lateraanikirkko. Pietarinkirkko on pääosin peräisin 1600-luvulta, vaikkakin sen rakennustyöt aloitti jo paavi Julius II vuonna 1506. Kirkon fasadi valmistui vuosien 1612 ja 1616 välillä, ja paavi Urbanus VIII vihki kirkon virallisesti käyttöön marraskuun 18. päivänä vuonna 1626.

Pietarinkirkon pituus on 212 metriä, korkeus 133 metriä ja pinta-ala 23 000 m². Kokonsa perusteella Pietarinkirkko on maailman suurin uskonnollinen rakennus, vaikkakin joidenkin olemassa olevien kirkkojen, kuten Norsunluurannikon Notre-Dame de la Paixin, pinta-ala sekä korkeus ovat sitä suurempia. (Wikipedia)

Pietarinaukio

Pietarinaukio (ital. Piazza San Pietro) on Gian Lorenzo Berninin suunnittelema pylväiden reunustama aukio Rooman Pietarinkirkon edustalla Vatikaanissa. Aukio rakennettiin paavi Aleksanteri VII:n aikana 1655 - 1667, ja sen halkaisija on leveimmillään 198 metriä (Wikipedia).

Franciscus

Creative Commons
*Kuva paavista - Copyright © Flickr/Martin Schulz

Paavi Franciscus

Nykyinen paavi, Franciscus, on syntynyt joulukuussa 1936 Buenos Airesissa, Argentiinassa. Hänen paaviutensa alkoi 13.3.2013. Paavi Franciscus vieraili syksyllä 2015 Kuubassa ja Yhdysvalloissa. Tällä matkallaan paavi tapasi Kuuban johtajat Fidel ja Raul Castron sekä Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman.

Paavi on roomalaiskatolisen kirkon johtaja, ja paavinvirkaan voidaan valita periaatteessa kuka tahansa tähän kirkkoon kuuluva mies. Samalla, kun paavi on Rooman piispa, on hänellä myös suvereenin Vatikaanivaltion päämiehenä hallitsijan asema.

Paavin joulumessu ja joulutervehdys

Jouluaattona paavi osallistuu Pietarinkirkossa keskiyön messuun.

Paavi pitää joka joulupäivä perinteisesti puheen Pietarinkirkon parvekkeelta ja antaa siunauksensa maailman kaikille kansoille. Pietarinkirkonaukiolle kerääntyy ihmisiä kymmenin tuhansin kuulemaan paavia. Tervehdys Rooman kaupungille ja koko maailmalle eli urbi et orbi -viesti välitetään myös tv:ssä miljoonille katsojille eri puolilla maailmaa. Samalla paavi toivottaa hyvää joulua kymmenillä eri kielillä, myös suomeksi ja ruotsiksi.
Vatikaanin taide

Vatikaanin taideaarteita. Rafaelin (1483 Urbino – 1520 Rooma) ehkä kuuluisin fresko, Ateenan koulu. Keskellä vasemmalla iäkäs Platon, Leonardo da Vincin kasvoilla ja hänen vierellään nuori Aristoteles. Kuva Copyright © Slices of Light - Creative Commons.

Vatikaani joulun historiassa

Kun joulu oli auringon syntymäpäivä, monien muinaisten jumalien ajateltiin syntyneen jouluna. Jopa Rooman keisarien ajateltiin syntyneen jouluna, oli heidän todellinen syntymäpäivänsä mihin aikaan vuotta tahansa. Vuonna 274 keisari Lucius Domitius Aurelianus julisti joulukuun 25. päivän, voittamattoman auringon päivän, roomalaiseksi juhlaksi.

Erityisesti Rooman armeijan suosiossa ollut muinaispersialainen jumala Mithra vietti syntymäpäiväänsä jouluna, ja Mithran papit kokoontuivat Vatikaanin kallioille odottamaan vapahtajajumala Mithran paluuta. Taru tähdestä ja tietäjistä on peräisin mithralaisuudesta. Tietäjät toivat syntyneelle kuninkaalle kolme kruunua, mikä nyt annetaan tiedoksi ruotsalaisille. Vuonna 350 Rooman paavi Julius I julisti joulun kristittyjen Jeesuksen syntymäpäiväksi. Mithran papit olivat jo siihen aikaan hävinneet Vatikaanin kukkulalta.

Joulua italiaksi

Natale - Joulu
il Babbo Natale - joulupukki
il giorno di Natale - joulupäivä
l'albero di Natal - joulukuusi
il giorno di Santo Stefano - Tapaninpäivä
la festa del Capo d'anno - uusivuosi
i fuochi d'artificio - ilotulitus
la cena di Capodanno - uudenvuoden juhlaillallinen
l'Epifania - Loppiainen
il brindisi - (viini)lasien kilistelyä
il pranzo di Natale - joulupäivän ateria
tacchino - kalkkuna
fagiano - fasaani
gallina faraona - helmikana
vitello - vasikanliha
maiale - sianliha
zampone - täytetty siansorkka
cotechino - siannahkamakkara
Buon Natale! - Hyvää Joulua!
(la) Maria - Neitsyt Maria
Giuseppe - Joosef
il bambino Gesù - Jeesus-lapsi
i pastori - paimenet
l'asino - aasi
il bue - härkä
l'angelo - enkeli
i re magi - Itämaan tietäjät
Betlemme - Beetlehem
il presepio, il presepe - seimi
natività - seimikuvaelma, joulun syntymäjuhla
Santa Messa di Natale - jouluyön messu
spumante - kuohuviini

Vatikaanin joulu
Vatikaanin joulu

Paavi Pietarinkirkossa keskiyön messun aikaan 29.12.2004. Hieman kuvanoton jälkeen häiriintynyt nainen ponnahti yleisöstä ja taklasi Paavin.

Creative Commons
*Kuvat Copyright © Bradley N. Weber


Vatikaani
Vatikaani

Creative Commons
*Kuvat Copyright © Aurelio Candido

Sveitsiläiskaarti

Paavin henkivartiosto, Sveitsiläiskaarti paraatissa 25.12.2011. Paavin ja Vatikaanin vartiojoukoista kuuluisimman, sveitsiläiskaartin jäsenet värvätään Sveitsin katolisten kantonien miehistä. Miesten on oltava naimattomia, vähintään 174 cm pitkiä ja 18 - 24-vuotiaita. Kaarti suorittaa vartio- ja paraatipalvelusta ja on myös suuri turistinähtävyys. Kaarti on noin sadan miehen suuruinen, sen aseistuksena ovat arkisin kiväärit ja juhlatilaisuuksissa pertuskat. Kaartin univormu on tehty renessanssimallin mukaan ja sen suunnitteluun sanotaan osallistuneen itse Rafaelin.