Menu
Kissaeläimet
Kuvassa yllä, leopardi puussa Masai Maran luonnonsuojelualueella Keniassa syyskuussa 2017.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Flickr/MudflapDC


Leopardi

KISSAELÄIMET FELIDAE

Kissaeläimissä on 40 lajia - näiden villien kissaeläinten lisäksi on vielä kesy kotikissa. Kissaeläimet muodostavat petoeläinten lahkossa hyvin yhtenäisen ryhmän.

Suurimmista, tiikereistä ja leijonista, pienimpiin mustajalkakissaan ja ruostetäpläkissaan, ne ovat kuin muunnelmia samasta peruslajista: sulavaliikkeisestä ja notkeasta, väijyen saalistavasta ja yllättäen loikkaavasta, sopusuhtaisesta ja kauniista pedosta.

Kissan nimipäivät

Shanghain kahvilakissa "(Felis silvestris shanghaicafe)"

Useimmilla on jonkinlainen käsitys siitä, millainen kissa on kiinanaavikkokissa. Mutta entäpä Shanghain kahvilakissa? Millainen kissalaji tässä on kyseessä:

Shanghain kahvilakissa Shanghain kahvilakissa ja kiinanaavikkokissa.
Villikissa

Villikissa (Felis silvestris silvestris)

Kuvassa Keski- ja Etelä-Euroopassa elävä villikissa. Aitoa villikissaa ei ole maastossa aina helppoa erottaa villiintyneestä kesykissasta. Villikissan ruumiilla on pituutta 48 - 80 cm ja sen paino on 3,5 - 8 kg.

Villikissa on tuntuvasti suurempi kuin kotikissa - mutta nämä kaksi ovat niin lähisukulaisia, että ne risteytyvät ja jälkeläiset ovat lisääntymiskykyisiä. Vahva, poikkijuovainen häntä on villikissan selkeä tuntomerkki. Kuvan villikissa on hyvin tuhdissa kunnossa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Cloudtail the Snow Leopard
Hietakissa

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Tambako The Jaguar


Hietakissa (Felis margarita)

Afrikan ja Aasian armottomat ja kaikelle elämälle vihamieliset autiomaat ovat hietakissan asuinseutuina, se on niissä kuin kotonaan.

Isot kissat

Leijonapentu
Leijonien määrä putoaa - 250 jäljellä koko Länsi-Afrikassa

Leijonia eli Afrikassa 400 000 vielä 1950-luvulla ja 100 000 vielä 1990-luvulla. Määrän raju pudotus on ollut ja on edelleen jatkuvaa ja ihmisen myötävaikutuksella savannien kuningaskin kulkee kohti tuhoaan.

Leijonia eli Afrikassa vuoden 2014 laskelmien ja arviointien mukaisesti enää alle 35 000. Määrä voi olla selvästi pienempi, alimmissa arvioissa määrä on 15 000 - 20 000.

Erityisen huono on tilanne Länsi-Afrikassa, jossa kymmenkunnan maan alueella tavataan enää alle 500 leijonaa, niistä 250 on aikuisia leijonia.

Lähteet tähän leijonaselvitykseen
Plos One: The Lion in West Africa Is Critically Endangered
University of Queensland, Belinda Berry: Only 250 lions are left in West Africa


Amurinleopardi

65 - 69 amurinleopardia vuonna 2015

Amurinleopardia pidetään maailman uhanalaisimpana kissapetona. Vuodesta 2007 vuoteen 2015 välisenä aikana amurinleopardien määrä kuitenkin kaksinkertaistui suojelutoimenpiteiden vuoksi.

Venäjällä eli vuoteen 2015 tultaessa ainakin 57 amurinleopardia, kun vuonna 2007 niitä laskettiin olevan vain noin 30 yksilöä. Lisäksi laskentojen yhteydessä Kiinassa havaittiin 8 - 12 amurinleopardia. Kaikki tiedossa olevat amurinleopardin lisääntymisalueet sijaitsevat vuonna 2012 perustetussa Land of the Leopard -kansallispuistossa. (WWF: Maailman harvinaisimman kissapedon määrä tuplaantui)
Tiikeri

3 890 tiikeriä vuonna 2016 - kolmetoista tiikerivaltiota

Tiikereiden määrä on kasvanut ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. WWF:n uusimpien tietojen mukaan luonnossa elää jo 3 890 tiikeriä, kun vuonna 2010 niiden lukumääräksi arvioitiin 3 200. Päivitetty arvio perustuu Kansainvälisen luonnonsuojeluliitto IUCN:n tietokantaan ja viimeisimpiin kansallisiin laskentoihin. Tiikeripopulaatiot ovat kasvaneet Intiassa, Venäjällä, Nepalissa ja Bhutanissa. Syynä tiikerien määrän kasvuun on muun muassa kehittynyt kartoitus ja tehostettu suojelu. (MTV Uutiset 11.4.2016: Tiikereiden määrä kasvoi ensi kertaa vuosikymmeniin)

Monissa Aasian maissa tiikereiden määrän tarkempi laskeminen on monista eri syistä vaikeaa. Ns. tiikerivaltioita on kolmetoista. Toistaiseksi tiikerien määrä tunnetaan Intiassa, Nepalissa ja Venäjällä. Bhutanissa, Bangladeshissa ja Kiinassa tutkimukset ovat parhaillaan käynnissä. Tiikerien määrä on vielä tuntematon Malesiassa, Indonesiassa, Thaimaassa, Myanmarissa, Laosissa, Kambodzhassa ja Vietnamissa. (Verkkouutiset, Ilkka Ahtokivi: Tiikerit häviämässä luonnosta - enää reilut 3000 jäljellä)

Lumileopardi (Uncia uncia)

Lumileopardeja arvioidaan elävän villinä enää 3 500 - 7 500 yksilöä, ja laji on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi.

Lähteet

Animal Diversity Web - Big Cats Online - Cat Specialist Group - Asiatic Lion information Centre - Asiatic Lion Population in Indian Forest Increases - Bernard Stonehouse: Kissaeläimet - Valitut palat: Afrikan savannit - David Cook ja Valerie Pitt: Isot kissat, WSOY - Tammi: Maailman eläimet, nisäkkäät - Otava: Eläinten maailma - Reuters: Rupam Jain Nair - IUCN - Scottish Wild Cat Association - Bernard Stonehouse: Kissaeläimet - Anders Bjärvall: Suuri nisäkäskirja - WSOY: Suuri kissakirja - WSOY: Uusi suuri eläinkirja - Tammi: Kultainen eläinkirja - Weilin+Göös: Maailman uhanalaiset eläimet - Weilin+Göös: Kodin suuri eläinkirja - Weilin+Göös: Luonnossa Nisäkkäät 1 - 3 - Cat House, EFBC's Feline Conservation Center (FCC) - Cheetah fact sheet - Pirjo Heidi H. Ollinen: Kissankasvattajan kissan genetiikka ja jalostus - Suomen WWF - Rhonda Klevansky: Isot kissaeläimet - Animal Info: Snow Leopard - Snow Leopard Trust - Louisa Somerville: Kissarodut ja kissan hoito, Karisto - Korkeasaaren eläintarha
404 iberianilvestä vuonna 2016

Iberianilveksen on Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) luokitellut äärimmäisen uhanalaiseksi ja se siten on samalla yksi maailman harvinaisimpia kissaeläimiä. Laji elää vain Iberian niemimaalla, Espanjassa ja Portugalissa.

Vielä vuonna 1990 iberianilvesten määräksi arvioitiin 1 100. Vuonna 2004 määrä oli pienimmillään - 120 iberianilvestä. IUCN ilmoitti vuonna 2008 aikuisten iberianilvesten määräksi 84 - 143.

Vuonna 2016 moninaiset suojelutoimet olivat aikaansaaneet sen, että iberianilvesten määrä oli kohonnut ja vuoteen 2004 verraten jopa merkittävästi. Vuoden alkupuolella iberianilvesten määrä Iberian niemimaalla oli 404. Vuonna 2014 määrä oli ollut 327.

Iberianilvesten määrän sievoisesta kohoamisesta huolimatta laji on edelleen suuressa vaarassa. Sitä uhkaavat mm. sen tärkeimmän saaliseläimen, jäniksen kato ja liikenne. Viimeisen kolmen vuoden aikana 51 iberianilvestä on saanut surmansa liikenteessä.

Lähteet
Phys.org 5.4.2016: World's most endangered cat grows to over 400 individuals
ZME Science 6.4.2016: The Iberian Lynx, the world's most endangered cat, grows to over 400 individuals


Ensimmäinen kissakirja Pariisissa 1727

Ensimmäinen kissakirja, jossa sisältönä oli vain kissa-asiaa, julkaistiin Pariisissa vuonna 1727. Tämän kirjan, Les Chats - Histoire des Chats, tekijä oli François-Augustin de Paradis de Moncrif (1687 - 1770).

Kirjassa esiteltiin kissan asemaa aina muinaisen Egyptin ajoilta asti. Kirjan tekijä joutui tämän jälkeen naurunalaiseksi, sillä yleisesti päiviteltiin sitä, että miten joku saattoi kirjoittaa kokonaisen kirjan niin yksinkertaisesta asiasta, kuin kissasta. (Sandra Choron, Harry Choron, Arden Moore: Planet Cat: A Cat-Alog)

Orpo pikkupuuma

Pikkupuuma.
Leopardi
Tunnista kissaeläimiä
Gepardiemo pentuineen
Gepardiemo pentuineen

Kuvan gepardiemo synnytti San Diegon eläintarhan kaikkien aikojen suurimman gepardipentueen vuoden 2015 lopulla. Pentuja on kuusi ja kuvassa niistä yksi emonsa kanssa. Gepardeja on jäljellä 10 000 ja niistä 10 % sijoittuu eläintarhojen suojeluohjelmaan. San Diego Zoo Safari Park's Cheetah Breeding Center, USA 28.4.2016.
All Rights Reserved
Kuva Copyright © Helene Hoffman
Photo used with permission.
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***