Menu
Kissaeläimet
Leopardi PANTTERI (Panthera pardus)

Mustia leopardeja kutsutaan panttereiksi - sekä täplikäs leopardi että musta pantteri ovat siis sama eläinlaji, mutta kyse on vain saman eläinlajin erilaisista värimuodoista. Samassa pentueessakin voi olla sekä mustia että vaaleita ja täplikkäitä pentuja.

Myös mustassa turkissa erottuvat sopivassa valaistuksessa ja läheltä katsoen täpläkuvioinnin ääriviivat.

Mustan turkin aikaansaa melanismi, jonka aiheuttaa väistyvä geeni, jota on ilmeisimmin yleisemmin metsien, vuoristojen ja Aasian leopardipopulaatioissa. Malakan niemimaalla jopa 50 prosenttia leopardeista voi olla mustia.

Myös muunvärisiä, kuin tavanomaisia ja mustia, leopardeja esiintyy.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright - © Flickr/Tambako The Jaguar
Musta jaguaari
Musta jaguaari

Jaguaareissa on myös mustia yksilöitä ja sellainen on kuvassa yllä. Kuten monien muiden kissaeläinten joukossa, myös jaguaareissa on tummia, jopa mustia värimuotoja. Näissä mustissakin tyypilliset kuviot kuitenkin erottuvat.
Pantteri
Musta leopardi eli pantteri
Musta sulautuu yöhön

Ei ole varmaankaan sattumaa se, että juuri Kaakkois-Aasian leopardeista niin monet ovat mustia. Sademetsien iltahämärissä ja yön pimeyden laskeutuessa musta turkki on paras mahdollinen naamioitumiskeino.

Toisin on taas Itä-Afrikan kellanvihreinä hehkuvilla savanneilla, missä vaaleankeltainen ja mustatäpläinen turkki sulautuu maisemaan kaikkein parhaiten.
Pantteri

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Garrett Ziegler


Musta pantteri

Mustana leopardin eli pantterin eteen liitetään useinkin vielä määre musta - musta pantteri, ikään kuin jo se ainakin olisi ihan oma lajinsa, mitä se ei edelleenkään ole. Luonnossa mustat pantterit ovat yleensä aggressiivisempia kuin tavalliset täplikkäät leopardit. Tämän arvellaan johtuvan siitä, että täplikkäät emot ajavat saamansa mustat poikaset pois luotaan ennen aikojaan.
Isot kissat ovat panttereita

Itse asiassa nimitys pantteri on kaiken kaikkiaan jonkin verran hämärä ja sotkeva. Se on vanha nimitys, jota on käytetty aikoinaan muistakin suurista kissoista, kuten Amerikassa puumasta ja jaguaarista. Puuman harvinaista alalajia floridanpuumaakin amerikkalaiset itse kutsuvat floridanpantteriksi - Florida Panther.
Musta jaguaari
Jaguaari Kissaeläimet

Aasiankultakissa Tunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Tunturisuden sivut Afrikankultakissa Tunturisuden sivut Andienkissa Tunturisuden sivut Borneonkissa Tunturisuden sivut Borneonpuuleopardi Tunturisuden sivut Gepardi Tunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajit Tunturisuden sivut Hietakissa Tunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves) Tunturisuden sivut Ilves Tunturisuden sivut Iriomotenkissa Tunturisuden sivut Jaguaari Tunturisuden sivut Musta jaguaari Tunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut Kalastajakissa Tunturisuden sivut Kanadanilves Tunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves) Tunturisuden sivut Kiinanaavikkokissa Tunturisuden sivut Kodkod (yökissa) Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa) Tunturisuden sivut Kotikissa Tunturisuden sivut Leijona Tunturisuden sivut Leijonan alalajit Tunturisuden sivut Leijonan pentukuvia Tunturisuden sivut Valkoiset leijonat Tunturisuden sivut Aasianleijona Tunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajit Tunturisuden sivut Musta pantteri Tunturisuden sivut Litteäpääkissa Tunturisuden sivut Lumileopardi Tunturisuden sivut Manuli (arokissa) Tunturisuden sivut Manulikuvia Tunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa) Tunturisuden sivut Marmorikissa Tunturisuden sivut Mustajalkakissa Tunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa) Tunturisuden sivut Oselotti Tunturisuden sivut Pampasinkissa Tunturisuden sivut Pantanalinkissa Tunturisuden sivut Punailves Tunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa) Tunturisuden sivut Puuleopardi Tunturisuden sivut Puuma Tunturisuden sivut Ruostetäpläkissa Tunturisuden sivut Servaali Tunturisuden sivut Servaalikuvia Tunturisuden sivut Savannah Tunturisuden sivut Suokissa Tunturisuden sivut Tiikeri Tunturisuden sivut Tiikerin alalajit Tunturisuden sivut Valkoinen tiikeri Tunturisuden sivut Kultatiikeri Tunturisuden sivut Liikeri ja tiikoni Tunturisuden sivut Villikissa Tunturisuden sivut

Perustietoja: Kissaeläinten kehityshistoriaa Tunturisuden sivut Ominaisuuksia Tunturisuden sivut Luusto ja aistit Tunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***