Menu
Kissaeläimet
Pantterit Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright - © Flickr/Tambako The Jaguar
Pantteri
Leopardi PANTTERI (Panthera pardus)

Mustia leopardeja kutsutaan panttereiksi - sekä täplikäs leopardi että musta pantteri ovat siis sama eläinlaji, mutta kyse on vain saman eläinlajin erilaisista värimuodoista. Samassa pentueessakin voi olla sekä mustia että vaaleita ja täplikkäitä pentuja. Myös mustassa turkissa erottuvat sopivassa valaistuksessa ja läheltä katsoen täpläkuvioinnin ääriviivat. Mustan turkin aikaansaa melanismi, jonka aiheuttaa väistyvä geeni, jota on ilmeisimmin yleisemmin metsien, vuoristojen ja Aasian leopardipopulaatioissa. Malakan niemimaalla jopa 50 prosenttia leopardeista voi olla mustia. Myös muunvärisiä leopardeja esiintyy.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Tambako The Jaguar
*Kuva oikealla yllä Copyright Martin Heigan
*Kuva oikealla alla Copyright Marc Feldmann
Pantteri

Pantteri
Pantteri
Musta leopardi eli pantteri Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright th.omas
Musta sulautuu yöhön

Ei ole varmaankaan sattumaa se, että juuri Kaakkois-Aasian leopardeista niin monet ovat mustia. Sademetsien iltahämärissä ja yön pimeyden laskeutuessa musta turkki on paras mahdollinen naamioitumiskeino. Toisin on taas Itä-Afrikan kellanvihreinä hehkuvilla savanneilla, missä vaaleankeltainen ja mustatäpläinen turkki sulautuu maisemaan kaikkein parhaiten.

Pantteri

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva pantterista yllä ja oikealla Copyright Garrett Ziegler
Pantteri

Musta pantteri

Mustana leopardin eli pantterin eteen liitetään useinkin vielä määre musta - musta pantteri, ikään kuin jo se ainakin olisi ihan oma lajinsa, mitä se ei edelleenkään ole. Luonnossa mustat pantterit ovat yleensä aggressiivisempia kuin tavalliset täplikkäät leopardit. Tämän arvellaan johtuvan siitä, että täplikkäät emot ajavat saamansa mustat poikaset pois luotaan ennen aikojaan.

Isot kissat ovat panttereita

Itse asiassa nimitys pantteri on kaiken kaikkiaan jonkin verran hämärä ja sotkeva. Se on vanha nimitys, jota on käytetty aikoinaan muistakin suurista kissoista, kuten Amerikassa puumasta ja jaguaarista. Puuman harvinaista alalajia floridanpuumaakin amerikkalaiset itse kutsuvat floridanpantteriksi - Florida Panther.
Musta jaguaari
Musta jaguaari

Jaguaareissa on myös mustia yksilöitä ja sellainen on kuvassa yllä. Kuten monien muiden kissaeläinten joukossa, myös jaguaareissa on tummia, jopa mustia värimuotoja. Näissä mustissakin tyypilliset kuviot kuitenkin erottuvat.
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut

Perustietoja

Kissaeläinten kehityshistoriaaTunturisuden sivut OminaisuuksiaTunturisuden sivut Luusto ja aistitTunturisuden sivut LuokitteluTunturisuden sivut
*** www.tunturisusi.com ***