Menu
Tunturisuden sivut
Mustajalkahilleri
Saalistusta

Mustajalkahilleri hyökkäämässä preerikon eli preeriakoiran kimppuun. Yli 90 % mustajalkahillerin ravinnosta muodostuu preerikoista. National Black-footed Ferret Conservation Center.
MUSTAJALKAHILLERI (Mustela nigripes) - (Audubon ja Bachman, 1851)

Mustajalkahilleri on Pohjois-Amerikassa elävä näätäeläin, joka oli jo kuolemassa sukupuuttoon - mutta jonka tulevaisuus nyt näyttää paremmalta. Mustajalkahillereitä on jo yli tuhat.

Tieteellinen luokittelu

DomeeniEucaryaaitotumalliset
KuntaAnimaliaeläinkunta
PääjaksoChordataselkäjänteiset
AlajaksoVertebrataselkärankaiset
LuokkaMammalianisäkkäät
LahkoCarnivorapetoeläimet
HeimoMustelidaenäätäeläimet
SukuMustelakärpät
Lajinigripesmustajalkahilleri


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla, pentu - Copyright Photo Credit: Mehgan Murphy, Smithsonian's National Zoo Smithsonian's National Zoo
Mustajalkahillerin pentu
Mustajalkahillerit
Emo pentuineen. Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Photo Credit: Mehgan Murphy, Smithsonian's National Zoo Smithsonian's National Zoo
Mustajalkahilleri
Ominaisuuksia

Mustajalkahilleri on pitkä ja notkean sutjakka eläin. Uroksen keskimääräinen pituus on 53 cm, naaras on 10 % pienempi. Painoa on noin yksi kilo. Hännän pituus on 11 - 13 cm. Jalat ovat hyvin lyhyet. Korvat ovat ovaalin muotoiset.

Turkin peitinkarva on itse asiassa vaalea taikka valkoinen, mutta karvojen kärkiosien kellanruskea väri antaa turkille kellanruskean sävyn. Mustajalkahillerin jalat ja hännänpää ovat mustat - mustaa on myös silmien ympärillä.

Mustajalkahilleriä voitaisiinkin hyvin kutsua myös mustasilmähilleriksi.

Paljon nukkumista

Mustajalkahillerit ovat yön kulkijoita ja nukkuvat päivät. Ne voivat nukkua jopa 21 tuntia vuorokaudesta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla Copyright USFWS Endangered Species Photo credit: Ryan Hagerty/USFWS
Mustajalkahillerin pennut
Mustajalkahillerin pennut. Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Photo Credit: Mehgan Murphy, Smithsonian's National Zoo Smithsonian's National Zoo
Tunturisuden sivut
Levinneisyys

Mustajalkahilleri on kuollut sukupuuttoon Kanadasta. Yhdysvalloissakin laji oli 1980-luvulla kuolemassa sukupuuttoon, mutta on elpynyt vuonna 1981 aloitetun tiiviin suojeluohjelman ja istutusten ansiosta. Vuodesta 1985 lähtien tarhaoloissa on syntynyt yli 7 000 mustajalkahilleriä, suurimman osan syntymäkuukausi on ollut toukokuu.

Pohjois-Amerikassa, siellä erityisesti Pohjois-Dakotan ja Wyomingin osavaltioissa, elää nykyisin istutettu mustajalkahillerikanta. Mustajalkahillereitä on istutettu myös USA:n muihin osavaltioihin.

Vuonna 2007 Yhdysvalloissa eli villinä luonnossa yli 750 mustajalkahilleriä, niiden lisäksi vankeudessa oli 250. Näitä vapautettavia mustajalkahillereitä kasvatetaan useissa tarhoissa sekä Yhdysvalloissa että Kanadassa.

Suunnitelmien mukaan Yhdysvalloissa pyritään siihen, että mustajalkahillereitä on vähintään kymmenessä, erillisessä, itsekseen toimeen tulevassa ja kasvavassa populaatiossa. Tavoitteena on, että vuonna 2010 mustajalkahillereiden kokonaismäärä olisi jo 1 500.

Myös Kanadassa on tehty syksyllä vuonna 2009 ensimmäiset mustajalkahillereiden palautukset luontoon, Saskatchewanissa. Se on ainoa seutu Kanadassa, jossa on riittävästi preerikoita mustajalkahillereiden saalistettavaksi.

Mustajalkahillereitä saalistavat monet pedot, kotkat, pöllöt ja kojootit. Ihmisen tarhoissa kasvatetuilla mustajalkahillereillä ei ole sitä kykyä selviytyä luonnossa, joka on luonnossa syntyneillä. Siksi mustajalkahillereiden kuolleisuus on suuri.

Lähteet
Black-Footed Ferret Recovery Program
CBC News: Black-footed ferrets breeding in Sask
IUCN
ADW Animal Diversity Web
http://www.sararegistry.gc.ca/
National Geographic
Arizona Game and Fish Department
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä mustajalkahillerin vapautuksesta luontoon, 23.10.2015, Montana Yhdysvallat - USDA photo by Kristy Bly World Wildlife Fund, Copyright U.S. Department of Agriculture


Ravinto

Öisin saalistavien mustajalkahillereiden pääasiallinen ja liki ainut ravinto on preerikko (preeriakoira). Yksi mustajalkahilleriperhe tarvitsee vuodessa ravinnokseen noin 700 preerikkoa. Yli 90 % mustajalkahillerin ravinnosta on preerikoita. Joskus mustajalkahillerit voivat syödä myös muita jyrsijöitä, kuten oravia ja hiiriä.

Juuri preerikkokannan romahdus asutuksen ja maatalouden levitessä ja tuhotessa preerioiden alkuperäistä luontoa, oli syynä siihen, että mustajalkahilleritkin ajautuivat sukupuuton partaalle. Farmarit ja rancherit myös tappoivat määrättömästi preerikoita, koska niiden maanalaiset tunnelijärjestelmät olivat tuhoisia heidän viljelmilleen ja laitumilleen. Samalla, kun preerikkokaupungeista tuli aavekaupunkeja, katosivat myös mustajalkahillerit.

Lisääntyminen

Mustajalkahilleri on yksikseen elävä ja yhteiseloa on vain lisääntymisaikana. Kantoaika 41 - 43 vrk. Pentuja syntyy 1 - 7, mutta tavallisimmin 3 - 4. Pentujensa suojapaikkana mustajalkahillerit käyttävät preerikoiden maan alle kaivamia käytäviä.

Mustajalkahillerit

Credit: painting by Consie Powell from Kays and Wilson's Mammals of North America, © Princeton University Press (2002)
Smithsonian: Mustela nigripes - Black-footed Ferret
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***