Tunturisuden sivut
Livadia - palatsi Krimillä

Nikolai II:lla ja Aleksandralla perheineen oli avioliittoaikanaan kaksi erityistä palatsia. Aleksanterin palatsin he muokkasivat omaksi kodikseen ja Krimillä sijaitsevan Livadian he uudistivat omaksi kesäpalatsikseen. Valkoisesta graniitista rakennettu Livadia edustaa italialaistyylisine pihoineen tyyliltään uusrenessanssia. Palatsissa on 116 huonetta, jotka keisarillisten tapojen mukaan on sisustettu erilaisilla tyyleillä, kuten barokin mukaan. Tässä maanpäällisessä paratiisissa Alix ja Nikolai viettivät aikaansa jo ennen avioliittoaankin, vaikkakin palatsin uudistustyöt tehtiin vasta heidän avioliittonsa aikana. Kuvaus aikojen takaa kertoo morsiusparin saapumisesta Livadiaan.

"Venäjän tuulisten tasankojen, jääkylmän talven ja helteisen kesän rinnalla Etelä-Krim tuntuu Jumalan omalta maalta, maalliselta paratiisilta. Tällaisessa ihanassa paikassa Nikolai odotti Alixiaan sen solan varrella, josta tie kääntyy rantaa pitkin Livadiaan päin.

Taivas, meri ja itse ilmakin näyttivät tänä ihmeellisen lämpimänä ja tyynenä päivänä jumalallisen sinisiltä. Ilma oli täynnä puutarhojen ja kasvimaiden tuoksua. Monenvärisillä kukkulanrinteillä kohoavista, silmää hivelevistä valkoisista kylistä saapui paikkakunnan asukkaita tielle tuomaan leipää ja suolaa tervetuliaislahjaksi matkustajille tai ojentamaan kukkaseppeleitä ja hedelmäkoreja. Nauravat ja huutavat lapset heittivät loistavan värisiä kukkia ihan pilvinä nuoren parin päälle...

Perillä Livadiassa, liikutuksesta tukahtumaisillaan oleva Nikolai vei morsiamensa ensiksi palatsin kirkkoon, jossa pidettiin kiitosjumalanpalvelus Alixin onnellisen saapumisen johdosta."


Kuva oikealla. Krim on lomailijoiden ja rantaelämää viettävien auringonpalvojien paratiisi tänäkin päivänä.

Lähteet
*V. Poljakov: Viimeinen tsaaritar - Kustannusosakeyhtiö Kirja 1928
*Alexanderpalace: Childhood 1879 - 1888
*Irmeli Viherjuuri: Anna Virubova - Otava 1987
*Wikipedia: Livadia

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © tata2039
*Kuva oikealla Copyright © Guus Krol
Krimin neito
Livadia
Tyttäret Livadiassa muotokuvissaan

Livadian sisustukseen kuuluvat muotokuvat lapsista. Vasemmalla suuriruhtinatar Maria, oikealla suuriruhtinatar Anastasia.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Wadco2
Anitskovin palatsi
Anitshkovin palatsi

Nuoren parin, Nikolai II:n ja Aleksandran yhteiselo alkoi Anitshkovin palatsissa, jossa Nikolai II asui silloin, kun pari vihittiin. Tämä palatsi oli Nikolai II:n lapsuuden koti, jossa hän vanhempineen vietti elämänsä ensimmäiset vuosikymmenet. Nikolai II asui nuoruudessaan myös Hatsinan palatsissa.

Aleksandra muutti Nikolain seuraan Anitshkovin palatsiin vasta vihkimisen jälkeen. Siihen saakka hän oli asunut lähellä sijainneessa sisarensa Elisabetin (Elisabet (Jelizaveta) Fjodorovna) ja tämän miehen, Venäjän suuriruhtinas Sergei Aleksandrovits Romanovin (11.5.1857 - 17.2.1905) palatsissa, Beloselski-Belozerskissa (Tutustu palatsiin alempana tällä sivulla).

Itse vihkimistilaisuus, eli häät pidettiin 26.11.1894 Talvipalatsissa, jonka kappelissa pari vihittiin. Sieltä aviopari ei suinkaan lähtenyt häämatkalle, vaan he siirtyivät Anitshkoviin, joka tuolloin oli Nikolai II:n äidin, leskikeisarinna Maria Fjodorovnan hallussa ja kotina. Anitshkovissa aviopari ei viipynyt pitkään, sillä jo saman vuoden 1894 joulukuussa he muuttivat asumaan Aleksanterin palatsiin.


Lähteet
Kaija Pulkkinen: Pietari - Palatsien ja kanavien kaupunki
Wikipedia: Anichkov Palace
Suomi Venäjä: Anja Tuomisto: Pietarin kanavilla ja silloilla
*V. Poljakov: Viimeinen tsaaritar - Kustannusosakeyhtiö Kirja 1928 (Anitshkov; nimen kirjoitusasu)
*Alexanderpalace: Childhood 1879 - 1888
*Irmeli Viherjuuri: Anna Virubova - Otava 1987

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © A.Savin
Anitshkovin palatsin historiaa

Anitshkovin palatsi sijaitsee paikalla, jossa asui vuonna 1718 virkaan astunut Pietarin ensimmäinen poliisimestari, portugalilaissyntyinen Antonio de Vieira. Palatsin rakennutti keisarinna Elisabet (29.12.1709 - 5.1.1762) - Venäjän keisarinna vuosina 1741 - 1762. Rakennustyöt kestivät kolmetoista vuotta ja palatsi oli valmis vuonna 1754. Äärettömän nautinnonhaluinen ja tuhlaavaisuudessaan rajaton keisarinna lahjoitti tämän loisteliaan palatsin rakastajalleen ja suosikilleen, kreivi Aleksei Razumovskille. 1700-luvulla valkoinen Anitshkovin palatsi oli Pietarin merkittävin yksityiskäytössä ollut asuinrakennus.

Elisabetin kuoltua palatsin haltijaksi tuli keisarinna Katariina II (2.5.1729 - 17.11.1796), joka oli Venäjän keisarinna vuosina 1762 - 1796. Hän puolestaan lahjoitti sen yhdelle omista, lukemattomista rakastajistaan, Grigori Potjomkinille.

Lokakuun 1917 vallankumouksen jälkeen valtio kansallisti omistukseensa Anitshkovin palatsin ja siitä tehtiin Pietarin kaupunginmuseo. Vuonna 1934 palatsin tiloissa aloittivat toimensa nuoret pioneerit.
Beloselski-Belozerskin palatsi
Beloselski-Belozerskin palatsi

Pietarissa, Fontanka-joen ja Pietarin pääkadun Nevski prospektin risteyskohdassa sijaitsee uusbarokkia edustava Beloselski-Belozerskin palatsi. Tässä palatsissa asuivat Aleksandran sisko, Elisabet "Ella" - Elisabeth Alexandra Louise Alice (1.11.1864 - 18.7.1918) - Hessenin ja Reinin prinsessa, Venäjän suuriruhtinatar, jonka nimenä Venäjällä Elisabet (Jelizaveta) Fjodorovna - ja hänen miehensä Venäjän suuriruhtinas Sergei Aleksandrovits Romanov (11.5.1857 - 17.2.1905).

Alix vietti ennen avioliittoaan usein vierailuillaan aikaansa Beloselski-Belozerskin palatsissa. Tärkeä vierailu oli vuonna 1889, jolloin Alix saapui Pietariin sisarensa Elisabetin eli Ellan vieraaksi, viipyen tällöin pidemmän aikaa, kuusi viikkoa. Alixin tulo Pietariin oli merkkitapaus, ja nuorta neitoa oli rautatieasemalla vastaanottamassa suuri joukko keisarillista väkeä, heidän joukossaan Ella, Sergei, tsaari Aleksanteri III ja tietenkin hänen poikansa, Nikolai "Nicky". Kun Alix oli sitten majoittunut palatsiin, niin kappas vain, suuriruhtinas Nikolai alkoi tunkea Ellan asuntoon Alixia tapaamaan ihan monta kertaa päivässäkin. Rakkaus leimusi ja roihusi.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © A.Savin


Äärimmäistä loistoa

Runsain veistoskoristein, kultauksin ja silkkitapetein rokokoon tyyliin sisustetussa pinkissä palatsissa on ollut suuri kokoelma länsimaista taidetta ja laaja kirjasto. Loistokkuus ja varakkuus huokuivat palatsin jokikisestä tilasta. Silkkiä ja samettia, ylellisiä kangastapetteja, marmoria ja kultauksia, veistoksia ja maalauksia - kaikkialla kirjaimellisesti pursusi mittaamaton ylellisyys.

Kun Alix palasi vuonna 1889 kuuden viikon oleskelunsa jälkeen takaisin Hesseniin, hänen sydämensä jäi Venäjälle. Hän ja Nicky alkoivat kirjoitella toisilleen, rakkauskirjeitä, jotka tulvivat tunteita - englanniksi, sillä se oli ainut kieli, jonka he kumpikin osasivat ja jakoivat.

Alix Tutustu Alixiin - Aleksandra lapsena
*** tunturisusi.com linkit ***