Kreikka ja Rooma
Tunturisuden sivut

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © ketrin1407

Ahoy nyt ammutaan!!! Eros ja Afrodite

Kreikkalaisessa mytologiassa Eros on rakkauden jumala. Arkaaisen ajan tunnetuimmat kreikkalaisten myyttien kertojat olivat Homeros ja Hesiodos. He tekivät selvityksiä jumalista, jumalien sukupuusta ja siitä, miltä jumalat näyttivät. Hesiodoksen teoksessa Theogonia (Jumalten synty) noin vuoden 700 tienoilta eaa. kerrotaan, että Kaaoksen (Khaos) lapset olivat Maa (Gaia) ja Rakkaus (Eros).

Amor

Myöhemmin näitä mytologisia kertomuksia ja niiden lukemattomia versioita tarkenneltiin ja tehtiin ihan uusiakin. Niinpä seuranneen selvityksen mukaan Eroksen äiti oli Afrodite, joka syntyi meren vaahdosta Kyproksen lähellä. Hän kahlasi alastomana maihin Kytheran saarelle. Taiteessa häntä kutsutaan joskus Anadyomeneksi, Merestä nousevaksi tai Kuohuista syntyneeksi. Afrodite on rakkauden, kauneuden, sulouden, hedelmällisyyden ja seksuaalisuuden jumalatar. Myöhempien aikojen filosofit, mm. Lucretius, ovat painottaneet Afroditen roolia täydellisen sopusoinnun ja kauneuden ruumiillistumana.

Amor

Afrodite oli naimisissa tulenjumalan, Hefaistoksen kanssa, mutta avioliitto ei ollut onnellinen. Afroditella oli lukuisia rakkaussuhteita sekä jumalien että kuolevaisten kanssa ja hän sai tiettävästi lukuisia lapsia kaikkien mahdollisten miesten kanssa, mutta ei koskaan Hefaistoksen lasta. Eroksen isä oli sodanjumala Ares, joka on paremmin tunnettu latinankielisellä nimellään Mars. Eros on yksi kristillisen, siivekkään enkelin esikuvista. Eros kuvataan taiteessa usein yhdessä rakastettunsa, Psykhen kanssa.

Venus ja Cupido

"Amor ja Psykhe" - englantilainen taidemaalari William Etty (1787 - 1849).

Psykhen ja Amorin rakkaustarina

Amor ei ole vain ampunut rakkaudennuoliaan muihin, vaan on rakastunut itsekin. Psykhen ja Amorin rakkaustarina on yksi myyttisen maailman kaikkein kauneimmista ja jännittävimmistä rakkaustarinoista. Kuvassa vasemmalla Psykhe avaa kultaista rasiaa, josta hänen pitäisi löytää itselleen vielä lisääkin kauneutta, vaikka hän jo oli maailman kaunein neito. Rasiasta ei kuitenkaan löydykään kauneutta, vaan sieltä tulvahtaa manalan ikiuni, joka siinä samassa valtaa Psykhen.

Tällä rakkaustarinalla on kuitenkin hyvin onnellinen loppu. Amor saapuu vapauttamaan Psykhen ikiunestaan ja pian pari jo vihitään onnelliseen avioliittoon. Zeuksen avulla Psykhekin sai ikuisen kuolemattomuuden, ja Amorille ja Psykhelle syntyi mitä ihastuttavin tytär, Hedone - mielihyvä, halu ja himo.
Amor

Amor ampuu! Amor eli Cupido ja Venus

Roomalaiset kastoivat Eroksen uudelleen, ja roomalaisessa mytologiassa Eros tunnetaan nimellä Amor, tai Cupido. Roomalaisessa mytologiassa Amorin äiti on Venus. Venus on jumalatar, joka hallitsee kauneutta, rakkautta ja hedelmällisyyttä. Venus on siten roomalaisten vastine kreikkalaisten Afroditelle.

Kupido
Kupido

"Amor taivuttaa jousta" - ranskalainen kuvanveistäjä Edmé Bouchardon (1698 - 1762).

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Neuceu

Eros, Amor, Cupido, Amoriini - amoriinit, erootit, kupidot - putot

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Sekä Eroksesta että Amorista käytetään siis myös nimitystä Cupido. Cupido on latinaa ja tarkoittaa halua. Cupidosta voidaan käyttää myös nimitystä Amoriini. Mytologian ja taidehistorian piirissä käytetään yleisnimityksiä amoriinit ja erootit. Taiteilijat ja runoilijat ovat moninkertaistaneet jumalhahmon, sillä renessanssin, barokin ja rokokoon maailmassa ei riittänytkään enää yksi ainut Cupido, vaan taivailla ja niityillä vilisti siivekkäitä, jousillaan ampuvia kupidoja.

Putot ovat pieniä, alastomia ja pullukoita lapsienkeleitä. Myös Amor eli Eros eli Cupido voidaan kuvata puttona, joka ampuu rakkauden nuolia pahaa (hyvää) aavistamattomien ihmisten sydämiin. Tällaisen pikkupullukan esikuva on kreikkalaisen taruston eroiitti, siivekäs lapsihahmo. Putto on yleensä poika, mutta joskus myös tyttö. Puttoja on esiintynyt kuvanveisto- ja maalaustaiteessa renessanssista 1300-luvulta lähtien. Erityisesti barokin aikana putot nousivat suosionsa siivilleen. Tunnetuin putoista, ja ylipäänsä kaikista enkeleistä, on Rafaelin enkeli.

Siispä, kun puhuu Eroksesta, Amorista, Cupidosta tai Amoriinista - puhuu nykypäivänä samasta jumalhahmosta, vaikka mytologian tarustoissa eroja löytyykin.

"Enkeleillä ei ole filosofiaa - heillä on rakkaus." - Terri Guillemets.

Cupido

Amor virittelee joustaan

"Amor virittelee joustaan" - veistos saksalaisessa barokkilinnassa, Schloss Branitz. - Kuva Copyright © Thomas Quine - Creative Commons.

Kuvanveistotaide ja maalaustaide

Amorilla eli Eroksella eli Cupidolla on taiteessa hyvin erilaisia olomuotoja. Hän voi olla nuori mies, suunnilleen teini-ikäinen ja hyvinkin vakavan oloinen - tai sitten hän voi olla humoristinen, ilkikurisesti taikka lempeästi hymyilevä, kepposiin valmis siivekäs pikkupoika. Nykypäivän mielikuvissamme hän on kai useimmiten juuri tälläinen pikkupoika, kupido tai putto.

Säilyneet, lukuisat antiikin ajan veistokset Amorista, Eroksesta ja Cupidosta edustavat klassisen, länsimaisen taiteemme suurimpia saavutuksia ja ovat olleet muovaamassa sekä taide- että kauneuskäsityksiämme. Renessanssin aikana virinnyt ja täydellisyyttä hipova maalaustaide toi veistosten rinnalle ihmiskunnan historian suurimpien kuvataiteilijoiden mestarilliset maalaukset antiikin jumalhahmoista.

Cupido

Cupido eli Amor - "Rakkaus uhkaa - L'Amour menaçant" - Étienne Maurice Falconet (1716 - 1791)

Ensimmäinen terrakottaversio ranskalaisen kuvanveistäjä Étienne Falconetin Cupido-aiheesta esiteltiin Pariisin Salongissa 1755, ja ensimmäisen marmoriveistoksen siitä tilasi Jeanne-Antoinette Poison eli markiisitar Madame de Pompadour, Ludvig XV:n rakastajatar, Pariisin-residenssinsä Hôtel d'Évreux'n (nyk. Elysée-palatsi) puutarhan Rakkauden temppeliin.

Veistos esiteltiin vuonna 1757 ja se saavutti heti suunnattoman huomion ja menestyksen. Alkuperäinen teos on Louvren museossa, Pariisissa. Veistoksesta tilattiin ja toteutettiin lukuisia kopioita, joita aluksi teki itse kuvanveistäjä Falconet. Itse markiisitar de Pompadourkin lumoutui niin pieneen Amoriin, että hän tilasi Falconetilta itselleen toisen - toinen oli sittemmin eteishallissa, toinen puutarhassa.

Cupido Amor

"Cupido", Jean Daullé vuodelta 1755 - kuva The Metropolitan Museum of Art.

Amor

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Sicco2007
*Kuva Copyright © Mel Edwards
*Kuva - Copyright © mmarftrejo


Kupido

"Cupido" - ranskalainen kuvanveistäjä Laurent Marqueste (1848 - 1920).

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Don Marqueste en 1921


Kupido

"Haavoittunut Amor" - ranskalainen kuvanveistäjä Jean-Baptiste Carpeaux (1827 - 1875).

Cupido

Lähteet

*Olli Seppälä: Maan ja taivaan enkelit - Kirjapaja
*Alf Henrikson: Antiikin tarinoita I ja II - WSOY
*Antiikin myytit ja uskonnot - Otava
*Kulttuuri antiikin maailmassa - Kustannusosakeyhtiö Teos 2009
*Sophy Burnham: Enkelien kirja - Karisto
*Nina Ramstadius: Enkeli lensi ohi - Gummerus
*Taiteen Pikkujättiläinen
*Mary Joslin: Lasten oma enkelikirja - Oy Arkki
*Anna meille enkeleitä - Toim. Ritva Kostamo - Kirjapaja
*Sami J. Anteroinen: Keijut - Perhemedia
*Ted Andrews: Elä maagisesti - Keijut, luonnonhenget ja taruolennot - Delfiini Kirjat
*Spectrum