Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä - Copyright © Flickr/François Philipp

Baijerin Linderhofin satupalatsi - rakkaudesta kauneuteen ja ylellisyyteen

Baijerin kuningas Ludvig II ennätti rakentaa useampia linnoja ja palatseja. Yksi niistä on Linderhof, jonka rakennustyöt alkoivat vuonna 1874 ja palatsi valmistui vuonna 1878. Palatsi sijaitsee Baijerissa, Saksassa.

Äärimmäinen loisto ja prameus ovat leimaa-antavia tälle ranskalaisessa hengessä loihditulle, barokkia ja renessanssia yhdistelevälle rokokoo-palatsille, jonka sisustuksessa kimaltavat ylenpalttisina kullan ohella silkki ja sametti. Kuninkaallisille, ja erityisesti Ludvig II:lle tämäntyyppinen "pikkupalatsi" lienee vastannut eräänlaista kodin ja villan, eli kesähuvilan yhdistelmää. Palatsille on sisätiloiltaan luonteenomaista intiimiys ja kodinomaisuus.

Palatsia ympäröiviä, hovipuutarhuri Carl von Effnerin suunnittelemia puutarhoja, pidetään yhtenä maailman kauneimmista, historiallisista puutarhoista. Puutarhojen tyyli on yhdistelmä barokin muotoja, italialaista renessanssipuutarhaa ja englantilaisten puutarhojen näkymiä.

Nimensä Linderhof sai Linderin maatilasta, jollainen paikalla oli ennen palatsia. Vain Linderhofin Ludvig II ennätti saada kokonaan valmiiksi, hänen muut linnansa ja palatsinsa jäivät kesken. Ludvig II ennätti asuakin tässä palatsissaan varsin pitkän aikaa.

Ludvig XIV - Aurinkokuningas

Ludvig XIV - Aurinkokuningas - (1638 - 1715)

Linderhofin palatsin esikuvana on ollut Versailles'n palatsi, mikä onkin luontevaa, kun muistamme, että Ludvig II ihaili suuresti ranskalaista hovikulttuuria ja halusi jäljitellä ja toteuttaa sitä omassakin elämässään. Hänhän ihaili suuresti Ranskan Aurinkokuningasta, joka myös oli intohimoinen palatsien ja puutarhojen rakennuttaja, sekä taiteen ja kauneuden ystävä. Ludvig XIV laajennutti koko pitkän hallituskautensa ajan Versailles'n palatsia ja rakennutti myös Marlyn palatsin - ja valtavan määrän muita rakennuksia, siltoja jne.

Versailles on toki kooltaan paljon suurempi, mutta eräät yksityiskohdat Linderhofissa paljastavat selkeästi mallin käytön. Ihan Versailles'n kopionkin rakentamista Ludvig II yritti Herrenchiemseen palatsissaan. Monissa asioissahan sekä Ludvig II että Ludvig XIV olivatkin samanlaisia, eivätkä vähiten rahankäytössä. Loisteliaiden palatsien rakentaminen oli hyvin kallista puuhaa. Ranskan Aurinkokuningas vei omalla taholla tuhlaavaisuuden ennennäkemättömiin äärimmäisyyksiin ja kulutti valtavia summia rakentamiseen ja ylelliseen elämäänsä.

Baijerin kuninkaalla, Ludvig II:lla ei ehkä ollut ihan samoja varoja tuhlattavaksi, mutta parhaansa hänkin yritti tuhlata, ja valtavasti rahaa hänkin sai kulumaan. Ludvig II ei suinkaan ollut Euroopassa ainut kuninkaallinen, joka matki Aurinkokuninkaan elämäntapaa, sillä niin oli tehty Euroopan hoveissa jo kauan ennen hänen aikaansa.
Linderhof
Linderhof

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Flickr/Heribert Pohl


Satulinnoja
Satulinnoja

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Flickr/Heribert Pohl

Linderhofin palatsi - Maurilainen kioski

Maurilainen "kioski" eli pieni paviljonki, huvimaja, Linderhofin puutarhassa. Tällaiseen kioskiin oli hyvä vetäytyä puutarhassa kuljeskellessaan hetkeksi istumaan varjoon ja nauttimaan virvokkeita - luonnollisesti ihanassa seurassa niin, että ilman täytti lasien kilinä ja ilkamoiva nauru.

Lähteet
German National Tourist Board: Neuschwanstein Castle - Germany's fairytale castle
Sata vuotta sitten, 1886: Baijerin Ludvig II - Tammi 1986