Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä 1956 Chrysler Windsor Coupe.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © GPS 56
*Kuva alla autotyttö - Copyright © Chad Horwedel

Yhdysvallat United States of America USA Amerikanraudat

Amerikanraudoilla tarkoitetaan noita menneitten vuosikymmenten suuria ja kauniita amerikkalaisia, eli yhdysvaltalaisia autoja. Tunnetuimpia niistä ovat Buick, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Lincoln, Mercury, Plymouth, Pontiac ja Studebaker.

Kuvissa ja pienissä esittelyissä eräitä näistä amerikanraudoista. Kuvat autoista puhuvat puolestaan, mutta menneiden aikojen tunnelmiin meidät kiidättää vanhan automainoksen lennokas teksti.

Autotyttö

Siellä, missä ovat kauneimmat autot, ovat myös ihanimmat naiset.

CHEVROLET - Auto juuri häntä varten!

"Tätä nykyä, kun yhä useammat naiset ajavat itse autoaan, on CHEVROLET auto juuri häntä varten. Naiset vaativat autoltaan siroutta, hienoutta ja helppoa ohjausta. Ja tietystikin on aivan luonnollista ettei moottori koskaan saa olla oikullinen.

Sen tähden on CHEVROLET ihanteellinen naistenvaunu. Kaunis, loistelias ja juuri sillä erikoisuuden leimalla varustettu, joka ihastuttaa kaikkia naisia. Sen koskaan pettämätön luotettavuus, sen herkkyys, joka tottelee pienintäkin viittausta ja sen ainoalaatuinen kyky livahtaa vilkkaimmassakin katuliikenteessä - kas tässä ominaisuudet, mitkä ovat kuin luotu tottelemaan kahta hentoa naisenkättä:

CHEVROLET'ia ajaessa on hermostuneisuus kuin tuuleen puhallettu. CHEVROLET on auto juuri häntä varten".


GENERAL MOTORS INTERNATIONAL A/S
Marilyn Monroe

Marilyn Monroen autot

Yhdysvaltalainen elokuvanäyttelijä Marilyn Monroe (1926 - 1962) muistetaan myös monien autojen yhteydestä.

Autot olivat luonnollisestikin mukana valkokankaalla monissa elokuvissa, mutta Marilyn Monroe omisti itsekin useita, toinen toistaan kauniimpia autoja.

Eldorado

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Eldorado - Copyright © MPHDodgeDaytona
*Kuva Marilyn Monroe - Copyright © Antonio Marín Segovia


Marilyn Monroen ensimmäinen, ikioma uutena hankittu auto oli 1954 Cadillac Eldorado Convertible. Kuvassa samanlainen auto, ei se, jonka Marilyn omisti. Marilynin musta Eldorado on kadonnut. Hän sai sen lahjaksi Jack Bennyltä, oltuaan mukana tämän tv-showssa.

Marilyn Monroen autoihin lukeutuivat myös mm. Ford Thunderbird, useampiakin Cadillac limusiineja ja 1962 Chrysler 300 Convertible. Useidenkin Marilynin autojen omistajia olivat kuitenkin muut tahot. Autojen omistussuhteet jäävät tarkemmin tietämättä ja autoja käytettiin usein vain kuvauksissa. Ainuttakaan Marilyn Monroen omistamaa autoa ei ole säilynyt, kaikki ovat kadonneet.

Elvis Presley

Elvis Presleyn pinkki Cadillac. Se on ollut näytteillä Gracelandin museossa vuodesta 1982.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Cadillac - Copyright © billy kerr
*Kuva alla Mercedes-Benz 600 - Copyright © Michiel


Elvis Presley

Elvis Presley ja autot

Rock and rollin kuningas Elvis Presley (1935 - 1977) rakasti kauniita autoja. Hänen pinkkiä Cadillaciaan, jollaisen hän antoi myös äidilleen, pidetään maailman kuuluisimpana autona. Hän ansaitsi elinaikanaan yli 4,5 miljardia dollaria ja oli 1960-luvulla eniten veroja maksanut amerikkalainen. Elvis Presleylle auton hinta ei merkinnyt mitään, eikä hän ajatellut laisinkaan auton hintaa autoa ostaessaan. Vain se, miltä auto näytti, oli merkitsevää.

Elviksen ihan ensimmäinen auto oli vuosimallin 1941 kulahtanut Lincoln. Sen hän osti 1950-luvun alkupuolella. Hän kertoi myöhemmin työntäneensä tätä autoa enemmän, kuin ajaneensa.

Ensimmäisen, vuosimallin 1954 pinkin Cadillacinsa Elvis Presley osti vuonna 1955. Hän parkkeerasi auton niin, että saattoi ihailla hotellihuoneensa ikkunasta sitä koko yön. Seuraavana päivänä auto tienpäällä syttyi tuleen ja paloi poroksi, mutta siitä alkoi Elviksen autojen loputon virta.

Elvis Preskey

Elvis Presleyn Mercedes-Benz 600.

Pinkin Cadillacinsa ohella ja lisäksi Elvis Presley omisti suuren määrän muitakin Cadillaceja. Hänen elämänsä varrella omistamiinsa satoihin autoihin, eli autokokoelmaan kuuluivat myös esim. BMW 507, Lincoln Continental Mark 5, Lincoln Executive Limousine, Rolls Royce Phantom V, Ferrari Dino 308 GT4, Ford Thunderbird, Chrysler, Volkswagen kupla, Mercedes-Benz 280 SL Roadster, DeTomaso Pantera, Pontiac, Triumph TR6 (tyttöystävälleen Ginger Aldenille vuonna 1977, viimeinen Elviksen ostama auto), Mercedes-Benz 600 ja Stutz Blackhawk, joka 1970-luvulla muotoutui hänen lempimerkikseen.

Lähteet
*Christer Glenning: Vuosisatamme autot - WSOY
*Rainer Stolze: Automobiili - vuosisatamme kuvajainen
*Ralph Stein: Auto ennen ja nyt - Tammi
*Maailman moottoriajoneuvot - Tekninen Kustannusliike Oy
*Nick Georgiano: Auto 1880-1920-luvulla - Gummerus
*The Illustrated Encyclopedia of the World's Automobiles
*Elvis Presley's Cars : Cadillacs : Stutz Blackhawk : BMW : Rolls Royce : Mercedes-Benz
*Ilta-Sanomat: Tiesitkö tämän Elviksestä?
*Patrick Smith: Lost Star Cars: Marilyn Monroe's Cars - Where are They Now?
*Wikipedia: Hassanal Bolkiah, Autot
*The Richest: The 10 Biggest Car Collectors In The World
Kuuba
Kuuba

Havannan kaduilla Kuubassa riittää vanhoja autoja turistien ihailtavaksi ja kuvattavaksi.