Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © London looks

Brachiosaurus - "Olkavarsilisko" (Nimesi Riggs vuonna 1903)

Brachiosaurus oli lahkossa liskonlantioiset (Saurischia), sauropodeihin (Sauropoda) kuulunut, pitkäkaulainen kasvinsyöjälisko. Se eli myöhäisjurakaudella, 154 - 144 miljoonaa vuotta sitten. Brachiosaurus oli jättiläinen, jonka paino on voinut olla 80 tonnia ja pituus 26 metriä. Korkeutta sillä oli 13 metriä.

Useimmille dinosauruksista tulevat mieleen ensiksi juuri Brachiosauruksen kaltaiset pitkäkaulaiset jättiläiset, brontosaurukset. Massiivinen Brachiosaurus on yksi suurimmista maan päällä koskaan eläneistä eläimistä. Se oli 13 kertaa painavampi, kuin täysikasvuinen afrikkalainen elefanttiuros ja yli kaksi kertaa niin korkea, kuin kirahvi, joka on korkein nykyään elävistä eläimistä.

Ensimmäinen Brachiosaurus löydettiin vuonna 1900. Löytöpaikka ensimmäisen kerran Colorado USA:ssa, sen jälkeen useita fossiileja on löydetty sekä Pohjois-Amerikasta, että Tansaniasta ja Algeriasta Afrikasta.

Brachiosauruksella piti olla hyvin vahva sydän, jotta se kykeni pumppaamaan verta ylös korkeuksiin, pitkää kaulaa myöten aina päähän saakka - ja sydän oli kooltaankin noin auton kokoinen. Brachiosauruksen etujalat olivat hieman yli neljä metriä pitkät. Sillä oli pisimmät etujalat kautta aikain kaikista maailman eläimistä. Etujalat olivat pidemmät, kuin takajalat, mikä sai selän nousemaan varsin jyrkästi ylöspäin, takapäästä kohti päätä siirryttäessä. Brachiosauruksen olkaluu, eli eturaajan ylempi luu, oli yli kaksi metriä pitkä.

Brachiosaurus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva luurangosta - Copyright chagaz

Suurin luuranko

Berliinin luonnonhistorian museossa on esillä Brachiosauruksen täydellinen luuranko. Tämä luuranko edustaa samalla suurinta dinosaurusta, josta on tallella koko luuranko. Monien dinosauruksien luurangoistahan on löydetty vain osia.

Korkeuden hyödyt

Brachiosauruksen ruokavalion muodostivat havupuiden latvojen lehdet ja oksat. Brachiosaurukselle oli paljon hyötyä suuresta korkeudestaan, sillä se kykeni riipimään suihinsa kaikkein korkeittempienkin puiden lehtiä, joihin pienemmät sauropodit eivät ylettyneet. Brachiosauruksen hampaat olivat tappimaiset, ja ne soveltuivat hyvin lehtien repimiseen oksista. Vatsassa oksa- ja lehtimössön sulatuksesta huolehtivat gastroliitit elit vatsakivet, yhdessä mikrobien kanssa.

Brachiosaurukset

Ateriointia järvien pohjissa?!

Vanhassa taidekuvassa yllä Brachiosaurukset ovat aterioimassa vedessä, ja onnistuvat pitkän kaulansa avulla löytämään syötävää syvältäkin pohjasta.

Brachiosauruksella oli kaikkien pitkäkaulojen tapaan pieni pää suhteessa muuhun ruumiiseen. Brachiosauruksen pieni pää harjoineen ja ylöspäin osoittavine sieraimineen, sekä sierainten sijainti ja pitkä kaula johti aluksi tutkijat virheellisesti uskomaan, että Brachiosaurus eli osittain syvissä järvissä ja käytti pitkää kaulaansa kuin snorkkelia.

Näin ei ilmeisesti kuitenkaan tapahtunut, vaan Brachiosaurukset aterioivat maalla. Ne tosin söivät maalla korkeiden puiden latvusten ohella myös aluskasvillisuutta. Kuvissa alla Brachiosauruksia luontaisessa elementissään maalla.

Minkä verran dinosaurukset ylipäänsä kahlailivat rantavesissä, on varsin epäselvää. Joidenkin dinosaurusten, kuten Spinosauruksen on todettu viihtyneen hyvin vedessä ja uineenkin kalastaessaan.

Dinosaurukset

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright ntr23


Dinosaurukset

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright W9NED