Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä Parasaurolophus.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright, Photo by © Jan van den Berg
*Photo used with permission.

HADROSAURIT eli ankannokkasaurit - sorsaliskot (Hadrosauroidea)

Hadrosaureja kutsutaan myös sorsaliskoiksi. Nämä liskot on nimetty pitkän, litteän kuononsa eli ankannokkansa mukaan. Hadrosaurit jakaantuvat vielä kahteen alaheimoon, Hadrosaurinae (tavalliset ankannokkasaurit) sekä Lambeosaurinae (helttakalloiset ankannokkasaurit).

Hadrosaurit muodostivat erään suurimmista ja vaihtelevimmista liitukauden dinosaurusryhmistä, ollen erityisen yleisiä Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Niillä oli lyhyet eturaajat ja pitkät takaraajat. Ilmeisesti ne enimmäkseen viihtyivät ruokaillessaan neljällä raajallaan, mutta paetessaan uhkaajaa ne saattoivat nousta takajaloilleen. Hadrosaurit ilmeisestikin elivät laumoina ja pesivät ryhminä. Tavallisilla hadrosaureilla oli litteä pää, mutta helttakalloisilla oli päänsä päällä mitä omituisimman muotoisia luuharjanteita.

Parasaurolophus - "Helttakalloinen lisko" (Nimesi Parks vuonna 1922)

Parasaurolophus esitellään omalla sivullaan:

Tunturisusi Parasaurolophus.

Bactosaurus - "Nuijanokkainen lisko" (Nimesi Marsh vuonna 1890)

Yksi kaikkein vanhimpia hadrosaureja. Samaan aikaan liitukauden lopulla, Bactosaurusten kanssa levittäytyivät myös kukkakasvit maailmaan. Hadrosaurit söivät juuri näitä kasveja ja niiden menestys saattoi perustua juuri tähän. Niiden leuat olivat hyvin soveltuneita kasvien hienontamiseen. Pituus 8 - 10 m. Paino 1,5 tonnia. Eli myöhäisellä liitukaudella 97 - 85 mvs. Löytöpaikat Mongolia ja Kiina . Lahko Ornithischia. Heimo Hadrosauridae.

Edmontosaurus

Edmontosaurus - Houston Zoo, Teksas, USA.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ed T


Edmontosaurus

Edmontosaurus.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © 'Scratch'

Edmontosaurus - "Edmontonin lisko" (Nimesi Lambe vuonna 1917)

Kuten muillakin hadrosaureilla, myös tällä lajilla oli hampaaton nokka, jolla se riipi kasveja ravinnokseen. Heti nokan takana leuoissa kuitenkin hampaita riitti, niitä oli sekä ylä- että alaleuassa jopa tuhat. Hampaiden kuluttua loppuun niiden tilalle kasvoi uudet. Pituus 13 m. Paino 3,5 tonnia. Eli myöhäisellä liitukaudella 73 - 65 mvs. Löytöpaikat USA, myös Alaska, sekä Kanada . Lahko Ornithischia. Heimo Hadrosauridae.

Shantungosaurus - "Shandongin lisko" (Nimesi Hu vuonna 1973)

Yksi suurimmista tunnetuista hadrosaureista. Häntä oli erittäin pitkä, lähes puolet eläimen koko pituudesta. Pituus 12 - 15 m. Eli myöhäisellä liitukaudella 83 - 73 mvs. Löytöpaikka Kiina. Lahko Ornithischia. Heimo Hadrosauridae.

Lophorhothon
Lophorhothon

Kuvat yllä Lophorhothon atopus.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © James Emery

Lophorhothon - (Nimesi Langston vuonna 1960)

Myöhäisliitukaudella 99,6 - 65,5 miljoonaa vuotta sitten eläneestä Lophorhothon-suvusta tunnetaan, varsin heikosti, yksi laji Lophorhothon atopus. Pituutta tällä lajilla on ollut 4,5 metriä. Yhdet osittaiset fossiilijäänteet on löydetty Yhdysvaltojen Alabamasta.

Dinot tutuiksi

Parhaiten kaikki dinosaurukset, myös sorsaliskot, tulevat tutuiksi, kun niitä pääsee koskettelemaan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Lee Simpson


Charonosaurus

Charonosaurus jiayinensis - "Charonin lisko" (Nimesivät Godefroit, Zan & Jin vuonna 2000)

Liskon nimi liittyy Kreikan mytologiaan. Charon oli se henkilö, tuonelan lautturi, joka kuljetti ihmisiä Styx-virran yli näiden matkalla manalaan. Juuri tähän helttakalloiseen ankannokkasauriin (Lambeosaurinae) tämä myytti on saatu liitetyksi niin, että sen löytöpaikalla Kiinassa on autiota joenrantamaisemaa.

Myöhäisellä liitukaudella eläneen Charonosauruksen jäänteistä vain osia, kuten osa kallosta on löydetty. Tällä kasvinsyöjällä oli päänsä päällä näyttävä luumuodostelma. Charonosauruksen pituus oli 13 m. Aasiassa eli vain yksi sitä pidempi ankannokkasauri, Shantungosaurus, jolla mittaa oli 15 m. Lahko Ornithischia. Heimo Hadrosauria. Kuva Copyright Luis V. Rey
Corythosaurus
Corythosaurus
Corythosaurus

Kuvat yllä Corythosaurus.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä - Copyright © MDV
*Kuvat alla - Copyright © Greg Goebel

Corythosaurus - (Nimesi Brown vuonna 1914)

Mahtava viuhkamainen luuharja päälaella. Pituus 10 m. Eli liitukaudella 80 - 65 mvs. Löytöpaikat Alberta ja Montana Pohjois-Amerikassa. Lahko Ornithischia. Heimo Hadrosauridae.

Lambeosaurus - "Lamben lisko" (Nimesi Parks vuonna 1923)

Nimetty Lawrence Lamben, kanadalaisen fossiilien etsijän kunniaksi. Hadrosaurit liikkuivat syödessään neljällä jalallaan ja niin teki myös Lambeosaurus. Pituus 9 - 15 m. Paino 5 - 6 tonnia. Eli liitukaudella 83 - 65 mvs. Löytöpaikka Pohjois-Amerikka. Lahko Ornithischia. Heimo Hadrosauridae.

Tsintaosaurus

Tsintaosaurus - "Tsintaon lisko" (Nimesi Young vuonna 1958)

Silmien välissä pitkä sarvi. Sarvi suuntautui suoraan ylöspäin ja sen päässä oli vielä pullistuma. Sarven tarkoitus on epäselvä ja keskustelun aihe. Sarveen on voinut kiinnittyä ihopoimu, jota on käytetty ehkä viestittämisessä tai soidinmenoissa. Pituus 10 m. Eli liitukaudella. Löytöpaikka Kiina. Lahko Ornithischia. Heimo Hadrosauridae. Kuva Copyright Jim Robbins.

Saurolophus

Kuva yllä, kaksi Saurolophus-suvun lajia kokovertailussa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Steveoc 86

Saurolophus - (Nimesi Brown vuonna 1912)

Leveä kuono ja luinen harja pään päällä. Pituus 9 - 12 m ja korkeus noin 5 m. Eli myöhäisellä liitukaudella 72 - 68 mvs. Löytöpaikat Kanada, Mongolia ja Kiina. Lahko Ornithischia. Heimo Hadrosauridae.

Prosaurolophus - (Nimesi Brown vuonna 1916)

Matala luuharja joka päättyi pieneen, luiseen nystyrään. Hampaaton nokka, kuten kaikilla hadrosaureilla. Pituus 8 m. Eli liitukaudella 77 - 73 mvs. Löytöpaikka Alberta Kanadassa. Lahko Ornithischia. Heimo Hadrosauridae.

Hypacrosaurus - (Nimesi Brown vuonna 1913)

Puoliympyrän muotoinen harja päässä. Korkeita piikkejä selässä. Pituus 9 m ja korkeus 3,7 m. Eli liitukaudella 72 - 70 mvs. Löytöpaikat Alberta Kanadassa ja Montana USA:ssa. Lahko Ornithischia. Heimo Hadrosauridae.

Dinosaurukset

Hadrosaurus foulkii.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Hadrosaurus foulkii - Copyright iirraa

Hadrosaurus - "Tukeva lisko" (Nimesi Leidy vuonna 1859)

Ensimmäinen Pohjois-Amerikasta kokonaisena vuonna 1858, Haddonfieldistä New Jerseyssä löydetty dinosaurus - ja siten samalla ensimmäinen maanosassa tieteellisesti kuvattu dinosaurus. Löytäjänä William Parker Foulke. Litteäpäinen, harjaton ankannokkasauri, jonka kuonossa suuri luukyhmy. Kyhmyä se käytti äänten tuottamiseen. Äänillä ilmoitettiin lajikumppaneille uhkaavasta vaarasta - taikka sitä käytettiin parittelun kutsuäänenä. Liikkui sekä kahdella, että neljällä raajalla. Pituus 7 - 10 m. Paino hieman yli 3 tonnia. Eli myöhäisellä liitukaudella. Löytöpaikkoja Pohjois-Amerikassa Montana, New Jersey, Uusi Meksiko ja Etelä-Dakota . Lahko Ornithischia. Heimo Hadrosauridae.

Kritosaurus

Kritosaurus.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Andrés Tonini

Kritosaurus - "Komea lisko" (Nimesi Brown vuonna 1910)

Litteäpäinen hadrosauri, jonka kuonossa luukyhmy. Pituus 9 m. Paino hieman alle 3 tonnia. Eli myöhäisellä liitukaudella 76 - 65 mvs. Löytöpaikat Alberta, Uusi Meksiko ja Montana Pohjois-Amerikassa. Lahko Ornithischia. Heimo Hadrosauridae.

Maiasaura

Maiasaura.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Daniel brassard
Photo used with permission.


Maiasaura

Maiasaura.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Marcia O'Connor

Maiasaura - "Hyvä äiti lisko" (Nimesivät Horner & Mäkela 1979)

Montanasta löydetyistä Maiasauran pesimisyhdyskunnan jäänteistä nähtiin näiden dinosaurusten sosiaalisuus. Ne ovat pesineet ryhminä ja ovat ehkä vuodesta toiseen palanneet samoille paikoille pesimään nykyisten lintujen tavoin. Ehkäpä ne hoitivat poikasiaankin yhteistyössä. Osa saattoi jäädä poikasten luo lastenvahdiksi, muiden mennessä välillä syömään. Pituus 9 m ja korkeus 2,5 m. Paino 3 - 4 tonnia. Eli myöhäisellä liitukaudella 80 - 65 mvs. Löytöpaikka Pohjois-Amerikka. Lahko Ornithischia. Heimo Hadrosauridae.

Protohadros
Protohadros

Kuvat yllä Protohadros.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ed T

Protohadros - "Ensimmäinen hadrosauri" (Nimesi Head vuonna 1998)

Kun Protohadros eli aikoinaan Teksasissa, oli alue kokonaan soiden peitossa. Protohadros on yksi kaikkein vanhimmista hadrosaureista ja samalla kaikkein alkeellisimmista. Kummassa hadrosaurit kehittyivät alun alkaen, Aasiassa vaiko Amerikassa, siitä ei ole selvyyttä. Pituus 6 m, korkeus 3 m. Eli liitukaudella 99 - 94 mvs. Löytöpaikka Teksas. Lahko Ornithischia. Heimo Hadrosauridae. PS. Lajia pidettiin alunalkaen ihan hadrosaurien kantalajina, mutta ihan viimeaikaisissa tutkimuksissa se onkin siirretty iguanodontteihin.
Protohadros

Protohadros. Kaikki, mitä tästä dinosauruksesta on löytynyt, on yksi kallo Teksasissa, Yhdysvalloissa.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Mark Carline
Photo used with permission.