Tunturisuden sivut
All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © theWolfsEye
Photo used with permission.

Tarbosaurus bataar (Nimesi Maleev vuonna 1955)

Tarbosaurus oli tyrannosaureihin kuuluva petodinosauri, joka painoi yli tonnin, oli pituudeltaan 10 - 12 metriä ja korkeudeltaan noin viisi metriä. Se oli siten kooltaan pienempi, kuin sen lähisukulainen, kuningastyrannilisko Tyrannosaurus rex.

Tarbosaurus oli hyvin tyypillinen tyrannosauri pienine ja heikkoine eturaajoineen, joissa vain kaksi kynnellistä varvasta. Tukevissa ja suurissa takaraajoissa varpaita oli neljä, joista kolme suuntautui eteenpäin ja muita pienempi neljäs varvas taaksepäin. Löytöpaikka Aasia: Mongolia. Lahko Saurischia. Heimo Tyrannosauridae.

Tarbosaurus bataari

Creative Commons - Creative Commons: Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright deviantART/karkemish

Tarbosaurus

Tarbosaurus. - oikealla 5 vuoden ikäinen poikanen.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Conty


Tarbosauruksen kallo ja hampaisto

Creative Commons - Creative Commons: Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jordi Payà

Kallo ja hampaisto

Tarbosauruksen kallolla on mittaa 1,3 metriä, joten tyrannosaureista isomman kallon omasi vain kuningastyrannilisko Tyrannosaurus rex. Hampaita Tarbosauruksella oli 60 - 64 ja niistä pisimmät sijaitsivat yläleuassa.

Tarbosauruksen kallo oli takaosastaan niin kapea, että sen silmät eivät osoittaneet suoraan eteenpäin. Tästä on päätelty, että sillä ei ollut binokulaarista näköä, jollaisen omasi puolestaan Tyrannosaurus rex.Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Lestat