Tunturisuden sivut
Yllä kuvassa Torvosaurus gurneyi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ruth

Torvosaurus gurneyi - "Raateleva lisko" (Nimesivät Hendrickx & Mateus, 2014)

Vuonna 2014 uutisoitiin, että uusi dinosauruslaji - jurakauden ja kautta aikain Euroopan suurin petodinosaurus - löytyi Portugalista. Kyseessä oli megalosaurien heimoon (Megalosauridae) kuuluva teropodi Torvosaurus gurneyi. Löytynyt teropodi oli toinen suvun Torvosaurus laji, sillä ennen sitä oli nimetty vuonna 1979, hieman aiemmin Coloradosta löydetty Torvosaurus tanneri.

Portugalista löytynyt fossiili paljastaa 157 - 145 mvs eläneen petodinosauruslajin. Tällä "hirviömäiseksi" luonnehditulla dinosauruksella on ollut pituutta 10 metriä ja painoa 4 - 5 tonnia. Hampailla on ollut pituutta 10 cm ja kallolla 115 cm.

Torvosaurus

Torvosaurus tannerin kynsi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ballista

Jättiläispeto 80 miljoonaa vuotta ennen kuningastyranniliskoa

Jurakaudella elänyt T. gurneyi on suurin aikakauden Euroopan mantereelta löydetty petodinosaurus ja yksi suurimmista koko jurakaudella muuallakaan eläneistä petodinosauruksista. Se eli jo 80 miljoonaa vuotta aiemmin, kuin Tyrannosaurus rex. Kun ensimmäinen kuningastyrannilisko asteli maan kamaralla, T. gurneyi oli jo fossiili.

Portugali on ollut noina jurakauden aikoina vaarallinen paikka elää mille hyvänsä lajille, sillä siellä eli yhtä aikaa neljä supersaalistajaa: Allosaurus, Ceratosaurus, Lourinhanosaurus ja nyt löydetty Torvosaurus gurneyi.

Mitä ilmeisimmin T. gurneyi ei ollut vain jurakauden suurin petodinosaurus Euroopassa, vaan se on ollut kautta aikain suurin Euroopan maaperällä liikkunut peto.

Torvosaurus

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Etemenanki3


Lähteet
5.3.2014 ScienceDaily: New dinosaur found in Portugal, largest terrestrial predator from Europe
BBC News: Ferocious dino was European giant
Wikipedia: Torvosaurus