Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Milomingo


Velociraptor - "Nopea varas" (Nimesi Osborn vuonna 1924)

Velociraptor on yksi niistä löydöistä, joita Amerikan luonnonhistoriallisen museon (American Museum of Natural History) tutkimusryhmä teki dinosaurusfossiilijahdeillaan Bajanzagissa, Etelä-Mongoliassa 1920-luvulla. (Katso suppea esittely tutkimusryhmän kiehtovasta johtajasta, Roy Chapman Andrewsista näiden dinosivujen etusivulta).

Velociraptorilla, tällä liukasliikkeisellä, kahdella jalallaan kiitävällä ja tarvittaessa raivoisalla saalistajalla oli pitkä, litteäkuonoinen pää. Leuoissaan sillä oli noin 80 terävää, käyristyvää hammasta. Pisimmät hampaat olivat pituudeltaan 2,5 cm. Sen kummankin takaraajan toisessa varpaassa oli iso, sirpinmuotoinen kynsi, jolla mittaa 9 cm. Sillä oli tarttumiseen soveltuvat eturaajat, jotka taipuivat siipien tapaan niin, että niillä sai hyvän otteen. Useimpien muiden keelurosaurien tapaan Velociraptor ainakin osittain oli untuvapeitteinen.

Velociraptorin pituus oli 1,8 - 2,0 m ja korkeus 1 m. Painoa 20 - 30 kg. Velociraptor eli myöhäisellä liitukaudella 85 - 80 mvs. Löytöpaikka Mongolia. Lahko Saurischia. Heimo Dromaeosauridae.

Velociraptorin kynsi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva kynnestä - Copyright Steve Lew


Velociraptorin kynsi. American Museum of Natural History, New York City.

Sirppimäisten kynsien mestarillista käyttelyä

Velociraptor kykeni juoksemaan saaliinsa perässä hurjallakin nopeudella ja juostessaan se tasapainotti menoaan pitkällä ja suoralla hännällään.

Kynsillään se hurjasti ja nopeasti sivalteli ja raateli uhrinsa, joka yleensä oli jokin kasvinsyöjädinosaurus, hengettömäksi.

Velociraptor eli ja saalisti laumana. Toinen raivoisa ja aikansa pelottava, pitkällä raatelukynnellä varustettu saalistaja Deinonychus oli Velociraptorin lähisukulainen.

Velociraptorit taistelivat myös keskenään ja eräiden fossiilien kalloista on voitu todeta, että näissä taisteluissa toinen osapuoli saattoi saada surmansakin.

Velociraptor

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright hollyjazzz362


Kuoleman syleily vuosimiljoonien takaa

Velociraptorin parhaiten säilynyt ja myös tunnetuin fossiili on kokonainen luuranko, joka on kietoutuneena yhdessä Protoceratopsin kanssa. Kumppanukset lienevät olleet keskenään raivoissa kamppailussa, kun ehkä äkillinen hiekkamyrsky hautasi ne ja jähmetti ikuiseen kuoleman syleilyyn.

Jurassic Park

Velociraptor tuli erityisen tutuksi elokuvassa Jurassic Park, jossa se esiteltiin hyvin nopeana. Velociraptorin on arvioitu kyenneen lyhyissä pyrähdyksissä saavuttamaan nopeuden 64 km/h. Elokuvassa Velociraptorit on esitetty kaksi kertaa todellista suurempina. Todellisuudessa Velociraptor oli suunnilleen suden kokoinen, solakka eläin.

Zhenyuanlong suni

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Credit: Chuang Zhao


Zhenyuanlong suni

Zhenyuanlong suni löydettiin Kiinasta ja nimettiin vuonna 2015, joten se on yksi uusimmista dinosauruslöydöistä.

Zhenyuanlong suni, joka eli 125 miljoonaa vuotta sitten, omasi myös sulka- ja höyhenpeitteen. Lintua muistuttavan petodinosauruksen pituus on ollut, häntä mukaan lukien, pari metriä ja painoa on ollut noin kaksikymmentä kiloa.

Zhenyuanlong suni on siitä erityinen dinosaurus, että se on läheistä sukua Velociraptorille, joka sai suurta kuuluisuutta Jurassic Park -elokuvissa. Nämä kaksi sukulaista elivät kuitenkin hyvin eri aikoina, sillä Velociraptor eli 40 - 50 miljoonaa vuotta myöhemmin. (ScienceDaily: Feathered cousin of famous movie star dino unearthed in China).
Hesperonychus elizabethae

Hesperonychus elizabethae - kuva Credit: Nick Longrich.

Hesperonychus elizabethae

Velociraptorin miniserkuksi kutsutun, Pohjois-Amerikan pienikokoisimman lihansyöjä- eli petodinosauruksen jäänteet tunnistettiin Pohjois-Amerikassa vuonna 2009. Kanadalaiset tutkijat tekivät tämän löydön museon fossiililaatikoista, joissa niitä oli säilytetty 25 vuotta. Luut oli kerättu jo vuonna 1982.

Hesperonychus elizabethae on elänyt 75 miljoonaa vuotta sitten soilla ja metsissä Albertassa, Länsi-Kanadassa. Se on ollut kooltaan kanan kokoinen, seisoessaan 50 cm korkea ja painanut kaksi kiloa. Pikkuruinen dinosaurus on todennäköisesti metsästänyt pieniä nisäkkäitä, hyönteisiä, sammakkoeläimiä ja ehkä myös muiden dinosauruksien poikasia. Löydetyllä raptorilla on velociraptorin tapaan pienet kynnet.

Löytö osoittaa tutkijoiden mukaan taas kerran sen, kuinka vähän dinosauruksista vielä ylipäänsä tiedetään. Jopa vieläkin pienempiä dinosauruksia voi olla odottamassa löytymistään. Hesperonychus elizabethae on näytellyt merkittävää osaansa ekosysteemissä, ja vaikka dinosauruksia on tutkittu jo kohta 200 vuotta, ei tästäkään lajista ole aiemmin tiedetty yhtään mitään. (Science Daily: Mini Dinosaurs Prowled North America)Hesperonychus elizabethae videolla.
Velociraptor
Velociraptor

San Francisco Zoo.
Dinoviihdettä
Dinoviihdettä Kalifornian Jurassic Parkissa

Los Angelesissa toimii dinopuisto Jurassic Park, joka puitteiltaan noudattelee elokuvaa ja kuva sieltä kesältä 2016. Velociraptor ja mies, ihan ilmeinen paleontologi Alan Grant, kohtaavat. Kuvan oikeassa reunassa näet varoituskyltin (Attention), jonka mukaan pakoonjuoksuun ei saa lähteä ja Velociraptoreita ei saa ruokkia!
All Rights Reserved
Kuva Copyright Ruth Hartnup
Dinoviihdettä
Velociraptor tutuksi dinopuistossa Skotlannissa
Dinoviihdettä
Velociraptor myytävänä

Luonnollista kokoa olevan Velociraptorin on saanut Yhdysvalloissa antiikkiliikkeessä hintaan 550 dollaria.
Velociraptor
Velociraptorit esittelyssä

Wingham Wildlife Park, Englanti.
Jurakauden juhlintaa
Deinonychus ja Velociraptor - vaiko sittenkin Utahraptor

Kuvissa yllä, viihdettä Jurassic Park-elokuvan hengessä, Montclair Filmin filmifestivaaleilla kesällä 2017. DNA:n avulla on saatu henkiin Deinonychus. Deinonychuksen kanssa muuten hyvin samanlainen pikkuhirviö on sen Mongolian serkku Velociraptor, joka on kuitenkin puolta pienempi kooltaan.

Elokuvassa tämän dinosauruksen osana on olla painajaismainen roisto. Se kuvataan siinä hyvin lintumaiseksi, nopeaksi ja älykkääksi. Sillä on siten runsaasti sellaisia, dynaamisia ominaisuuksia, joita ei ole aiemmin liitetty dinosauruksiin.
Elokuvan "Jurassic Park" tekijät hieman sekoilivat kahden lajin kanssa ja nimittivät elokuvansa pieniä petodinosauruksia Velociraptoreiksi, vaikka ne olivatkin ilmiselviä, isoja Deinonychuksia. Itse asiassa tämän dinosauruksen nimi olikin oikein novellissa, johon elokuva perustuu, mutta elokuvan tekijät vaihtoivat nimen Velociraptoriksi, koska se heidän mielestään kuulosti "dramaattisemmalta" eli jännittävämmältä.

Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, niin esimerkiksi Natural History Museum of Utah kertoo nettisivuillaan, että Jurassic Parkissa esiintyneet Velociraptorit olivat saaneet tekijöiden mielessä inspiraationsa Utahraptoreista.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Montclair Film
Dinosaurs alive
*** DINOSAURUSLAJIT ***
*** DINOSAURUSRYHMÄT ***
Dinosaurukset Tunturisusi Ankylosaurit eli panssariselät - Edmontonia - Euoplocephalus - Hylaeosaurus - Panoplosaurus - Polacanthus - Saichania - Sauropelta - Talarurus
Dinosaurukset Tunturisusi Fabrosaurit - varhaisimpia pieniä kasvinsyöjiä - Fabrosaurus - Lesothosaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Hadrosaurit eli ankannokkasaurit eli sorsaliskot - Bactosaurus - Charonosaurus - Corythosaurus - Edmontosaurus - Hypacrosaurus - Kritosaurus - Lambeosaurus - Lophorhothon - Maiasaura - Parasaurolophus - Prosaurolophus - Protohadros - Saurolophus - Shantungosaurus - Tsintaosaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Heterodontosaurit - varhaisimpia pieniä linnunlantioisia - Heterodontosaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Hypsilofodontit - nopeita kasvinsyöjiä - Dryosaurus - Hypsilophodon - Leaellynasaura - Othnielia - Parksosauros - Tenontosaurus - Thescelosaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Iguanodontit - suurikokoisia kasvinsyöjiä - Camptosaurus - Iguanodon - Muttaburrasaurus - Ouranosaurus - Propbactrosaurus - Rhabdodon
Dinosaurukset Tunturisusi Keratosaurit - primitiivisiä petodinosauruksia - Carnotaurus - Ceratosaurus - Coelophysis - Compsognathus - Deltadromeus - Dilophosaurus - Elaphrosaurus - Eoraptor - Herrerasaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Maniraptorit eli petokädet - Archaeopteryx (liskolintu) - Deinonychus - Dromaeosaurus - Hesperornis (lintu) - Microraptor - Saurornithoides - Scipionyx - Sinovenator - Stenonychosaurus - Utahraptor - Velociraptor
Dinosaurukset Tunturisusi Ornitomimidit eli strutsisaurit - Alxasaurus - Dromiceiomimus - Gallimimus - Ornithomimus - Pelecanimimus - Therizinosaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Paksu- eli luupäät - Homalocephale - Pachycephalosaurus - Prenocephale - Stegoceras - Stygimoloch
Dinosaurukset Tunturisusi Prosauropodit - esipitkäkaulaiset - Anchisaurus - Lufengosaurus - Massospondylus - Plateosaurus - Riojasaurus - Thecodontosaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Sarvinaamat - Anchiceratops - Bagaceratops - Centrosaurus - Chasmosaurus - Leptoceratops - Microceratops - Montanoceratops - Pachyrhinosaurus - Pentaceratops - Protoceratops - Psittacosaurus - Styracosaurus - Torosaurus - Triceratops
Dinosaurukset Tunturisusi Sauropodit - pitkäkaulaiset - Alamosaurus - Amargasaurus - Amphicoelias - Apatosaurus - Argentinosaurus - Barapasaurus - Brachiosaurus - Brontosaurus - Camarasaurus - Cetiosaurus - Dicraeosaurus - Euhelopus - Mamenchisaurus - Saltasaurus - Seismosaurus - Supersaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Stegosaurit - harjaliskot eli laattaselät - Huayangosaurus - Kentrosaurus - Lexovisaurus - Miragaia - Scelidosaurus - Scutellosaurus - Stegosaurus - Tuojiangosaurus - Wuerhosaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Teropodeja Acrocanthosauruksesta Yangchuanosaurukseen - Acrocanthosaurus - Allosaurus - Baryonyx - Carcharodontosaurus - Cryolophosaurus - Giganotosaurus - Megalosaurus - Spinosaurus - Suchomimus - Torvosaurus - Yangchuanosaurus
Dinosaurukset Tunturisusi Tyrannosaurit - petojen raskas sarja - Albertosaurus - Alioramus - Daspletosaurus - Dryptosaurus - Siamotyrannus - Tarbosaurus - Tyrannosaurus
*** DINOSAURUSTEN JÄLKEEN ***
*** tunturisusi.com linkit ***