Tunturisuden sivut
Maalaus yllä, Hippolyte Lecomte (1781 - 1857). Sankarikaksikko saapumassa kaupunkiin. Don Quijote on hieman loukkaantunut. Hänen ylväs palvelijansa Sancho Panza ottaa nöyrän sankarin lailla vastaan ihailevia palvonnan osoituksia.

Sancho Panza

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Scribe215

SANCHO PANZA

Kun Don Quijote pyysi naapuriaan Sancho Panzaa mukaan matkalleen, hän sanoi tälle:

"Lähde hyvillä mielin, sillä voihan käydä niin, että isäntäsi valloittaa esimerkiksi jonkun saaren ja nimeää sinut sen käskynhaltijaksi".

Tämä kiihottavan lupaava tarjous houkutti Sanchoa niin suuresti, että hän jätti vaimonsa ja runsaan lapsilaumansa, nousi luotettavan aasinsa Harmon selkään ja ratsasti Don Quijoten kanssa kohti huimaavia seikkailuita.

Jalomielinen realisti

Don Quijoten palvelija Sancho Panza edusti Cervantesille Espanjan alempisäätyistä rahvasta. Sancho yritti kertoa isännälleen, että monikätiset jättiläiset olivat itse asiassa tuulimyllyjä. Kirjoista ritarioppinsa hankkinut Don Quijote ei tietenkään voinut hyväksyä lukutaidottoman maalaisen käsityksiä, ei edes sen jälkeen kun tuulimyllyn siipi oli pudottanut ritarimme ratsun selästä.

Sancho Panzalla on seikkailuissa realistin osa. Hän tyytyy vallitseviin oloihin ja pyrkii Don Quijoteen liittyessään ainoastaan saavuttamaan mahdollisimman hyvän aseman (panza vatsa). Don Quijote ja Sancho eivät kuitenkaan ole pelkkien käsitteiden kaavamaisia ruumiillistumia vaan inhimillisiä olentoja epäilyksineen ja muuttuvine käsityksineen. Don Quijoten vaikutuksesta Sancho Panzassakin kehittyy vähitellen jaloja tunteita, kun taas ritari palaa hitaasti todellisuuteen ja luopuu ihanteistaan.

Harmo

Kunnollisen ja köyhän talonpojan, Don Quijoten aseenkantajan ratsuna oli hänen asemalleen ei liian pröystäilevästi, vaan varsin sopivasti aasi, Harmo.

Hyväsydäminen ja köyhiä säälivä

Don Quijoten mukaan Sancho Panza on sivistymätön moukka, vähäjärkinen ilveilijä, suupaltti, tylsä ymmärrykseltään, typerä, vanha hölmö ja sukkela, järjetön ja katala, julkea, suurisuinen panettelija ja solvaaja, konna, lurjus ja kuvatus - vastaleivottu narri, kiittämätön, vaivainen olento, pikemmin eläin kuin ihminen, aasi ja elukka - luonnon epäsikiö, syntinen valhesäkki, petoksen varastohuone ja konnuuden kuilu - ilkeyksien keksijä, typeryyksien levittäjä ja kuninkaalle osoitettavan kunnioituksen vihollinen, karkeata ja moukkamaista kudosta - sekä kunnoton ja suurin lurjus koko Espanjassa, valehteleva hirtehinen ja maankiertäjä - ja myös kelvollinen ja viaton miesrukka, joka ei kykene lausumaan väärää todistusta kenestäkään.

Dorotean mukaan Sancho on myös hyvän ymmärryksen ja kristillisen omantunnon omaava. Don Quijoten kuolinvuoteellaan lausuman mukaan Sancho on myös vilpitön ja käytökseltään uskollinen. Sancho Panzaa kuvataan helposti itsekkääksi, nautinnonhaluiseksi ja heikkoja luonteenpiirteitä omaavaksi, mutta todellisuudessa hänellä on useita hyveellisiä luonteenpiirteitä, joita hän itse kuvaa näin:

"Mitä hyvään hallitsemiseen tulee, ei minua tarvitse mihinkään velvoittaa, sillä olen luonteeltani hyväsydäminen ja säälin köyhiä, ja eihän saa varastaa leipäkyrsää siltä, joka leivän leipoo ja paistaa. Mutta toden totta, minua kenenkään ei pidä yrittää pettää, sillä olen vanha koira ja tunnen kaikki houkutukset ja osaan pitää silmäni auki, kun sikseen tulee. Enkä koskaan suostu siihen, että silmiäni pimitetään, sillä minä tiedän kyllä aina, mistä kohdasta kenkä puristaa. Sanon tämän siksi, että kelpo ihmiset löytävät minusta avoimen käden ja sydämen, mutta kehnojen ei tarvitse pistää jalkaansa kynnykseni yli.

Ja mitä taas hallitsemiseen tulee, niin minusta tuntuu siltä, että kaikki riippuu siitä, kuinka asia aloitetaan! Voihan olla niinkin, että pari viikkoa käskynhaltijana toimittuani sormeni syyhyävät siihen virkaan ja että minusta tulee siinä parempi, kuin maanviljelyksessä, jota olen harjoittanut koko ikäni".


Sancho Panza

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright aierim

Sancho Panzan viisauksia

"Nukkuessaan kaikki ovat samanlaisia, suuret ja pienet, köyhät ja rikkaat.

Peräytyminen ei ole pakenemista, eikä odottaminen ole viisasta, jos odottamisesta koituu suurempi vaara, ja viisaan asiana on säästää itseään huomisen varalle eikä panna kaikkea alttiiksi yhtenä päivänä.

Ja tietäkää, että vaikka olenkin vain yksinkertainen maalaismies, ymmärrän kumminkin hiukan siitä, mitä sanotaan taidollisuudeksi.

En halua kaivella toisten asioita, sillä siinä sattuu pian pilkka omaan nilkkaan. Sitäkin enemmän, kun olen alastomana syntynyt ja alaston olen vieläkin, niin etten voi menettää enkä voittaa.

Monet pettyvät, kun luulevat löytävänsä silkkaa silavaa, vaikka eivät kykene löytämään kinkun koukkua.

Ei pidä puhua nuorasta hirtetyn talossa.

Älköön sanottako minusta, että toveruus on tiessään, kun eväät on syöty!

Ei voi koskaan tietää, mistä pensaasta jänis pökäisee!

Moni menee illalla terveenä nukkumaan, mutta ei hievahdakaan enää seuraavana aamuna.

Ei hätää kovaa käsissä, jos on vielä leipää säkissä."

Sancho Panzan fyysiset piirteet

Sancho Panza on isovatsainen, lyhyenvanttera ja säippäsäärinen. Hieman säipällään ovat myös hänen aasinsakin sääret.

Tavallista elämää

Hetkellisesti Sancho Panzakin sortui tavoittelemaan maista kunniaa ja korkeaa virkaa, mutta loppujen lopuksi, hän rakasti enemmän tavallista talonpojan elämää.

"Mieluummin minä lepään kesällä jonkin tammen varjossa ja käärin talvella ympärilleni halvan lammasnahkatakin eläen vapaudessa, kuin makaan käskynhaltijana orjuudessa Hollannin palttinasta tehtyjen lakanoiden välissä ja pukeudun soopeliturkkeihin."

Lisää Sancho Panzan viisauksia

Hyvälle perustukselle voidaan rakentaa hyvä rakennus, ja maailman paras perustus ja pohja on raha.

Pimeässä kaikki kissat ovat harmaita.

Kun tästä maailmasta kerran lähdetään, niin ruhtinas astelee yhtä kapeata polkua kuin päiväpalkkalainen, eikä paavin ruumis vie enempää tilaa kuin suntion, vaikka toinen on toista ylhäisempi.

Taivaassa on Jumala, joka tutkii ja tuomitsee ihmisten sydämet.

Hyvää maksajaa ei pantti rasita, eikä auta varhainen nouseminen, jos Jumala apunsa kieltää - ja vatsa se jalkoja kannattaa, eivätkä jalat vatsaa.

Alanpa uskoa, että helvetissäkin täytyy olla kunnon ihmisiä.

Ei se pala, joka tornissa hätäkelloa soittaa.

Syömäri ja juomari

Sancho Panza ei osaa lukea eikä kirjoittaa, mutta hänen suustaan suorastaan tulvii talonpoikaisten esi-isien perinnäinen viisaus sananlaskuina, tarinoina ja hokemina vuolaasti ja hyväntuulisesti. Hän nukkuu mielellään pitkään ja sikeästi ja on syömärinä ja juomarina ahmatti. Uskalsipa joku luonnehtia, että hänen sydämensä olisi korkkipuuta ja sisuksensa piikiveä - ja häntä väitettiin jopa vähä-älyiseksi mutta kuitenkin tervejärkiseksi.

Harmaaseen aasiinsa hän on kiintynyt hartaalla rakkaudella. Herraansa ritaria hän rakastaa kuin silmäteräänsä, mikä ei kuitenkaan estä häntä välistä ryhtymästä salakähmäisyyksiin oikeuksiensa puolustamiseksi. Kaikkien Cervantesin henkilöhahmojen tapaan Sancho Panzakin on pohjimmiltaan hyväntuulinen, eikä siihen vaikuta se, miten oppinut taikka oppimaton joku on.
Sancho Panza

All rights reserved
*Kuva Copyright © Flickr/Val Vernon
Photo used with permission.

Onnellisin maan päällä

Don Quijote pitää Sancho Panzaa onnellisimpana maan päällä, sillä tämä saa nukkua mustasukkaisuuden öisin valvottamatta - eikä Sanchon unta häiritse myöskään huoli siitä, kuinka maksaa velat, tai miten hankkia ruokaa seuraavaksi päiväksi. Sanchoa ei myöskään kiusaa kunnianhimo eikä turha maallinen komeus, koska hänen toiveittensa rajat eivät ulotu kauemmaksi, kuin huolenpitoon omasta aasista.

Don Quijote ja Sancho Panza

Sancho Panza ja Don Quijote, kuvat yllä - Madrid Espanja.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright aierim

Sancho Panza

Maalaus yllä "El encuentro del rucio", espanjalainen José Moreno Carbonero (1858 - 1942).

Lähteet
*Miguel de Cervantes Saavedra: Mielevä hidalgo Don Quijote Manchalainen I, suomennos J.A.Hollo - WSOY 1958
*Miguel de Cervantes Saavedra: Mielevä hidalgo Don Quijote Manchalainen II, suomennos J.A.Hollo - WSOY 1951
*Plaza.fi: Don Quijoten jäljillä Espanjassa
*Plaza.fi: Espanja - Kastilia - La Mancha
*The Mitchell Beazley: Kuka teki mitä
*Spectrum: Miguel de Cervantes Saavedra
*YLE Elävä arkisto
*Maaseudun Joulu 1953 - Urho Kekkonen: Maailmanparantajan perustyyppi
*Turun Sanomat: Hämmentävä haarniskahupailu
*Turun Sanomat - Juha-Pekka Helminen: Espanja on Don Quijoten lumoissa - 2005
*V. Tarkiainen: Aleksis Kivi - WSOY
*Museo-Casa de Dulcinea del Toboso - Dulcinea del Toboso House-Museum
*Opetushallitus: Etälukio
*Suomen historian pikkujättiläinen - WSOY
*Combi - Maailmanhistoria 2 - Tammi
*Spectrum - WSOY
*Media Maailmanhistoria - Tammi
*Andrew Taylor: Kirjat jotka muuttivat maailmaa - Ajatus kirjat
*Soile Järvelä-Kairenius: Don Quijoten Espanja - WSOY 1955


Sancho Panza

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Flickr/Jose Luis Cernadas Iglesias