Tunturisuden sivut
Kuva www.freepik.com.

TonttutyttöJoulua Tunturisuden Joulusivuilla

"Ihana oli jouluyö. Ääretönnä kaareili pyhässä korkeudessa talvinen taivas. Se loisti ja kimalteli lukemattomista valoista; näytti kuin olisi pieninkin tähti tahtonut tänä yönä olla mukana kaunistamassa taivaan kantta. Metsä oli pukeutunut hopeaan; härmä oli rakentanut verrattoman taidokkaan kukkaverhon pienimmänkin oksan ja kaaren ympärille. Syvä hiljaisuus vallitsi luonnossa; ei vähintäkään tuulen huokausta huhahdellut metsässä." - (Samuli Suomalainen vuonna 1895)

Joulu 2019

Kuva Designed by Freepik.

Tunturisuden Joulusivut olivat netissä ensimmäistä kertaa vuonna 2001 ja sen jälkeen ne ovatkin olleet jokaisena vuotena. Vuodet ja vuosikymmenet ovat vierineet mutta jokaisena jouluna tuntuu siltä, kuin tuleva joulu olisi ainutkertainen ja ihan uusi.

Joulu 2020 Kuinka monta yötä Jouluun 2020?

Joulu 2020 Jouluajan 2020 kalenteri.

Tunturisuden Joulusivujen aiheita

Jouluaatto, jouluale, jouluapulainen, jouluarvoitus, jouluaskare, jouluateria, jouluavustus, joulubaletti, jouluelokuva, jouluenkeli, joulufiilis, jouluhali, jouluhalko, jouluhartaus, jouluherkku, jouluhullu, jouluhumala, jouluhuutokauppa, jouluhäät, jouluhöperö, jouluhöpsö, joulujuhla, joulujulkaisu, joulujumalanpalvelus, joulujuoma, joulukahvi, joulukakku, joulukaktus, joulukala, joulukalenteri, joulukalja, joulukaramelli, joulukarkki, joulukatu, joulukepponen, joulukeräys, joulukiire, joulukinkku, joulukirja, joulukirjallisuus, joulukirkko, joulukonsertti, joulukoriste, joulukukka, joulukuusi, joulukuva, joulukuvaelma, joulukynttelikkö, joulukynttilä, joululaulu, joululehti, joululeikki, joululeipä, joululevy, joululiikenne, joululimppu, joululoma, joululyhde, joulumakeinen, joulumakkara, joulumarkkinat, joulumerkki, joulumessut, joulumuori, joulumusiikki, joulumyyjäiset, joulunumero, joulunäytelmä, joulunäyttely, jouluoljet, jouluolut, jouluomena, jouluoratorio, joulupahnat, joulupaisti, jouluparaati, joulupata, joulupiparkakku, joulupirtti, jouluporsas, jouluposti, joulupukki, joulupulla, joulupuuro, joulupäivä, joulupöytä, jouluraha, joulurakas, joulurauha, joulurukous, jouluruno, jouluruoka, jouluruusu, jouluryyppy, joulusaarna, joulusahti, joulusaippua, joulusalaatti, joulusalarakas, joulusatu, joulusiivous, joulusinappi, joulusuudelma, joulusuukko, joulusuukkonen, joulutaide, joulutarina, joulutervehdys, joulutodistus, joulutoivotus, joulutonttu, joulutulppaani, joulutupa, joulutähti, jouluvalo, jouluviina, jouluviini, jouluvirsi, jouluyllätys, jouluyö, jouluähky, jouluörkki, jouluörveltäjä...

Hywää Joulua

Immi Hellénin huoneessa kynttilä paloi myöhään

Immi Hellén (18. tammikuuta 1861 Kuorevesi - 20. tammikuuta 1937 Helsinki) tunnetaan runoistaan. Hän toimi opettajana Helsingissä yli 40 vuotta. Hänet tunnetaan erityisesti lasten runoistaan, joista monet kuuluvat Suomen kansan ja erityisesti koulujen runoaarteistoon, sillä hänen runoilemiaan lauluja on laulettu kouluissa sukupolvien ajan. Tunnetuimpia ja rakastetuimpia niistä ovat "Kas kuusen latvassa oksien alla", "Teki peipponen koivuhun pesän" ja "Paimenpoika". Hellén kirjoitti yli tuhat runoa, joista suurin osa julkaistiin lasten- ja nuortenlehdissä. Oma erityisasemansa Immi Hellénin tuotannossa on koskettavan surumielisellä laululla "Maan korvessa kulkevi lapsosen tie",

Immi Hellénin runoilemiin sanoihin sävelletyistä joululauluista on tunnetuin "Joulukirkkoon" eli "Kello löi jo viisi". Tuo iki-ihana lauluhan antaa meille kaiken muun ohella aina pätevän ohjeen siitä, kuinka riemuisaa ja jännittävää on nousta yhä uudelleen uuteen päivään - ja jopa kello viideltä.

Immi Hellén on ollut noita Suomen suuria taiteilijoita, jonka kirjoittamat lastenlaulut ovat saattaneet yhä uudet sukupolvet elämän taipaleelle. Hänestä antaa hyvää kuvaa se, että kerrotaan kuinka jo hänen seminaarivuosinaan kynttilä paloi myöhään hänen huoneessaan. Siellä Immi Hellén hiljaisuudessa yksinään kirjoitti ylös niitä kauneimpia tuntojaan, jotka vielä tänäkin päivänä ovat tärkeä osa jouluamme.

Joulupukki

Etelän tumma joulupukki.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä - Copyright © Flickr/Ayuntamiento E.L.M. Real Cortijo de San Isidro

Satu tontusta - Alli Nissinen, WSOY 1891

Yöllä, kun kaikki nukkuvat, hiipii kodinhaltija eli Tonttu ympäriinsä joka paikassa.

Tonttu on hyvin pieni mies, tuskin pöydän korkuinen. Mutta vanha hän on - hyvin, hyvin vanha. Hänen kasvonsa ovat ryppyiset ja partansa harmaa.

Hän on elänyt monta kymmentä, jopa monta sataa vuotta. Hän on nähnyt iso-isän ja iso-äidin pikkulapsena. Onpa vielä nähnyt heidänkin iso-isänsä ja iso-äitinsä pikkuisina tepastelevan.

Päivät nukkuu Tonttu pesässään heinäladossa. Sieltä hän iltasilla, muiden maata mentyä, hiipii esiin. Pistäytyy ensin lehmien luo navettaan. Siellä Mustikki, Mansikki, Muurikki, Perjakka ja Kaunikki lepäävät kaikki olkisilla vuoteillaan. Ulkona paukkuu pakkanen, mutta täällä sisällä on lämpöinen ja hyvä olla.

Mustikki ynyy unissaan. Hän on kulkevinaan ihanalla ruohoniityllä kesän kuumuudessa...

Navetasta käy Tonttu lammaskarsinaan. Siellä tuutuvat kaikki lampaat yhdessä sikermässä ja nojaavat päitänsä toistensa kupeisiin.

Tonttu hymyilee. Hän taputtaa yhtä pientä karitsaa päähän - hiljaa, hyvin hiljaa ettei se herää.

Täältä menee Tonttu nasujen luo. Ja sieltä pistäytyy hän Pollen suojaan, tukevaan talliin. Polle hirnahtaa. Tontun hän hyvin ystäväkseen tuntee.

Kaikki aitat ja vajat kulkee Tonttu vielä. Vihdoin saapuu hän tuvan puolelle. Porstuan lattialla lepää Musti. Tontun huomattuaan heilauttaa Musti häntäänsä, ja kohottaa päätänsä - mutta asettuu sitten jälleen levolle. Tonttu on Mustin mielestä mielivieras. Tonttua Musti ei haukkua henno.

Tuvassa Tonttu jokaista tarkastaa ja aina tyytyväisenä partaansa silittää. Kaikki terveet - se hänen ilonsa.

Hymyhuulin lähtee Tonttu tuvasta. Hän tassuttaa kevyemmin kuin äsken - ja saapuu kamarin ikkunan luo. Kuu kumoittaa taivaalla ja valaisee hopean heloittavaksi Tontun harmaat hapset ja tuuhean parran. Tonttu kiipeää ikkunanlaudalle ja hiipii sisään.

Ikkunan alla siinä on pikku Paavon sänky - ja sängyssä tuutii Paavo makoisaa unta. Kuu valaisee Paavon kasvot ja valkoiset lakanat ja hopealla heloittaa Paavon leikki-laivan purjeet.

Tonttu ihastuu ihanata näköä. Siunausta hän toivottaa pikku Paavolle ja koko hänen kodilleen - ja laskeutuu hiljaa pois ikkunanlaudalta.

Ympäri pihan vielä Tonttu hymyillen käydä hyörää. Ihailee kuun valoa ja kaunista kotiansa, jonka onnea hän vartioi.

Mutta aamun aavistus alkaa jo tulla luontoon. Tonttu taipuu poistumaan ja hiipii heinälatoon, jossa pistäytyy pieneen pesäänsä, jota ei kukaan löytää voi.


Joulun odotusta

Kuva Designed by Freepik.

Joululauluja

Tonttulauluja - nyt todellakin tonttuillaan!

Joulutontuista kertovia joululauluja on melkomoinen pino. Usein on niin, että eri joululauluilla on sama nimi. Näin on näissä tonttulauluissakin. Esimerkiksi Tonttuleikki-nimisiä joululauluja on kymmenkunta. Lähteenä Tuomas Piirosen teos: Joulun lauluperinne - joululauluhakemisto.

Ennen oli kotitonttu joka talossa - Hei heiluu tonttulakki - Hei tonttuset hei! - Hei tonttuset varsansa valjastaa - Hei tonttu-ukot hyppikää - Hei tontut raisut - Hiipiellen tonttuset hyörii - Hiipiellen tonttuset sipsuttaa - Hiipien tuleepi tonttujen joulu - Hiipivät hiljaa tonttuset yössä - Hiphei, tonttujen on aika - Joulutonttu - Joulutonttu ikkunasta kurkkii - Joulutonttu juhlatakissaan - Joulutonttu kuuntelee - Joulutonttu pieni tullut on - Joulutonttu se tehdä saa - Joulutonttu tanssii - Joulutonttujen aattoilta - Joulutonttujen laulu - Joulutonttujen leikki - Joulutonttujen leikkimarssi - Joulutonttujen marssi - Joulutonttujen polska - Joulutonttujen Tapaninpäivätanssit - Joulutontun kehtolaulu -Joulutontun kuperkeikka - Joulutontun ohjesääntö - Joulutontun pajassa - Joulutontut - Tonttu - Tonttu ei liene yksinäinen - Tonttu hiipii varpaisillaan - Tonttu ja rumpu - Tonttu kasvaa - Tonttu katsoo ikkunasta - Tonttu kun puuhailee - Tonttu kun saunoo, jo vihta se viuhkaa - Tonttu kurkkas, näin sen näyn - Tonttu lähti matkaan valjaissansa kukko - Tonttu pieni pihamaalla - Tonttu punatakki - Tonttu saunoo - Tonttu syntyi toukokuussa - Tonttu Taitavan laulu - Tonttu tapsuttaa - Tonttu tietää - Tonttu Tipsukka - Tonttu toisenlainen - Tonttu Torvinen - Tonttu Touhukas - Tonttu vai Nukku-Matti - Tonttuarmeija - Tonttuarmeija harjoittelee - Tonttuhoku - Tonttuina marssitaan jouluiloa - Tonttuja täss on parhaita - Tonttujen aattotouhuja - Tonttujen ilonpitoa - Tonttujen jenkka - Tonttujen jouluaatto - Tonttujen joulukarkelo - Tonttujen joulukiireet - Tonttujen lahjavalvojaiset - Tonttujen joulumatka - Tonttujen joulupolkka - Tonttujen joulupuuhat - Tonttujen joulupuuro - Tonttujen joulupuuromasurkka - Tonttujen jouluretki - Tonttujen joulutanssi - Tonttujen joulutouhut - Tonttujen jouluyö - Tonttujen leikki - Tonttujen mylly - Tonttujen puuhat - Tonttujen puuhia - Tonttujen puurolaulu - Tonttujen ratsastusretki - Tonttujen tanssi - Tonttujen touhuja - Tonttujen työlaulu - Tonttujen vahtiparaati - Tonttujen vapaailta - Tonttujen viesti - Tonttujoukko marssii yli Korvatunturin - Tonttukilpa - Tonttukullat, tänne juoskaa - Tonttulakki - Tonttulan joulukekkerit - Tonttulan kiireet - Tonttulan lapset - Tonttulan tontut - Tonttulan tupa on - Tonttulapset - Tonttulassa oma on tohtori - Tonttulassa touhutaan - Tonttulasten ikioma joululeikki - Tonttulaulu - Tonttuleikki - Tonttuparaati - Tonttuparvi jouluyönä - Tonttuparvi vikkelästi - Tonttupa öin alla lattian - Tonttupoikain joulusatu - Tonttupojat - Tonttupojat takovat - Tonttupolkka - Tontturalli - Tonttusaatto - Tonttusatu joululatu alkaa - Tonttuset - Tonttuset hyppivät riemuiten - Tonttuset lähtevät mummolaan - Tonttuset pienet - Tonttuset saapuu ja kulkuset soi - Tonttuset yössä - Tonttusten tulo - Tonttutanssi - Tonttu-ukko - Tonttu-ukkojen touhuja - Tonttuvaarin joululaulu - Tonttuvalssi - Tonttuveitikka - Tonttuvekkuli - Tonttuvieras - Tonttuväen touhuja - Tontun aattoilta - Tontun avain - Tontun joulu - Tontun kiireet - Tontun puuhat - Tontun touhut - Tontut - Tontut asialla - Tontut ja keijut - Tontut ja lapset - Tontut joulun käyvät - Tontut jouluyönä - Tontut leikkivät - Tontut Multialla - Tontut ne lahjoja valmistaa - Tontut pienet tossujalat - Tontut pienet ystäväin - Tontut, pienet ystävämme - Tontut saapuu tunturilta - Tontut vaan rallattaa - Tontut villiksi käy - Topsa-Tonttu tohtorissa

Joulupukin polvella

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Chase McAlpine

Äiti - onko joulu aina yhtä hauska?

Näin kyselee lapsonen onnesta säteilevin silmin, vielä vuoteessakin muistellessaan kaikkia jouluillan ihmeitä. - Seuraavassa hetkessä hän jo kuitenkin nukkuu lapsen viatonta unta onnellinen hymy huulillaan.

Sydän täynnä hellyyttä äiti viivähtää vielä hetken vuoteen ääressä. Hänen korvissaan kaikuu yhä lapsen onnellista odotusta värehtivä kysymys. - Niin, saako hänen sydänkäpynsä aina olla näin onnellinen, rakkaan huolenpidon alainen, varmassa turvassa puutteilta ja vastoinkäymisiltä.

Onni voi vaihdella, kohtalo voi järjestää ikäviä yllätyksiä. Mutta jos isä kaikkien mahdollisuuksien varalta on ottanut riittävän suuren henkivakuutuksen Suomi-yhtiöstä, on hän sen avulla antanut lapsilleen näiden tarvitseman hoivan, turvannut heidän koulunkäyntinsä, varjellut heidät elämän kovilta koettelemuksilta.

Henkivakuutus onkin siksi mitä parhain joululahja perheelleen!

Keskinäinen vakuutusyhtiö SUOMI - Maan suurin! (Mainos vuodelta 1932)


Joulun kauneus

Internetin Joulukalenterit 2020

Joulu Vuoden 2020 Internetin Joulukalenterit.

Joulupukki

Hyvä Joulumieli keräys vuosina 2019 - 2020

Liki 30 000 vähävaraista perhettä sai jouluna 2019 joulun ruoka-apua Hyvä Joulumieli -keräyksestä. Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton keräyksessä jaettiin kaikkiaan 28 000 ruokalahjakorttia vähävaraisille lapsiperheille Suomessa. Perheet saivat 70 euron arvoisen lahjakortin. Hyvä Joulumieli -keräys järjestetään ensi jouluna, vuonna 2020 jo 24. kerran.

Syklaami

Syklaami. Syklaamit (Cyclamen) on kaksisirkkaisiin kuuluva kasvisuku, johon kuuluu noin 20 lajia.

Joulukukat

Kuvassa yllä on yksi erityisesti menneiden aikojen joulukukista, syklaami, jota isoäidin aikaan on kutsuttu alppiorvokiksi. Nykyisin yleisimpiä ja suosituimpia joulukukkia ovat perinteisesti joulutähdet, hyasintit ja ritarinkukat.

Joulu Tutustu joulukukkiin: syklaami, joulubegonia, misteli, joulutähti, joulutulppaani, atsalea, jouluruusu, hyasintti, tasetti, joulukaktus, ritarinkukka, tulilatva, orjanlaakeri.

Pukki Ponteva

Fazerin joulumainos. Jouluista suklaata 1960-luvulta. Kuva Turun muesokeskus.

Jouluradio

Joulumusiikin rakastettu pää-äänenkannattaja Jouluradio kuuluu netissä ympäri vuoden.

Jouluradio

Helsingin Joulu

Helsinkiä jouluna 2018.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Andrew Lebedev
Joulu
Tunturisuden sivut