Tunturisuden sivut
Sivun yläreunan kuva: Roddy McDowall (1928 - 1998) ja Lassie ensimmäisessä Lassie-koirasta kertovassa elokuvassa, ensi-ilta vuonna 1943.

KUULUISIA KOIRIA

LASSIE

Lassie on rodultaan pitkäkarvainen collie ja yksi maailman kuuluisimmista koirista. Se on Rin Tin Tinin tapaan esiintynyt lukuisissa elokuvissa, tv-sarjoissa, kirjoissa ja lehdissä.

Lassien tarina alkoi vuonna 1940, jolloin amerikkalainen kirjailija Eric Knight kirjoitti Lassiesta teoksessaan "Lassie Come Home".

Vuosikymmenten mittaan Lassieta ovat esittäneet useat eri colliet. Yhteistä ja ominaista Lassielle on aina se, että Lassie kykenee ratkomaan vaikeita ongelmia ja saapuu pelastamaan aina oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Lassie pitää pintansa supersankarina ja suosikkina vuosikymmenestä toiseen!

Amerikkalaisissa televisiosarjoissa (TV-sarjaa tehtiin vuosina 1954 - 1974 ja 1997 - 1999) Lassien omistavat Timmy-poika ja hänen perheensä. Timmy joutuu usein vaikeuksiin, ja Lassieta tarvitaan hänen pelastamisekseen.

Koirasarjakuvalehdistä nimekkäin, Lassie, ei ole muiden tunnettujen koirasarjojen, Bessie ja Rin Tin Tin, tavoin lännensarja. Lehden tähtenä tietenkin on 1940-luvulta saakka tunnettu collie, joka kohderyhmän huomioiden on "tyttökoira".

Lassie

TV-sarjassa Lassie, Lassie seuraa, kuinka Jeff (Tommy Rettig) korjaa polkupyöräänsä.

Lassie

Tommy Rettig (1941 - 1996)

Kuvassa yllä, vasemmalla Tommy Rettig ja oikealla Donald Keeler - oikealta nimeltään Joey D. Vieira. Lassien TV-sarjan kuvaukset vuonna 1956.

Tommy Rettig esiintyi kolmella ensimmäisellä tuotantokaudella Jeffin roolissa Lassiessa, vuosina 1954 - 1957. Näytteleminen ei ollut vain iloa ja menestystä, sillä Tommy Rettig kertoi tuolloin kaipaavansa normaalia teinielämää. Hän oli myös kriittinen sen suhteen, kuinka lapsinäyttelijöitä hänen aikanaan kohdeltiin. Hän ei esimerkiksi saanut kaikkia itselleen tarkoitettuja palkkioita, ja vetäytyi siksikin pois sarjasta. Hän oli tuolloin myös jo hieman liian iäkäs pojan rooliin.

Lassie on skotlanninpaimenkoira eli pitkäkarvainen collie

Elokuvissa, TV-sarjoissa ja kirjoissa Lassie on koira, jolla on suorastaan ihmeelliset kyvyt ratkoa mitä pahimpia ongelmia ja pelastaa ihmisiä mitä vaarallisimmista tilanteista. Useinkin pelastettavana on Lassien omistajaperheen poika, Lassien läheisin ja paras ystävä.

Lassie on rodultaan pitkäkarvainen collie. Lassien valtaisa vaikutus näkyy siinä, että ihmisten mielissä Lassie on tullut synonyymisesti merkitsemään koko pitkäkarvaisten collieiden koirarotuakin.

Aika erityistä on se, että Lassiena aloittanut ensimmäinen collie Pal omasi piirteitä, joiden myötä se ei kaikkien rotukriteerien mukaan täyttänyt rotunsa kaikkein korkeimpia vaatimuksia. Sillä oli esimerkiksi liian suuret silmät, litteä pää ja valkoinen läiskä otsassa ja siksi sitä pidettiin sopivana vain lemmikkikäyttöön. Nämä pienet "kauneusvirheet" eivät kuitenkaan estäneet sitä, että siitä tuli sekä rotunsa, että kaikkien koirien kuuluisin ja täydellisin edustaja.Lee Shumway, Strongheart ja Irene Rich - elokuva Brawn of the North, 1922.

Hollywood Walk of Fame - Lassie, Rin Tin Tin, Strongheart

Hollywoodin kävelykadulla, Hollywood Walk of Fame, on kolmen koiran kunniaksi tähdet. Koirat ovat Lassie, Rin Tin Tin ja Strongheart (1917 - 1929). Näistä ehkä oudoin, Strongheart, oli saksanpaimenkoirauros ja yksi varhaisimmista elokuvien koiratähdistä. Puolassa syntyneen ja Hollywoodiin päätyneen koiran alkuperäinen nimi oli Etzel von Oeringen. Kaikki kuusi elokuvaa, joissa Strongheart oli tähtenä, ovat kadonneet.

Lassie

Roddy McDowall (1928 - 1998) ja Lassie ensimmäisessä Lassie-koirasta kertovassa elokuvassa, ensi-ilta vuonna 1943.

Lassie

Lassien kosto - Gary Gray

Gary Gray (1936 - 2006) esiintyi elokuvassa Lassien kosto (The Painted Hills, nimenä myös Lassie's Adventures in the Goldrush), joka valmistui vuonna 1951. Suomen ensi-ilta oli 25.4.1952. Lassieta esitti Pal.

Gary Gray

Gary Gray ja Chief Yowlachie elokuvassa Lassien kosto.

Lassie elokuva

Doris Schroeder: "Lassie Forbidden Valley" - tv-sarjan pohjalta tehty kirja vuodelta 1959. Ilmestyi suomeksi Kariston kustantamana vuonna 1965, nimellä "Lassie ja kielletty laakso".

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Jeff Dilbert
*Photo used with permission.

Lassie shows the way

"Lassie Shows The Way", kirja vuodelta 1956. Ilmestyi suomeksi sarjassa Tammen kultaiset kirjat vuonna 1957 nimellä "Lassie näyttää tietä".

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © donald deveau
*Photo used with permission.


Lassie shows the way

"Lassie And The Lost Explorer", kirja vuodelta 1958.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © donald deveau
*Photo used with permission.


Lassie elokuva

Ranskankielinen elokuvajuliste Fidèle Lassie - Lassie Come Home - Lassie palaa kotiin.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Joseph Black
*Photo used with permission.

Lassie Come Home - Lassie palaa kotiin

Lassie palaa kotiin on ensimmäinen Lassie-koirasta kertova elokuva vuodelta 1943. Se kertoo köyhän yorkshireläispojan ja hänen koiransa välisestä ystävyydestä. Laman takia pojan vanhemmat joutuvat myymään koiran rikkaalle kreiville ja perheen isä joutuu lähtemään armeijaan.

Lassie karkaa jatkuvasti uudesta kodistaan, kunnes Kreivi vie koiran kauas Skotlantiiin. Mutta Lassie matkaa takaisin kotiin kohdaten paljon vaaroja, sekä ymmärtää miten julmia ja onnettomia ihmisiä voi olla.

Lopulta Lassie saapuu jouluna kotiin Yorkshireen ja loppu on onnellinen. Elokuva vaatii katsojalta kyyneltulvan vuoksi suuren määrän nenäliinoja. Elokuva oli Oscar-ehdokkaana parhaasta kuvauksesta. Siinä oli sivuosassa Elizabeth Taylor, vuosikymmeniä kestäneen uransa ensimmäisessä elokuvaroolissa. (Wikipedia)
Rudd Weatherwax and Lassie

Rudd Weatherwax ja Lassie vuonna 1955.

Lassie-elokuvat

Lassie-elokuvia valmistui vuosina 1943 - 1951 yhteensä seitsemän. Niissä Lassiena oli koira nimeltänsä Pal, ja sen oli kouluttanut koiran omistaja, näyttelijä, eläintenkouluttaja ja -kasvattaja Rudd Weatherwax (1907 - 1985). Nämä Metro-Goldwyn-Mayerin (MGM) tuottamat elokuvat ovat:

"Lassie palaa kotiin" (Lassie Come Home, 1943), mukana Pal, Roddy McDowall ja Elizabeth Taylor.

"Lassien poika" (Son of Lassie, 1945), mukana Pal, Peter Lawford ja Donald Crisp.

"Urhea Lassie" (Courage of Lassie, 1946), mukana Pal, Elizabeth Taylor ja Frank Morgan.

"Lassie voittaa pelon" (Hills of Home, 1948), mukana Pal, Janet Leigh, Alan Napier ja Donald Crisp.

"Lassie lain kourissa" (Challenge to Lassie, 1949), mukana Pal, Edmund Gwenn, Donald Crisp ja Alan Napier.

"Uusi päivä" (The Sun Comes Up, 1949), mukana Pal, Jeanette MacDonald, Lloyd Nolan ja Claude Jarman Jr.

"Lassien kosto" (The Painted Hills, 1951), mukana Pal, Gary Gray ja Chief Yowlachie.


Lassie - erämaaseikkailu

Kuva, Copyright IBMd.

TV-elokuva Lassie - erämaaseikkailu (Lassie's Great Adventure) valmistui vuonna 1963.

Elokuvamusikaali Lassien taikaa (The Magic of Lassie) valmistui vuonna 1978.


Uusimmat Lassie-elokuvat on tehty vuosina 1994 ja 2005. Vuonna 2005 tehty elokuva oli brittien tekemä uusversio alkuperäisestä, ensimmäisestä Lassie-elokuvasta, Lassie palaa kotiin. Tähän elokuvaan liittyi sellainen erityinen piirre, että siinä Lassie ei ollutkaan Palin sukua - kuten olivat kaikki muut Lassiet vuosikymmenten aikana.

Lassie

Kirja "Lassie - The mystery of bristleconepine", tekijänä Steve Frazee, kuvittajana Larry Harris, ilmestyi vuonna 1962. Kirja on ilmestynyt suomeksi nimellä "Lassie ja kulkuripoika" Kariston kustantamana vuonna 1969.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © chelly-egg
*Photo used with permission.


Lassie

Pal

Lassieta elokuvissa esittänyt Pal (1940 - 1958) kuvassa elokuussa 1942. Pal oli pitkäkarvainen collieuros ja ensimmäinen Lassieta elokuvissa ja televisiossa esittänyt collie. Se joutui siten samalla myös uroksena esittämään narttua, jollainen Lassien piti olla käsikirjoituksen mukaan.

Pal valittiin noin 1 500 tarjolla olleen koiran joukosta, ei Lassien osaan, vaan stuntiksi rooliin valitulle nartulle. Kuvausten aikana kävi kuitenkin niin, että eräässä kohtauksessa narttu ei suostunut menemään jokeen. Pal suoriutui tästä vaativasta kohtauksesta niin hyvin, että narttu siirrettiin syrjään ja Palista tuli Lassie. Koko elokuvan alkuosaa kuvattiin kuusi viikkoa uudelleen, pääosassa oli nyt Pal. Elokuvadebyyttinsä Pal teki näin kaikkien aikojen ensimmäisessä Lassie-elokuvassa "Lassie palaa kotiin". Elokuvan ohjaaja Fred M. Wilcox sai kyyneleet silmiinsä siinä vaiheessa, kun Pal ui poikki joen, niin voimakkaasti hän häikäistyi koiran suorituksesta.

Ensimmäisen Lassie-elokuvansa jälkeen Pal esiintyi vielä kuudessa muussakin Lassie-elokuvassa. Näiden elokuvien ohella Pal esiintyi laajalti eri puolilla Yhdysvaltoja erilaisissa näytöksissä, tapahtumissa ja rodeoissa. Pal ehti vielä vuonna 1954 esiintyä kahdessa television pilottijaksossa tv-sarjaan Lassie.

Tämän jälkeen Pal vetääntyi eläkkeelle ja kuoli varsin iäkkäänä, sokeana, kuurona ja hyvin raihnaisena vuonna 1958 - ihmisen vuosissa 85 vuoden ikäisenä. The Saturday Evening Postin muistokirjoituksessa sanottiin Palista, että "Palilla oli ollut elokuvahistorian loistokkain koiraura".

Palin jälkeläiset suoraan alenevassa polvessa jatkoivat Lassien esittämistä television puolella. Ensimmäisenä uransa Lassiena aloitti Palin "poika" Lassie Junior, ja tehtävässä jatkoivat "lapsenlapset" Spook ja Baby.

Palin omistanut Robert Weatherwax vaipui Palin kuoleman jälkeen syvään masennukseen, eikä hän enää koskaan kyennyt katsomaan niitä Lassie-elokuvia, joissa sankarina valkokankaalla kiisi Pal.

Lassie

Lassie kuvauksissa Floridassa vuonna 1965.

Jon Provost

Jon Provost (1950 - )

Televisiosarjassa Lassie, Lassien parhaana ystävänä oli Timmy Martin, jota esitti Jon Provost. Hän esiintyi kaiken kaikkiaan 226:ssa sarjan osassa, vuosina 1957 - 1965.

Ennen Jon Provostia Lassien seurassa ollutta poikaa esittänyt Tommy Rettig oli sarjan tekijöiden mielestä iältään 15-vuotiaana jo liian vanha Lassien seuraan. Jon Provost oli Rettigin jälkeen mukaan tullessaan vasta 7-vuotias, ja sen ikäiseksi luonnollisesti muokattiin tv-sarjaan Lassien seuraan poikakin, erilaisin uusin ideoin. Elokuvauransa Jon Provost oli aloittanut jo varhemmin, neljävuotiaana.

Jon Provost

Jon Provost Timmynä Lassien kanssa, kuvassa vuonna 1961. Hän oli mukana Lassie-sarjassa vielä aikuisenakin, sarjassa Uusi Lassie (New Lassie 1989 - 1991), jossa hän esitti päähenkilön setää Steveä. Sarjan lopussa paljastui kuitenkin, että Steve olikin itse asiassa alkuperäinen Timmy, nyt vain aikuisena.

Jon Provost

Lassien perhe vuonna 1960 - kuvassa June Lockhart, Hugh Reilly, Jon Provost ja Lassie.

Vuosina 1964 - 1971 kuvattiin Lassiesta taas yksi sarja, mutta siinä Lassien seurassa olikin aikuinen, Robert Brayn esittämä metsänvartija.

Vielä vuonna 1997 Lassiesta tehtiin kolmaskin tvsarja-versio. Siinä esiintyi Lassiena alkuperäisen Palin jälkeläinen jo kahdeksannessa polvessa.
Lassie Lassie ja Tommy Rettig, vuonna 1955.

Lassie

Lassie TV-sarja vuonna 1956. Ellen Miller (Jan Clayton) antamassa ohjeita pojalleen Jeffille (Tommy Rettig) ja tämän ystävälle Porkylle (Donald Keeler - oikealta nimeltään Joey D. Vieira) - myös Lassien seuratessa valppaana tapahtumia.

Lassie

Lassie TV-sarja vuonna 1956. Vasemmalta Porky (Donald Keeler - oikealta nimeltään Joey D. Vieira), Diane (Gay Goodwin), Woody (Lee Erickson) ja Jeff (Tommy Rettig).

Lassie

Lassie TV-sarja vuonna 1955. Seisomassa Jan Clayton ja George Cleveland. Istumassa Tommy Rettig ja Lassie.

Lassie

Lassie TV-sarja vuonna 1956. Jeff (Tommy Rettig) antamassa ohjeita Lassielle, samalla kun Porky (Donald Keeler - oikealta nimeltään Joey D. Vieira) seuraa tapahtumia.

Lassie

Lassie TV-sarja vuonna 1956. Jeff (Tommy Rettig) seuraa, kuinka Lassie tekee ystävyyttä yrmeän maaonmistajan (Otto Waldis) kanssa.

Lassie

Lassie TV-sarja vuonna 1956. Jeff ja Porky eli Tommy Rettig ja Donald Keeler kuulevat yrmeältä maanomistajalta, jota näyttelee Otto Waldis, että hänen mailtaan on pysyttävä kaukana.

Lassie

Kuvassa vuodelta 1953 Tommy Rettig ja hänen sijaisnäyttelijänsä John Danabury ovat mainostamassa seuraavana vuotena, eli vuonna 1954 ensi-iltaan tullutta Lassie televisiosarjaa.

Lassie

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Toronto History

Lassie ystävineen

Vuonna 1955 otetussa kuvassa kaksi pojista ovat Tommy Rettig (toinen vasemmalta) ja Joey D. Vieira eli Donald Keeler (toinen oikealta), Lassie TV-sarjasta. Kaksi muuta lasta kuvassa, tyttö ja poika, ovat CNE-television johtajan lapsia, jotka ovat olleet seuraamassa kuvauksia ja ehkäpä osallistuneet sivuosissa kuvauksiinkin.

Lassie

Lassie TV-sarja vuonna 1956. Vasemmalta Tommy Rettig, Donald Keeler, George Cleveland ja Jan Clayton.

Lähteet
YLE - Elokuvat
Kvaak.fi
Wikipedia: Pal
Ilta-Sanomat: Lassie tulee taas - Muistatko nämä versiot ihanasta colliesta?
IMBd