Tunturisuden sivut

KUULUISIA KOIRIA

YUKON KING - YUKONIN KUNINGAS

Challenge of the Yukon - Sergeant Preston of the Yukon

Yukonin Kuningas oli alaskanhusky amerikkalaisessa, fiktiivisessä radio- ja tv-sarjassa, joka aloitti radiosarjana vuonna 1938 nimellä Challenge of the Yukon. Vuonna 1951 sarjan nimeksi vaihdettiin Sergeant Preston of the Yukon. Yukon sijaitsee Kanadassa, se on yksi Kanadan pohjoisista territorioista ja se rajautuu lännessä Alaskaan.

Sarja edusti siten tyypiltään sitä samaa pohjoista lajityyppiä, jonka tunnettuja kuvaajia ovat Zane Grey ja Jack London. Tapahtumiltaan ja genreltään on kyse ihan samasta, kuin Villin Lännen seikkailuissakin, mutta ympäristönä ovat vain pohjoisen seudut, Kanada ja Alaska. Sankareina näissä pohjoisissa seikkailuissa ovat seriffien ja karjapaimenten sijasta ratsupoliisit ja tässä nimenomaisessa sarjassa myös koira.

Sarjan sankareina olivat ratsupoliisin kersantti, Sergeant William Preston ja hänen rekikoiransa Yukon King, Yukonin kuningas. Vuonna 1955 sarjan esitys radiossa päättyi ja sarjaa alettiin esittää televisiossa. Tällöin ratsupoliisin osaa esitti Richard Simmons (1913 - 2003). Coloradossa filmattuna tv-sarja päättyi vuonna 1958.

Vuodesta 1951 vuoteen 1958 sarjasta painettiin 29 sarjakuvakirjaakin. Ne kaikki kirjoitti Gaylord Du Bois ja kuvitti Alberto Giolitti.

Yukon King - Yukonin Kuningas
Yukon King - Yukonin Kuningas

Yukon King - Yukonin Kuningas
Yukon King - Yukonin Kuningas

Vaikka sarjan poliisisankarina oli ratsupoliisi Sergeant Preston, niin useinkin varsinaiseksi keskeiseksi sankariksi kohosi sarjan "ihmekoira", alaskanhusky Yukon King - Yukonin kuningas. Yukon King oli sekä Prestonin koiravaljakon johtava koira, että hänen uskollinen ystävänsä. King vainusi hyvin kaikki rikolliset ja selviytyi myös kiperistä tilanteista silloin, kun kohdattiin pohjoisen villipetoja, kuten susia ja karhuja.

Koiran tausta oli oma lukunsa sekin. Pentuna Kingin kasvatti naarassusi. Erään kerran ilves hyökkäsi suden ja Kingin kimppuun ja tällöin paikalle sattui kersantti Preston, joka pelasti pennun. Tämän jälkeen Preston kasvatti Kingistä koiravaljakkonsa johtokoiran.

Radiosarjassa Yukon Kingin ääniä tuottivat eläinten ääniä imitoivat näyttelijät, Dewey Cole ja Ted Johnston. Televisiosarjaan piti saada näkyville oikea koira ja tällöin Kingiä alkoi esittää alaskanmalamuutti.

Televisiosarjan päättymisen jälkeen King eli yksityisperheessä onnellisena vanhaan ikään aina 1960-luvulle saakka. King oli loppuunsa saakka rakastettava, lempeä ja uskollinen koira, jota on muisteltu vielä kauan jälkeenkin päin.

Yukon King - Yukonin Kuningas

Lähteet
Wikipedia englanniksi: Yukon King - Challenge of the Yukon.


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright erjkprunczyk