Ave Maria
Kuva yllä - voimamiehet saamassa palkintojaan Skotlannissa kesällä 2019.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja alla Copyright © Lee Simpson


Voimamiehen haastattelu

Voimamies haastattelee voimamiestä - Ultimate Strongman kisa Skotlannissa kesällä 2019.

VOIMAMIEHET

Sekä maailmalla että Suomessa on aina kunnioitettu ja arvostettu suuresti miehen voimaa. Perinteisissä voimaa vaativissa lajeissa, kuten painissa ja voimanostossa, suomalaiset ovat menestyneet hyvin. Nykyisin suomalaiset menestyvät erittäin hyvin myös kansainvälisissä voimamieskilpailuissa.

Siitä, miten suomalaiset ovat kunnioittaneet miehekästä voimaa, kertoo Linnan Täällä Pohjantähden alla-teoksen alku, "Alussa olivat suo, kuokka - ja Jussi". Jussi, joka myöhemmin on kohotettu suomalaisen työn ja sisun symboliksi, tarvitsi raivausurakasta suoriutumisessaan valtaisan määrän yritystä, työtä, voimaa, periksiantamattomuutta ja sisua.

Sitä samaa Jussin sisua tarvitsee tämän päivän suomalainen voimamies. Mutta pelkkä tahto, kova yritys ja sisu eivät enää riitä. Voimamiehet ovat nykyisin huippu-urheilijoita. Ennen voimamieskisoihin mukaantuloa heillä on usein taustanaan harjoittelu jonkin muun urheilumuodon, kuten esimerkiksi voimanoston parissa.

Huippu-urheilulle ominaisesti myöskään kenestä hyvänsä ei kovalla harjoittelulla ja sisullakaan voi aina tulla erityisen hyvin menestyvää voimamieskilpailijaa. Kuten jokaisessa muussakin lajissa, niin voimamieskilpailuissakin kovasti apua on juuri tietynlaisista, spesifeistä fyysisistä ominaisuuksista, jotka jokainen saa perintötekijöissään eli geeneissään.

Krzysztof Radzikowski

Krzysztof Radzikowski Euroopan vahvin mies kilpailussa 2013, valmistautumassa auton nostoon, mahdollisimman monin toistoin.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Semsimages
Photo used with permission.

Krzysztof Radzikowski (18.8.1981 -)

Puolalainen Krzysztof Radzikowski on yksi maailman vahvimmista miehistä kautta aikain. Hänellä on pituutta 187 cm ja painoa 145 kg. Hän on menestynyt loistokkaasti kansainvälisissä voimamieskilpailuissa. Maailman vahvin mies kilpailuissa hänen paras sijoituksensa on kuudes vuodelta 2012. Euroopan vahvin mies kilpailuissa hän on ollut parhaimmillaan kolmas vuonna 2013.

Kaikissa voimamieskilpailuissa maailman parhaille kovan vastuksen antavassa, mukavakäytöksisessä Krzysztofissa on vain yksi huono puoli. Hänen puolalainen nimensä ei oikein juohevasti sovi suomalaiseen muistiin ja suuhun.

Voimamieskilpailut

Voimamieskilpailut on voimailu-urheilun muoto, jossa kilpailijat mittelevät voimiaan erilaisissa lihasvoimaa vaativissa lajeissa. Osa lajeista muistuttaa paljon voimanoston lajeja ja osalla on juuret skotlantilaisissa Ylämaan kisoissa. Monissa voimamieskilpailujen lajeissa koetellaan myös kilpailijoiden kestävyyttä.

Se, mitä erilaisia lajeja sisältyy voimamieskilpailuun, vaihtelee. Tavallisimmin kilpailussa lajien määrä voi olla kuusi, seitsemän tai kahdeksan. Vain sellainen perussääntö on olemassa, että kahta samantapaista lajia - jotka voisivat suosia juuri sentyyppisessä lajissa hyvin pärjäävää - ei samassa kilpailussa sallita. Maailman voimamieskisoissa kautta aikain on ollut sadoittain erilaisia lajiviritelmiä, joista eräät ovat vakiintuneet pysyvämmiksi.All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Brad Wendes Photography
Photo used with permission.

Edward "Eddie" Hall (15.1.1988 -)

Yllä kuvassa on Eddie Hall syyskuussa 2014.

Edward "Eddie" Hall on englantilainen, ammattimainen voimamies ja voimamieskilpailija. Hänellä on pituutta 191 cm ja painoa 181,5 kg. Eddie Hall on saarivaltion vahvin mies ja hänellä on tukku kärkipään sijoituksia kansainvälisissä voimamieskilpailuissa. Eddie Hallin nimissä on maastavedon maailmanennätys vetoremmeillä - 500 kg vuonna 2016.
Voimamiehen haastattelu

Atlaskivi eli voimakivi - Ultimate Strongman Skotlanti 2019.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Lee Simpson


Terry Hollands

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Tony Evans

Terry Hollands (6.6.1979 -)

Brittiläinen voimamies Terry Hollands on pituudeltaan 199 cm ja painoltaan 188 kg. Hänen nuoruuden lajejaan olivat judo ja rugby. Voimaharjoittelun hän aloitti tosissaan, mutta kuitenkin aluksi vain rugbya varten, 22-vuotiaana.

Maailman vahvin mies kilpailussa Terry Hollands on ollut mukana yhdeksänä vuotena. Parhaimmat sijoitukset ovat kolmannet sijat vuosilta 2007 ja 2011. Euroopan vahvin mies kisassa hän on ollut sijalla kaksi vuonna 2010. Vetoremmien kera hän on nostanut maasta 435 kg. Tämä tapahtui Maailman vahvin mies kilpailun finaalissa vuonna 2011.

Martins Licis

Martins Licis - maastaveto vuonna 2017.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Paula R. Lively

Martins Licis - Maailman vahvin mies vuonna 2019

Martins Licis on syntynyt Latviassa 28.9.1990. Hänellä on pituutta 191 cm ja painoa 150 kg.

Antti Mourujärvi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Tony Evans

Antti Mourujärvi - Suomen ykköstykki

Antti Mourujärvi on nykypäivän menestyksekkäitä, suomalaisia voimamiehiä. Hänellä on pituutta 192 cm ja painoa 150 kg. Hän on mm. sijoittunut Suomen vahvin mies-kisassa sijalle kolme vuonna 2010 ja sijalle kaksi vuonna 2012. Voimaharjoittelu.fi kuvasi Antti Mourujärveä vuonna 2015 "Suomen ykköstykiksi".

Strongman Champions League on maailman kovin voimamiesten kilpailusarja, jossa kilpailevat maailman parhaimmat ammattilaiskilpailijat. Strongman Champions Leaguen kaksipäiväinen osakilpailu käytiin Gibraltarilla syyskuun alussa 2012. Kilpailun voitti Liettuan Zydrunas Savickas. Suomen Antti Mourujärvi sijoittui tässä kisassa sijalle viisi. Kuva oikealla tästä kilpailusta, osallistujien esittelystä. Kuvassa Antti Mourujärvi.

Suomalaisia menestyneitä voimamiehiä

Suomalaisilla on ollut erittäin suuri menestys Maailman vahvin mies-kilpailuissa 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Suomalaiset ovat voittaneet kolme Maailman vahvin mies-kilpailua, ja lukuisia muita, merkittäviä kansainvälisiä voimamieskilpailuja.

Vuonna 1944 syntynyt Ilkka Nummisto, joka on melojana käynyt neljät olympialaisetkin, sijoittui Maailman vahvin mies-kilpailussa Joensuussa vuonna 1990 kolmanneksi. Suomen vahvin mies on vuodesta 1987 järjestetty voimamieskilpailu. Ilkka Nummistolla on kolme Suomen mestaruutta eli hän oli Suomen vahvin mies-kilpailun ykkönen vuosina 1990 - 1992.

Vuonna 1963 syntynyt Riku Kiri sijoittui toiseksi Maailman vahvin mies -kilpailussa vuonna 1996. Hän voitti Euroopan vahvin mies -kilpailun kaksi kertaa peräkkäin vuosina 1996 ja 1997.

Vuonna 1969 syntynyt Janne Virtanen voitti Maailman vahvin mies-kilpailun vuonna 2000. Hänellä on runsaasti muuta kisamenestystä, hän on ollut myös Euroopan vahvin mies, ja monta kertaa Suomen vahvin.

Vuonna 1970 syntynyt Jouko "Jokke" Ahola on voittanut Maailman vahvin mies-kilpailun kahdesti, vuosina 1997 ja 1999. Hän on voittanut myös Euroopan vahvin mies-kilpailun kahdesti, vuosina 1998 ja 1999.

Jarno Jokinen on Suomen vahvin mies vuosilta 2011 ja 2012.
Mika Törrö

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Gerard Dykstra Photography GDF@Flickr
Photo used with permission.


Kuvassa yllä Mika Törrö. Strongman Champion League 2017 - Lichtenvoorde, Alankomaat.

Mika Törrö - Suomen vahvin mies 2018 ja 2019

205-senttinen ja 180-kiloinen, kontiolahtelainen Mika Törrö on vuoden 2018 Vahvin mies Suomessa. Toiselle sijalle vaativassa ja tiukassa kilpailussa ylsi lahtelainen Niko Vesterinen. Kolmanneksi sijoittui Jesse Matilainen Mikkelistä. (Karjalainen)

Kärkitrio

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Laurence - StrongerandStronger
Photo used with permission.


World's Strongest Man 2014 -kilpailut - Los Angeles, Kalifornia, USA. Vasemmalla kisan ykkönen Zydrunas Savickas - oikealla kakkonen Hafthor Julius Björnsson - keskellä kolmonen Brian Shaw. Voidaan kai sanoa, että kuvassa oli tuolloin yhtä aikaa koolla maailmanhistorian kautta aikain kaikkein vahvin ihmiskolmikko.

Eddie Hall

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Matthew Gibson
Photo used with permission.


Edward "Eddie" Hall, Maailman vahvin Mies -kilpailussa Botswanassa vuonna 2017.

Voimamiehet

Hafthor Julius Björnsson ja Zydrunas Savickas. World's Strongest Man 2014 -kilpailut - Los Angeles, Kalifornia, USA. Oikealla kisan ykkönen Zydrunas - vasemmalla kakkonen Hafthor.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Laurence - StrongerandStronger
Photo used with permission.


Mika Törrö

Mika Törrö. Strongman Champion League 2017 - Lichtenvoorde, Alankomaat.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Gerard Dykstra Photography GDF@Flickr
Photo used with permission.

Suomen Vahvin Mies

Suomen vahvimman miehen tittelistä on kilpailtu vuodesta 1987 alkaen.

Voimamiehiä 2020 Mika Törrö
Voimamiehiä 2019 Mika Törrö
Voimamiehiä 2018 Mika Törrö
Voimamiehiä 2017 Niko Vesterinen
Voimamiehiä 2016 Niko Vesterinen
Voimamiehiä 2015 Jarno Kirselä
Voimamiehiä 2014 Arto Niemi-Nikkola
Voimamiehiä 2013 Janne Hartikainen
Voimamiehiä 2012 Jarno Jokinen
Voimamiehiä 2011 Jarno Jokinen
Voimamiehiä 2010 Pedro Karlsson
Voimamiehiä 2009 Ville Vihola
Voimamiehiä 2008 Jani Illikainen
Voimamiehiä 2007 Jani Illikainen
Voimamiehiä 2006 Jani Illikainen
Voimamiehiä 2005 Jani Illikainen
Voimamiehiä 2004 Tomi Lotta
Voimamiehiä 2003 Juha-Matti Räsänen
Voimamiehiä 2002 Juha-Matti Räsänen
Voimamiehiä 2001 Janne Virtanen
Voimamiehiä 2000 Janne Virtanen
Voimamiehiä 1999 Janne Virtanen
Voimamiehiä 1998 Janne Virtanen
Voimamiehiä 1997 Jouko Ahola
Voimamiehiä 1996 Jorma Ojanaho
Voimamiehiä 1995 Marko Varalahti
Voimamiehiä 1994 Riku Kiri
Voimamiehiä 1993 Riku Kiri
Voimamiehiä 1992 Ilkka Nummisto
Voimamiehiä 1991 Ilkka Nummisto
Voimamiehiä 1990 Ilkka Nummisto
Voimamiehiä 1989 Markku Suonenvirta
Voimamiehiä 1988 Riku Kiri
Voimamiehiä 1987 Arto Lyytikäinen

Euroopan Vahvin Mies

Voimamiehiä 2020 Luke Richardson - Englanti
Voimamiehiä 2019 Hafthor Julius Björnsson - Islanti
Voimamiehiä 2018 Hafthor Julius Björnsson - Islanti
Voimamiehiä 2017 Hafthor Julius Björnsson - Islanti
Voimamiehiä 2016 Laurence Shahlaei - Englanti
Voimamiehiä 2015 Hafthor Julius Björnsson - Islanti
Voimamiehiä 2014 Hafthor Julius Björnsson - Islanti
Voimamiehiä 2013 Zydrunas Savickas - Liettua
Voimamiehiä 2012 Zydrunas Savickas - Liettua
Voimamiehiä 2011 Kilpailua ei käyty.
Voimamiehiä 2010 Zydrunas Savickas - Liettua
Voimamiehiä 2009 Mariusz Pudzianowski - Puola
Voimamiehiä 2008 Mariusz Pudzianowski - Puola
Voimamiehiä 2007 Mariusz Pudzianowski - Puola
Voimamiehiä 2006 Kilpailua ei käyty.
Voimamiehiä 2005 Jarek Dymek - Puola
Voimamiehiä 2004 Mariusz Pudzianowski - Puola
Voimamiehiä 2003 Mariusz Pudzianowski - Puola
Voimamiehiä 2002 Mariusz Pudzianowski - Puola
Voimamiehiä 2001 Svend Karlsen - Norja
Voimamiehiä 2000 Berend Veneberg - Hollanti
Voimamiehiä 1999 Jouko Ahola - Suomi
Voimamiehiä 1998 Jouko Ahola - Suomi
Voimamiehiä 1997 Riku Kiri - Suomi
Voimamiehiä 1996 Riku Kiri - Suomi
Voimamiehiä 1995 Riku Kiri - Suomi
Voimamiehiä 1994 Manfred Hoeberl - Itävalta
Voimamiehiä 1994 Magnus Ver Magnusson - Islanti
Voimamiehiä 1993 Manfred Hoeberl - Itävalta
Voimamiehiä 1992 Magnus Ver Magnusson - Islanti
Voimamiehiä 1992 László Fekete - Unkari
Voimamiehiä 1991 Gary Taylor - Wales
Voimamiehiä 1991 Forbes Cowen - Skotlanti
Voimamiehiä 1990 Henning Thorsen - Tanska
Voimamiehiä 1989 Jamie Reeves - Englanti
Voimamiehiä 1988 Jamie Reeves - Englanti
Voimamiehiä 1987 Ab Wolders - Hollanti
Voimamiehiä 1986 Jon Pall Sigmarsson - Islanti
Voimamiehiä 1985 Jon Pall Sigmarsson - Islanti
Voimamiehiä 1984 Geoff Capes - Englanti
Voimamiehiä 1983 Simon Wulfse - Hollanti
Voimamiehiä 1982 Geoff Capes - Englanti
Voimamiehiä 1981 Lars Hedlund - Ruotsi
Voimamiehiä 1980 Geoff Capes - Englanti

Maailman Vahvin Mies

Maailman vahvimman miehen tittelistä on kilpailtu vuodesta 1977 alkaen.

Voimamiehiä 2020 Oleksii Novikov - Ukraina
Voimamiehiä 2019 Martins Licis - USA
Voimamiehiä 2018 Hafthor Julius Björnsson - Islanti
Voimamiehiä 2017 Eddie Hall - Englanti
Voimamiehiä 2016 Brian Shaw - USA
Voimamiehiä 2015 Brian Shaw - USA
Voimamiehiä 2014 Zydrunas Savickas - Liettua
Voimamiehiä 2013 Brian Shaw - USA
Voimamiehiä 2012 Zydrunas Savickas - Liettua
Voimamiehiä 2011 Brian Shaw - USA
Voimamiehiä 2010 Zydrunas Savickas - Liettua
Voimamiehiä 2009 Zydrunas Savickas - Liettua
Voimamiehiä 2008 Mariusz Pudzianowski - Puola
Voimamiehiä 2007 Mariusz Pudzianowski - Puola
Voimamiehiä 2006 Phil Pfister - USA
Voimamiehiä 2005 Mariusz Pudzianowski - Puola
Voimamiehiä 2004 Vasyl Virastjuk - Ukraina
Voimamiehiä 2003 Mariusz Pudzianowski - Puola
Voimamiehiä 2002 Mariusz Pudzianowski - Puola
Voimamiehiä 2001 Svend Karlsen - Norja
Voimamiehiä 2000 Janne Virtanen - Suomi
Voimamiehiä 1999 Jouko Ahola - Suomi
Voimamiehiä 1998 Magnus Samuelsson - Ruotsi
Voimamiehiä 1997 Jouko Ahola - Suomi
Voimamiehiä 1996 Magnús Ver Magnússon - Islanti
Voimamiehiä 1995 Magnús Ver Magnússon - Islanti
Voimamiehiä 1994 Magnús Ver Magnússon - Islanti
Voimamiehiä 1993 Gary Taylor - Englanti
Voimamiehiä 1992 Ted van der Parre - Hollanti
Voimamiehiä 1991 Magnús Ver Magnússon - Islanti
Voimamiehiä 1990 Jón Páll Sigmarsson - Islanti
Voimamiehiä 1989 Jamie Reeves - Englanti
Voimamiehiä 1988 Jón Páll Sigmarsson - Islanti
Voimamiehiä 1986 Jón Páll Sigmarsson - Islanti
Voimamiehiä 1985 Geoff Capes - Englanti
Voimamiehiä 1984 Jón Páll Sigmarsson - Islanti
Voimamiehiä 1983 Geoff Capes - Englanti
Voimamiehiä 1982 Bill Kazmaier - USA
Voimamiehiä 1981 Bill Kazmaier - USA
Voimamiehiä 1980 Bill Kazmaier - USA
Voimamiehiä 1979 Don Reinhoudt - USA
Voimamiehiä 1978 Bruce Wilhelm - USA
Voimamiehiä 1977 Bruce Wilhelm - USA