Suomessa talvehtivat linnut

Lintujen tarkkailua.
Avatar
Tunturisusi
Site Admin
Viestit: 79
Liittynyt: Ti Loka 11, 2022 8:51 am

Suomessa talvehtivat linnut

Viesti Kirjoittaja Tunturisusi »

Suomessa talvehtivat linnut

Kuinka linnut selviytyvät talvella? Talvi on maassamme talvehtiville linnuille ankaraa aikaa. Luonto on silloin varsin hiljainen ja kaikki linnut ovat keskittyneet vain ravinnon etsimiseen. Talvella lintujen selviytymisessä ratkaisevaa on ravinnon saatavuus, ei niinkään kylmyys. Kylmyys on kuitenkin epäsuorasti yksi syy monien lintujen kuolemaan, koska energian käyttö pitkän ja kylmän yön aikana kasvaa pakkasen kiristyessä.

Vuosittain maassamme talvehtii noin 20 miljoonaa lintuyksilöä, yli sata lajia. Näidenkin lajien kannasta osa siirtyy talviksi etelämmäksi.

Eri lintulajeilla on talvesta selviytymisessä omia tapojaan. Linnuillahan on ainutlaatuinen kyky lentää, jolloin ne voivat pesiä vaikkapa arktisilla alueilla ja talvehtia sitten maapallon eteläisimmissä osissa. Suurin osa noin 240 maassamme säännöllisesti pesivästä lintulajista ratkaisee ongelman, muuttamalle talveksi lämpimämmille seuduille, missä ravintoa on yllinkyllin - näin tekee noin 180 lintulajia. Luonnollisesti etelään muuttajiin kuuluvat vain hyönteisiä syövät linnut, sekä pääosin sorsat, kahlaajat, hanhet ja muut vesi- ja kosteikkolinnut, vesien jäätymisen takia ja suurin osa niistä suuntaa Länsi-Eurooppaan, Välimerelle tai Länsi-Afrikkaan.

Kuva

BirdLife Suomen vuosittain tammikuussa järjestämässä Pihabongaus-tapahtumassa talitiainen on usein yleisin havainto. Kaikki talitiaiset eivät kuitenkaan jää maahamme pakkaseen kärvistelemään, vaan osa niistä muuttaa ja osa vaeltaa talviajaksi maan sisällä suotuisammille paikoille, kuten ruokintalaudoille. Metsien puissa eri tiaislajit eivät kuluta energiaa keskinäiseen kinasteluun niukasta ravinnosta, vaan ne ruokailevat puun oksiston eri osissa.

Tutustu tarkemmin lintujen talvehtimiseen:

https://www.tiedonportailla.fi/talvenlinnut/
Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. - Albert Einstein

https://www.tunturisusi.com/