Menu
Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä kartalle on punaisella merkitty ne alueet, joilla vähäpäästäinen elää.

VÄHÄPÄÄSTÄINEN (Suncus etruscus) - (Savi, 1822)

Vähäpäästäinen tunnettiin aiemmin nimellä etruskipäästäinen. Sen heimo on päästäiset, alaheimo supiaiset ja suku vähäpäästäiset.

Kevyin ja pienin nisäkäs

Vähäpäästäinen on maailman kevyin ja pienin tunnettu nisäkäs* - sen keskimääräinen paino on 1,8 grammaa. Painon vaihtelurajat ovat 1,3 - 2,5 grammaa. Pituutta on 3 - 5,2 cm ilman häntää, ja hännällä on pituutta 2,5 - 3 cm. Kantoaika 28 vrk ja poikasia syntyy 4 - 6. Elinikää kertyy 1,5 - 2,5 vuotta.

Molemmat sukupuolet ovat samannäköisiä ja -kokoisia.

Hapentarve on 3,22 kuutiosenttimetriä happea tunnissa.

*Siankuonolepakko on painoltaan samaa sarjaa vähäpäästäisen kanssa ja kilpailee tästä minikuninkaan tittelistä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Levinneisyyskartta Copyright Carlosblh
*Kuva oikealla Copyright Alberto Garcia Quesada
Supernopea kaikissa suhteissa

Vähäpäästäinen on liikkeissään erittäin nopea. Se tekee 780 liikettä minuutissa, 13 liikettä sekunnissa. Sillä on myös nopea aineenvaihdunta ja se syö 1,5 - 2 kertaa oman painonsa verran vuorokaudessa. Vähäpäästäisen sydän lyö 1511 kertaa minuutissa, eli 25 kertaa sekunnissa.

Kylminä aikoina ja ravinnon puutteessa vähäpäästäinen voi alentaa ruumiinsa lämpötilaa aina 12°C saakka ja vaipua tilapäiseen horrokseen, energiankulutuksen minimoimiseksi. Palautuessaan tästä alilämpöisestä horrostilasta vähäpäästäinen saa vilunväristyksiä taajuudella 3 500 kertaa minuutissa. Tämä nostaa sen ruumiin lämpötilaa 0,83° minuutissa.

Levinneisyys ja elinympäristöt

Vähäpäästäisiä elää Välimeren alueella, Lähi-Idässä, Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa - sekä Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa. Vähäpäästäinen viihtyy Välimeren korkeudella olevilla, lämpimillä tai kuumilla leveysasteilla.

Asuinseuduillaan se viihtyy metsissä ja niityillä, erityisesti ruohikkoisissa ja pensaikkoisissa maisemissa. Erityisen mieluisia asuinpaikkoja ovat hylätyt oliivi- ja viinitarhat ja muut kulttuurimaisemat.
Ravinto ja elintavat

Vähäpäästäinen on hyönteissyöjä, se syö siten erilaisia hyönteisiä, toukkia ja myös lieroja. Ravintoon kuuluvat myös pikkuruiset sammakkoeläimet, liskot ja jyrsijät. Se voi saalistaa lähes itsensä kokoisia eläimiä. Se suosii saaliinaan pehmeän tukirangan omaavia lajeja, välttää muurahaisia, mutta nappaa heinäsirkat. Suuremmat saaliseläimensä se tappaa, puraisemalla pään poikki ja syömällä saaliin heti. Pienempiä ötököitä se voi kuljetella pesäänsä naposteltavaksi myöhemmin.

Vähäpäästäinen liikkuu enimmäkseen öisin taikka hämärän aikaan. Se tukeutuu saalistuksessa enemmänkin tuntoaistiin kuin näköön. Se elelee yksikseen muulloin, paitsi lisääntymisaikana.

Vähäpäästäinen
Vähäpäästäinen Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Matteo Paolo Tauriello

Lähteet
ADW Animal diversity Web
IUCN
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***