Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Jasperdo

Laramien linnake ja Gatling

Kuvassa yllä etualalla Laramien linnakkeen tiloissa 1800-luvun superase, kammesta pyöritettävä sarjatuliase eli konekiväärin edeltäjä Gatling. Kun se toimi, sillä pystyi ampumaan 350 laukausta minuutissa. Sitä käytettiin menestyksellä siirtomaasodissa ja myös jonkin verran Yhdysvaltojen sisällissodassa. Intiaanisodissakin Yhdysvaltain armeija käytteli Gatlingia, mutta varsin rajoitetusti.

Kenraali Custerkin kieltäytyi ottamasta mukaansa Gatlingia Little Big Horniin, koska se hänen mukaansa olisi rajoittanut sotilaiden liikkumista. Se oli ilmeisen paha virhepäätös hänen kannaltaan. Jo pelkkä Gatlingin lamauttava pelotevaikutus intiaaneihin oli valtava, jos oli kaikkiin muihinkin, jotka siihen tutustuivat. Kun se suolsi luoteja ympäröivään maisemaan, jo sen äänikin kantoi lähes kymmenen kilometrin etäisyydelle. Tämän hirvittävän luotimyrskyn voimasta kertoo se, että luotisuihkut leikkasivat 25 cm:n vahvuisen puunrungon poikki kuin tulitikun. Jos Custerilla olisi ollut kukkulallaan yksikin Gatling, olisi historia kirjoitettu aivan toisin.

KIVÄÄRIT

Kivääri on olalta ammuttava ase, jolla ammutaan piipun sisähalkaisijan mittaisia yksittäisiä ammuksia ja jossa on rihlattu piippu. Karabiini eli karbiini on lyhyempi, kevyempi ja kätevämpikokoinen versio tavallisesta kivääristä. Kiväärit korvasivat musketin suuremmissa määrin 1800-luvun puolivälin jälkeen.

Ensimmäisinä Amerikan läntisiin osiin 1800-luvun alussa tunkeutuvat miehet, joita edustivat Lewisin ja Clarkin tutkimusretkeen osallistuneet, tarvitsivat ampuma-aseita turvaksi etenkin kilpailijoita vastaan, mutta myös riistan metsästämiseen ruokaa hankittaessa. Aseinaan heillä oli kiväärejä ja musketteja, joista osa oli valmistettu Yhdysvalloissa, osa Euroopassa. Heti ensimmäisten tutkimusmatkailijoiden jäljillä riensivät seuduille metsästäjät ja ansapyytäjät, joiden henki ja toimeentulo kirjaimellisesti oli riippuvainen heidän aseistuksestaan.

Ratsupoliisi King

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, ratsupoliisi King kivääreineen takaa-ajossa - Copyright © Flickr/e r j k p r u n c z y k

Winchester

Yksi on ylitse muiden, ainakin maineensa puolesta, kivääreissäkin ja se on Winchester. Tämä nimi on samalla käsite, joka pitää kuin sisällään koko Villin Lännen ja Amerikan rajaseudut ja kaiken noihin aikoihin liitetyn romantiikan ja seikkailun.

Winchester-kiväärin tarina alkoi Smith & Wessonin ja myöhemmin Volcanic-aseyhtiön kehittämistä aseista, jotka 1860-luvulle tultaessa olivat saavuttaneet lopullisen muotonsa. Winchesterin ensimmäistä, M1866-mallia kutsuttiin Keltapojaksi "Yellow Boy" messingistä valmistetun kehyksen ansiosta ja siihen voitiin ladata 15 patruunaa. Ajan mainoksissa kehuttiin, että kokenut ampuja saattaa tällä kiväärillä tyhjentää koko makasiinin 15 sekunnissa.Kaiverrettu Winchester.

Winchester
Winchester

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Kordite


Winchester Model 67. Kuvissa yllä. Kerran laukeava, eli ladattava jokaisen laukauksen jälkeen. Pulttilukko. Kaliiperi .22. Myyntivuodet 1934 - 1963. Mallista valmistettiin useita erilaisia variaatioita.

Oliver Winchester

Oliver Winchester (30.11.1810 - 11.12.1880)

Oliver Winchester, amerikkalainen liikemies ja poliitikko. Hän toimi yrittäjänä ensin mm. vaateteollisuuden alueella, mutta siirtyi sitten aseiden valmistuksen puolelle. Winchester-kivääri, joka kantaa hänen nimeään, on hänen yrityksensä maineikas tuote.

Winchester 1873

Winchester M1873 - ase, jolla länsi valloitettiin

Legendaarisin Winchesterin malleista on Winchester M1873, sitä kutsuttiin myös nimellä Winchester '73. Tässä mallissa koneiston rakennetta oli parannettu ja messinkinen kehys oli vaihdettu raudasta valmistettuun. Uusi .44-40-kaliiperinen patruuna otettiin etenkin siviilipuolella innostuksella vastaan.

Tähän Winchesterin malliin on liitetty lause "The Gun That Won The West."

Winchester Model 1887 Shotgun

Winchester Model 1887 Shotgun

Yksipiippuinen Winchester-haulikko vuodelta 1887. Piipun pituus 30 tuumaa. Kaliiperi 12. Kuvan haulikko valmistettu vuonna 1892. Hinta 2995.00 dollaria vuonna 2010.

Muut asetyypit

Muita ajan tuliasetyyppejä olivat haulikot sekä kaikki tykistön ajan sodissa käyttämät aseet. Yhdysvaltain sisällissodassa oli mukana Gatling-konekivääri. Ennen rihlattua kivääriä käytössä olivat sileäpiippuiset musketit. Myös monet, erimalliset pistoolit muodostivat oman asetyyppiryhmänsä. Pistooleiksi nimitetään tavallisimmin kaikkia muita käsiaseita, paitsi revolvereita.

Allen and Wheelock 4-piippuinen pippurimylly

Pippurimyllypistooli eli pippuripurkki

Pippurimyllypistooli edusti aseteknologista kehitystä aikana ennen kehittyneempiä, kuudestilaukeavia rullarevolvereita.

Pippurimyllyt tunnetaan myös nimellä pippuripurkki. Ase on varhainen, nallilukkoisen revolverin muoto, jossa useita piippuja oli liitetty yhteen kehälle. Piippunippu muistutti sylinteriä ja vasara löi siinä olevia nallitappeja suoraan ylhäältä. Laukaisukoneisto oli kaksitoiminen. Nämä aseet olivat suosittuja 1800-luvun alkupuolelle saakka.

Ehkä oli Hollywoodin onni, että Colt ja kumppanit kehittelivät kuudestilaukeavansa, sillä ehkäpä sankarit ainakin westerneissä olisivat näine pippuripurkkeineen tehneet varsin koomisen vaikutelman.

Allen and Wheelock 4-piippuinen pippurimylly

Pippuripurkissa on kolme taikka useampia piippuja.

Ammuntaa

Ammuntaa Winchesterillä.

Tutustu myös revolvereihin!

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright JTPhotographe
Winchester - kiväärit ja revolverit. The Great British Shooting Show 2017.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Ashley Buttle