Menu
Tunturisuden sivut
Dinosaurukset
Tyrannosaurus rex Sue

Kuvassa yllä Tyrannosaurus rex Sue. Field museossa Chicagossa, USA:ssa, on tämä Sue-niminen kuningastyrannilisko, joka on maailman suurikokoisin, täydellisin ja parhaiten säilynyt T. rex-fossiili. Suen ikä on 67 miljoonaa vuotta. Sukupuoli ei ole feminiinisestä nimestä huolimatta tiedossa. Pituutta on 12,8 m ja korkeutta 4,0 m lanteiden kohdalla. Painoa on ollut arviolta 6400 kg.

Koottu ja viritelty fossiili paljastettiin yleisön nähtäville 17.5.2000. Fossiili on muuten täysin aito, mutta pää on on keinomateriaalista tehty jäljitelmä, sillä fossiilia koossa pitävät tukirakennelmat eivät olisi kestäneet aidon pään painoa yhdessä yli 200 muun fossiloituneen luun kanssa. Pää on näytteillä toisaalla museossa. Sen paino on 272 kg ja pituus 1,5 m. Hampaita on 58 ja hampaiden pituus 19 - 30,5 cm.

Ensimmäinen T. rex fossiili löydettiin vuonna 1900. Sen jälkeen on löydetty ainoastaan seitsemän sellaista fossiilia, joissa on vähintään puolet koko dinosta jäljellä. Näistä kaikista täydellisin ja parhaiten säilynyt on Sue. (Lähde Field Museum).
Kuvassa yllä Tyrannosaurus rexin varpaat ja kynnet.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Charles Tilford


TYRANNOSAURIT (Tyrannosauroidea)

Lihaa syövät dinosaurukset kuuluvat kaikki petodinosaurusten ryhmään Theropoda, suomeksi "teropodit", joka tarkoittaa "petojalkaista". Theropoda puolestaan jakautuu, luokittelua hieman yksinkertaistaen, luokittelun edetessä kohti lajeja, kahteen ryhmään Ceratosauria ja Tetanurae.

Ryhmän Ceratosauria petodinosauruksia ovat keratosaurit.

Ryhmään Tetanurae kuuluu kaksi petoliskoryhmää, alilahkoa, joista toinen on Carnosauria - suomeksi näitä kutsutaan "karnosaureiksi" eli "lihanhimoisiksi liskoiksi". Ne olivat suuria, isopäisiä eläimiä, joilla oli voimakkaat jalat ja lyhyet eturaajat - tähän ryhmään kuuluivat allosaurit eli puukkohammasliskot. Toinen Tetanurae-ryhmän alempi ryhmä, alilahko, on nimeltään Coelurosauria, suomeksi "keelurosaurit" - tähän ryhmään kuuluivat tyrannosaurit.

On syytä tässä yhteydessä ehkä ihan erikseen mainita, että "kaikkein ilmeisimmältä karnosaurilta vaikuttava" kuningastyrannilisko Tyrannosaurus rex tyrannosaurina, ehkä hieman yllättäenkin nykyisin luetaan kuuluvaksi Coelurosauria-alilahkoon, johon aiemmin kuului vain pienempiä ja kevytrakenteisia petoliskoja. Keelurosaureihin luetaan nyt kuuluvaksi hyvin erilaisia petoliskoja, nopeista ja keveistä juoksijoista aina massiivisiin kuningastyranniliskon kaltaisiin jättiläisiin.

Tyrannosaurit, joita eli Aasiassa, siellä ainakin Mongoliassa - ja Pohjois-Amerikassa, kuuluvat suurimpiin tunnettuihin maapetoihin. Ne elivät myöhäisellä liitukaudella 85 - 65 mvs. Niillä oli terävät, pitkät ja sahalaitaiset hampaat. Niiden lyhyet eturaajat, joissa oli vain kaksi kynttä, eivät ylettäneet edes tyrannosaurien omaan suuhun. On oletettu, että tyrannosauri käytti pikkuruisia eturaajojaan vain silloin, kun se tukeutui niihin noustessaan maasta nukkumasta taikka ruokailemasta.

Tyrannosaurus rex - tyrannilisko eli kuningastyrannilisko (Nimesi Osborn vuonna 1905)

Tyrannosaurus rex on parhaiten tunnettu petodinosaurus ja ehkä ylipäänsä yksi kaikkein tunnetuimmista dinosauruksista. Tutustu Tyrannosaurus rexiin - kuningastyranniliskoon!
Dinosaurukset
Kuninkaiden kohtaaminen!

Kuningastyranniliskon löytyneistä jalanjäljistä on päätelty, että se yleensä liikkui ja metsästi joko yksin taikka parina - mutta ei laumana. Jotkin kuningastyranniliskon mahdollisesti saalistamista eläimistä, kuten kolmisarvilisko Triceratops (kuvassa yllä), jota puolestaan nimitetään sarvikuonoliskojen kuninkaaksi, puolustautuivat ehkä laumana kuningastyranniliskon hyökätessä ja mitä ilmeisimmin menestyksekkäästi.

Mitä varmimmin kolmisarviliskotkin, päässään olevista "mitä mainioimmista puolustusvälineistä" huolimatta, yksin olisivat jääneet tappiolle tämän päälleen vyöryvän musertavan kokoisen hirviön kanssa. Ehkä tätä kolmisarviliskoemoa ei kuitenkaan niin vain päihitetä, sillä se on varmasti valmis taistelemaan viimeiseen sarveniskuunsa asti, puolustaessaan pientä kolmisarviliskovauvaansa!

Tyranniliskot ja kolmisarvilisko

Kuva Copyright Joe Tucciarone.

Dinosaurusten maailmanloppu lähestyy! Kuvassa kuningastyranniliskot ja kolmisarvilisko mittelevät toisiaan ennen taistelua - eivätkä huomaa takana taivaalta kohti Maata kiitävää asteroidien sadetta, joka on lopettava pian kaikki taistelut yhdessä jylisevässä hetkessä!

Kuningasyranniliskon lahko Saurischia. Heimo Tyrannosauridae. Löytöpaikat Pohjois-Amerikka ja siellä Alberta, Montana, Saskatchewan ja Teksas - sekä Aasiassa Mongolia. Eli myöhäisellä liitukaudella 85 - 65 mvs.

Daspletosaurus - "Pelottava lihansyöjälisko". (Nimesi Dale Alan Russell vuonna 1970). Kuningastyranniliskoa pienempi, mutta silti tehokas saalistaja. Daspletosauruksella oli tyrannosaurien tapaan suuret, sahalaitaiset hampaat ja sen varpaissa oli terävät, käyrät kynnet. Pituus 8,5 metriä. Paino 2 - 3 tonnia. Eli 75 mvs. Löytöpaikat Alberta Kanadassa sekä Montana USA:ssa. Lahko Saurischia. Heimo Tyrannosauridae.
Daspletosaurus ja Styracosaurus

Kuva Copyright Joe Tucciarone.

Daspletosaurus vasemmalla kerää rohkeutta, suunnitellessaan hyökkäystä Styracosaurusten kimppuun. Hyökkäys olisi ilmeisen typerää ja sen onnistumisen mahdollisuudet hyvin heikot, sillä vaikka Styracosaurus olikin kasvinsyöjä, oli silläkin 2 - 3 tonnin olomuoto ja "varsin varteenotettavat" puolustusjärjestelmät päänsä tienoilla. Puolustautumista tehosti elämä laumana.

Alioramus - "Erilainen haara". (Nimesi Kurzanov vuonna 1976). Kun useimmilla muilla tyrannosaureilla oli korkea kallo ja lyhyt kuono, niin Alioramuksen kallo oli pitkä ja kapea ja siinä oli luisia nystyröitä kuonossa ja silmien lähellä. Sillä oli enemmän hampaita, kuin muilla tyrannosaureilla. Pituus 6 m. Eli 73 - 65 mvs. Löytöpaikka Aasia: Mongolia. Lahko Saurischia. Heimo Tyrannosauridae.

Siamotyrannus- "Siamilainen lisko". (Nimesivät Buffetaut, Suteethorn & Tong vuonna 1996). Kovin pitkään ei Siamotyrannusta ole vielä tunnettu, sillä ensimmäiset sen jäänteet löydettiin vasta vuonna 1996 Thaimaasta. Tunnetuista tyrannosaureista tämä laji on vanhin ja se eli jo noin 50 miljoonaa vuotta ennen Tyrannosaurus rexiä. Käyrillä ja sahalaitaisilla hampaillaan Siamotyrannus luultavasti popsi suihinsa paljon itseään suurempia kasvinsyöjädinosauruksia. Pituus 5 - 7 m. Löytöpaikka Aasia: Thaimaa. Lahko Saurischia. Heimo Tyrannosauridae.

Tarbosaurus. (Nimesi Maleev vuonna 1955). Hyvin tyypillinen tyrannosauri. Tutustu Tarbosaurukseen!
Dinosaurukset
Albertosaurus - "Albertan lisko", kuvassa yllä. (Nimesi Osborn vuonna 1905 taikka H. F. Osborn jo aiemmin vuonna 1884). Kaikkien tyrannosaurien tapaan myös Albertosauruksella oli toinenkin sarja kylkiluita ja se suojasi vatsapuolta. Suojaa ei tarvittu niinkään muita dinosauruksia vastaan, vaan lisäkylkiluut suojasivat sen sisäelimiä rutistumasta kasaan sen omasta painosta silloin, kun se asettui makaamaan. Eli liitukauden lopulla 76 - 75 mvs. Pituus 8 m. Paino 2,5 - 3 tonnia. Löytöpaikat Alberta Kanadassa sekä läntinen USA. Lahko Saurischia. Heimo Tyrannosauridae.

Nanotyrannus lancensis

Nanotyrannus lancensis. Kuva Copyright Todd Marshall.

Nanotyrannus - "Pieni tyrannilisko" (Nimesivät Bakker, Williams & Currie vuonna 1988). Saattaa olla nuori Tyrannosaurus rex eikä siten ehkä ollenkaan oma lajinsa. Eli myöhäisellä liitukaudella 68 - 65 mvs. Pituus 5 m. Löytöpaikka Montana USA. Lahko Saurischia. Heimo Tyrannosauridae.
Vanha kuva kuningastyranniliskosta ja kolmisarviliskoista, maalattu noin vuonna 1900 A to Z One at a Time List of Dinosaurs Dinosaur Illustratios.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Sivun yläreunassa Tyrannosaurus Rex Sue kuva Copyright brotherxii
*Toiseksi alin iso kuva Albertosaurus Copyright Cryptonaut
*Sivun keskellä iso kuva Tyrannosaurus Rex ja Triceratops - Copyright Marcin Chady
*Sivun alareunassa Tyrannosaurus Rex kuva Copyright daveynin
Siamotyrannus
Siamotyrannus isanensis

Siamotyrannus - "Siamilainen lisko". (Nimesivät Buffetaut, Suteethorn & Tong vuonna 1996). Kovin pitkään ei Siamotyrannusta ole vielä tunnettu, sillä ensimmäiset sen jäänteet löydettiin vasta vuonna 1996 Thaimaasta. Tunnetuista tyrannosaureista tämä laji on vanhin ja se eli jo noin 50 miljoonaa vuotta ennen Tyrannosaurus rexiä. Käyrillä ja sahalaitaisilla hampaillaan Siamotyrannus luultavasti popsi suihinsa paljon itseään suurempia kasvinsyöjädinosauruksia. Pituus 5 - 7 m. Löytöpaikka Aasia: Thaimaa. Lahko Saurischia. Heimo Tyrannosauridae. Kuva Sirindhorn Dinosaurus Museo, Kalasin, Thaimaa.
Siamotyrannuksen sukulaisuussuhteet eivät ole täysin varmat ja tutkitut ja voi olla, että se on joko tyrannosaurien varhainen edustaja, tai se ei kuulukaan laisinkaan tyrannosaureihin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Indy Dheegayu
Dryptosaurus
Dryptosaurus aquilunguis - "Repivä lisko"

Tyrannosauri, jonka fossiileja on löydetty Pohjois-Amerikasta. Lajilla oli "kynnet kuin kotkalla". Dryptosaurus oli 7,5 metriä pitkä ja 1,5 metriä korkea. Se eli liitukauden lopulla eli myöhäisellä liitukaudella 67 miljoonaa vuotta sitten.
Charles Knight on vuonna 1897 maalannut tämän kuuluisan työnsä taistelevista Dryptosauruksista. Taiteilija on tarjolla olevan tiedon vähäisyyden vuoksi aikaansaanut mestarilliseen maalaukseensa muutamia anatomisia virheitä, kuten esim. sen, että sormia on liian monta. Niitä kuuluisi olla pienissä yläraajoissa vain kaksi.
*** tunturisusi.com linkit ***