Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Natural England

Varisten heimo

Varpuslintujen (Passeriformes) lahkossa on varisten eli varislintujen (Corvidae) heimo. Heimoon kuuluu 22 sukua ja 126 lajia, joista Suomessa pesii kahdeksan. Ne ovat harakka, korppi, kuukkeli, mustavaris, naakka, närhi, pähkinähakki ja varis.

Varikset ovat keskikokoisia tai suuria ja usein seurallisia lintuja. Niillä on voimakas, hieman alaskaartuva, pitkä nokka ja voimakkaat jalat. Sieraimet ovat tavallisesti sukasten peittämät.

Variksilla on harittavakärkiset siivet ja useimmiten suhteellisen pitkä, poikki- tai pyöreäpäinen pyrstö. Monet heimon linnuista ovat hyviä lentäjiä ja eteviä purjelentäjiä. Jotkut lajit lentävät tikkojen tapaan syvän aaltomaisesti. Sukupuolet ovat samannäköiset.

Nuoret linnut ovat lähes vanhojen kaltaisia. Suurin osa lajeista hakee ruokansa maasta, mutta ne voivat myös ryöstää pesiä. Haaskat ja jätteet kuuluvat varisten ravintoon. Ne pesivät puissa, koloissa ja joskus kalliopahdoilla. Yleisesti varikset ovat kovaäänisiä - äänet ovat käheitä, vaakkuvia tai kilahtavia. Varikset ovat älykkäitä ja kekseliäitä lintuja. Siitä kielii mm. kyky käyttää työkaluja. Yksi heimon lajeista on harakka.

HARAKKA (Pica pica)

Kukapa ei harakkaa tuntisi. Harakka on kaikille niin tuttu ja tavallinen, että emme tule aina ajatelleeksi, että se on yksi kaikkein kauneimmista linnuista. Kun harakka istuu sopivasti niin, että aurinko osuu siihen säteillään, leimahtaa vain mustalta ja valkoiselta näyttävä lintu loistamaan ja kimaltamaan metallisia sinivihreän ja purppurankin sävyjä.

Harakka räkättää

Jos on harakka tunnettu ulkomuodostaan, yhtä tuttua on sen karhea, kuin naurava räkätys. Harakalla on myös muita ääniä, lähinnä lyhyitä rykäisyjä sekä hiljainen kirskuva ja visertävä laulu.

Harakkaa ei ole arvostettu

Harakkaan on jostakin syystä suhtauduttu Suomessa aina jollei ihan kielteisesti, niin kuitenkin varautuneesti. Tätä kuvaa sanonta "mennä harakoille" - jossa jokin menee hukkaan ihan samoin kuin suden kanssa joudutaan hukkateille. Ehkä on aika muuttaa lopultakin asenteita ja antaa tälle viisaalle, eloisalle ja kauniille linnulle se arvo, minkä se ansaitsee.

Harakka

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Teemu Lehtinen

Harakka on tarkkailija

Vaikka harakoita onkin liki kaikkialla, kaupungeissa, taajamissa ja kylissä koko maassa ja harakka on hyvin sopeutunut ihmisen läheisyyteen, se ei koskaan luovu tarkkaavaisuudestaan. Siksi sitä pääseekin harvoin tarkkailemaan lähietäisyydeltä.

Harakkafaktoja

Tunturisuden sivut Mitat: - Pituus 40 - 51 cm pitkä ja paino 175 - 300 g.
Tunturisuden sivut Pesintä: - Harakka rakentaa pyöreän yksi- tai kaksiaukkoisen, savella ja ruohoilla vuoratun pallomaisen risupesänsä kuuseen, mäntyyn, pajuun tai joskus rakennukseen. Suosii tiheitä pesäpuita. Munii huhti-toukokuussa 6 - 8 vaaleanvihreää, ruskeapilkkuista munaa, joita naaras hautoo 17 - 18 vrk. Molemmat emot ruokkivat poikasia 22 - 27 vrk:n mittaisena pesäpoikasaikana. Yksi pesye vuodessa.
Tunturisuden sivut Ravinto: - Harakka on useimpien varislintujen tapaan miltei kaikkiruokainen. Se syö kesäaikana enimmäkseen hyönteisiä, etanoita, matoja, pikkunisäkkäitä sekä muiden lintujen munia ja poikasia; syksyllä ja talvella lisäksi marjoja ja jäteviljaa sekä kaatopaikkojen, tunkioiden ja lintulautojen herkullisia antimia.
Tunturisuden sivut Muutto: - Lähinnä paikkalintu - osa kannasta kiertelee ja vaeltelee jonkin verran.

Lähteet
*Linnut laulavat - Pekka J. Nikander ja Juhani Lokki - Otava
*Kotimaan luonto - WSOY
*Lars Jonsson: Linnut luonnossa - Tunturit ja havumetsä
*Antti Halkka - Jani Kaaro - Juha Valste - Seppo Vuokko: Suuri suomalainen luonto-opas
*Carl-Fredrik Lundevall: Suomen linnut - WSOY
*BirdLife Suomi
*Suuri suomalainen luonto-opas - Linnut Antti Halkka - Suuri Suomalainen Kirjakerho 2004
*Nicolai, Singer, Wothe: Linnut - Tammi
*Aho, Lähteenmäki: Talvilintujen ruokinta - Kirjayhtymä
*Hario, Lehikoinen, Pyhälä, Pynnönen-Oudman, Toiviainen: Suomen muuttolinnut - WSOY
*Hildén, Tiainen, Valjakka: Muuttolinnut - Kirjayhtymä
*Tapio Solonen: Suomen linnusto - Lintutieto
*Juhani Lokki, Jörgen Palmgren: Suomen ja Pohjolan linnut - WSOY
*Koko maailman linnut - Helsinki Media
*Koko perheen luonto-opas - Gummerus
*Lars Imby: Suomen linnut - Gummerus
*Jim Flegg: Eurooppalainen lintukirja - Karisto
*Taiteilijaveljekset von Wright - Suomen kauneimmat lintumaalaukset - Valitut Palat