Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä vasemmalla, harakka, Copyright © Natural England
*Kuva yllä oikealla, harakka, Copyright © midassun


HARAKKA (Pica pica)

Kukapa ei harakkaa tuntisi. Harakka on kaikille niin tuttu ja tavallinen, että emme tule aina ajatelleeksi, että se on yksi kaikkein kauneimmista linnuista. Kun harakka istuu sopivasti niin, että aurinko osuu siihen säteillään, leimahtaa vain mustalta ja valkoiselta näyttävä lintu loistamaan ja kimaltamaan metallisia sinivihreän ja purppurankin sävyjä.

Harakka räkättää

Jos on harakka tunnettu ulkomuodostaan, yhtä tuttua on sen karhea, kuin naurava räkätys. Harakalla on myös muita ääniä, lähinnä lyhyitä rykäisyjä sekä hiljainen kirskuva ja visertävä laulu.

Harakkaa ei ole arvostettu

Harakkaan on jostakin syystä suhtauduttu Suomessa aina jollei ihan kielteisesti, niin kuitenkin varautuneesti. Tätä kuvaa sanonta "mennä harakoille" - jossa jokin menee hukkaan ihan samoin kuin suden kanssa joudutaan hukkateille. Ehkä on aika muuttaa lopultakin asenteita ja antaa tälle viisaalle, eloisalle ja kauniille linnulle se arvo, minkä se ansaitsee.
Harakka

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Teemu Lehtinen


Harakka on tarkkailija

Vaikka harakoita onkin liki kaikkialla, kaupungeissa, taajamissa ja kylissä koko maassa ja harakka on hyvin sopeutunut ihmisen läheisyyteen, se ei koskaan luovu tarkkaavaisuudestaan. Siksi sitä pääseekin harvoin tarkkailemaan lähietäisyydeltä.
Harakkafaktoja

Tunturisuden sivut Mitat: - Pituus 40 - 51 cm pitkä ja paino 175 - 300 g.
Tunturisuden sivut Pesintä: - Harakka rakentaa pyöreän yksi- tai kaksiaukkoisen, savella ja ruohoilla vuoratun pallomaisen risupesänsä kuuseen, mäntyyn, pajuun tai joskus rakennukseen. Suosii tiheitä pesäpuita. Munii huhti-toukokuussa 6 - 8 vaaleanvihreää, ruskeapilkkuista munaa, joita naaras hautoo 17 - 18 vrk. Molemmat emot ruokkivat poikasia 22 - 27 vrk:n mittaisena pesäpoikasaikana. Yksi pesye vuodessa.
Tunturisuden sivut Ravinto: - Harakka on useimpien varislintujen tapaan miltei kaikkiruokainen. Se syö kesäaikana enimmäkseen hyönteisiä, etanoita, matoja, pikkunisäkkäitä sekä muiden lintujen munia ja poikasia; syksyllä ja talvella lisäksi marjoja ja jäteviljaa sekä kaatopaikkojen, tunkioiden ja lintulautojen herkullisia antimia.
Tunturisuden sivut Muutto: - Lähinnä paikkalintu - osa kannasta kiertelee ja vaeltelee jonkin verran.

Lähde
Carl-Fredrik Lundevall: Suomen linnut


Harakka
Harakka.

Harakka
Harakka.

Kalifornianharakka
Kalifornianharakka.

Kalifornianharakka

Kalifornianharakka (Pica nuttalli)

Kuvassa kalifornianharakka, joka elää vain Kaliforniassa, Yhdysvalloissa. Silmiin pistää kalifornianharakan keltainen nokka ja lajin nimi onkin englanniksi Yellow-billed Magpie, eli keltanokkaharakka.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jamie Chavez
Amerikanharakka

Amerikanharakka (Pica hudsonia)

Harakallamme on Amerikassa kalifornianharakan lisäksi toinenkin amerikanserkku, amerikanharakka. Sekin muistuttaa suuresti meikäläistä, eurooppalaista harakkaa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Dan Dzurisin
Harakka

Harakka (Pica pica)

Harakoiden suvussa on kolme harakkalajia - kalifornianharakka, amerikanharakka ja harakka.
Harakka
PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

Koiraeläimet

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

Kissaeläimet

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***