Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä - Copyright © Biodiversity Heritage Library


Korppi

KORPPI (Corvus corax) - (Linnaeus, 1758)

Korppi on aito erämaan lintu, joka synnyttää mielikuvissa voimakkaita tuntemuksia. Siten korppi on hieman kuin susi - jokaisella on korpista omat näkemyksensä, vaikka ei olisi ikinä tätä erämaihin kätkeytyvää lintua nähnyt. Erämaisesta elintavastaan huolimatta korppi on mitä suurimmassa määrin kulttuurilintu ja elää erillistä elämäänsä kirjallisuudessa, sananlaskuissa ja laajemminkin kulttuurihistoriassa. Melkeinpä päivittäin törmäämme näissä yhteyksissä korppiin, jollei muuten, niin kuullessamme, että eihän se korppi korpin silmää noki!

Korppi
Korppi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat sivun yläreunassa Copyright ernieslone
*Kuva yllä Copyright Minette Layne


Korppi

Ominaisuuksia

Korppi on varisten heimon suurin lintu. Sen pituus on 54 - 67 cm ja se painaa 950 g - 1415 g. Väriltään korppi on kokomusta ja vihreän ja sinivioletin metallinkiiltoinen. Pyrstö on pitkä ja kiilamainen. Siipien kärkiväli on 115 - 130 cm. Siivet ovat melko pitkät ja kapeat.

Korpin pää on tanakka. Nokka on voimakasrakenteinen, jykevä ja iso, jopa 10 cm pitkä. Sierainaukkoja peittävät sukastupsut. Silmän värikalvo on tummanruskea (vanha lintu) tai siniharmaa (nuori lintu).
Korppi
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Eugene Beckes
Korppi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Tom Blackwell


Lisääntyminen

Pääosan vuotta korppipariskunta pitää yhteyttä tavalliseen tapaan, mutta pesintää edeltää ilmassa tapahtuva huima soidinkisailu.

Pesänsä korpit rakentavat yhdessä kallionkielekkeille tai korkeiden puiden, kuten männyn latvaosiin. Pesä on tehty risuista ja vuorattu sammalilla, lehdillä, korsilla, karvoilla tai villoilla. Lämmöneristäjänä on naavaa. Sama pesä on käytössä useita vuosia peräkkäin, jos linnut saavat pesiä rauhassa, eikä pesämetsää hakata.

Muninta tapahtuu Etelä-Suomessa maaliskuun alkupuolella ja Pohjois-Suomessa huhtikuun puolivälistä lähtien. Naaras hautoo yksinään 3 - 6 vihreänsinistä, tummapilkkuista munaansa kolmen viikon ajan. Haudonta-aikana koiras ruokkii naarasta. Poikaset viipyvät pesässä 5 - 6 viikkoa, joista parin kolmen ensimmäisen viikon ajan emot lämmittävät niitä. Korppipoikue pysyy yhdessä kesän lopulle saakka ja vasta syksyllä muodostuu suurempia parvia.

Korpit tulevat sukukypsiksi vasta kolmivuotiaina, mutta luovat parisiteen jo ensimmäisenä keväänään. Tällöin niillä on jo laimea soidinkin ja ne rakentelevat pesääkin. Toisena keväänä soidinmeno vilkastuu, mutta pesintä todella toteutuu vasa kolmantena vuotena.

Korppi

Muutto

Korppi on paikkalintu ja hyvin uskollinen pesimäalueilleen samoin kuin valitsemalleen puolisolle. Syksyisin nuoret linnut saattavat kierrellä jonkin verran; keskimäärin ne ulottavat retkensä vain noin sadan kilometrin päähän synnyinseuduiltaan. Vanhat linnut sensijaan pysyttelevät pesimäpiirinsä lähistöllä. Suurempien merialueiden, esimerkiksi Suomenlahden ja Pohjanlahden yli korppien ei ole todettu vaeltaneen.
Korppi

Korppi lennossa

Korppi on taitava lentäjä, jonka matkalento on vakaata ja määrätietoista. Se lentää silloin mutkittelematta ja lyö aika-ajoin liitolentojensa lomassa hyvin voimakkaasti ja säännöllisin iskuin siivillään. Välillä korppi kaartelee ja liitelee usein aloillaankin samaan tapaan kuin hiirihaukka, tarkkaillen alapuolellaan levittäytyvää maastoa.

Lentäviä korppeja ahdistelevat monet linnut: lokit, kuovit, kirviset ja västäräkit, mutta korpit selviävät ahdistelijoistaan lentotaitonsa avulla. Kiusaantuessaan liiaksi korppi huitaisee turhan lähelle ilmaantuneet kiusanhenget pois taitavalla siiven liikkeellä ja jatkaa matkaansa.

Yleensä lentävän korpin tunnistaa äänten perusteella. Ne ovat vaihtelevia, mutta helposti tunnistettavia krroa-, korrp- ja klonghuutoja, jotka tyynessä säässä kuuluvat kauas. Korpilla on runsaasti erilaisia, vaihtelevia ääniä, joista kaikkia ei edes miellä linnun ääniksi.

Korpin levinneisyys

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Levinneisyyskartta Copyright Engineer111


Levinneisyys

Korppi pesii pohjoisella pallonpuoliskolla 20. leveyspiirin pohjoispuolella, lukuun ottamatta Grönlannin sisäosia ja Siperian pohjoisimpia seutuja. Se ei viihdy tiheimmin asutuilla seuduilla, joten se ei myöskään esiinny pesivänä suurimmassa osassa Keski-Eurooppaa eikä Yhdysvaltojen itäosissa.

Suomessa korppi asustaa harvalukuisena koko maassa, mutta runsaimpana kuitenkin Lapin poronhoitoalueella. Missään se ei ole yleinen. Linnun harvalukuisuus johtuu sen vaatimasta suuresta elinpiiristä, sillä pesimisaikana pari tarvitsee kymmenien neliökilometrien laajuisen alueen, jota se puolustaa muiden korppien tunkeutumiselta.

Suomen pesimäkannan suuruus on 8 000 paria. Koko maailmassa elää noin 16 miljoonaa korppia.

Korpin kovat ajat

Korppia pidettiin Suomessakin pitkään "vahinkolintuna" ja niinpä se sai osakseen suorastaan vainon. Korppi tapettiin yleensä aina tavattaessa. Aallonpohja koettiin 1950-luvulla, jolloin korppeja meillä oli enää 1 200. Asenteiden korppia kohtaan muuttuessa, lähti korppikanta 1960-luvulla nousuun ja 1970-luvun puolivälissä kannan suuruudeksi arvioitiin jo 5 400 paria. 1980-luvulla korppikansan vahvistuminen jatkui ja pesiviä pareja oli vuosikymmenen lopulla jo 6 600 paria.

Ravinto

Korppi on kaikkiruokainen, mutta suosii selvästi eläinravintoa ja on linnustostamme selväpiirteisin haaskansyöjä. Se käyttää koko laajan elinpiirinsä tarjoamia saalistusmahdollisuuksia.

Linnut partioivat jatkuvasti alueensa yläpuolella tarkkaillen maastoa terävillä silmillään. Havaittuaan kuolleen tai sairaan eläimen ne lähestyvät sitä, ja jos paikka osoittautuu rauhalliseksi, laskeutuvat ruokailemaan.

Haaskojen lisäksi korpit saalistavat myös jänistä pienempiä eläviä eläimiä, kuten pikkunisäkkäitä, sammakoita, sisiliskoja ja suuria selkärangattomia sekä lintujen poikasia ja munia. Yleensä korppi pyydystää ainoastaan sairaita tai vahingoittuneita yksilöitä - terveitä eläimiä se ahdistaa vain poikkeustapauksissa.

Saaristossa pesivien korppien ravintoon kuuluvat myös rannoilta löytyvät kuolleet kalat sekä nilviäiset ja muut rannalle ajautuneet, syötäväksi kelpaavat pikkueläimet. Erikoisesti poikueittain liikkuessaan korpit ovat paha uhka vesilintujen poikueille ja munille.

Talvisin korppi käyttää hyväkseen kaatopaikkoja sekä haaskoja. Saapuessaan uudelle ruokapaikalle se asettuu ensin tarkkailemaan tilannetta, ja ryhtyy ruokailemaan vasta todettuaan ympäristön ja ruokailupaikan vaarattomaksi.

Kotka on vieläkin epäluuloisempi kuin korppi ja hyväksyykin haaskan vasta sitten, kun korpit ovat ilmaantuneet sille ruokailemaan.

Eläinravinnon puuttuessa korppi tyytyy myös kasviravintoon. Sen on todettu syöneen mm. jyviä, siemeniä, marjoja ja juureksia.

Korppi kuuluu tienvarsien puhtaanapitolaitokseen kera varisten ja nappaa mieluusti ateriakseen tien poskissa lojuvia, autojen alle jääneiden eläinten raatoja.

Lähteet
www.ouka.fi
Kodin suuri eläinkirja 4 - Weilin&Göös
Carl-Fredrik Lundevall: Suomen linnut - WSOY
Lars Imby: Suomen linnut - Gummerus
Juhani Lokki: Suomen ja Pohjolan linnut - WSOY
LuontoPortti/Linnut/Korppi
Raven Symbolism - www.whats-your-sign.com
Thuleiam Tupa - www.thuleia.com
Coloria.net - www.coloria.net
http://oppi.sipooinstituutti.net/
Korppi
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright bzd1
Korpit
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright J Brew
Korpit
PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

Koiraeläimet

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

Kissaeläimet

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***